moj syn ma 9 mesiacov a je dost bledy. neviem, ci to nemoze byt z nedostatku zeleza. od zaciatku ho kojim a od 6-teho mesiaca mu kazdy den dam aspon trosku brokolice alebo spenatu. ale nie som si ista, ci mu to pomohlo a ci vobec ma nedostatok zeleza. tak ako sa to zistuje? berie sa krv? a je to zase zo zily na hlave? lebo ja to strasne zle znasam, ked mu beru krv z hlavicky ☹
Krvný obraz sa zvykne robiť z odberu z prsta... Inak na krvotvorbu je vhodnejšie železo z mäsa - má na rozdiel od rastlinného hémovú podobu.
zistia to odberom krvy zo zily jedine, aj to nestaci urobit krvny obraz, musi sa dat vysetrit aj diferencial a hodnoty zeleza a vsetkych parametrov s nim suvisiacich. bledost nemusi byt priznakom anemie, aj ked je ta u deti velmi casta, ale ani pri anemii nemusi byt hlavny problem v zeleze
aj moj je bledy a tiež nam brali krvny obraz to sa berie z palčeka a vobec nič železo všetko ma o.k 😉
pokiaľ sa zisťuje iba anémia tak stačí odber krvi z pršteka. Ak je potrebné širšie vyšetrenie tak sa robí odber zo žily. v jeho veku pokiaľ je pekne vidno žilku tak aj z ručičky nemusí to byť z hlavky.
jedine z krvi, a uz je dost velky tak uz by mu mali brat zo zapastia teda z vrchu rucicky, aspon nasej takto bravali, ale to ze je bledy nemusi hned znamenat ze je anemicky, mozno ma len taky typ pokozky