9 mesačný syn je bledý. Môže mať nedostatok železa?

sabiatko
4. jan 2011

moj syn ma 9 mesiacov a je dost bledy. neviem, ci to nemoze byt z nedostatku zeleza. od zaciatku ho kojim a od 6-teho mesiaca mu kazdy den dam aspon trosku brokolice alebo spenatu. ale nie som si ista, ci mu to pomohlo a ci vobec ma nedostatok zeleza. tak ako sa to zistuje? berie sa krv? a je to zase zo zily na hlave? lebo ja to strasne zle znasam, ked mu beru krv z hlavicky ☹

babulina
4. jan 2011

jedine z krvi, a uz je dost velky tak uz by mu mali brat zo zapastia teda z vrchu rucicky, aspon nasej takto bravali, ale to ze je bledy nemusi hned znamenat ze je anemicky, mozno ma len taky typ pokozky

mau
4. jan 2011

Krvný obraz sa zvykne robiť z odberu z prsta... Inak na krvotvorbu je vhodnejšie železo z mäsa - má na rozdiel od rastlinného hémovú podobu.

latvia
4. jan 2011

zistia to odberom krvy zo zily jedine, aj to nestaci urobit krvny obraz, musi sa dat vysetrit aj diferencial a hodnoty zeleza a vsetkych parametrov s nim suvisiacich. bledost nemusi byt priznakom anemie, aj ked je ta u deti velmi casta, ale ani pri anemii nemusi byt hlavny problem v zeleze

janka2732
4. jan 2011

aj moj je bledy a tiež nam brali krvny obraz to sa berie z palčeka a vobec nič železo všetko ma o.k 😉

erikaka
4. jan 2011

pokiaľ sa zisťuje iba anémia tak stačí odber krvi z pršteka. Ak je potrebné širšie vyšetrenie tak sa robí odber zo žily. v jeho veku pokiaľ je pekne vidno žilku tak aj z ručičky nemusí to byť z hlavky.