ADD a ADHD u malých detí

18. nov 2024

Ahojte zaujíma ma či už v tak malom veku okolo 3-4 rokov ste spozorovali príznaky buď jednej alebo druhej diagnózi,viem že sa určuje až v školskom veku ale určite to je vidieť na dieťati omnoho skôr.Moj nedokáže udržať pozornosť ak sa okolo neho niečo deje ale že úplne banálne že niekto prechádza okolo neho ,že hrá hudba,že svieti svetlo,že počuť práčku alebo vonku niekto buchol dverami alebo čokoľvek iné ,pôsobí akoby zasnene,chcem ho niečo naučiť a on to vie aj to nakoniec urobí no pritom aby sa na mňa pozrel čo mu ukazujem aby videl ako tak je to boj.Nevydrži pri ničom dlho ,strieda aktivity alebo ani nevie kde začať,stále je v pohybe musím zo sebou niečo robiť.Posobi nesústredene akoby ani nepočúval .Inak je šikovný múdry a ak sa mi podarí tak aj rýchlo sa všetko naučí len má trápi ťa jeho pozornosť lebo to hádže zlé svetlo na neho a v tak málom veku ako sú 3 roky hádžu všetko na autizmus ,napíšte ak máte takéto deti ako sa prejavovali či už add alebo adhd ,vôbec neviem ako to môže vyzerať,Ďakujem

777januska777
18. nov 2024

Neviem ci som nejaká výnimka, ale u nas absolútne nie. Syn bol pokojne dieta a hodiny sa dokázal hrať s vecou co ho zaujímala a dnes je to dieta stale v pohybe, neexistuje zeby som ho upokojila. Ale druhý syn to bolo hrozne v tom veku, pri ničom nevydržal, neexistovalo sa sústrediť a vkuse bol v pohybe a dnes je pokojny a veľmi vnímavý. Celkom som zvedavá ako sa to u nich tie povahy budú vyvíjať časom.

anjelicek26
18. nov 2024

Ono by bolo zvlastne, keby si 3-4 rocne dieta tie veci, co popisujes, nevsimne a ho nezaujmu... je rozdiel vnimave, zaujate, inteligentne dieta a dieta s adhd... sprava sa veku uplne primerane. A ano su aj kludne deti, co sedia a budu hodinu kreslit, ale takych je malo...

biba_18
18. nov 2024

vidno to od mala, samozrejme… presne ako píšeš, zaujímalo ho všetko naraz, bol ako s vrtulou v zadku. plus bol náladový, plus sa rýchlo rozrušil až tak že sa zachádzal… ja som to nevnímala že to na neho vrhá zlé svetlo, môj brat mal adhd, bratranec tak isto a ja mám podľa mňa tiež nejakú ľahšiu formu add ☺️ všetko sa dá prekonať… len treba byť trpezlivý a netlačiť na dieťa neslpniteľnými požiadavkami… ak máš podozrenie choď k školskej psychologičke, ak nemáte k škôlke, tak sa poraď s pediatričkou, nech ti odporučí… naučíš sa ty pracovať s dieťaťom, aj dieťa samé so sebou a potom keď nastúpi do školy tak mu to bude pomáhať zvládať nároky ktoré budú na neho kladené zo strany učiteliek… a nechcem ťa strašiť, tieto decká sú často obeťou šikany, tak aj s tým mu psycholog pomôže… blbé reči okolia sa budeš musieť naučiť nebrať vážne a naozaj trpezlivou bude vedieť v predmetoch ktoré ho budú baviť strčiť do vačku osttných spolužiakov…

biba_18
18. nov 2024

@anjelicek26 je rozdiel v drobnostiach ale aj zásadných veciach. deti s adhd ako keby ani nemali pud sebazáchovy. deti s add sa rýchlejšie psychicky unavia, sú často zasnené, roztržité…

anjelicek26
18. nov 2024

@biba_18 ved ja viem, len ta ciara je velmi tenka, v tomto veku je to este "veku primerane normalne "u velmi vela deti...o rok dva sa ta situacia uz zmeni, deti dozreju, dieta s adhd sa menit nebude...

biba_18
18. nov 2024

a ešte - mal potvrdené add na základe odporúčania neurologičky ktorá nás poslala na diagnostiku na psychológiu, lebo mal zjavné eeg výsledky že iná mozgová aktivita, bol asi prvák na základnej… v škôlke ho ešte nediagnostikovali, iba s ním pracovala ako s živým a neposedným…

biba_18
18. nov 2024

@anjelicek26 ja som vedela že u môjho to bude niečo také pretože sa správal ako môj brat ktorý to mal tiež diagnostikované. teda myslím že niekto skúsený to vie odhaliť aj v už tak rannom veku… a kamoška mala syna s adhd, to by som ho nechcela strážiť ani 5 minút, to bolo na infarkt…

anjelicek26
18. nov 2024

@biba_18 my mame kombinaciu dvoch diagnoz doma, obcas je to stale zaujimave.. on si tak strasne stoji sam sebe v ceste niekedy...

autor
19. nov 2024

@anjelicek26 rozumiem,on si všíma všetko a všetko ho zaujíma no keď človek na neho rozpráva je úplne mimo pôsobí akoby nepočul že komunikujem snim.Uvediem príklad ,,,prídeme z vonku do chodby a poviem poď sa vyzuť a dáme dole bundu ,,pekne príde a začne ,medzi tým už dcéra púšťa telku a malý už krúti hlavou sleduje čo robí ,nepočúva šije zo sebou vravím vyzliekanie a on je zrazu ako vypnutý alebo aj keby nešla telka ale hrala by sa z hračkami či telefónom už by bol znova inde,,,,,alebo pozerá rozprávku a začne si tak svojou rečou niečo hovoriť a keď sa k nemu ozvem tak nič,musím vypnúť a až tak ho upútať pozornosť na mňa,celkovo je ťažké snim udržať pozornosť pri čímkoľvek čo jeho nebaví

anjelicek26
19. nov 2024

Telka ani mobil pre dieta v tom veku proste nie je vhodna,lebo sú deti ako vypnute🤐 Môžeme to točiť s akejkolvek strany a áno aj ja som mojim za týmto ucelom občas niečo zapla, nerobím zo seba svätu.. alej e to ocakavana reakcia,že všetky pozornost ide tam a nejaké vyzliekanie vyzuvanie ide úplne bokom
...

liliana8
19. nov 2024

Ahojte, tie co mate deticky s adhd, mali ste stresujuce tehotenstvo alebo brali ste nejake lieky v tehotenstve?

biba_18
19. nov 2024

@liliana8 ja som mala ťažký pôrod, ale myslím že to bude aj dedičné, keďže sa to vyskytuje v maminej polovici rodiny...

janka_266
19. nov 2024

ako často pozeráva telku? ráta sa aj telka len ako podmaz, aj seriózne sledovanie. môj istý čas pozeral nekontrolovatelne, pustenú ako podmaz, rovnaké reakcie, vypnuté dieťa.....tak som vypla telku, natrvalo. chvíľu sa hneval, ale odvtedy máme doma iné dieťa :D dokáže sa aj sám zahrať a je pokojnejší. teraz zas začal vyjednávať, že chce pozerať každý deň, a už vidno, že sa menej sústredí na hru

vladi4444
19. nov 2024

Add sú prevažne deti pomalšie, zasnívané, s pomalým reaktívnym časom, nie vrtule v zadku. Adhd (attention deficit hyperactivity disorder) sú deti neposedné, hyperaktívne. Dôvod, prečo v tomto veku nezvyknú určiť tieto diagnózy je ten, že centrálna nervová sústava sa vyvíja, u niektorých deti je skratka dráždivejšia - "attention span" je veľmi krátky, striedavý. Až keď to zasahuje napr do bežných aktivit, v zmysle prirodzeného učenia (pozorovanie okolia, učenie farieb a pod..). By som uvažovala nad poruchou. Keď som robila testy školskej zrelosti, tieto neposedne deti u ktorých si mamičky mysleli, že majú adhd, a odporučila som odklad s odporúčaním ako pozornosť podporovať, sa niektoré kraaasne za rok zmenili a pozornosť sa im výrazne zlepšila. Tradičná rada - Obmedziť televizor, tablet a mobil, nepúšťat TV ako podmaz (ako píše mamina nadomnou), hrať sa hry a venovať sa aktivitám, ktoré pozornosť podporujú + dôležitá hrubá a jemná motorika.

autor
19. nov 2024

@vladi4444 presne tak ja vidím u svojho syna skôr add zasnivany, spomalený,a kým zareaguje trvá dlhšie .Síce aj on si rád pobeha poskače ale vie si aj poležať pri rozprávke keď mu čítam alebo