Mamičky poraďte mi prosím aké kvapky kúpiť nášmu prckovi. Tečú mu soplíky ale teplotku nemá tak s ním nechcem hneď utekať ku doktorke. Ďakujem
Nasivin = dobre a ucinne
Žiadne lieky. Nasivin (a možno aj ine podobne) moze vyvolat navyk. Dostat v lekarni aj spreje s morskou solou, tie navyk nevyvolaju na 100%. Zvlhcia sliznicu, treba nechat babo polezat (ak dovoli), bud to stecie, alebo to dieta vykasle (starsie), potom odsat, vysmrkat. Ak mu tecu sopliky, treba len odsavat, namastit pokozku okolo nosika. Viac vetrat (otvorit na kratku chvilku okno dokoran, v tychto mrazoch fakt len na chvilocku). Zvlhcovat vzduch v izbe. V miestnosti, kde dieta spinka, udrziavat teplotu cca 19-20 st. C. Podavat vela tekutin, aby sa telo lepsie cistilo (aj sliznica to velmi potrebuje).
Nadcha prejde s liekmi aj bez liekov. Akurat je to ostara, ked to dostane male dietatko. A mas pravdu, rozhodne s tym netreba hned letiet k lekarovi. Akurat tam moze chytit nieco ine. Ani keby dostal teplotu, nieje to dovod hned k lekarovi ist. Treba pockat zo dva-tri dni, nech si s tym organizmus poradi. Oni totiz niektori lekari este aj dnes radi podavaju podavaju antibiotika (aj Pamycon do nosa je ATB) aj ked ich nieje treba, nastastie uz ich ovela menej a skor su to lekari pre dospelych, lebo to dospelaci sa dozaduju, kedze su rokmi nauceni, ze sa volakedy predpisovali na vsetko a myslia si, ze ich zazracne uzdravia. Pediatri zas mozu mat sklon "liecit mamicku" - dietatko ma sopliky alebo kasel, ale matka je taka vystrasena a dozaduje sa liekov, ze im predpisu kadejake sirupy a kvapky. Co im zas tak uplne nezazlievam, ale nadcha fakt lieky nepotrebuje. Az ak trva dlhsie, farba soplikov sa zmeni na zelenu, moze to znacit bakterialnu nakazu. Ale v drvivych pripadoch je to viroza (sopliky vodnate neskor huste, priesvitne aj biele, ja mam skusenost, ze aj zlte), ktora si prebehne po svojom, nech uz robime co chceme.
Nieje nutne ani hned podavat lieky na znizenie teploty, zvysena teplota nieje choroba, je to stav, kedy telo ucinnejsie produkuje protilatky a je ziaduce, aby zvysena teplota prebehla. Ak by sa ale dostavila horucka a budes mat strach o svoje dietatko, pocuvaj instinkty. Zatial, kym Tvoje dieta horucku nema, mozes vyuzit cas na studovanie 😉 Odporucam clanky MUDr. Elekovej Ludmily alebo MUDr. Pitonakovej Zuzany, knihu od Dr. Roberta Mendelsohna - Jak pečovat o zdraví dítěte navzdory vašemu lékaři.
A este odporucam pozriet ci clanok od uzivatelky strapco13 - pise o spravnej toalete nosa tu:
https://www.modrykonik.sk/fotoblog/strapco13/cl...
Diskusia je tu: https://www.modrykonik.sk/forum/detske-zdravotne-problemy/dakujeme-strapco-orl-rady/
Prepac, ze som sa rozpisala a napisala aj k tomu, co si sa nepytala, ale snad to pomoze inej mamicke, ktora si tuto otazku vyhlada a bude citat odpovede...
Používam MAR s morskou vodou od narodenia pri mojich dvoch menších deťoch, niekedy im streknem len tak preventívne a keď majú nádchu, tak častejšie, ľahšie sa vyťahujú soplíky. U nás to úplne stačí, nádcha aj tak odíde sama, tak ako aj prišla. Najúčinnejše je soplíky vyťahovať.
my pouzivame kvapky do nosa vylucne ked su huste zlto-zelene sople. Inak, ak tecu vodnate, alebo prve priznaky (a tiez v prekurenych miestnostiach preventivne) davam roztok morskej soli MAR. Obsahuje dexpanthenol, takze posobi aj protizapalovo.
Ked bol syncek malinky, pediatricka nam odporucila podavat Libenar, roztok vhodny aj pre novorodencov. Dobry je vraj tiez aj Tantum protect.
nasivin ,libenar
kup mu otrivin alebo nasivin to su kvapky do nosa od 1 do 8 rokov....ja malej tiez take davam a pomahaju....