9-mesačne bábätko ešte nesedí

kristy942003
6. jún 2024

Dobrý deň chcela by som sa spýtať kedy vaše detičky začali sedieť my sme dnes boli na poradňi u doktorky a povedala že by mal už sedieť alebo sa dvíhať do sedu alebo chodiť po štvornozky zatiaľ to nerobí a ja mam strašne veľký strach aby mal v poriadku všetko poslala nás na vyšetrenie na neurologiu prosím vás máte niektorá s tým skúsenosti tiež vás doktorka poslala n vyšetrenie a ako vám to dopadlo? Ďakujem moc

kacena4
6. jún 2024

nrstresuj je este v ramci normy v tomto veku len cca 50% deti sedi, dolezite je ci sa posuva ci dviha na rukach, ci sa plazi, stvornozkuje...

ailiba
6. jún 2024

@kristy942003 dobre, ze to riesite. Dieta by najprv malo zacat stvornozkovat a potom sa same posadit. Prvy syn si chcel sadnut, ale mu to neslo. Ked mal 8 mesiacov, tak sme to zacali riesit. Odporucam fyzioterapeuta a ten ti povie, ci by bolo dobre ist aj k neurologovi, alebo ortopedovi.
Su cviky na podporu svalstva. Syn si sam sadol asi tyzden az dva po cviceni. Odkial si? V Bratislave ti mozem odporučiť niekoho dobreho.

cookie29
6. jún 2024

Strach Ti nepomoze. Doktorka postupuje spravne. Ja osobne by som zasla aj za fyzio.
A mozno tomu moc nechyba, niekedy staci malicko. A aj keby nebolo vsetko uplne v poriadku, tak takmer vzdy sa s tym da nieco robit, dolezite je to vcas podchytit.

3petka
6. jún 2024

@kristy942003 Môj sedel možno v 7 mesiacoch ale stvornozkovat začal až v 11-tich ( ale je predčasne narodený)
Mám známu kde syn jej začal sedieť až ako 11 mesačný. Začala s ním chodí na fyzioterapie a pomohlo.

ailiba
6. jún 2024

@3petka prosim ta, ako si sadol, ked nestvornozkoval? Z lahu? Neber to prosim ta ako vycitku ani podripavanie, len ma to zaujima.

cialota
6. jún 2024

hlavne ziadny strach a stres, pretoze tym nepomahas ani sebe a rozhodne ani dietatu, takze sa treba upokojit. je to v norme, vela deti este v deviatich mesiacoch nerobia to, co je predpisane v tabulke 🙂 netreba do nich nakukat, treba byt proste trpezlivy a brat to v pohode.

zuzanaete
6. jún 2024

Sediet ma do roka, takze ma cas este 3 mesiace. Ale doktorka ma posudzovat celkovy vyvoj od narodenia a podla toho vyhodnocovat. Moze to byt uplne v poriadku, ze este nesedi alebo mozno bude treba trochu posilnit svaly cvicenim a bude vsetko ok. Nemysli hned na najhorsie scenare.

kristy942003
autor
6. jún 2024

@ailiba Dobrý deň a ako ste dopadli u fizio mal všetko v poriadku? Ja som s Hlohovca ale ak by bolo treba tak by som zašla aj do Bratislavy

zaphyra
6. jún 2024

@ailiba sice si mna neoznacila, ale nasa fyzio mi povedala, ze dieta si moze sadnut dvomi sposobmi. Tie co maju silne brusko a rucicky sa vedia z podlozky vytiahnut do sikmeho sedu a tak do rovneho este prv ako stvornozkuju. Druhy sposob je zo stvornozky. To je samozrejme asi ideal kedze pri stvornozke najviac posilnia svalstvo. A dokonca je v poriadku ak dieta zacne sediet az po tom ako zacne chodit-to spominaju aj na fyziomame v jednom clanku.

3petka
6. jún 2024

@ailiba no môj si sadal z ľahu. Išiel cez bodk, podoprel sa rukami a tak si sadol.

petka5656
6. jún 2024

@kristy942003 neurologiu? Je to ešte úplne v norme, v podstate do roka. Ale pre vlastne upokojenie by som išla k dobrému fyzio na check, skontroluje babo, pripadne poradi cviky, ktoré by ti aj tak musel poradiť keby ta tam poslala z neuro. Naša išla učebnicovo postupne, ale na všetko si necháva čas, najprv štvorlôžkovanie a o 2 týždne si sadla a o ďalšie dva postavila. Dohodni sa z fyzio, padne ti to dobre aj psychicky a nebudeš hľadať iné chyby 😉

ailiba
6. jún 2024

@3petka dakujem za odpoved, to som nevedela.

ailiba
6. jún 2024

@zaphyra dakujem

ailiba
6. jún 2024

@kristy942003 je v poriadku, len ma slabsie svaly. Stale cvicime. Chodili sme do Harmonii, ale pre vacsie deticky to uz moc nebolo pre nas. Bolo treba chodit kazdy tyzden na taky ako bicykel... No, potom sme si zariadili jednu pani, co chodi k nam domov. Mozem dat na nu kontakt a mozete si skusit dohodnut aspon diagnostiku.

lenkakoc444
6. jún 2024

@ailiba moj tiez sedel od 8meho mesiaca a stvornozkoval az v 10. Dal sa na styri, potom spravil striesku a z toho sadal.

svetlonos
6. jún 2024

@ailiba
náš si sadol najsor zo sikmeho sedu a potom sa dal síce na 4 a sadol si akele stvornozkoval až ked uz sedel.

samozrejme999
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ailiba
7. jún 2024

@lenkakoc444 teda, tolko deti... Ani som nevedela, ze sa to tak da.

mima1608
7. jún 2024

@ailiba aj moja malá najprv sedela ☺️ od cca 6 mesiacov sa dávala na 4, len sa hupala dopredu a dozadu a plazila sa. V 7m si sadla (šikmý sed, o 2tt už sedela bez opory). 4nožkovať začala cca o týždeň nato.