Ahojte maminky, mám 8r syna. Má diagnostikované ADHD, užíva RISPEN 1/4 tabletky ráno a 1/4 tabletky na obed večer nič. Kombinujem (skúšam) s Mycomedica medvedí sirup, opičí, esprico, citrónová esencia... Spáva mi dobre len v škole sa nevie správať slušne. Asistentku odmietol tak som s nim normálne v škole ako asistentka. Čo sa týka inteligencie má samé jednotky, učenie ho baví hlavu má neskutočnú. Jediná aktivita ktorá ho ukludni keď už sa inak nedá je učenie.
Teraz nám naznačila naša doktorka, že pravdepodobne to nebude len ADHD ale aj Asperger. Sme objednaní na 31.10 do Žiliny do Adeptu na diagnostiku Aspergera. Niečo na neho sedí niečo nie.
Chcem sa spýtať, je tu medzi nami prosím nejaká maminka čo má dieťa s Aspergerom a vie mi poradiť čo a ako pripadne ako to u Vás začalo?
Pripadne poraďte kliniku kam s nim ADEPT nemusí byť jediná zaplatíme aj dve kliniky aj tri.
Ale niekedy už nevládzeme dokáže byť taký zlatý v domácnosti pomáha nádherne a dokonca sam sa učí. Pekne si si sám prečíta zadanie ale občas keď príde tretia osoba alebo do obchodu alebo škola kde ma obecenstvo ide mu karta... Niekedy sa to dá ale niekedy sa tak zacyklí že to je neúnosné...
Poraďte prosím. Ďakujem ❤️🙏🏼
Neviem,čo myslíš tým,ako to začalo? Syn športuje 8h do týždňa,plus jazyk,plus vytvarka,plus zbor,keby ho neunavim,tak si nesadne. Rozum ide na 200 percent, huba bohuzial tiež,nosí samé poznámky, lebo do toho ucitelke keca a odpovedá za iných a zásadne bez vyvolanie. Vždy správne,ale ucitelke tečú nervy z neho. Mega spoločenský, maximálne empaticky, ale neskutocne - ja som slnko a okolo mňa sa točia všetky planéty prístup takže každý ho chce uraziť,každý mu chce zle a proste všetko robia jemu naschval. A nevysvetlis🤣 pozornost nulova,koncentrácia nulova,krátkodobá pamät neexistujuca.. nikdy nevie,ako má úlohy,co ma kedy odovzdat, co sa tyka školy fakt trápenie. Za to nemá problém rozprávať zadanim 5 minútovy Referat na 45 minút obsahovo,lebo ho to zaujímavej... ma až absurdum potrebu niečo miesat a robiť experimenty, takže samy sliz mydla chemické pokusy, no hrúza.. chce byť fyzik alebo chemik... pomohlo? Asi nie,každý asperger je iný.. on nás hlavne nikdy nepotreboval,už ako malý XY krát niekam odišiel proste ani obraz ani zvuk a on si išiel svoje...diagnostikovali ho v necelých 4 rokoch
Mam syna s NKS (niektori mu tipovali aj aspergera, ale nemame to na papieri, ani si nemyslim, ze ho ma). Nam pomaha na skludnenie a sustredenie Neurotreska od Lysi, uziva ju uz niekolko rokov
ziadne lieky ani vitaminy ti nepomozu na povahu iba pravidla a rezim. u nas najviac zabralo to a socializacia kefy sa uci vhodne reagovat v konkretnych situaciach
@kacena4 Ja sa ale o povahe nebavím... Ja sa bavím o ADHD a podozrení na Aspergera (či ho syn má nevieme zatiaľ čakáme objednali nás do Adeptu až na 31.10)
@anjelicek26 presne ako nás prípad. Rozum je na plné obrátky a aj ústa, ten od rána do večera rozpráva iba keď sa učí alebo ho niečo reálne zaujme tak je ticho ale to je minimálne. V škole ten istý problém sústavne rozpráva, odpovedá presne ako Váš bez zdvihnutia ruky a tiež správne. Dokonca opravuje učiteľku keď urobí sem tam chybu. Kým on urobí tri papiere deti jeden. Reťazové príklady keď začali brať prvý deň 6 mat. Operácii v jednom príklade on sa zamyslel na par sekúnd a napísal výsledok bez medzi výpočtov. Je zlatý milý pomáha ale keď ho chytí rapel nerešpektuje nikoho, neposlucha. Rehoce sa, môžte mu tristo krát povedať ze ticho vyrušuješ detičky on sa smeje ďalej. Sociálne cítenie ma oslabené.... Ste na liečbe? Pripadne dávate niečo prírodné? Boli ste v Adepte na diagnostiku?
@queendasadee ja nevidím dôvod na nejakú liečbu,ved je to super chalan... učiteľka ho nejako prežije,od tretej triedy je bez asistentky,triedna povedala,že už netreba. Neviem dodnes,či to nelutuje😅🤣 Matiku robí osmacke učivo, učí sa pomimo chémiu,biologiu a zaujíma ho astronómia.. môj je naopak brutal pomaly v skole co sa tyka pracakov,proste nič nedokončí,lebo je to trápne a nechce sa mu.. len keď mu ucitelka dá jeho extra úlohy, tie ho záujmu...
@queendasadee pozri lekár ti napíše hocijakú diagnozu, ale o ako sa ti bude ľahšie žiť 31.10 s diagnózou Asperger ako 30.10 bez nej? Nemôže to byť hlavne jeho inteligenciou? Proste ak ma človek vyššie IQ v hlave mu to šrotuje stále, nevie sa ukľudniť, nemyslieť, nerobiť nič. V škole zjavne je na neho tempo pomalé. Ak má 8, to končí tretí ročník možno skúsiť osemročné gymnázium v štvrtom ročníku? Tam bude latka nastavená vyššie a možno by mu to viac vyhovovalo.
@marsmykkok presne tak... a dohodnut sa s ucitelkou o ulohach navyse, nebude mat cas na blbosti... u nas to celkom funguje.
nerozumiem načo na spravnie a adhd rispen ?
ak sa ti uči tak ako píšeš tak sa nepotrebuje koncetrovat alebo viac sustredit, kratkodobu pamät ti nezlepší určite
na adhd ti nič nezaberie žiadne vitaminy nič , šport, plavanie, lukostrelba, lezecké steny, šach, nostop aby bol zabavený
čo sa týka školy stačilo by možno pohladat triedu pre nadané deti, tam vyslovene napackaju projektov a su zvyknuty na opravovanie, a riešenie tak ako píšeš
alebo ho dat na jazyky, 8 ročné gymnazium proste tažšiu školu mu dat
na diagnostiku pohladat možno v čechách na aspergra alebo acva , pripadne Andreas alebo mudr Janošikova Trnava- všade sa samozrejme čaká
@sara07 Sari, my máme diagnostikované len ADHD. Asperger zatiaľ nie. Určite pôjdem do viacerých centier nenechám si dat synovi diagnózu do karty tak aby to bolo potvrdené jedným papierom.
Ale čo sa týka liekov tie nám predpísala naša pedopsychiatrička. Najskôr mu dala TIAPRIDAL sirup to bol des... Potom bral nejaké tabletky na A (nespomeniem si ale mňa to napadne a dopíšem)ale z tých mi model na perach vracal schudol cele zle tak som vysadila a teraz mu dala rispen. Lebo je živý, hyperaktivny. Aby nebol taký akčný mu ho dala. Ale nemám pocit že zaberá. Skúšali sme všetko lenže šport ja by som ho dala všade ka každý krúžok lenže co jemu keď chytí fáza tak uteká po triede zhadzuje veci začne sa smiať... Potom je týždeň aj ok dá sa a potom zas dva dni učiteľka nemôže ani vysvetliť učivo... To je to čomu nechápem. Raz keď ma niekto diagnózu ma ju stále nie občas. Sladké obmedzujeme snažím sa ako viem aby každá situácia dopadla dobre ale niekedy to nedávam a mám scénu Tescu, že mi ujde, rehoce sa... Potom sa ospravedlní a zas je pol dna ok. Doma všetko v poriadku a keď ideme do školy už začne byť drzí besny... Ale len keď ma svoje dni inak je v pohode.... Ja už ozaj neviem čo s ním.
Najhoršie je, že mi dnes v škole bolo oznámené, že ak mu uznajú Aspergera bud mi ho dajú do špeciálnej školy alebo individuálne vzdelávanie. Pritom ak správne čítam Vaše deti navštevujú úplne normálne bežnú školu.
Mrzí ma to naozaj lebo má hlavu geniálnu len to správanie občas je scestné niekedy viac niekedy menej ale mrzelo by ma keby mu to vzdelávanie zastavili a dali ho do špeciálnej školy nemám pocit že tam patrí. Keby som videla ze je nevzdelávateľný sama ho tam napíšem.
Myslíte že nemám žiadnu šancu proti tomu bojovať a môžu ho reálne vyhodiť?
@queendasadee Školy sa pýšia inklúziou, ale stačí trochu vytočiť z normálu, a už sa chcú dieťaťa zbaviť. 1. Dobrá správa, ak nechceš nemusíš ho nikam prekladať. Škola (aj tá do ktorej dieťa spádovo nespadá) má povinnosť dieťa držať. Pretože zákon ukladá 10 ročnú povinnú dochádzku. 2. zlá správa: školy to rodičom na veľa spôsobov sťažujú a dajú vyžrať, hlavne matkám 3. ešte horšia správa: Bude ti to na milioon spôsobov sťažovať aj syn (lebo diagnóza nepustí.) 4. iná správa ADHD nezmizne, len jeho prejavy sa podľa veku a podmienok menia, stupňujú, či naopak uvolňujú. Najhorší vek je od 13 do 15. To je des, to človek nevie, koho by skôr zaškrtil...
Máš šancu bojovať, a nemôžu ho vyhodiť!!!!!! Hlavne sa nedaj zastrašiť,. Ešte eistuje ombudsman a školská správa.
@queendasadee do špeciálnej školy len s tvojím suhlasom, oni ho tam nemôžu dat len tak ak má vysledky , normo intelekt - to rovno im povedz že im pošleš list na eu nech pride komisia na naštevu , ano na sk je to bežné že tam chodili sem tam ešte chodia deti čo tam nepatria ,, nedaj sa bud aj ty svina , ja chapem že toho maju dost , vela vela papierovačky, ale ty , my za to nemôžeme proste ale schytavame to my
z každého sedenia v škole si pytaj pisomný záznam aby si sa mohla branit
ak ma adhd skus ho dat integrovat, dáva sa pisomna žiadost, kde aj môžeš vypisat ako spolupracuješ a čo robíš a ako sa snažíš
škola dostane viac prachov , pýtaj si asistenta čo by ho zvladal
on tie nazvyme to prepinacie stavy má z pretlaku , z vela vzruchov, vela hluku, je to jeho ventilacia
tiež by som si dala skontrolovat dávkovanie liekov, niekedy proste maju divné stavy z nich , kamoškin napr sa začal valat po zemi alebo behal po štyrocha potom bol ok , proste uprostred mesta, alebo na vyšetrení z ničoho nič, a nakoniec vyšlo že mu dali dávku príliš vysokú , iná mudr len tak prevracala očami ale zlizlo si to dieta
indviduálne vzdelavanie, ak budeš mat aspergra a papier zo školy že ho vylučuju nezvladaju nemaju podmienky, nevedia zabezpečit vzdelavanie pre tvojho syna a zvyšok triedy máš nárok pri tejto dg na preukaz ztp so sprievodcom a vybavit si opatrovatelsky prispevok
škola zo spadovej sa najtažie vyhadzuje ale je možnost aj ked platená vyučba ako pri covide cez zoom aj na druhy stupen, stredna napr je v čechách - krajné riešenie len aby s vedela že je
domace vzdelavanie má svoje za aj proti , rozhodne sa rýchlejšie nauči, ma viac času na seba, je viac v klude ,ty neriešiš boha čo zase v škole , na skušky chodi do tzv kmenovej školy
čo sa tyka športu bud nájst trenara čo to dá alebo proste spolu to uštvat doslova alebo pes a nech s nim beha, proste niečo aby behal , makal, bol v pohybe
asperger normálne môže navšetvovat základnu školu, su učitelky bohyne ktore to vedia a zvladaju fakt skutočne su
je hromada knih aj o aspergrovi aj o adhd treba čitat možno niečo v každej nájdeš, ono hlavne si to na sk žial odmakaš ty, nemáš tu žiadnu odbornu pomoc
pripadne je centrum včasnej intervencie ak by si potrebovala viac pravne alebo podobné niečo
@queendasadee ahojko citala som len o tej vyhrazke speckou. nestrachuj sa aj nam sa vyhrazali ze patri do specialnej skoly a to sme prisli do spadovej skoly zo skoly pre nadanych aby to mal blizsie cestovat... dnes studuje na vysokej skole prave statnicuje. neboj skola sa skor boji ako s nim pracovat. ak nechces aj keby mal IQ hupacieho konika mozes ho nechat v beznej skole a skola si s nim musi poradit ako vie. ak raz mate rozhodnutie o prijati do skoly nemozu ho vyhodit jedine sudnym prikazom. drzim palceky
a k tomu niekolkonasobnemu diagnostikovaniu, toto nie je spravne, deti by sa nemali diagnostikovat viac krat ako 1x za rok, nakolko su to rovnake testy a ked ich dieta ma v pamäti su lepsie vysledky. nariadenie (metodika) hovori, ze diagnostika by mala prebiehat max po roku, nie skor. a diagnostika sa neuzatvara z jedneho pozretia na dieta, robi sa seria vysetreni co trva aj hodku dve, takze ak raz nieco zistia viac menej je to nastalo.
ešte k tým testom v zahraničí pokial rozumie dieta ich jazyku vedia zdiagnostikovat
prebieha to napr aj : 4 hod vypracováva mudr s rodičom bez pritomnosti dietata otazky ohladne spravania,navykov komplet , spracuju + dostane dotazník pre učitelku, trenera na zaslanie , potom pride dieta na dve hod na test k mudr , a potom ti pride na 10 stran správa ohladne všetkého , beru sa jednodlivé časti v bodoch a potom sa z toho vyvodí záver
len dieta musi ovladat rozumiet jazyku
@queendasadee ak chcete diagnostiku aj inde tak skúste m+ k psychology v Trenčíne pani Krasulova. Ja som so synom bola a Adepte. Ale viem že robia aj v TN. Môj má.detsky autizmus Adhd poruchu reči a uzkostnu poruchu zatiaľ bez určenia mentálneho pásma.ma.este len 4 r9m
@queendasadee pripadne aké sirupy lieky, tinktúry fungovali u Vás... Kúpime čokoľvek