Mamicky, ktorych detickam brali krv a robili im pecenove testy, ak mate doma kartu alebo viete hodnoty ALT a AST vasich deticiek, velmi pekne vas prosim, keby ste ich napisali sem, pretoze nasa mala ma hodnotu AST 0,73, hodnotu ALT 0,47 a teraz som sa docitala na nete, ze pomer AST/ ALT by mal byt mensi ako 1, inak to vraj moze indikovat napr. svalovu dystrofiu, len neviem, ci to plati aj u deti alebo len u dospelych. A nam ten pomer vychadza rozhodne viac ako 1...prosim, prosim, napiste, ako je to u vas, aby som si eventualne vedela urobit obraz a vedela, ci dalej nieco podniknut alebo je to ok....dakujem a poprosim este vek vasich deticiek, lebo s vekom sa aj tie ALt a AST menia...nasa mala ma 1,5 roka
ja nemam kartu doma tak nemozem pozriet. Ale co ti nato povedal doktor? Ved keby nebolo nieco v poriadku tak vas upozorni nie?
prosim este mamicky, ktore maju doma kartu svojich deticiek a robili im pecenove testy, keby boli take zlate a napisali mi ich hodnoty ALT a AST, neviem sa na nete k ziadnym vysledkom dopatrat...dakujem
@sisiska ahoj, napisem ti normu aka ma byt u AST je to 0.0-0.62 a u ALT je to 0.0 - 0.68. Takze z toho mi vychadza ze mate mierne zvysene AST, neviem co s tym treba ale robit, podla mna keby bol nejaky problem tak by ti detska lekarka povedala. My mame aktualne AST 0.59 a ALT 0.24, tkaze aak pises ze pomer ma byt mensi asko 1, tak by sme aj my mali nieco zle a nam nic lekarka nehovorila, mame to v poriadku.
@kvojtanikova a u ktoreho dietatka to mate takto? lebo zalezi aj na veku, tie hodnoty sa menia podla rokov....a tie normy mas odkial? lebo podla nasho labaku je horna hranica pre AST 0,80 a pre ALT 0,61...inak nechapem, ako moze mat kazdy labak ine normy, ked je to v rovnakych jedkotkach...
@sisiska toto su vysledky u chlapca - ma skoro 5 rokov. Tie normy mam napisane na papieri s vysledkami. Je mozne ze u mensich deti su tie normy ine, ved tam sa zadava aj rok narodenia dietata takze mozno ze to pocitac priamo vyhodnoti na konkretne dieta.
prave to citam na nete o AST a ALT, ale tam by sa hodnoty menit podla veku nemali, menia sa iba pri ALP ale to je nejaky iny enzym. Ramec spravnych hodnot je ten co som uviedla. vid: http://www.choredieta.sk/index.php/laboratorne-...
ziadnym detickam nerobili pecenove testy? prosim, mrknite do karty...