ADHD a cukor

eee30
30. nov 2024

Mojej 6r. dcére sa zhoršilo adhd odkedy začala chodiť do školy. Má niekto skúsenosť, že sa to zlepšilo po vynechaní cukru, čoko, lepku alebo podobné? Stojí to za ten 'odvykací' boj? Keby sa dalo, poprosím len odpovede na otázku, bez prednášok o cukre, lepku a pod. Máme totiž aj iné dg., je to náročnejšie...ďakujem.

pribinak
30. nov 2024

Toto by si mala konzultovať s lekárom

kacena4
30. nov 2024

ohladom lepku neporadim ale ak vynechate cukor moze byt lepsie. my sme ho vymenili za "slané" pochutiny tycinky, pukance... nam sa zlepsilo a odvykla si od cukru uplne
avšak ADHD sa nemuselo zhoršiť chodením do školy ale zmenou režimu a narocnosti

nynia
30. nov 2024

Ja mám ADHD a cukor má nato dosť výrazný vplyv dokonca aj teraz v dospelosti. Ale bavíme sa len o čokoláde, sladkostiach nie úplne vynechať cukor pretože ten je napr aj v ovocí. A rovnako ako na cukor pozor na umelé sladidlá tie niekedy pôsobia horšie ako cukor. Na lepok mám intoleranciu takže ho obmedzujem ale na ADHD to vplyv nemalo.

taisu
30. nov 2024

V škole sú úplne iné požiadavky, samozrejme sa to výrazne zhoršuje. U nás vylúčenie cukru neviedlo k ničomu dobrému, správanie sa len zhoršilo, lebo dieťa bolo úplne zúfalé, že už v živote nič dobré nezostáva. Pokiaľ sledujem výskumy, vplyv cukru na ADHD stále nie je jednoznačne potvrdený (s najväčšou pravdepodobnosťou ho neovplyvňuje).

xxemma
30. nov 2024

@taisu toto som tiez nedavno citala

pininka1
30. nov 2024

Tento týždeň som pozerala vidieo jedného gastro doktora ktorý povedal ze nikdy sa nepotvrdilo ze ma cukor nejaký vplyv na hyperaktivitu a adhd. Na kazivost zubov a obezitu áno. Ale nie na hyperaktivitu

tianna
30. nov 2024

@eee30 áno, cukor zhoršuje prejavy. Záleží ale ako ,,silné" ho dcéra má.. náš 12 ročný má ťažké ADHD a teda cukru sa snažíme vyhýbať lebo stačí napríklad perník (klasický, malý, z obchodu) a správanie je ešte viac divoké ako bežne. Aj teraz som riešila Mikuláša a teda on sladké nedostane nič.. oriešky, ovocie a adventný kalendár s knizkami. Menej reaguje na zdravšie alternatívy cukru, napríklad ryžový sirup atď., no to si musíte doma odsledovať.

tianna
30. nov 2024

@pininka1 asi by potreboval vidieť čo robí cukor s našim 12 ročným ADHD-ckarom.. 🙄

adalee
30. nov 2024

@eee30 môže byť preťažená zo školy, aj nám sa zhoršil stav. Je to zo stresu, že musí sedieť tak dlho bez pohnutia na mieste a sústrediť sa na učivo, čo je pre tieto deti strašne náročné. Potom prídu domov a vybuchujú. Nám dokonca kúsok sladkého pomáha, keď je úplne psychicky vyšťavená

eee30
autor
1. dec 2024

@taisu ďakujem

eee30
autor
1. dec 2024

@adalee aj jej pomáha. ale nemá hranicu, že kúsok a dosť. no, asi bude večný + - trochu boj.

valikasikulova
1. dec 2024

@pininka1 asi sme videli rovnaké video, spominal tam ze cukor nemá s hyperakivitou nič spoločné.. len tu obezitu a zuby spomínal...