V pondelok večer po obvyklom pití Nutrilonu sa nám malá pri odgrnutí cakom prásk dovrackala. Mysleli sme, že jej len zatiekol soplík, že to bola príčina. No keď sme ju neskôr uložili spinkať, tak o hodinu sme v odposluchu počuli veľký šramot, leteli sme za ňou do izby a opäť bola celá povrackaná. No tento krát sme zistili, že vyvrátila obed, ktorý papala o 1-nej. Takže nám bolo jasné, že počas dňa jej netrávilo. Na druhý deň sme volali našej dr. kázala nám nasadiť dietu - bez mlieka. Polepšilo sa jej. No včera ráno sme jej už dali Nutrilon pomedzi to jedlá a večer opäť Nutrilon a o 00:45 v noci sa opäť povracala a opäť vyvrátila nestrávený obed. Myslím, že príčinou by mohol byť Nutrilon. Lenže malá ho pije od 1,5mesiaca a to má HA-čkový. neviem mohol by jej teraz po tak dlhom čase začať robiť zle?Mali ste niekto s niečim takým skúsenosti. Na pohotovosť volať ani nemusím, tam ma opäť odbijú tým, že máme nasadiť dietu. jáj už iba počkať do utorka 😒 ďakujem za pomoc.
@merylivi neboj, nebude to nic vazne 😉 ber to ako ked mas virozu ty, tiez nemozes dat nic do brucha 🙂 ked dodrzis prisnejsie dietu, do 3 dni by mala byt ok, ked nie, alebo by sa to ani za tie tri dni nezlepsilo, alebo by sa pridala aj hnacka, skoc s nou na pohotovost...a hlavne vela tekutin, nech nie je dehydrovana...a ked bude ospalejsia, alebo taka menej spolocenska, tak neboj, to len bojuje s chorobou 🙂
a ked budete nabiehat na normalnu stravu, tak ozaj opatrne, radsej malicke porcie castejsie, lebo po diete bude brusko vyhladnute 🙂
naša má 5 rokov a má to isté, + hnačky už trtí deň, má dietu po konzultácii máme mlieko vylúčiť minimálne na 5 dní
ešte ma napadla jedna vec. dr. mi povedala, že jej môžem dať čierne uhlie? čo si o to myslíte? ako jej ho mám podať? rozpustiť vo vode? a koľko vlastne...
@merylivi ja by som sa k nutrilonu uz nevratila, ani k ziadnemu kravskemu mlieku. ja sice stale kojim, ale kravske mlieko davat nebudem. Ak potrebujem tak vyrobim mandlove mlieko (velmi jednoduche). kamoska ked stratila mlieko tak davala malej uz od 3. mesiacov len toto mandlove. mala je krasne zdrava, ma tusim nieco cez rok a ani poriadne chora este nebola.
@merylivi MANDLOVE MLIEKO
Mandlove (a akekolvek ine orechove)
1diel lupane mandle
4diely horucej vody
zaliat, nechat postat 4hodiny, na hladko rozmixovat, presitkovat, hotovo
lahucke, lahodne, super na travenie, bez vyraznejsej chuti ci vone (kokosove vonia vyrazne, ine orechy som neskusala, ale da sa aj makove atd).
@merylivi za prvé, ak ti doktorka povie, že máš dať dietu, tak to neznamená ze iba jeden den!!!! viem to dobre, lebo sama som uz sposobila viac krat navrat hnaciek a vracaciek. Mala teraz musi byt bez mlieka aspon 4 dni. Kedze je vsak mala, tak jej musis zabezpecit dostatok tekutin. Radim ti ist na pohotovost, zobrat trochu mocu malej, nech zisti ci nie je uz dehydrovana, ak ano-supom do nemocky na infuzku. Nie je to sranda! moze na to aj zomriet! inak ak ti mala vracia, ako to ze ju mas v inej miestnosti? to chces aby to vdychla? hned si ju daj k sebe do postele a ked bude zvracat, tak hned mozes zareagovat. Nikdy sa nespoliehaj na nejaky senzor! to je mi za napad! ved sa ti udusi! staci ak vdychne male mnostvo zvratkov a do 5 minut je mrtva. Teraz ta nestrasim, to ti vravim pravdu! Ak mala dost pije vody a cierneho caju tak nemusis ist do nemocky,ale jednoducho ma teraz virus, ktory sposobuje ze zaludok a creva neznesu ziadnu mliecnu bielkovinu. Nema sa davat ani vigantol. Zelam rychle uzdravenie a nenechaj ju spat samu! ved potom ju zase das do postielky!
@vlnka81 to su ale kraviny..... sorry ale hej. Mala je jednoducho chora a eńemoze teraz kratkodobo prijimat mliecne vyrobky. ked sa vyzdravie, tak zase moze a bude len super ak bude konzumovat kravske ci ine mlieka. Na to nam sluzia hospodarske zvierata- davaju nam uzitocne veci, aj ked rozne takzvane novodobe vyskumy ukazuju ine veci-myslim ze su to hoaxy davane na web. Najlepsie je samo materske mlieko ale ak nie je kravske je tiez super
@kvetinka4
@zivika
OK zenicky, uz z tadialto mizim 😀
nuz moj maly papa mandlove mliecko od 6. mesiaca a nema ziadnu alergiu. chcela som len v dobrom poradit pretoze si myslim ze nutrilon a vsetky umele mlieka (a kravske mlieko) su velmi zle alternativy pretoze mozu sposobovat rozne tazkosti. je mi luto ze som vas poburila. ja sa rada vzdelavam a zaujima o zdravie svojho dietata a stym som sla aj do tejto diskusie. nepotrebujem nic presadzovat. kazdy nech si robi ako chce 😉
@vlnka81 to nie je o tom, ze si niekoho poburila, alebo ze sa nechceme vzdelavat, len to jednoducho nepatri do tejto temy 😉
len dodam, ze to, ze tvoj maly nema alergiu neznamena, ze ine dieta ju mat nebude...orechy su povazovane za dost silny alergen...
a ja by som napriklad na mojom dietati neskusala ucinky mandloveho mlieka, ani ziadnej inej "novinky", lebo to, ze je dieta teraz zdrave, neznamena, ze bude zdrave aj o 20 rokov a co ked to bude prave kvoli tomu, ze ako babatko pil ine mlieko? to je samozrejme len hypoteza, lebo to iste plati aj o kravskom mlieku, len tomu akosi viac verim, kedze je generaciami odskusane 🙂
a hlavne, celkovo nie som nejaky fanatik a zastanca konzumacie mlieka, lebo to ma prvorady zmysel u babatiek, ktore inu potravinu papat este nemozu...dieta, ktore uz zje takmer vsetko (cca od 2 rokov) uz podla mna na prezitie mlieko nepotrbuje, ani kravske, ani orechove, ani ine 🙂
@kvetinka4 ja som nenapísala, že malá nepila mlieko jeden deň, ale tri dni. celý utorok , stredu a štvrtok a v piatok ráno sme jej ho dali. čo sa týka tekutín, tak to mi je jasné, že musí veľa piť a aj pije chvalabohu. A čo sa týka spania, tak malá spáva s nami ako ináč však je ešte veľmi malá. Nežijem v Amerike, aby som si ju už ako malinkú odfeľala do inej izby! Odposluch používame, keď malá doobeda, poobede a aj večer spí a my s manželom sme v obývačke. Takže veľmi by som na odposluch a iné podobné pomôcky nekydala nakoľko keby sme ho v pondelok zapnutý nemali, tak by sa malá udusila.
ahoj..my sme mali ten isty problem maly pil nutrilon od 2 mesiacov a ked mal necely rok zacal mi od neho vracat..doktorka na povedala ze nech skusim zmenit mlieko tak som presla na nestle je to v takej plechovej krabici zacala som mu to davat a bolo vsetko ok..sus mozno zmenit mliecko a bude dobre alebo mate fakt nejaku virozu a prejde to same..
Moze to byt viroza, nas maly podobnu pred tyzdnom doliecil. Zacalo to navecer dvojitym vracanim, v noci sme mu davali len caj, druhy den dostal hnacky, nastastie uz nevracal. Takze som mu davala zase len caj a popoludni trochu ryzovej kase bez mlieka. Treti den som mu dala na skusku mliecko, nastastie ho uz nevyvratil, ale vypil len malicko. Hnacky trvali asi 9 dni, ale od 5. dna sa to uz zlepsovalo, malemu zacalo znovu chutit papat, samozrejme najprv len po malych davkach. Najhorsie bolo tie prve 4 dni dostat donho dost tekutin, tlacila som donho caj po lyzickach, davali sme mu aj rehydratacny roztok Kulíšek (dostat v lekarni) kvoli hnackam, aby neskoncil v nemocnici na infuzkach. Ale dobre pil v noci zo spanku, tak sme to nakoniec preliecili doma 🙂. Dufam, ze tvoje dietatko bude rychlo fit.
ak ti mala vracia, davaj jej pit aj 2 veci:
- rehydratacny roztok, ale po lyzickach: 1 liter vody, 2 lyzice cukru, 1 lyzicka soli
- do 2dcl pohara vody das 30kvapiek hylaku.
toto pomaha udrzat dieta hydratovane a zaroven pomahas trvaicemu systemu poradit si s virusom.
je to dobre ja pri hnackach.
akurat pri vracani je dolezite, aby dieta pilo po lyzickach, potom po duskoch a ked nevracia, tak moze pit viac....
drzte sa! ak by vracala vela, casto, boal vycerpana, chod urcite na pohotovost. drzte sa!
@merylivi vygrckala sa urcite kvoli mlieku...nasadte jej dietu a ostante pri nej 3 dni...hlavne jej mlieko nedavajte...na pitie len vodu, ak pije caj, tak iba nesladeny...na jedenie varenu mrkvu, zemiaky, ryzu, varene kuracie prsia...prvy den jej dajte jedla co najmenej...po 3 dnoch sa postupne vracajte k normalnemu jedalnicku...a mlieko dajte az najskor na 4 den...problem samozrejme nie je v tom, ze to je nutrilon, ale ak ma nejaku vyrozku, alebo podrazdene travenie, mlieko je tazsie stravitelne a brusko strasne zatazi...neboj, za par dni bude ako rybicka 😉