6 ročnému synovi zistili alergiu. Čo ďalej?

janinah
8. mar 2012

Je tu kopa príspevkov,ale nezistila som,čo ma zaujíma...synovi 6 r.zistili alergiu /dlhotrvajúci kašeľ/ zatiaľ len z odberov krvi,k alergologičke len ideme,čiže testovaný ešte nebol.Zatiaľ je pravdepodobná alergia na psie chlpy a perie /s tým sa stretol a stav-netypický kašeľ sa viditeľne zhoršil.Chcela by som pre neho niečo urobiť,nejako "upraviť" byt,ale neviem ako a čo robiť- kúpim protialergický paplon a vankúš,koberce nemáme,záclony odstrániť? chodí do škôlky,hrajú sa tam na koberci,spia v postielkach s neviem akým vankúšom...alebo sa neplašiť a počkať na testy? ak sa potvrdí alergia na perie,nemusí byť na prach z koberca napr? či mám dookola s handrou behať a upratovať?upratujem tak bežne...2-4x v týždni trénuje hokej,je tam zima na štadione,čo s tým?počkať na názor lekára? Pomôže mi akákoľvek rada od maminiek alergikov...ďakujem.

anjelicek26
8. mar 2012

@janinah - pockaj na testy a aka intenzivna bude ta alergia. Potom ries vsetko ostatne. Nieco sa v sezone lieci liekami, na nieco je dobre kupit domacu cisticku vzduchu. Antialergicke vankuse a paplony mame doma tak ci tak a deti nie su alergici. Do prehnaneho upratovania by som sa nepustala, prehnana sterilita je skor na skodu ako ze by pomohla, hlavne v skolke je to potom o to intenzivnejsie, kedze sa s nim nikto takto "piplat" nebude.

chelonka
8. mar 2012

@janinah určite si počkaj na výsledky testov, ak bude mať alergiu na prach tak by som záclony určite dala preč, ja som silný alergik s atopickým ekzemom a alergiu mám skríženú s potravinovou a som sledovaná na spirometri lebo mám nabeh na astmu. pokial bude alergicky na prach, domáce prostredie možeš upraviť mnohými spôsobmi, - odstrániť všetky lapače prachu - aj detske hračky, plyšové, látkové hračky často prať! Napr. my máme gauč koženný, lebo keby si videla čo v takej sedačke s latkovým potahom je by si odpadla a aj sa ľahšie udržiava, to že budeš behať doma každý den a upratovať ti moc nepomože, bo to by sa tvoj synček potom, nemohol nikde pohybovať- nemohol by chodiť von, do skôlky proste nikam ak by si ho chcela uchrániť pred alergénmi - a aj tak sterilné prostredie tiež neprospieva. Kukni si stranku www.proalergiky.cz sú tam veľmi dobré rady http://www.proalergiky.cz/texty/alergie.html ked budete vedieť na čo je presne alergicky su tam aj rady ake opatrenia doma urobiť. a aj inde na nete toho najdeš dosť vela a aj lekárka ti určite povie!!!

janinah
autor
9. mar 2012

@anjelicek26
@chelonka dnes ho testovali,najviac alergický je na plesne,tak hľadám info _čistička vzduchu,odvlhčovač /máme bežný panelákový byt,nie nejaký splesnetý starý dom 😒 / ak niekto napíše ďalšie rady,tak Ďakujem pekne,pomôže mi všetko,je to pre nás "nová vec" v rodine 😒

anjelicek26
9. mar 2012

@janinah - aj ja som maximalne alergicka na plesne, ale viac kurime a problemy nemam. Nesmie byt vlhko v byte a to teda nie su len stare domy, ale aj nove byty s plastovymi oknami, nikdy nevies, co sa potom deje pod omietkou. Problemy mam len na jesen, ked sa menia sezony, ale nic kritickeho.

alami
10. mar 2012

@janinah neviem, ako si zistila tie psie chlpy a prach, to len tipuješ? Ono to väčšinou vychádza všetko - peľ, prach roztoče, perie, chlpy - všetko spolu, alebo aspoň tie 2-3 alergény. uvidíš teda, čo zistí alergologička. V byte urob čo sa dá, ak ti to neprekáža, zves záclony, alebo ich aspoň častejšie per, aby v nich nebolo toľko prachu. častejšie meň posteľnú bielizeľ kvôli roztočom, zbav sa plyšových hračiek - nechaj len najobľúbenejšie, tie treba sem tam dať na 24hod do mrazničky (pranie neničí roztoče, mráz áno)

čo sa týka škôlky, počkaj na to potvrdenie, potom popýtaj učiteľku, že chceš pozrieť perinky,prípadne si môžeš doniesť vlastné protialergické, ale bude na škodu aj to, že vedľa neho bude dieťa s tými páperovými, ak by bol alergik na perie, bude mu to vadiť. Ale zas, ja si myslím, že po škôlkach nie sú páperové perinky, ale tie ťažké paplóny. Tie nie sú plnené perím.

čo ťa nepoteším, ale s tým neurobíš nič, nemusíte mať v okolí napr psa, ale stačí, ak má učiteľka, alebo dieťa niektoré v škôlke doma psa, vystískajú ho pred odchodom a alergény prinesú do škôlky. taktiež ak bývate v byte, tak alergény sa šíria stupačkami, takže ak má niekto nad/pod vami psa, alergény sú aj vo vašom byte.

ALE hoci je toto všetko pravda, ver tomu, že lieky urobia svoje a ten kašeľ prestane. Urob doma čo sa dá pre spokojnosť vlastnej duše, nasadia vám liečbu a uvidíš, že bude fajn. Žiaľ, tých alergénov je teraz toľko, že sa tomu nedá vyhnúť. Moje deti sú alergické snáď na všetko, ale pre peľ by sa mali držať dnu (von sa nemá ani vešať prádlo, na oknách majú byť peľové sieťky, v aute sa nemá otvárať okno...., pre prach a roztoče by mali byť zas viac von....atď atď...ale to už by sme ani nežili. Uvidíš, bude dobre, rýchle zbavenie sa kašľa prajeme 😉 🙂

alami
10. mar 2012

@janinah a zabudla som - ten hokej určite nevadí, tým si akurát tak posilňuje imunitu 🙂

silvatko
20. mar 2017

Citam az teraz po rokoch tvoj prispevok. ako to dopadlo? U nas nieco podobne, len akurat zatial neprisli na to, na co je syn alergicky. Tiez hrava hokej, tak Bola aj tema, ci nie je citlivy na prechod teplo zima. preto ma to aj zaujima.... Dakujem.

janinah
autor
20. mar 2017

@silvatko lieči sa na alergiu už odkedy som založila príspevok,pridám ťa do skupiny Mamičky alergikov,tak prečítaj ak chceš,nech sa neopakujem čo všetko sme robili a robíme....špeci obliečky,čistička vzduchu,antialergický režim...hokej bol lekárom alergologom odporúčaný ako veľmi vhodný šport,ale toho roku s ním prestal,ale nie zo zdrav. dúvodov....pýtaj sa konkretne,rada poradím hoc aj cez IP