Ahoj žienky. Mám syna vo februári mal 2roky. Je neskutočne živý. Nevydrží ma držať za ruku lebo nechce chce ísť sam ani cez cestu aj keď mu vysvetlím že tu musí. Keď príde niekto na návštevu začne kričať 🤔. Neustále je v pohybe, máločo vydrží obsedieť, v obchode ho musím dávať do Košíka lebo by hneď ušiel, nepočúva, nechce somnou udržiavať očný kontakt doslova ma ignoruje, na meno reaguje čo ma upokojuje, musím byt pri ňom aby sa vôbec pohral veľmi si vyžaduje pozornosť, keď vidí nejaké dieťa hneď uteká za nim, vždy sa pozdraví druhému dieťaťu. Je však dosť šikovný, začína skladať vety, vie tancovať na pesničky podľa videa (resp. Opakovať), učíme sa momentálne na nočník ( po týždni bez úspechu). Mám podozrenie že to môže byt ADHD. Poznámka : ( ja som bola v detstve hyperaktívna)
@anjelicek26 kde berieš istotu, že to tak je?Aj ty máš náročného syna dievčatá Ti pred veľa rokmi radili ísť k psychologicke a bolo to tak aj, keď si veci zlahcovala.Radsej ísť zbytočne ako čakať rok a niečo zanedbat a potom 3 roky napravat.V čom sa líši jeho správanie od ADHD, ADD?
Dieťa musí rešpektovať, že sa ide cez cestu, alebo nemá prečo bezdôvodne kričať, keď niekto príde. Choď sa poradit.
@drzaopica to dietatko ma dva roky, diagnostika ani nie je mozna v tomto veku... kazde tretie dieta je "hyperaktivne" podla jeho rodica, skutocny problem ma kazde tisice dieta... pozorovat ano, venovat sa ano, ale ziaden lekar ti neda diagnozu ani nic nebude riesit v tomto veku. Tie deti robia v tomto veku tak neskutocne pokroky behom par tyzdnov a naopak. Nas syn bol trosku iny level a ani on nedostal diagnozu uzavretu pred stvrtymi narodeninami... a aj z neho vzhladom na to, ako intenzivne sme sa mu venovali, je momentalne uz uplne normalny chlapec...ano s par "odchylkami", ale ani si to uz nevsimnes...
@anjelicek26 najviac ma však znepokojuje to kričanie, pretože pn to nerobí len pri dverách, on kričí pri telke keď ide nejaká scénka kde sa napríklad naháňajú, kričí od nervov ked mu niečo nedovolím… to dieťa večne kričí a ja sa už ako matka začínam znepokojovať ci je toto normálne.
Moj krical, lebo sa nepocul... kym mal ocny kontakt, tak odcital s pier... obcas pocul, obcas nepocul, obcas pocul horsie (opuch za bubienkom), nemal to stale take "zle"... operovali ho prilis neskoro, mali sme to riesit skor... len nam lekarka, ze komunikuje, odpoveda, ze je to ok... usny bol tak nastvaty... 40% sluch na jednom uchu mal a na druhom nulu... tak aj toto skuste dat vysetrit, ked uz budete behat po lekaroch... moj ako mal rurky v usiach totalne stichol... on jacal lebo -nepocul - ale aj nerozumel, nechapal, frustracia... uvidis este... hlavne fakt je este polovicne babo, vela robi aj povaha, temperament... my to ventilujeme v sporte, chodi 8-9h v tyzdni sportovat a je aj fakt dobry...
Išla by som za psychologom. Minimálne poradiť sa, ako na neho. Musi to byť veľmi ťažké s takým dieťaťom. Pre mňa by bol úspech prežiť s ním Každý jeden deň. Naozaj by vám to mohlo obom pomôcť. Niekedy naozaj stačí len málo.
Vnima ta, keď mu niečo vysvetľujes?
Prečo pozerá TV? Co mu púšťaš? Ako často a ako dlho? Pretože aj to môže byť príčina jeho správania.
Kričanie preto, že mu niečo nedovolis, to ťa znepokojovať nemusí 😀 v tom veku je to bežné.
@simona20201309 nie úplne na háku ma ma. Dochádzajú mi nervy. Proste prestávame to obaja zvládať aj manžel
Syn sa spraval podobne. Dve psychologicky ohodnotili ze je ok. Boli to narocne casy nedavala som to psychicky ani fyzicky. Kto ma pokojne dieta si nevie predstavit co je to mat doma "dieta plne energie" 24/7/365. Syn ma teraz 8 a v skole ma problemy znova riesime ADHD, este nemame ukoncenu diagnostiku je to na dlho. Taketo deti maju zvycajne vysoke IQ. Moj syn ho ma. Takze odporucam psychologicku hoci v tomto veku to malo kto diagnostikuje.
Verím ti. Je to náročné. Objednajte sa, nech vieš ako ďalej. Ci len byť viac prisna, alebo potrebuje iný pristup.
Bude to ok, len musíte nájsť riešenie.
Naša druhá má 2, 5roka, síce počúva a poslúchne, ale od rána do večera nesedí na riti okrem toho keď je alebo spí, vkuse jej ide huba a nocnik ju zaujal pred 2 mesiacmi, staršia bola kam som ju dala tam bola,,, keď niečo chce od staršej a nedá jej to tiež tu hulaka na,, celý okres,, keď si to porovnám beriem to nech je radšej takáto ako jej sestra od narodenia som vedela ze bude silný flegmatik
V tomto veku by som absolútne psychológa neriešila. Nastupuje obdobie vzdoru, priprav sa bude aj horšie. Kúp si nejakú knihu o vyvine a vychove a skúšaj co zaberie. Tiež odporúčam kúpiť omega 3 mastné kyseliny. ale také co pôsobia aj na hyperaktivitu, môjmu synovi v období motorová myš sadlo esprico, v tekutej firme je equazen, dávať dlhodobo. Ak sa to bude zhoršovať okolo 3.roka smer psychológ
Mam doma 2r. a nikdy by mi nenapadlo, že toto je hyperaktivita, proste za mňa je to 2r dieťa, kt. všetko skúma, skúša a ma každého na haku
Ako to u vas dalej postupuje?
Je ešte ozaj malý na diagnozy,ale poradiť sa kľudne chod to obom prospeje. Aj ty budeš vedieť ako ďalej a aj dieťa sa možno ukľudní ak ho budeš inak viest. Niekedy potrebujeme radu od človeka ,ktorý nie je len fundovany ,ale najmä má nadhľad ,ktory mi nevieme získať z našej pozície len tak. Takže ja som za to,aby si išla do nejakého centra včasnej intervencie sa poradiť. Si deti ,ktoré sú energické ,ale toto aj mne príde také už príliš. Aj to kričanie nie je celkom ok. Nemusí to byť žiadna diagnóza ,ale zmeniť isté veci možno v dennom režime,prístupe a dieťa pochopí ... Vravím,chod ,porad sa ,uvidíš .
Cerstvo dvojrocne dieta prosim neskusaj nejako podomacky diagnostikovat, je to len na skodu.. mas sikovne dieta, plne zaujmu pre okolity svet, ktore chce vsade byt, vsetko vidiet, vsetko zazit a to okamzite, ano ignoruje kvoli tomu zakazy a je to urcite narocnejsie, ako dieta " kde polozim tam najdem", ale no a? V skolke sa vyblazni, v sporte a skole bude excelovat...chce to len cas... ano "zive" deti potrebuju iny pristup, ale prosim ADHD je uz uplne nieco ineho.