7-mesačné dieťa je vo svojom svete

kajame
14. júl 2024

Ahojte, mám pocit, že môj sedem mesačný syn ma nevníma. Neotočí sa keď prídem do miestnosti, keď mu niečo hovorím sa na mňa nepozrie. Nebľaboce, ak aj náhodou vydáva iný zvuk ako plač, tak rozpráva hračkám, na mňa nepozrie. Keď ho kojím nepozerá na mňa, keď ho mám v nosiči nepozerá na mňa. Potrebuje aby som stále bola pri ňom, mala ho na rukách, keď ostane niekde sám len hystericky vrieska, keď ho má niekto iný na rukách ako ja tak tiež len hystericky vrieska, až kým si ho nedám na ruky ja. Ale pritom sa na mňa ani len nepozrie, nevystiera ruky, že chce ísť ku mne, len vrieska. Keď sa ho snažím naučiť, ťap ťap, papa, alebo aby pozrel smerom na hodiny, keď urobím tik-tak, tak nula bodov. Nič sa nesnaží po mne opakovať, nevyplazí jazyk, nezakýva, nič. Je ešte malý na také? Mali ste také detičky, kedy boli v jeho veku také isté a potom sa časom rozbehli?
Ďakujem

viestta
14. júl 2024

Sedemmesacne ucit tap-tap? To fakt? Pozerat na hodiny... Precitaj si nieco o fazach psycho-motorickeho vyvoja dojciat aby si nemala neprimerane naroky na svoje dieta a vedela, co je v akom veku primerane a bezne

nikoleta999
14. júl 2024

V 7 mesiacoch by som bola aj ja vo svojom svete ... Podľa mňa máš vysoké nároky na svoje dieťa ... Ešte počkaj s ťap, ťap a podobne, lebo Ťa to očividne stresuje ...

jesenzima
14. júl 2024

@kajame moje dieťa nerobilo " ťap ťap" ani keď malo dva roky. Nezamaval, neopakoval, mal nás úplne, ale že úplne na háku .... Nie preto, že to nevedel, ale preto, že to nie je cvičenia opica 🤷 daj tvojmu dieťaťu priestor a hlavne čas 😉 je ešte malé

thereisabear
14. júl 2024

Dávať papá a ťapťap ešte nemusí, ale reagovať na meno a pozrieť sa na teba by mal. Sluch má v poriadku?

pribinak
14. júl 2024

Wau ….ty si nejaká premotivovana …že papa a ťap ťap…..to je dieťa a nie cvičená opica

Nerozumiem prečo by mal stále na teba pozerať? Svet okolo neho je zaujímavý, teba videl už veľa krát

Nechaj ho nech má svoj svet, má 7 mesiacov, v pozore by som bola ak by mal svoj svet v 3 rokoch

natall113
14. júl 2024

A nasobilku by nemal vedieť? Má 7 mesiacov, nechaj ho žiť si svoj svet

siska53
14. júl 2024

@kajame je moc maly.

thereisabear
14. júl 2024

Maminy, čo majú zdrave deti toto nikdy nepochopia. Ja som niečo podobné riešila tiež keď mal malý 7 mesiacov, nereagoval na meno a tiež si ma menej všímal. Pýtala som sa vtedy v termínovke a 20 mám mi odpisalo, že sa deti pozrú keď ich oslovia menom, nie samozrejme vždy, ale väčšinou. Môj reagoval tak 1 z 10x. Jasné, deti nie sú cvičení opice a vyvíjajú sa rôzne rýchlo, ale toto je niečo, čo by malo byť prirodzené pre všetky deti. Samozrejme, to hneď nemusí znamenať diagnózu, ale niečo to môže naznačovať...

jana_eyre_2
14. júl 2024

Dôležitá otázka je, dokáže sa usmiať ? Na teba, tatu Na cudzích to je jedno, teraz vy dvaja ste jeho najbližší.. dokáže sa otocit na zvuk? Napríklad keď nie si v jeho zornom poli a tlesknes, otočí hlavu?

Jeho reakcie že reve ak je u niekoho iného ako u teba je v Tom veku úplne prirodzené.. sú deti ktoré sú kľudne a spoločenské, ale sú deti ktoré nie - od malička je každé dieťa úplne iné, na to treba pamätať vždy (!)..

TAP tap, papa a podobne v tomto veku dokáže máloktoré dieťa, je na to naozaj malé.. veď si zober, že len pred cca pol rokom sa narodil, je maličky.. chápem že ľudia ak nemajú moc deti v rodine nevedia, ale deti naozaj napredujú svojim tempom a tak je to v poriadku.. nemaj vysoké očakávania a potom ťa bude prekvapovať.. užívaj si zdravé bábätko a netráp sa zbytočne..

jaskolka
14. júl 2024

7 mesačne? Veď to je bábätko ešte, co od neho chceš? Tapi tapi moji tuším ani vôbec nerobili, a to majú už skoro 4 a .2
Na meno v tom veku absolútne nereagovali, až cca po roku začali.Aj ruky začali vedome až vtedy vystierat, pýtať sa na ruky.
Reaguje všeobecne na zvuky? Usmieva sa? Chytí hračku, skúma ju, nacahuje sa za nou? Toto je podstatne, nie tapi tapi a meno.
Keby sa tak správalo aj v 2 rokoch, tak ok, uz by to naznacovalo niečo, ale v 7 mesiacoch niet čo riešiť

simona20201309
14. júl 2024

V 8mes na preventívke sa lekár pýtal ci už dáva papa. Tiež som ostala prekvapená, ale začali sme to hneď učiť a naučila sa. Takže v 7mes možno ešte skoro, v 8 akurát.
Určite by to znepokojovalo aj mna ale náš lekár tieto veci sledoval a riešil. Minimálne na neurológiu by nás určite poslal.
Nevyvija sa ako bežné zdravé dieťa. To je fakt. No na diagnózy je skoro, ešte sa môže všetko zmeniť. PP motorickej stránke je ok?

simona20201309
14. júl 2024

Ako sory ženy, ale ak 7mes nepozrie na svoju matku ani pri kojeni... naozaj je toto na výsmech? Nie je to v poriadku.

annm81
14. júl 2024

Podľa tvojho popisu by som rozhodne situáciu nezľahčovala. Sedemmesačné dieťa by malo intenzívne komunikovať - bľabotať, napodobňovať iných, vyhľadávať pohľadom nielen matku, ale aj iných ľudí. Určite sa poraď s lekárom a aj s viacerými, ak ten prvý len mávne rukou, že o nič nejde. Možno bude všetko v poriadku, ale ak je tam nejaký problém, treba ho identifikovať čo najskôr.

nikaeli
14. júl 2024

@kajame stiahni si aplikáciu ASDetect, vyber vekovú kategóriu a prezri si videá z jednotlivých oblastí - aby si sa trošku zorientovala, ako sa správa dieťatko s normovývinom a ako dieťatko s odchýlkami. Skúšaj s dieťatkom šteklenie, hru Ide ide panáčik (pochoduj mu prstami po nôžke, po rúčke - deti sa pri tom smejú, majú to radi). Hrajte sa hru Kukuk (zakry si rukami oči alebo daj na hlavu tenkú šatku a stiahni - môžeš ju dať na hlávku aj dieťatku a stiahnuť 'kukuk'), skús hudobné nástroje - napr. rumba gule, zvonček a všímaj si, ako reaguje, či vôbec vníma zvuk. Ťapi ťapi a papá si nechajte na neskôr, resp. môžeš to s ním robiť, ale bez očakávania, že to urobí tiež. Spievaj mu krátke veršovavky a rytmizuj na telo - ťapkaj mu pri tom po nôžke 😉

simona92101
14. júl 2024

@kajame moj syn ma 7 mesiacov,ale teda ziadne tap tap ani papa ho nikto neuci🤔 momentalne ho zaujima vsetko co sa da ožužlat,trenuje na 4,plazi sa,žužle si nohy a jedine co vie je prdiet s jazykom(najlepsie s plnymi ustami😃),a na nejake tap tap je teda ozaj priskoro.mam aj 2 starsie dcerky a teda vsetky taketo veci sme sa ucili ovela neskor.
Skor ries ocny kontakt,daj vysetrit sluch

vahcaac
14. júl 2024

Ja mám pocit, že tu v každej jednej diskusii kde má matka podozrenie nato, že niečo neni v poriadku, komentujúce zosmiešňujú a bagatelizujú problém. Ja som reálne videla už tolko diskusii kde dieťa očividne problém malo a matky na MK si išli “vtipne komentáre” o básničkach a na násobilke. Nie, nie ste vôbec vtipné.

Autorke: Môže tam byť problém a aj nemusí. Moj syn sa takto správal, teraz má 2,5 roka a je ok. Riešila som problém s ocnym kontaktom vo veku 6-18 m. Podľa neurologicky to bol iba oneskorený vývin. Teraz sa všetko upravilo. Je normálny zdravý chlapec, už nemáme žiadne podozrenie na diagnózu.

Ťap ťap a papa ešte vôbec nemusí dávať 🙂 ocny kontakt by ale mal vedieť udržať aj nadväzovať. Ako ti ale píšem vyššie, moj syn to nerobil.

vahcaac
14. júl 2024

Ešte dodám, že môj syn veľa ignoroval volanie na meno, hocikedy sa otočil na 5-ty krát a niekedy vôbec. Ale vždy si všimol, keď niekto vošiel do izby, ak sa mu prihovoril niekto nový, tiež hneď zbystril. Čiže on nemal úplne svoj svet.

lucia13022023
14. júl 2024

Nepoznám všetky sedemesacne deti, no ak to porovnám s mojim, ktorý už stál, začal chodiť popri nábytku, plazil po celom byte a vyhľadával ma, oslovoval ma mama, tak asi by mi tam niečo nesedelo tiež. Hlavne to, že na teba ani nepozrie. Ale čo sa týka papa, ťap ťap, tiktak to vedel asi až 9m. Viem ze dlho nerobil ťap tap.. To možno aj v roku začal.
Neviem no, spomenula by som to pediatricke určite, nezlahcovala to, radšej sa stresovať a riešiť ako neriešiť a zanedbať, to je môj názor.

guiseppinka
14. júl 2024

Zacala by som orl vysetrenim a potom neurologia