Ja aj muž máme v rodine niekoľko cukrovkárov I aj 2typ.
Je veľká pravdepodobnosť že 13 dcéra bude mať cukrovku? Pri prvom odbere mala hraničné hodnoty.
To je veľmi individuálne. My nemáme v rodine nikoho s diabetom 1.typu a moj syn dostal, ked mal 18 mesiacov.
Môžete jej dat urobiť genetické testy, ale neviem ci to takto chcete vedieť...
mne kedysi lekar vravel, ze zavazne choroby sa vacsinou dedia z matkinej strany, preto sa uz ani necudujem , ze ja mam alergie a vysoky tlak a moje deti zasa zuby pred rozpadnutim, ako ich matka, ktora v 18tich uz nemala polku zubov.
Takze radsej pocitaj s tym, ze to moze ziskat casom tiez a skus zivotospravu malej prisposobit, aby sa to co najviac oddialilo a mohla mat aspon jedno pekne babo...
Ja ti neviem odpovedať priamo . Ale ja mam altegie q astmu, manžel alergie a nábeh na astmu a naše deti nie. A to som čakala, že budú mať. Vraj je vysoká pravdepodobnosť. Pripisujem to životnému štýlu a dojceniu. Myslím, že sú veci, ktoré môžeš ovplyvniť
Hlavne sa nespoliehaj na testy a vyšetrenia teraz robené..môj muž je tiež z rodiny kde je diabetes, a prvý problém sa vyskytol až v 25tke..dovtedy žiadne komplikácie..cukrovka je sviňa, keď je v rodine, tak je veľká pravdepodobnosť, že ju dieťa zdedí..
@egonsk tak ja budem asi výnimka 🤣 ja som všetko podedila z otcovej strany 🙈
@egonsk ako to s tým jedným zdravím bábom myslíš?
Cukrovkarky maju rizikove tehotenstvo a je im odporucene rodit v co najmladsom veku, inak je ohrozena matka aj dieta.
@monicatko20 ja som po tatkovi zdedil iba zlatu zilu, popritom by mi uplne stacili len zlate mince 😁😁😁😁
Môže a nemusí 🤷 sesterka má cukrovku zdedila pravdepodob e po prababke z jej mami strany lebo nikto iný nemal
@egonsk ja mám tiež a aj ploché nohy po otcovi
@egonsk nevedela som...švagriná cukrovkarka mala prvé v 28 druhé v 34, ale v čase jej tehotenstva sme sa ešte nepoznali. Moje dieťa má aj bez cukrovky od troch rokov zdravotní stav čo ohrozuje v prípade zhoršenia vylučuje prípadné tehotenstvo
Ty nemusis cakat, ci dostane dia2 za rok, za 10,za 30.Mozes robit nieco uz dnes, kupit gkukomer za 10€ a mladej vysvetlit, ze to ma cele v rukach. Moze si zacat merat glu 2*denne v roznom case a stave sytosti, ziska obrazok o svojich hladinach. Do 5,7 je ok, ked pojde vyššie, treba vylucit cukor, sacharidy, maskrty, pridat chodzu, pohyb, ten spaluje glu. Velmi rychlo pochopi princip a len vdaka dnesnym vymozenostiam sa u nej nemusi dia2 nikdy rozvinut. 💧
@ahhola žiaľ dieťa je pár rokov po dvoch dlhších chemoterapiách, komplikovanej liečbe a po transplantácii, jej zdravotný stav nie je jednoduchý. Tak klasický pohyb ako si to predstavuješ zatiaľ vylučujem. Všetko som konzultovala s jej lekármi len som z rôznych zdrojov dostala odlišné informácie.
Hlavne som si predstavovala priemernu pubertiacku, njie s takym "nakladom"... To je kazda rada draha. 🍀
Pokial vy ako rodicia nemate, tak nemusi mat. No pokial by jeden z vas mal, je tam velka pravdepodobnost.