8 mesačný syn dvíha pliecko k uchu

andreatytler
1. aug 2020

Ahojte,
Nas 8 mesacny syn zacal dvihat prave pliecko hore akoby k uchu. Vyzera to ako krc... zdvihne rameno a niekedy akoby mu cele telo stuhlo... drzi hore 1-3 sekundy a da dole. Niekedy robi pri tom grimasy. Robi to len pri jedeni prikrmov. Zacalo to asi pred troma dnami a je to stale castejsie.
On sa pocas jedenia dost kruti aj ked papa velmi dobre. Hlava, ruky, cele telo sa mu nezastavi, robi vselijake grimasy ale to je normalne. Muz vravi ze to on zamerne dviha plece ako dalsi z pohybov.. mne sa to zda ako krc, ktory on neovlada.
Vygooglila som ze to moze byt zapal ucha... ale on to robi len pocas jedenia. Ak by to bolo ucho, to by ho asi bolelo neustale, nie?
Mal niekto nieco podobne?
Dakujem

bublinka393
1. aug 2020

@andreatytler ahoj, aj moja mala to robila.. zacalo to tiez priblizne ako som zacala davat prikrmy.. teraz ma 15 mesiacov a uz cca dva tri mesiace to nerobi vobec.. dialo sa to v takych vlnach niekedy velmi intenzivne dva tri dni za sebou potom tyzden skoro nic a takto dokola.. boli sme kvoli tomu u neurologicky, neurologicke to vraj nie je, vraj mohla byt podrazdena z cvicenia vojtovky(museli sme chvilu cvicit kvoli zlezanej hlavicke), alebo povedala ze to moze byt spojene aj s refluxom vraj. Pediatricka povedala, ze to moze byt zlozvyk😂 okrem jedla to zacala robit aj ked bola velmi unavena uz.. kazdopadne nikto mi nevedel povedat co to je s istotou, vsetky vysledky boli v poriadku..
Takze nastastie sa to vyroesilo same lebo uz som bola z toho zufala

andreatytler
autor
1. aug 2020

@bublinka393 Dakujem velmi pekne za prispevok... som prekvapena ze nikto iny... dufala som ze vela ludi sem papise ze aj ich deti to mali a je to bezne alebo ze to urcite je to ucho... takto ma to trochu desi.... uvidim ako bude... urcite sa na to opytam lekara.

bublinka393
1. aug 2020

@andreatytler idealne to natoc na video aby si to mohla ukazat lekarovi. Ked to uvidi, mozno sa bude vediet lepsie zorientovat..

andreatytler
autor
2. aug 2020

@bublinka393 ano... teraz koli Covidu19 sa aj tak robi vacsina vysetreni cez telefon alebo Skype.
Dakujem

sim_mi
2. aug 2020

@andreatytler Ahoj, moj synovec robi presne to iste, ale len v obdobi, ked mu ide novy zubok, inak vobec. Vsetky vysetrenia aj z neurologie su zatial ok, mali s nim ist este raz na tyzden do nemocnice na pozorovanie, ale prisla corona. Vraj to moze byt aj zaciatok epilepsie 😔

andreatytler
autor
2. aug 2020

@sim_mi Dakujem... ano tie zuby napadli aj mna... Dufam, fakt dufam ze mu idu ocne zuby lebo rezaky mu vysli asi pred mesiacom. Davalo by to zmysel ze preco to robi len pri jedeni prikrmov ked zuje... aj ked tie prikrmy su vsetko zmixovane na jemno...
Dufam ze aj u vas sa to upravi same a nebude to epilepsia...

sim_mi
2. aug 2020

@andreatytler dakujem, napodobne, nech je aj vas chlapcek zdravucky

alikal
2. aug 2020

kamoskin to robil par tyzdnov, tiez vyzeral akoby mal tiky, uz chcela ist na neurologiu ked to prestal robit, a moja to robila asi dva tyzdne a preslo to. asi nejake vyvinove obdobie

puskaruka
2. aug 2020

Môj to občas robí aj po 2roku, ale pripisujú to k tomu že mal zlomenú kľúčnu kosť pri pôrode, tak ho to občas zabolí

andreatytler
autor
3. aug 2020

@alikal @puskaruka... dakujem velmi pekne.. trochu ste ma ukludnili.

iluviel
10. máj 2021

@andreatytler ahoj, prosim ta ako to dopadlo? Moja 7/9 mesacna predcasne narodena robi preeeeesne to iste, akurat oboma ramienkami naraz. Preslo to?? 🥺 Strasne sa bojim!!!

andreatytler
autor
11. máj 2021

@iluviel Ano aj nie. Zo zaciatku (ked som sa tu na to pytala), tak to robil velmi zretelne a okato. S tym prestal asi po mesiaci, ale stale si sem tam vsimnem ze dviha pliecko (jedno alebo druhe... obe naraz nie), alebo hlavicku nakloni na bok. On je vkuse v pohybe... je ako na baterky. Hlavne pred spanim, ked je unaveny to vykruca to telo na vsetky strany. Este stale mu idu posledne stolicky, takze to moze byt aj koli tomu. Ja som to prestala riesit ale stale to po jednom ocku sledujem.
Ked to bolo take okate, tak som sa na to pytala mojej skvelej fyzioterapeutky... ona povedala ze je to nieco ako kompenzacia... ze sa mu nedari pouzivat urcite svaly a tak si pomaha tym dvyhanim pliecka. Nie je to uplne neskodne, ale nie je to ani ziadna porucha.

Vsimla si si ze kedy to robi najcastejsie? Nie je tam nejaka spojitost s niecim inym?
Chapem ze sa bojis, citim to presne tak isto... mna vzdy ukludni, ked sa na to pytam lekarov a odbornikov. Nepytala si sa svojej doktorky?

iluviel
11. máj 2021

@andreatytler na neurologii ste neboli? My este nikde, zacala to robit vcera. Robi to hlavne pri papani ale aj inokedy sa jej stane. Mozem ti poslat video?

andreatytler
autor
11. máj 2021

@iluviel Nie neboli sme koli tomu nikde. Moja fyzioterapeutka sa venuje osteopatii a vie toho o babatkach strasne vela... ona mi pomohla ovela viac ako moj pediater (a pritom s nim som tiez spokojna). Takze ked ona povedala ze to netreba riesit, tak som neriesila. K pediatrovi chodime len kazde 3 mesiace a kym sme tam prisli, uz to nerobil. Ale zase nas syn nebol predcasne narodeny... u vas to moze zohrat rolu. Viem ze take deticky, treba viac sledovat. Ten nas robi celu kopu cudnych pohybov, ma aj nabeh na hypeaktivitu ale na to sa robi diagnoza az ovela neskor. Niektore tie pohyby prejdu a pridu ine. Takze ako vravim, zatial to vsetko len pozorujem a dufam ze vsetko bude OK.
Vies ja som velky bojko. Vidim jeden cudny pohyb a hned myslim na autizmus. Potom si neviem to materstvo ani uzit. A tak sa snazim nepanikarit.
Ale vsetkym mamickam vzdy radim aby radsej zasli za doktorom a pytali sa na cokolvek co sa im nepozdava. Je ovela lepsie byt prilis opatrny ako nieco zanedbat. Vido mi klude mozes poslat... napisem ti v sprave moj mail, lebo cez konika sa vido posielat neda.

lucienne6
7. jan 2022

@bublinka393 ahoj maly robi tiez Grimasy ked papa, tiez si Mslim ze to nude reflux aj keď ho nema potvrdený.... Mohla by som ti poslat video? 🙂

bublinka393
8. jan 2022

@lucienne6 ahoj, mozes

dotka04
16. nov 2022

@iluviel
@andreatytler baby, prosím vás, náš malý robí presne toto isté, ako ste dopadli? ☹

dotka04
16. nov 2022

@sim_mi prosím ťa, ako to dopadlo, bola z toho epi, alebo je chlapček ok?

andreatytler
autor
17. nov 2022

@dotka04 Prestal s tym asi po 2 mesiacoch. Myslim ze to bol len jeden z cudnych pohybov co tie male deti robia. Ako dlho to uz u vas trva?

iluviel
17. nov 2022

@dotka04 moja je uplne okej, preslo to do 2 tyzdnov uplne a navzdy. Teraz ma 2 roky aj 3 mesiace (vtedy mala pol roka) a uz sa to nikdy nezopakovalo. Epilepsia bola u nej na zaklade EEG vysetrenia vylucena ☺️ Lekari si mysleli ze to bol prejav refluxu. Drzim palce, ale zaklad je nebat sa, zachovat hlboky pokoj! 🙏

dotka04
17. nov 2022

@andreatytler
@iluviel ďakujem vam krásne baby, ja som už na prášky. Pred2 mes sme boli u neuro na eeg, robil vtedy dačo iné, epi na eeg vylúčila a vraj ho mám menej pozorovať, povedali mi to 2neuro aj pedi. Asi by som mala, ale mám za sebou strašne ťažké tehotenstvo, odvtedy sa oňho vkuse bojím (i keď vsetko dopadlo na výbornú nakoniec, ale bojovali sme o neho od 22tt, nakoniec bol aj prenášaný, ale toho obrovského strachu o jeho zdravie sa nie a nie zbabit).
Nám to urobil 1.x po grckani asi pred 1,5mes a potom nič, teraz s tým začal pred 2t a niekedy aj 3-4 dni nic a niekedy 1-2x za deň. Len on je naozaj veľmi žive bábätko, v pohybe, strašne emotívny, doslova podľa mna taký dráždivý, tak možno je to vážne len nejaký zlozvyk. Ma 7,5 mesiaca.

sim_mi
17. nov 2022

@dotka04 je zdravy 🙂

dotka04
17. nov 2022

@sim_mi Ďakujem 🙏❤️

andreatytler
autor
17. nov 2022

@dotka04 Uplne ta chapem. Ja som mala bezproblemove tehotenstvo, porod a dieta uplne zdrave a napriek tomu ho pozorujem a bojim sa a na vsetko cudne sa pytam. Pocas tehotenstva som sa samozrejme bala a velmi som si priala aby sa uz konecne narodil, nech sa uz nemusim bat. Ake bolo moje velke prekvapenie, ked som si uvedomila ze ten strach o babatko je po porode este vacsi a uz sa ho do smrti nezbavim. Aj ked bude dospely muz a uplne samostatny, budem sa o neho bat. S tym strachom sa len treba nauzit zit. Ja verim tomu ze nie je na skodu dieta pozorovat a pytat sa na vsetko. Lepsie byt premotivovana ako nieco zanedbat a tym ze sa clovek pyta sa vzdelava.
Presne aj nas syn je extremne akcny a zivy a nesmierne drazdivy. Robil celu plejadu cudnych pohybov asi do 2 rokov. Jeden cudny pohym prestal a druhy zacal. Potom ked uz kompletne zvladol motoriku a mal telo viac menej pod kontrolou to vsetko prestalo.

dotka04
18. nov 2022

@andreatytler jedna moja známa hovorí, že dieťa, to je strach už na celý život. A má pravdu.

Len sa s tým strachom asi musíme naučiť žiť a pracovať, aby nás príliš nepripravil o všetky tie krásne chvíle s našimi deťmi 🙂

andreatytler
autor
18. nov 2022

@dotka04 Uplne suhlasim. Nestresovat prilis vela koli strachu, lebo potom ti to nielen nici pekne chvile s drobcom ale aj obmadzuje toho drobca. Ale je dobre tomu strachu nacuvat a neignorovat ho. ZLata stredna cesta... ako vo vsetkom.🙂
Daj vediet ako to ide a ci s tym prestane... ono je skvele ze aj starsie temy pridu uzitocne dalsim mamickam.

evaamy123
29. aug 2024

@iluviel dobrý večer moja roby to iste ako ste to riešili po tom čase ďakujem veľmi sa bojím o malu

iluviel
29. aug 2024

@evaamy123 nijako sme to neriešili, ono to časom samé odoznelo, trvalo to celé dokopy asi 2 týždne. Lekári si mysleli, že šlo o prejav refluxu. Boli sme aj na EEG a mozoček bol absolútne v poriadku.

dotka04
29. aug 2024

@evaamy123 syn bol na eeg, vsetko ok, casom to samo preslo 🙂