Aké mali vaše deti hodnoty pečeňových testov?

sisiska
21. aug 2011

Mamicky, ktorych detickam brali krv a robili im pecenove testy, ak mate doma kartu alebo viete hodnoty ALT a AST vasich deticiek, velmi pekne vas prosim, keby ste ich napisali sem, pretoze nasa mala ma hodnotu AST 0,73, hodnotu ALT 0,47 a teraz som sa docitala na nete, ze pomer AST/ ALT by mal byt mensi ako 1, inak to vraj moze indikovat napr. svalovu dystrofiu, len neviem, ci to plati aj u deti alebo len u dospelych. A nam ten pomer vychadza rozhodne viac ako 1...prosim, prosim, napiste, ako je to u vas, aby som si eventualne vedela urobit obraz a vedela, ci dalej nieco podniknut alebo je to ok....dakujem a poprosim este vek vasich deticiek, lebo s vekom sa aj tie ALt a AST menia...nasa mala ma 1,5 roka

sisiska
autor
21. aug 2011

ziadnym detickam nerobili pecenove testy? prosim, mrknite do karty...

dm1
21. aug 2011

ja nemam kartu doma tak nemozem pozriet. Ale co ti nato povedal doktor? Ved keby nebolo nieco v poriadku tak vas upozorni nie?

sisiska
autor
21. aug 2011

@dm1 my sme prave v case, ked nam prisli vysledky menili lekarku, tak je to take chaoticke...nasa nova dr. to zatial este velmi nevidela a od zajtra ma prave dva tyzdne dovolenky....

denduska
22. aug 2011

@sisiska ahoj nepamatam si hodnoty ale v 16.mesiacoch starsej robili testy a viem ze mala pecenove zvysene...v 2,5 roku sa opakovali, boli v poriadku...esteze som nevedela o tej svalovej dystrofii 😅

sisiska
autor
22. aug 2011

prosim este mamicky, ktore maju doma kartu svojich deticiek a robili im pecenove testy, keby boli take zlate a napisali mi ich hodnoty ALT a AST, neviem sa na nete k ziadnym vysledkom dopatrat...dakujem

kvojtanikova
22. aug 2011

@sisiska ahoj, napisem ti normu aka ma byt u AST je to 0.0-0.62 a u ALT je to 0.0 - 0.68. Takze z toho mi vychadza ze mate mierne zvysene AST, neviem co s tym treba ale robit, podla mna keby bol nejaky problem tak by ti detska lekarka povedala. My mame aktualne AST 0.59 a ALT 0.24, tkaze aak pises ze pomer ma byt mensi asko 1, tak by sme aj my mali nieco zle a nam nic lekarka nehovorila, mame to v poriadku.

sisiska
autor
22. aug 2011

@kvojtanikova a u ktoreho dietatka to mate takto? lebo zalezi aj na veku, tie hodnoty sa menia podla rokov....a tie normy mas odkial? lebo podla nasho labaku je horna hranica pre AST 0,80 a pre ALT 0,61...inak nechapem, ako moze mat kazdy labak ine normy, ked je to v rovnakych jedkotkach...

kvojtanikova
22. aug 2011

@sisiska toto su vysledky u chlapca - ma skoro 5 rokov. Tie normy mam napisane na papieri s vysledkami. Je mozne ze u mensich deti su tie normy ine, ved tam sa zadava aj rok narodenia dietata takze mozno ze to pocitac priamo vyhodnoti na konkretne dieta.

kvojtanikova
22. aug 2011

prave to citam na nete o AST a ALT, ale tam by sa hodnoty menit podla veku nemali, menia sa iba pri ALP ale to je nejaky iny enzym. Ramec spravnych hodnot je ten co som uviedla. vid: http://www.choredieta.sk/index.php/laboratorne-...