Ahojte, ja viem že to je velmi individuálne ale ja už som z toho taká nešťastná. Ako často berú lieky a hlavne atb Vaše deti ? Dcéra bude mat 6 rokov, a na Vianoce to začalo zápalom plúc, na to mala dvoje atb po sebe, potom mala v máji atb na hemofila zisteneho s výteru - s tim boli znova horučky, kasel, zapal priedusiek. Dnes sme sa vratili od dr Afty, Angina, horucky od nedele tak mame zase atb. Cize tretie atb tento rok, ale na druhej strane vsetky boli opodstatnene podla mna kedze zapal pluc alebo anginu ako clovek poriesi. Pomedzi to sa u nej rieši astma, od januara asi 5 krat bolo čo sme šli k dr lebo jej piskali priedusky, kašlala, to sa riesilo bez atb v spolupraci s imunoalergologickou. Od nej berie momentalne Seretide sprej, z coho nie som stastna ale na kontrole na konci mesiaca vraj zmenime na nieco lahsie ak bude ok dychanie, a spiromon cmulacie tablety, tie tiez ze sa vysadia zrejme ked na konci mesiaca zacneme s imunoterapiou na alergie. Inak z krvi na imunoalergologii jej vysla normalna imunita, takze jej len ja davam imunoglukan. No ale ja mam uz paniku ze jej tie lieky uskodia, nepomaha mi v tom ani muz ktory zakazdym ked jej cosi predpisu lamentuje ako casto berie lieky, take male dieta a furt cosi. Ja uz som z toho zufala, lebo tieto veci bez liekov asi neporiesim, nemozem ju nechat ani aby jej piskalo pri dychani, aj tie atb myslim ze davaju u nas po premysleni, nasa dr zvykne skor cakat co najdlhsie ako sa to vyvinie. Ja uz neviem. Aj vase deti byvali takto chore a zanechalo to na nich nasledky ? :/
Ahoj, s bratom sme bývali ako deti chorí nonstop.. Antibiotiká kľudne aj 10-12x ročne. Do toho sme mali obaja astmu, doteraz si pamätám ako sme v noci keď sme nemohli dýchať sedeli pred mrazničkou a dýchali ten chladný vzduch - to nám vždy uľavilo. Keď som mala ja 3 a brat asi 6, rodičom odporučil lekár dovolenku pri mori, že s tým má výborné skúsenosti. Vtedy sme boli prvýkrát pri mori a po antibiotikách následný rok nebolo ani chýru ani slychu. Mamka doteraz spomína aké neskutočné hlieny z nás za ten týždeň povychádzali. Odvtedy sme chodili každý rok aspoň na týždeň a nemuseli sme vďaka tomu brať žiadne antibiotiká a dokonca ani spreje na astmu. Nám to naozaj neskutočne pomohlo. Ale samozrejme dnes sú tie ceny dovoleniek úplne inde a úplne rozumiem že to možno nie je reálne pre každého. Ale takáto bola naša skúsenosť 🙂
ja ako dieta som bol tiez jedno obdobie nonstop chorlavy, lekari uz zo mna robili vyskumne morca, lebo okrem toho, ze mi zistili postupne aj alergie na lieky a niekyore ATB, tak som dospel do stadia, ze mi museli vyrezat aj nosne a krcne mandle a kratko na to akoby utal a zrazu som dalsie roky bol chory iba vynimocne, pricom od dospelosti som doktorku navstivil vzdy len raz za x rokov.
Takze mozno na tom budete podobne.
@katariiinkaa my sme tiež s bratom mali astmu v časoch keď pomaly pojem astma nebol známy, dokonca sme kempili vždy min 2 týždne počas leta v bulharsku a čuduj sa svete, nepomohlo to vôbec. Mne pomohlo akurát tak vyrásť a bratovi astma zostala.
@roomaa dakujem, ved to ze nasa dr predpisuje tie atb podla mna len ked je treba, vacsinou radsej pocka par dni ako sa to vyvinie ak si neni ista. Ale ked ma napr zapal pluc, ako v decembri no co si clovek vyberie ? musela som jej dat tie dvoje atb vybrat...alebo teraz angina to si tiez netrufnem bez toho
@egonsk dakujem, no my sme uz na nosnych mandliach boli - dovtedy bola nonstop totalne usoplena ale hlavne teda jej to slo na usi, a uz nepocula dobre. Aj som dufala ze to pomoze, v septemrbi vybrala, do novembra cca sa drzala zdrava, v decembri zacala s kaslom a skoncilo to tim zapalom pluc,...pdtedy sa nam to tak akosi taha. Aj dr ma ukludnovala ze neikedy maju deti taky rok dva a potom to prejde no
@laurita285 tak samozrejme čo jednému pomohlo, nemusí zaručene pomôcť každému 🙂 tak to je predsa so všetkým
@katariiinkaa to som tiez zvazovala, neni to pre nas jednoduche, ale moznoze a to tak raz podari poriesit...zatial samopzrejme sme doma frcali vsetko inhalovanie, vincentky a podobne
zapal pluc sa lieci aj pol roka, cize tak dlho je organizmus velmi slaby a neodolny voci bacilom... chce to trpezlivost.
Pripadne ešte mi napadlo skúsiť zaradiť pravidelne soľnú jaskyňu - ak nejakú máte v okoli samozrejme. Tiež s tým mame dobre skúsenosti 🙂
@laurita285 ona to nema akoze nejake hrozne zeby mala zachvaty ze nemoze dychat, akurat sa tento rok stale opakuje pri kazdom kasli piskanie na hrudi, a trva 2-3 tyzdne a za svet sa toho nie a nie zbavit. Inak vyzera vzdy ok, nic jej neni, len kasel a piskanie, takze to sa momentalne riesi timi sprejmi na astmu a dufam ze to vysadime psotupne
neries... podla toho co pises to vsetko boli opodstatnene situacie, kedy dostala atb... niekedy to proste takto s detmi je..... tiez mam takeho syna, robim co mozem - do jeho 10 tich rokov 4-5x rocne atb, a to uz aj silne davky..... tiez som bola zufala, robila co mohla.... vyrastol z toho, potom mal atb 2x do roka a teraz ho to chyti raz rocne.... ale teda to uz fakt poriadne.... mna tie jeho trubicove zachvaty vyskolili - mam uz v uchu kedy to zvladneme s kalciovym, kedy treba trifed /a kde je ta hranica medzi zltym a zelenym / a kedy volam doktorke pre bezne atb, a kedy treba uz tie kortikoidne hnusoby nasadit..... bude to casom lepsie.
zaklad je - nedavat atb hned, ale to neznamena sa im vyhybat.
nemáte doma plesne alebo domáce zvieratká? astma býva na podklade alergie
piskanie ---- skus nasadit zodiac, minimalne fenistil. a ano - toto su stavy na 2-3 tyzdne, poznam
@kaktusik007 ano atb nedava nasa dr urcite hned, praveze radsej ked ju to chyti nam dava kontroly aj po 2 dnoch , nasadi ventolin, trifed hento toto a caka ci bude lepsie ci nie, az ked napr naposledy z vyteru vysiel aj hemofil aj mala teplotu k tomu atd tak uz dala. Inak to vacsinou obchadzame len so sprejmi, teraz zas angina no bohuzial nato sa tiez asi ine neda. Ach snad bude casom lepsie. Ja len mam uz z toho nervy ze jej to ublizi, ale ja som inak ako dieta mala tiez vkuse priedusky, problemy, atb, a praveze od strednej cca nebyvam chora vobec ale ze prakticky vobec, a to som robila v zdravotnictve ze cele dni aj s chorymi pacientami. Snad aj ona z toho vyrastie
@kaktusik007 na piskanie mava aerius stale, ventolin mavala ani ten nezaberal, preto sa uz dali naposledy na ten seretide ze to preliecia zo dva mesiace tim :/ je pravda ze ponom zacala dychat cisto ked sa š tyzdne predtym trapila s ventolin, a vsetkym moznym
@lucka_ke Mame psa, ale chodi na alergologiu od svojich 3 rokov, testy jej robili velakrat opakovane, aj teraz naposledy pred dvoma mesiacmi, a na psa jej nevychadza absolutne nic. Dr o tom vie ze ho mame ale nic nato nevravela ked jej nic nevyslo. Iba ma alergiu na prach a roztoce, vsak stale kvoli nej vysavam, nemame koberce, periem na 60 atd, ale toho sa clovek nikdy nezbavi uplne
Moja malá nastupila do škôlky v 3r a od oktobra do marca mala 5x antb. Mala neustále zapal priedusiek a rs virus.
Mala od alergo aj ventolín, aj flixotide, od alergo na imunitu berie Imunor.
Nenecham ju kaslat celé dni a noci, tak berie antb..
Boli ste na alergologii? Neliecena alergia moze prerast do astmy a aj zapalu pluc a priedusiek.
To more je ozaj fajn. Moje deti pol roka neboli takmer vobec chore. Od januara ale furt chori
@bellaa3007 Ano aj my sme mali od alergo ventolin a flixotide, ten ma docasne zmeneny na ten seretide a dufam ze na kontrole na konci mesiaca sa vratime k flixotide len.,.,.. na iunitu jej nedala nic lebo jej z krvi vysla normalna co som necakala :D :D
@zorkahorka na alergo chodime od 3 rokov, iodtial ma tie vyzsie spominane lieky co ma tiez trapia ze furt cosi berieme :D
@taynee Niekedy to tak asi byva. Ja som ako dieta bola tiez furt chora, ale teda mne to po zakladnej skole preslo az zmizlo uplne. Alle z muzovej strany sa tam tiez nejaka astma najde, ale skor vraj z toho viac menej vsetci vyrastli aj ked alergie ostali tak moznoze aj u nas uvidime. Na druhej strane fakt sice ma to netesi ale zas keby sme boli v dobe bez liekov tak neviem neviem. to ona teda ma 6 rokov a jeden zapal pluc, viacero priedusiek zatial. No som zvedava co bude od septembra zas
Ahoj,
my mame deti 4 a 1 ročne, od januára do apríla sme vsetcia vybrali po 2x atb... Maly mal vtedy 7-8 mesiacov, nádchy, brutalne kasle a ja v horúčka ch s nimi. Ten druhy krat som už išla k dr s tým, nech nám automaticky predpise atb všetkým!
Prvý raz cakala 2 tyzdne. Nam to sadne z miernej bolesti hrdla cez kasel na pľúca a je to des. Minulý rok to iste.
netrap sa, ono sa to proste niekedy bez tych liekov nezaobide. bude dobre, je to len obdobie, potom bude lepsie. keby tie lieky skutocne nebolo treba, tak vam ich doktorka nepredpise. nasledky to na dietati zanechat nutne nemusi.