Absencia corpus callosum u ročného dieťaťa

laura1983
19. aug 2014

Ahojte zienky..velmi sem nechodim obcas precitam coto... no dnes by som bola velmi vdacna keby ste mi napisali co vase rocne dietky uz vedia/vedeli, ako sa hraju... co blabocu, comu rozumeju...
Zaujima ma to hlavne preto lebo moj syncek ma ACC a zda sa mi ze uz dost zaostavame.. viem kazde babatko je ine, inak temperamentne, inak zvedave atd atd... ale to moje mi pride stale na vyvojovej linii asi 7 mesacneho babatka... za vsetky prispevky budem vdacna...

lula916
3. sep 2014

@laura1983 ahoj, našla som tento tvoj príspevok, a preto som sa tu aj zaregistrovala, aby som ti odpísala. Ja mám tiež syna s Agenézou corpus callosum. Má 21 mesiacov, ešte stále nechodí, je hypotonik. Začal sedieť v 10 mesiacoch, sám sa posadil v 15. V psychickom vývoji zaostáva tiež, ale už to neriešim, lebo je to na zbláznenie, čakať vlastne čo mu bude, lebo myslím, že určite aj tebe sa lekári vyjadrili s tým, že "prognóza neistá". A máte len túto 1 diagnózu? ak chceš pýtaj sa na nejaké konkrétnosti, rada si vymením skúsenosti s niekým v podobnej situácii.

laura1983
autor
3. sep 2014

Ahoj Lula...super ze si sa ozvala... prizna sa cakala som viacej mamiciek ktore by sa podelili o skusenosti, predsa len nie je to az taka zriedkava abnormalia....
Nam nastastie diagnostikovali len tuto absenciu.. mali sme stastie v nestasti..na internete sa vacsinou najdu bohuzial maminky ktore maju ktomu pridruzene aj ine vazne poruchy :(
A vam diagnostikovali tiez len absenciu?
U nas su prognozy pozitivne, v ppdstate zatial ma maly sancu na uplne normalny zivot.... este je skoro urcovat ci zaostava alebo nie..preto som sa chcela opytat ako su natom ine deticky...
Nabuduci tyzden bude mat maly rocik... ppsadil sa v 9, zacal lozit v 10, momentalne sa stavia na nozky...
Vlastne ma zaujima ako sa rocne deticky hraju a co vedia..lebo v tomto sme na tom poslabsie... rozumie vela, no mechce opakovat, kyvat, tlieskat... zatial nevie ukazat ano a nie, dat kocky do otvoru alebo sa hrat s autickami... vacsinou ich otoci a brnka kolieskami...
A taketo podobne aktivity...

lula916
4. sep 2014

Jééj tak to si 3x zaklop, že je malý takto dobre na tom. Mne neurologička povedala, že vlastne niektoré deti s touto dg. nemusia mať žiadne prejavy, no lenže mne sa syn narodil s viacerými vrodenými chybami, má tiež genetické poškodenie, takže ja musím len čakať čo bude. Ale našťastie nemá žiadnu inú chybu mozgu tak mi to dáva nejakú tú nádej, že po mentálnej stránke môže byť ok, len bude trošku nešikovnejší. Aj cvičíte vojtu? My od 5 mesiacoch, pretože v 2 bol na plastike obličky, tak až od 5. Nepíšeš žeby bol tvoj synček hypotonický, tak ak nemáte ani tento prejav, tak si naozaj zaklop,, lebo máte obrovskú šancu na to, že všetko dobehne úplne do normálu. Mne doteraz Adamko nevie zakývať, rozumel mi zatlieskať v 1 roku, ešte pár krát zaťapkal potom, ale teraz už to vôbec neurobí. Doteraz neukazuje prstom, nerozpráva nič, len také Dada a daj daj akože tak pýta jedlo. Je stále mrzutý, a badám aj poruchu pozornosti, zahrá sa ale veľmi strieda hračky, áno a nie mi neukazuje. Tak takto sme my na tom, dúfam, že aspoň vy budete lepšie, ale viem, že aj od nás horšie sú tak už to nejako neriešim, ale inými depkami som prešla, držím palce.

laura1983
autor
15. sep 2014

Tak to sa zle cita ze mate okrem toho aj ine problemy..a chudatko este aj oblickou problemy...
My Vojta necvicime nic necvicime lebo som v zahranici a tu zrovna neviem ci sa podla Vojtu cvici...
Boli sme poslany na fyzio jednou obecnou sestrou lebo sa nevedel postavit v 9 mesiacoch a este nestvornozkoval..ta sa nas spytala ze co tam robime ze maly sa pohybuje uplne normalne ako sa ma..akurat je pomalsi ako ine deti to uz viem..ale este stale v medziach...
A s tym kyvanim papa az teraz trocha zacal kyvat... vseobecne nechce opakovat musi mat dobry den a chytit moment kedy sa sustredi tiez sa tazko sustredi ale to v dnesnej dobe uz skoro vsetky deti aj tie "normalne"
Napriklad ked mal asi 8 mesiacov udrzal v kazdej ruke jednu hracku.. teraz ani za nic..jednu hned pusti... mozno preto aj netlieska..ale rucky vie si dat pekne spolu a prepliezt prstiky a rucky zdvihne nad hlavu a pusti...
Akurat comu sa tesim ze rozumie rozpravkam... ked niekto spadne, nieco sa rozbije, alebo niekoho ospliecha voda tak z chuti sa smeje... nechapem ako rozumie ze je to vtipne v takom malom veku...
Najnovsie uz stoji a uz spravil aj nejaky jeden krocik popri gauci...
Ale napriklad hracku neumiestni, nepoda..vsetko len pusti..
Tiez toho vela nenahovori akurat teraz od soboty si brble take svoje nezmysli popod nos...uz to niesu len zvuky ale take slabicne zkomoleniny...uvidime co bude dalej... ako bude rast... niekedy je to frustrujuce ze nevieme ale vzdy to dava nadej za raz sa im v hlavkach rozsvieti a babulky nas prekvapia 🙂

laura1983
autor
15. sep 2014

Inak ani moj neukazuje nie a ano.. ani prstom neukazuje..akurat ked ho mam v naruci tak sa mi dotkne ocka nosa..ale nevie alebo nerozumie este o co ide... teraz ho mam v skolke lebo uz som sa musela vratit do prace a su tam aj starsie deticky a predsa kvalifikovane ucitelky. Tak dufam ze ho kolegovci potiahnu troska do predu

hana33
23. sep 2014

Ahojte dievcata, ja mam tiez chlapceka s ACC, no on bude mat o necely mesiac uz 5rokov ;) Mne tuto vyvojovu chybu zistili uz pocas tehu a bola som nutena robit rozhodnutie, ktore nelutujem ani sekundu a oplatilo sa, aj ked na mna gynekologovia pozerali zvrchu, ze si ho chcem nechat... Naopak detske neurologicky mi neodporucali prerusit tehu, pokial nema ine VVCH a vyslovene boli proti tomu. Aj napriek vsetkemu som dokoncila tehu rozne po psychickej stranke, ale potom som si povedala, ze ved s tym aj tak nic nespravim a proste je to moje dieta a ja ho aj tak budem milovat najviac 🙂 no a tak sa narodil a vyvijal vcelku dobre, len sa nepretacal, tak sme cvicili vojtovku a sestricka, co s nim cvicila mi sama povedala, ze on reaguje uplne normalne a spolupracuje, takze aj po mentalnej stranke bude OK. A on aj OK je... Chodit zacal presne, ked mal rok, hovorit tiez primerane veku, je to usmievave chlapca, ktory miluje svojich rodicov a tam je jediny taky "kamen urazu", ze je lutostivy, ked ide do skolky.. Chodi tam uz 3.rok, no stale obcas place. Ozaj, rozprava cisto a lepsie, ako niektore deti bez nejake Dg, dokonca R sa naucil krasne sam, iba spodobovanie mu v niektorych slovach robi problem. Miesto Vikinko povie Mikinko a pod... Spieva, hovori basnicky, ma neskutocnu pamat, pamata si veci aj z pred roka a viac... Vie bicyklovat, proste normalne a zdrave dieta... Len mozno pozornost je u neho horsia, nerad sa cielene uci, toho sa trosku obavam, ked nastupi do skoly, ako mu to pojde, ale verim, ze nejaky system si najdeme a mame na to este 2 roky casu ;) Inak miluje deti a jeho spolocnost aj ine deti vyhladavaju. Bala som sa ako certa autizmu, ale nastastie nic take nie je... Takze neviem, ci som vam pomohla, ale neklesajte na duchu, myslim, ze sice mozu byt tieto deticky trosku pomalsie, ale nakoniec sa naucia postupne vsetko 🙂 a povedzte si, ze ine su na tom mozno este horsie... :( P.S.: Matulko je neskutocne ukecany a furt sa mu melie a potrebuje sa stale mojkat :D

lula916
24. sep 2014

Ahoj Hanka, ja inak som tiež kdesi čítala článok, že jednej matke zistili túto vvch už v tehotenstve a odporučili ju následne na potrat, ale potom jej tiež neurologička povedala, že keď dieťa nemá inú vvch tak nech to ani nezvažuje. Mne v tehot. nič nezistili podľa lekárov som nosila zdravé dieťa aj genetické testy som mala ok, až potom sa malý narodil a zrazu všetko bolo inak. Dosť času sme si odležali na patologických novorodencoch v BA. Hanka tiež čítam, že si sa bála autizmu, teraz toto je pre mňa nová info, on môže byť aj autista? To mi žiadny lekár v súvislosti s touto dg. nikdy nespomenul, všetci sa tvária, akože veď " to je len ACC" a dieťa môže byť úplne zdravé. Ale on zdravý nie je, veď to vidím tie nedostatky, reaguje primerane tak ročnému dieťaťu, keď si odmyslím, že zakývať nevie a ani pusu mi nevie dať. Lekárka z Ba nás momentálne odporučila na včasnú diagnostiku psychického stavu, tak sa "teším" . Inak Lauri rozmýšľala som aj ja nad škôlkou, Adam má rád spoločnosť rovesníkov a zistila som ,že od nich odkukáva a potom po nich aj čo to zopakuje, takže myslím, že je ti veľkou výhodou, že máš drobca v škôlke. A Hanka vďaka za povzbudenie, snáď sa našim chlapcom podarí dosiahnuť podobný level jak tvojmu synčekovi 🙂

hana33
25. sep 2014

@lula916 ten clanok som písala ja bol to náš príbeh 😉 netuším čo všetko sa ešte môže stať ale musíš myslieť pozitívne... Mne v tehu velmi pomohla modlitba a verím že celou rodinou bol vymodlený takže sme vlastne nakoniec mali šťastie. No autizmus bola prvá info ktorú sme na nete našli v súvislosti s touto VVCH a aj neuro nám to spomínali ako možnú komplikáciu ale tým sa nezaoberaj prosím. Oni nám totiž tiež povedali že nič sa nedá predpovedať ani vylúčiť a nikto nevie čo všetko môže prísť. No my sme boli aj u dr.Brozmanovej ktorá neviem či ešte pracuje a na ňu sa totiž všetci odvolávali a tá nám povedala ze ACC je NIČ... Aj sme u nej boli na 3kontrolách po narodení a na poslednej som sa jej pýtala nech mi priamo povie či bude nejaký problém a jej odpoveď znela že bude úplne v poriadku po fyzickej aj psychickej stránke! Bola asi najlepšia odborníčka v detskej neurologii na kramároch.

lula916
28. sep 2014

No teda a aká náhoda, a dostala som ten časopis v kufríku na pôrodnici. Aj nám stanovila túto dg. doktorka na kramároch a hovorí, že no má túto vvch a inak je všetko na mozgu v poriadku, povedala mi iba, že môže mať poruchu pozornosti, hyperaktivitu, epilepsiu, no nikdy nikto mi z lekárov nespomenul ment. retardáciu, to som našla až na nete, autizmus som nenašla, al. radšej prehliadla?, ja už neviem ani nič o tejto chorobe už nehľadám. A áno lekári sa tvária, že veď ACC je nič, ale pre mňa ak mu naozaj zdiagnostikujú či už len ľahkú ment. retardáciu je to doživotná trauma. A tak zatiaľ kým to nemám na papieri budem dúfať, že to je len oneskorený vývoj 🙂 Vieš my chodíme do 11 rôznych ambulancií, z toho máme už len 4 v BA, ale asi sa nám ešte zo 2 pridajú, takže asi my to také rúžové mať nebudeme, pretože malý má 5 diagnóz a ešte možnú metabolickú poruchu, ktorá sa zisťuje. Ale tento tvoj posledný príspevok mi dodal vyše nádeje a viery, vďaka Hani.

laura1983
autor
28. sep 2014

Ahoj Hanka... mne tiez v tehotenstve diagnostikovali...no nevedeli lr
presne...hydrocefalus a podobne.. nevedeli konkretne co nas caka..ci bude vediet dychat, papat...pripravovali nas aj na najhorsie... hned po porode my ho zobrali do jisky ci ako sa to vola... robili rozne testy...aj test na ocka... pamatam sa ako som plakala ked mi povedali ze vidi..tiez s ockami mozu mat tieto deti problemy... o strachu tu ani nejdem hovorit..tiez som sa naplakala..ale niekde vo vnutri som vedela ze bude ok... a je ok..chvalabohu... obcas stresujem ze nevie co je toto a hento ako ine deti..ale on vie ine... skusa vidiet cez skarocku medzi podlahou a zemou..taky je zlaty... napadaju ho veci kedy si ppvies..je to normalne na jeho vek? Ale potom zase nerobi veci ktore by uz mal... proste je to prekvapenie... akurat sa nam rozrozpraval teraz..snazi sa opakovat slova..aj ked su to len mumlaniny... on kyva ked niekto pride 🙂 po svojom 🙂 ked niekto odchadza len kuka...
A Lula ano urcite skolka pomohla asi v tom rozpravani to vidim uplne jasne..urcite si deticky mumlaju medzi sebou..
Lula a ak sa nenahnevas..ake diagnozy este mate? Citam ze teda vas sleduju vo vela ambulanciach..ale nevzdavaj sa nadeje..teraz v skorsom veku moze byt vidiet rozdiely..neskor sa kludne mozu vytratut, zjemnit 🙂
A tych diagnoz ktore sa s tymto spajaju by som ti vedela vymenovat vela..ale to je strasne individualne..mozog sa vyrovnava so vsetkym po svojom a pripafy deti z celeho sveta zhrnute do zoznamu diagnoz je velmi neobjektivne...
My akurat zajtra ideme na fyzioterapiu..doktorka ho chce skontrolovat ze sa vsetko vyvyja tak ako ma... aj ked este nechce chodit za ruku..uz zacina rozmyslat ze sa pusti..takze urcite bude vsetko ok 🙂

hana33
29. sep 2014

Dievčatá ja som ho tiež sledovala a aj sledujem stále ale nám tá dr.Brozmanová vysvetlila jednu základnú a najdôležitejšiu vec a to je toto: týmto našim chlapcom (inak všimli ste si to že sú to vacsinou chlapci?) Vlastne chýba teliesko ktoré spája ľavú a pravú hemisféru a slúži na prenos informácií medzi nimi... No lenže mozog je tak inteligentný orgán ktorý si vie na ten prenos nájsť iné cesty takže to všetko doženie! A takto to funguje u nás a takto to bude fungovať aj u vás 😉 ja osobne si myslím že vela podnetov komunikácie a lásky týmto chlapcom velmi prospieva a pomáha. Aj keď sa možno javia ako keby určite veci nevedeli on chce to u nich čas. Moj Maťulko síce nevie kresliť ako deti v jeho veku ruky nohy a pod čiže postavu ale je tak manuálne zručný že jednoducho ho ani netlačím lebo tak keď z neho nebude inžinier bude mať možno aspoň svoje remeslo a remeslo má zlaté dno 🙂 dala som ho u nás v škôlke "vyšetriť" logopedičke ktorá netušila že má túto VVCH len aby som vedela či pri učení budú nejaké problémy lebo viem ze to čo ho nezaujíma tak tomu ani nevenuje pozornosť ale počúvať vie keď chce 😉 no ešte nemám oficiálnu správu len od učiteľky viem že jej nevedel zopakovať príbeh čo mu čítala v dejovom slede... To som si už všimla aj ja predtým ale možno mi teraz ona povie ako na to... Aké osobne si myslím že dozrie aj na školu skor či neskor. A škôlka mu tiež pomohla že sa viac snaží zarovno deťom a iné mamičky ani netušia že je v niečom "iný"... A všimla som si ze zase v iných veciach niektoré ďalšie deti zaostávajú... Takže tie rozdiely sa moc sledujú v tomto veku ale časom sa to bude vyrovnávať... 😉

petruska78
29. sep 2014

Ahojte mamicky, nase devcatko ma takisto ACC, izolovanu formu= bez inych VVCH a klinickych priznakov, mame velke stastie, bude mat 4 rocky, ukecana ako stara tetka, pohybovo je uzasna, vie vyborne balancovat, skakat, tancovat. je pravda ze veci ako puzzle, skladacky ju moc neberu, avsak to je najmenej, pekne spocita veci do 5, niekdy jej staci pohlad, takze myslim ze sa mozeme s optimizmom pozerat do buducna. bola to skor dieta - nehoda, akosi som neratala ze otehotniem, a ked sme sa dozvedeli dg. uz bola na svete, bola som tyzden na dne a neviem ci by som si ju nechala keby sa to este dalo zvratit. teraz nas naplna obrovskym stastim, je proste uplne dokonala. uvedomujejm si nase stastie a aj to, ze nie kazdy ho ma.
aby som sa vratila k teme - ako jednorocna sa pustala chodit a vedela par prvych slov, hrala sa hlavne vytahovanim veci zo skatule a vkladanim, sem tam s riadikmi, sem tam s vlacikom (samozrejme moderovane). velmi vela sme ju pozorovali, nasa psch ju testovala podla kipharda:
http://www.piaget.li/ICF-CY-2011/LinkedDocument...
je to po nemecky ak potrebujete mozem pomoct s drobnym prekladom,
drzim palce

hana33
29. sep 2014

@petruska78 jej práve si mi vyvrátila moju teóriu o chlapcoch s touto VVCH 😀 myslím že máme detičky na tom rovnako ani moj nechce skladať puzzle ani spoločenské hry ho nebavia max človeče... Hlavné je že sú šťastní 🙂

hana33
29. sep 2014

O čom je ten test? Nemecky neviem vobec

laura1983
autor
29. sep 2014

Hani presne ako o mojom keby si posala 🙂 tiez udrzat pozornost je problem..niekedy ma uplne vypne a nie je s nim rec..ale inak pekne rozumie a chape... najradsej s niecim brnka... 🙂
Fyzio dneska povedala ze ma krasne pohyby..krasne dava rucky nozky..je rychly..dalsia kontrola nepotrebna 🙂 v skolke nevedia nic a ani nevidia rozdiel..takze my tiez optimisticky do buducna 🙂

lula916
29. sep 2014

Hm, dievčence až vám závidím, každá, podľa toho čo tu píšete máte v podstate zdravé dieťa 🙂 A chcem sa spýtať Hanka al. Petruska - keď boli tieto vaše deti malé neboli uplakané? Alebo mrzuté, ukričané, vyžadujúce si stále pozornosť? bože lebo náš Adamko on je strašne ukričané dieťa, on tak húka, až v ušiach človeku piští, že mi je až niekedy trapne niekde v čakárni alebo v obchode, možno že keď si nevie vypýtať, ale skôr som to pripisovala tomu mozgu. A Laura - no máme toho dosť, ale neumiera, to je pre mňa hlavné 🙂 Má hypotonický syndróm, mikrodelečný syndróm (genetická chyba), vrodenú laryngomaláciu, hydronefróza (oblička operovaná, už skoro zahojená), ACC, vlastne zisťujú metabolický syndróm (dúfam, že sa tam nič nepotvrdí) a ešte také drobnôstky a to nepovažujem ani za diagnózu, takže takto. ALE mám známu s dieťaťom s veľmi krutou dg., nevie koľko bude žiť a keď ju stretnem my vždy príde na rozum, bože koza čo ja vlastne toľko stresujem...

petruska78
30. sep 2014

@lula916 nas mala bola v pohode babetko, ked bola hladna sa najedla, ked bola unavena spala, jasne ze boli aj desne chvilky ale celkove by som ju hodnotila ako v pohode. mame za sebou genetiku, ocne usne eeg, take onake, vtedy trosku chytila strach z vysetrovania, len co sme niekde vosli boli hysaky, ale teraz to ustalo.

ta schema podla kipharda je to co 100% zdravych deti v tom veku vie spravit, napr
. pre 11m: spozna svoju flasku, zatrasie predmetom (vie to, nemysli sa na poziadanie), vie ssediet na stolicke - samo sa posadit, snazi sa napodobnovat zvuky, otaca hlavu za tonom,
pre 12m: najde schovanu vec (napr pod servitkou), pinzetovy uchop, lozi po 4, postoj vzpriameny na kolenach, 4 rozne slabiky, rozumie slovam
atd.

hana33
30. sep 2014

Nuž náš Maťulko bol totálne ideálne usmievavé a rozkošne dieťa! Vážne on bol taký smejo a vlastne stále je len tá ľútosť že nie je s rodičmi... Problém velky má s lekármi všeobecne bojí sa ich aj keď sa to už lepší vekom. Ja si však myslím že je to pozostatok z prenatálneho života lebo som bola velmi nahnevaná na gynekológov a on moje strachy a ešte mu to neviem vysvetliť. Inak je neskutočne tvrdohlavý alebo neviem ako to nazvať. Totiž do škôlky nosí jedny a tie isté tepláky celý celučičký rok! Len asi 3tričká Uteráčik musí byť rovnaký a tieto školkárske veci si zásadne hneď doma vyzlieka a nikdy inokedy ich na seba nedá 😀 a je velmi citlivý a vnímavý. Musíme si dávať pozor na slová a súvislosti ktoré nie sú pre jeho uši lebo on si to krásne dá do súvisu a pochopí.

lula916
5. okt 2014

Tak ste teda nemali uplakané deti, hm však hádam ho to prejde keď sa naučí čo to povedať a začne sám chodiť... Hanka ten tvoj malý je jak baba 🙂 - obľúbené veci, doma sa hneď prezlieka, no radosť sama pre matku

bianca11
10. okt 2014

Ahojte mamicky 🙂 Aj ja mam 3rocneho synceka s uplnou ACC. No mame viac VVCH :( aj geneticky nam nieco zistili... len jedno ma velmi tesi, ze na tuto dg sa nezomiera 🙂

hana33
11. okt 2014

@lula916 myslis, ze radost? :D no u chlapca je to velmi nezvycajne, skor si myslim, ze k tomu ma vytvoreny odpor a preto hned dava zo seba skolkarske oblecenie dole :D momentalne je aj dost ustrachany... boji sa tmy a stale je nam v patach, tak cakame, kedy ho to prejde, vraj by mal byt v buducnosti velmi samostatny :P

hana33
11. okt 2014

@bianca11 ako sa to prejavuje? mate nejake problemy?

azbestica
11. okt 2014

@laura1983 ahoj o takejto diagnoze pocujem prvy krat, ale podla tvojho 2. prispevku sa mi vybavuje ze ani moja dcerka ako rocna nekyvala, asi ani netlieskala a vela veci z toho co popisujes este nevedela. ale vedela uz chodit. Vkladacky? :D :D :D to urcite ani nehrozilo v tom veku. pozeram foto aby som si to obdobie dako pripomenula a vedela jest sama jedlo do ruky. pamatam si ze od toho 10. mesiaca uz bolo vidiet na nej ze velmi veciam rozumie. v 12 mes reagovala na hudbu a ze sa snazila tancovat pripadne vydavala melodicke zvuky. a uplne zaciatky hry s babikami, ale naozaj nic extra. dufam ze s tvojim cchlapcekom to nebude nic vazne a ze sa budete drzat co najlepsie, budem vam silno drzat palce.

bianca11
11. okt 2014

@hana33 Ako sa co prejavuje?
problemy, no nevieme rozpravat vobec, nevieme zut (cize mixovana strava), nevieme naco sluzi nocnik a veeeela dalsich veci.

bianca11
11. okt 2014

Este chcem napisat, ze od narodenia co sa tyka spanku som lepsie dietatko nevidela, napapal sa a hned spal, nikdy neplakal, uplne kludne dietatko, stale sa len usmieval, mojkal, bozkaval a to mu zostalo dodnes. Len by sa tulil a tulil, kazdeho bozkava, usmieva sa. Ma velmi rad deti, velmi rad sa hra s autickami. miluje rozpravky. Vie si staviat kocky, postavi vlacik, vymysla rozne veci, co by ine deti ozaj nevymysleli. S ACC je spojenych neskutocne vela zdr. problemov, aj ked nie u kazdeho rovnako. Spaja sa i autizmus, i mentalne zaostvanie, i epilepsia, ... nam neurologicka povedala na poslednej kontrole ze su tam prvky autizmu, aj ked dokaze udrzat zrakovy kontakt, usmeje sa. No velmi tomu neverim. Mne este v porodnici povedali, ze to mozu prirovnat k DMO - proste nikto nevie co bude. Dietatko s DMO moze byt odkazane na vozik, moze by leziace, no moze viest i normalny zivot. V Dunajskej Luznej mi doktorka povedala, ze mozeme byt radi ze maly je taky zivy. Vraj mali s takou dg. leziacich pacientov.

lula916
12. okt 2014

Bianka nejde mi do hlavy jaktože ti doktorka povedala, že má prvky autizmu, veď už teda aké, keď sa smeje, udržiava očný kontakt a túli sa a rád sa mojká, veď autisti hlavne nemajú radi sociálny kontakt... Inak vidím to tak, že my budeme na tom rovnako ako vy... A kedy začal chodiť tvoj synček , môj bude mať v nov. 2 roky a ešte do samostatnej chôdze má ďaleko, má tvoj syn podobné dg. jak môj? Vyššie spomínam.

laura1983
autor
19. okt 2014

Ahojte dlhsie som sa neozyvala... mame 13 mesiacov..boli sme na kontrole mame zaostavame v hrani sa.. mevie nic vlozit do boxu, nevie sa hrat s hrackami ktore treba stlacit..len brnka po nich prstekami... neukazuje na predmet ktory chce ale len pozera a place ked nieco chce..ale zato uz chodi okolo nabytku a co raz castejsie sa pusti a stoji par sekund... dobre komunikuje pocuva na svoje meno, pocuva na nie, zatial nerozumie ako ma sam papat lyzickou..nato ma este ale cas 🙂 v celku dobre... uz kyvame aj tapkame..ale tak ze jednu ruku tapka o druhu netapka s nimi naraza..este nevie nic ppstavit len burat 🙂 za chvilku dufam pride nato ako jazdit na odrazadle ale velmi na nom nechce byt..radsej ma velku motorku na baterku ale nerozumie ze musi stlacit gombik aby isiel sam, tak ho tlacim po byte 🙂
Vcera sme isli do obchodu a ja som drgla do krabice s lizatkami a tie sa rozsypali po podlahe a ten mali huncut sa na mne smial... skodoradostnik... inak dadakuje, nanakuje, vie povedat ahoj aj hi po anglicky... spieva refren na old mac donald farmu mal 🙂 spieva ked ide v telke oblubena zvucka k rozpravke... 🙂 takze v podstate aj ked predsa malicko opozdene uz co to vieme 🙂

laura1983
autor
19. okt 2014

Lula916 a vam sa ako vodi? Co ta metabolicka kontrola dufam ze je vsetko v poriadku...

lula916
29. okt 2014

Ahoj Laura, to je super že tak malý napreduje, myslím si že on všetko pekne dobehne. My ešte nemáme metabolické za sebou a predpokladám, že zas ma pošlú domov dezinformanú, veď ja tam chodím rok a stále nič neviem, super, že? Akurát je drobec po operácii (vajko mu len operovali) a keď bude môcť zasa cvičiť chystáme sa do Lužnej na liečenie. Ale pravdepodobne pošlem s malým tatina, dúfam, že to zvládnu a aj všetky tam prítomné mamičky a sestričky. 😀 😀 A ja konečne budem mať doma 2 týždne upratané a nepovyťahované všetky riady, smeti, hračky .... 🙂

laura1983
autor
30. okt 2014

Jaj o to ma mrzi ze este neviete, najhorsie je veru to cakanie.. no dufala som ze uz budete mat nejake dobre spravicky aj vy.. no a s tym pobytom, obdivujem tvoju odvahu maleho poslat s muzom na dva tyzdne ja by som ho nevedela nechat muzovi ani na jeden den.. ale urcite si zasluzis troska oddychnut..mate za sebov strasne vela vseljakych vysetreni a operacii..treba aj tebe vypnut a vulozit nohy na stol 🙂