Absces, vred, Bartholiniho žľaza na vonkajšom rodidle v puberte

1. nov 2024

Ma niekto skusenost so zapalom na vonkajsom rodidle u dievcata v puberte 14r ? Podoba sa to na vred alebo absces ale je to tak 3 cm velke a dost hlboke a velmi bolestive. Dcera to tam uz raz mala asi pred pol rokom no urobilo sa jej to znova. Minule to prasklo a vyslo z toho hnisu tak za dlan a zostala diera, ktora sa zahojila. Potom uz bola ok. Je to asi tak medzi posvovym vchodom a mocovou rurou. Kedze sa to opakuje napadlo ma ci by nemohlo ist o bartoliniho zlazu len neviem ci to moze vyjst na vonkajisich pyskoch. Rano sa chystame na pohotovost gyndu ale aj tak by ma zaujimali skusenosti. Najskor som myslela, ze to ma z holenia no uz som si nie ista. Velmi rychlo sa to zvacsuje a minule nemohla ani chodit ci sediet. Dakujem.

pluss
1. nov 2024

Zrejme to bude ono

biba_18
1. nov 2024

áno, môže to byť to. a môže to mať viac príčin, kľudne aj to holenie, imunita, tesné prádlo, syntetika…

autor
1. nov 2024

@pluss no ani by ma nenapadlo, ze v puberte sa to moze urobit dokonca ma taku priehlbinu po povodnom abscese a spojilo sa to s novym a naplnilo. Dcera ma hrozu z gynekologov len teraz to budeme musiet riesit na gynde. Nevies ci to vedia poriesit hned? Aby nemala bolesti.

autor
1. nov 2024

@biba_18 akurat dobrala macmiror krem lebo mala zapal ekoli a enterokoka aj minule to mala po zapale ked tak nad tym rozmyslam. Imunitu ma oslabenu.

biba_18
1. nov 2024

musí na to pozrieť doktor, možno aj chirurg 😔 tot všetko povedz keď tam budete. držím palce

autor
1. nov 2024

@biba_18 poviem dakujem. Je mi dcery luto ze to musi riesit tak mlada. Ma 14 telo ako dospela ale rozum a city ako dieta. A dakujem.

pluss
1. nov 2024

Áno je to spôsobené baktériami....ja s tým bojujem už mnoho rokov....jednu mi už aj vybrali ...druhu ešte mám ale zapálenú tiež aktuálne....ak má opuch a bolesti vedia to vypustiť ambulantne...prip nasadiť ATB...

alickapusinka
1. nov 2024

Neboj bude dobre ale treba každopadne ísť ak sa to opakuje.Držim place ona pre teba bude dieťa aj keby mala 50 a TY 70 rokov navždy tvoje dieťa.Každy rodič sa bojí o svoje dieťa.

autor
1. nov 2024

@pluss do teraz som ani netusila ze mozu byt taketo problemy. Ja som bola prvy raz na gyn de v 18tich a mojq chodi dva krat do roka od 11tich. No uvidim co povedia na pohotovosti lebo detsky gyn je len jeden na cely kraj a robi dva krat do tyzdna a teraz je vikend. Ideme na dospelacku gyn pohotovost. A robi sa vam to na velkych pyskoch alebo inde?

autor
1. nov 2024

@alickapusinka dalujem za podpru. Je to tak. Ideme hned ako sa zobudime a najeme. Kedze je to velmi bolestive a neprijemne.

lindusss2016
2. nov 2024

Teraz to budu musiet uz poriesit lekari, ale ked sa zahoji a bude sa to veacat, viem ti poradit, co na to. Potom kludne napis ip.

mamina7070
2. nov 2024

na pohotovosti to osetria a pracdepodobne nasadia tabletkove atb a je dobre mat doma framykoin mast a ak sa zacne coilen naznak zacervenania hned natierat
plus objednaj dceru knimunologovi ak sa to opakuje moze v tele kolovat bakteria
nemava dcera zapalene akne?
drzte sa

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mamina7070
2. nov 2024

vymaz tu fotku a s tym by som nesla a dala ten bactobran. a kup jej volnopredajne na imunitu

mamina7070
2. nov 2024

a zmenila by som holenie nech to obmedzi aktualne

autor
2. nov 2024

@mamina7070 to mam v plane prve

autor
2. nov 2024

@mamina7070 len ono to ide do hlbky tak preto som si nie ista. Bacteoban mam.ta horna cast je pobodna a ta spodna nova.

pluss
2. nov 2024

Áno je to bartolinka ťa ide do hĺbky....to je parova žľaza ktorá za normálnych okolností nie je hmatateľné..akonáhle sa upcha kanálik ktorý je v blízkosti vchodu vznika opuch absces cysta...môže narásť do obrovských rozmerov...a ukrutne to boli keď sa zapáli a začne hnisat...keď není zapálená tak je to nepríjemné ale neboli...a ide do hĺbky...mne to dokonca smerovalo až k zadku teda do opačnej strany...teraz táto druhá je skôr viditeľná pri pyskovh áno....

mamina7070
2. nov 2024

podla tej fotky co si pridala si nemyslim ze je to bartholinka
davaj tu atb mast a u koznej nech je urobia odbery alebo vyter z vyrazok z akne a daju cielene atb

autor
2. nov 2024

@mamina7070 mame taku zvlastnu koznu / ale mam pocit ze su take vsetky/ chodme k nej dva roky dava stale tie iste atb ale stery nic a clovek sa jej boji daco povedat. Ale zacala som jej davat podla tcm najsiln ejsie tabletky co su ako atb. A asi aj tie zabrali. Bude ich brat dlhsie. Dufam, ze to nie je bartoliniho je mlada na taje starosti. https://www.tcmherbs.sk/produkty/kod-013-vychla...

trgypadl
2. nov 2024

Zena smer gynekolog s dcerou,lebo neskor sa Ti podakuje za problemy

autor
2. nov 2024

@pluss tak vcera sme o uvolnili a stiaholo sa to o polovicu bactroban tiez asi zabral tak uvidim ako sa to bude spravat nieco ma uz aj medzi posvou a konecnikom. Teraz to skusim preliecit mastou a prirodnymi atb ak sa to znova zoppakuje pojdem s nou k jej gyn. Na pohotovosti su vacsinou chlapi a tych nemusi. Som mala strach ze jej to velmi narastie ako minule. Len to, ze sa to urobilo na tom istom mieste ma zarazilo.

milanemila
2. nov 2024

Prepac ale ty nie si normalna 🤦🏼‍♀️ aka domaca liecba a prirodne antibiotika? S takymto problemom neist u tak mladeho dievcata k lekarovi nie je normalne. A co ked eaz otehotnie, tiez nepojde ku gynekologovi a ked bude chlap, tak sa ani odrodit nenecha 🤦🏼‍♀️ to fakt nie je riesenie vyhybat sa lekarovi, lebo je jej to blbe a na to si ty matka, aby si jej to vysvetlila, ze jej problem moze byt nebezpecny a mat nasledky. Ved pri vysetreni mozes byt cely cas pri nej.

autor
2. nov 2024

@milanemila ma atb mast vcera dobrala macmiror co jej dala gyn. A to, ze jej podporim imunitu prirodne na tom nic nie je. Aj na gyn v tomto stave by jej dali mast. A jej gyn robi cez tyzden. Moja je vzdy ked je to nutne.

autor
2. nov 2024

@milanemila a vacsinou riesia najskor konzervativne mastou ak to nie je obrovske. Bacteoban mi vzdy davala gyn.

nikpa
2. nov 2024

Podľa opisu môže ísť o bartolinku. Keď bolí, je zapalena. Vtedy ju gynekológ nareže, vypustí hnis a vyčistí. Je to veľmi bolestivé. Pravdepodobne dostane aj ATB. Zavedie jej drenaž a za pár dní na kontrolu. Teda ja som mala 2x takýto postup. Keď zápal ustúpi a ma to opakovane, mali by jej ju v narkóze komplet vybrať, inak sa jej to bude stále vracať.

autor
2. nov 2024

@nikpa dakujem.a odpoved. Uvidime ako bude zajtra. Problem je, ze sa aj holi nahladko aj ked by nemala tak uvidime ako zaberie mast dnes to mala o polovicu mensie. Samozrejme ak sa to vrati alebo neprejde tak gynekolog prva cesta. Ma aj par dni pred menzesom. A otazka to cistenie urobili hned? Dakujem.

nikpa
2. nov 2024

Mne to vyčistil hneď. Ledva som na to čakala lebo to je okamžitá úľava. Mne žiadna masť bohužiaľ nepomohla, až to čistenie ale aj to len načas

autor
2. nov 2024

@nikpa rozumiem a dakujem. Nezhorsilo sa to. Uvidime ci to bude miznut. Ak nie smer gynda. 😉