9-mesačné dieťa bez vnútornej motivácie

3. sep 2024

Ahojte, mám 9 mesačného chlapca, nelozi, nestvornozkuje.. chodíme na fyzio, cvičíme vojtovku..
Včera sme boli na cvičenie a fyzio zhodnotila, že dieťaťu chýba vnútorná motivácia.. že sa obáva že nebude mentálne v poriadku.. keďže nereaguje na svoje meno, nekyva papa, nevie zatlieskať... Keď sa ho spýtame kde je mama,tata alebo brat tak nás nezačne hľadať, nezačne sa obzerať po izbe... Povedala, že jeho rovesníci proste idú po hračke okamžite, okamžite hľadajú členov rodiny...
Mali ste niektorá tiež takéto dieťa so slabou motiváciou? A bolo nakoniec všetko v poriadku?
Som z toho veľmi smutná a cítim sa zle.
Ďakujem za váš čas .

iwesska
3. sep 2024

Myslim,ze fyzio preslo rukami mnozstvo deti,aby vedela zhodnotit,co je este v norme a co uz nie. Nejaku reakciu by dieta na svojich blizkych v 9mes.uz malo mat. Co robi,ked mu ukazete hracku? Uplne ju ignoruje? Chodite aj na neurologiu?

autor
3. sep 2024

@iwesska on reakciu na nás má, hlavne na brata keď sa mu ukáže tak sa ihneď smeje.. aj keď s ním saskujeme tak sa smeje..
Ak mi dáme hračku tak ju chytí, vie si ju dať aj z jednej ruky do druhej a hneď ju dáva do úst..
Keď ho dáme na chrbát ľahnúť tak sa hneď pretoči na bruško, tam ma v okolí hračky tak si hneď niečo vezme a vie sa zahrať tak 2 minúty a potom sa už veľmi zlosti, plače a kričí...
Na neurológiu chodíme, tam je podľa.lerkarky v poriadku ale práve včera fyzio naznačila aby sme zmenili neurologicku, takže to aj idem riešiť len je ťažké sa niekde dostať.. ktovie kedy dostaneme termín ak nám vôbec zdvihnú telefón...

anjelicek26
3. sep 2024

Treba sa pýtať na neurológiu a uvidíte. Čím skôr začnete terapie v určitých oblastiach, tým lepšie pokroky viete dosiahnuť. Ano človeka to vydesi, ked dieta nie je podla tabuliek. Ale drvivá väčšina to dobehne. Držte sa😘

pribinak
3. sep 2024

Aký má svalovy tonus? To je mozna príčina prečo nenapreduje v hrubej mototike

295anicka
3. sep 2024

Neskúsili ste aj baby plávanie? Nám to veľmi pomohlo. Sice musim uznať že plávanie+rehabky do toho bolo veľmi ťažké obdobie, ale výsledky sa dostavili

anjelicek26
3. sep 2024

@295anicka plávanie je super presne tak👌

jaga18
3. sep 2024

Toto bola prvá vec u nás, čo sme si všimli a tušili, že zrejme nebude všetko OK. Proste kde bol, tam bol spokojný, pri cvičení bolo veľmi ťažké nieco dosiahnuť , nulový záujem o hračky, o pohyb, o nás... Ale to nemal 9 mesiacov ale takmer 2 roky. Bol veľmi pasívny, vlastne dodnes je taký. Prešli sme si všetkým možným, prestiredali neurologov, fyzioterapeutov, nakoniec napriek diagnozam ako DMO s poruchou jemnej motoriky a PAS, by nikto navonok nepovedal, že to nie je zdravý chlapec. Prognóza bola nemobilny s tazkou mentalnou zaostalostou. Chodí, dokončil normálnu ZŠ, tento týždeň začína ucnovku s praxou v McDonald's...

kitycat
3. sep 2024

V 9 mesiacoch ani moja nevedela tlieskat, papa a dokonca nevedela ani kde ma nos. To su irelevantne veci pre mna 🙂
Zaujem o hracku/penazenku nieco co ho zaujima ma, no a lozenie u nas tiez na prahu 9. Mesiaca, sice je predcasne o mesiac..

Na kolienka ide? Peruje?

akje
3. sep 2024

@autorka mozno otazka odveci. Ale pocuje dobre? Lebo to by mohlo vysvetlovat ten nezaujem, ked sa ho pytate na to, kde je kto.
Ked ho mas na rukach a muz zozadu tleskne pri jednom z usiek, obzrie sa?

Este mi napadlo, ze moja zacala lozit poriadne az vo 8.mesiacoch. Dovtedy sa za ziadnou hrackou nenamahala. Az kamaratka zobrala svoj telefon a za tym sa zrazu rozbehla 😄 v priebehu dalsieho mesiaca si uz sama aj sadla a tyzden na to uz sa dvihla na nohy.
Na kde je mama nereagovala, iba na mna kukala, ze co od nej chcem. Ked som sa opytala kde je lampa, tu mi ukazala hned. Mozno mu len nedavaju zmysel tie otazky :D

akje
3. sep 2024

@autorka a tiez sme cvicili vojtovku 😊

sluchatka
3. sep 2024

ja by som to riesila v prvom rade so vseobecnou lekarkou, skus sa objednat, co ti povie ona. Ak hovoris, ze na neurologiu chodi, tak neviem.. ved to by si vsimla dr, ze nieco nie je v poriadku.. verim, ze ta fyzio znepokojila, ale jednoducho dieta nie je cvicena opica, ze teraz zatlieskaj tak zatlieska.

janickacrazy
3. sep 2024

No tak môj najmladší začal loziť až v 10 mesiacoch a dr. to vôbec nijak neriešila. Posadil sa asi v 12-13 mesiacoch, aj chodiť začal neskoro, okolo 14 -15 mesiacov. Papa nedával asi do 2 rokov, tlieskanie tiež 0 bodov. Proste nebol podľa tabuliek. Nakoniec mal oneskorený vývin reči, ale neskôr všetko dobehol. Takže ozaj to nemusí byť nič závažné, len niektoré deti robia vecí neskôr ako podľa tabuliek. Každopádne treba cvičiť ďalej a sledovať ho. Držím palce.

iwesska
3. sep 2024

@sluchatka Ked chodi na neurologiu a fyzioterapiu,kto myslis,ze och tam poslal? Asi obvodna,nie? Chodi s nim na poradne,ozaj myslis,ze ho vseobecna este nevidela?

iwesska
3. sep 2024

No tak podla toho,co si popisala to na nejaky mentalny problem nevyzera. Ja som myslela,ze vobec nereaguje na hracky,nechce chytit,za nimi ist. Na zaklade coho potom zistila tu znizenu motivaciu?

dotka04
3. sep 2024

Ano, dokonca sme aj na fyzio chodili a tiez kaslal na hracky, na vserko🙈 Motivacia k comukolvek mu naskocila vic ked mal 1,5 roka a od 2 rokov je az premotivovany 😁 Je uplne ok, ale tiez mi dlho, dlllllho nebolo vsetko jedno.
Ale bacha, lebo davat papa a obzerat sa za rodicom/pomenovanym objektom ma dieta okolo 1roku, tu mi pride vasa fyzio divna, ved 9mes deti to malokedy vedia (a ked, skor v okoli dievcata, chalani su taki…no ako aj muzi celkovo cely zivot - trva im to…🙊).

Inak ak mas hypotonika, aj v tom moze byt problem, ze sa javi, ze ma mensiu motivaciu. On proste nevladze, prenho je vela pohybov vyslovene “nemoznych” bez velkej namahy a nas tiez cim bol pohyblivejsi (inak ma 2,5 a dnes som ho konecne aspon o 20.40 dotiahla z ihriska, kde 2 hodiny behal, skakal, smykal sa, lietal na idrazadle…a to 4nozkovat zacal v 13 mes.🙈), tym bol aj celkovo “zivsi”.