5 týždňové dieťa má vykĺbené nožičky. Čo bude ďalej?

lionx
5. dec 2013

,,prosim vas ma niekto skusenost s vyklbenymi oboma nozickami???Moj syncek ma 5 tyzdnov a dnes mu pri sone klbikov prisli nato,,ze ich ma obe vyklbene diagnoza az 3A,,ideme na hospit.na Kramare,,tak som chcela vediet ako sa postupuje,,dakujem

njonja
5. dec 2013

Ahoj, moj mal nedovivinute klby a museli sme balit nasiroko pol roka. Moja sestra mala vyklbene, nosila take remence skoro do roka. Teraz uz nema ziadne problemy ani nasledky, ma 25 rokov.

jahodka8
5. dec 2013

Vo veku 5 týždňov je ešte skoro na nejaké veľké liečenie, veď to sa normálne vyvíja do 4-5 mesiaca dieťaťa, u niekoho aj do siedmeho. No dieťa samé vie ako má tie nožičky držať, aby sa kĺby vyvíjali. Hlavne nebaliť nohy natuho do perinky, ale aby boli prirodzene od seba. Veď dieťatko ich malo v maternici skrčené, na konci tehu tesne pri brušku. Keby boli hneď vyvinuté, tak môže človek chodiť ako srnka po narodení, nohy sa proste prvých 6 mesiacov dosť vyvíjajú pri normálnej primeranej strave - kojení alebo um, spánku a pod. Pomáha aj nosenie, keď sú nožičky od seba prirodzene.

zita19
5. dec 2013

Ja som mala vyklbene nohy. Bola som vysadrovana do 9 mesiacov (pisal sa rok 1958 vtedy ine metody neboli) a nemam problemy. Takze sa riad pokynmi lekarov, poctivo bal nasiroko alebo davaj postroje a bude to dobre. Metody screeningu aj liecby su dnes daleko lepsie ako boli niekedy, takze sa nemas coho obavat. Uspech zalezi od tvojej discipliny.

7katka
5. dec 2013

Ako 7 tyzdnova bola riesena v ZA na detskej ortopedii(dr.Popluhar) pre obojstranne vyklbenie, nekrvava repozicia-sadrova spika v celkovej anesteze, ked mala cez 3 mesiace po kontrole sla spika dole a mali sme este remence, bolo v r. 2005.

pastelka17
5. dec 2013

Ahoj,moja dcera mala tiez vyklbenie bedierok. 2c-myslim,ze sme mali. Nosila abdukcnu perinku 23 h./denne. Nosili sme ju az do 8-9 mesiacov,nepamatam sa presne. A priznam sa nenosila ju poctivo tych 23h. denne. Niekedy som jej ju dala len na pol dna,niekedy vobec. Ale vacsinou sme sa snazili ju nosit co najviac,aby sa to co najskor upravilo. A pekne sa to upravilo. /Rok 2008-2009/Teraz ma 5r. a vsetko je v poriadku. Syn mal to iste 2a a nic. Ani nasiroko sme nemuseli balit. /Rok 2011/ Drzim palceky,vsetko dobre dopadne,aj ked to nie je prave najlahsie 😉 Hlavne pre nas matky. Deticky si rychlo zvyknu. Viem to podla dcery 🙂

slnieckolu
5. dec 2013

My sme sice vyklbene nozicky nemali, len sme mali na lavej nozke plytku striesku v klbiku, tak sme v 6 mes. (az vtedy to riesili, kedze balenie nasiroko nepomahalo) isli do nemocnice, tam sme mali 6tyzdnov vyviazane nozicky, aby povolili slachy a mohli sa nozky dat do sadry. So sadrou sme sli domov, mali sme ju dalsich 6tyz. A potom sme nosilli do roka pavlik.Remence....asi takto v skratke. Pri vyklbeniach to zvyknu riesit aj operacne....ale nechcem strasit, zavisi to od zavaznosti...to uz vam povedia doktori...
Je to dlhodoba liecba....
Drzim palceky, je to narocne aj na psychiku hlavne nas rodicov, deticky to zvladaju supeeer.

xenicka13
6. dec 2013

Inak sila, my sme mali fraikovu perinku od druhého dňa života, co robili 5 týždňov?

kacorka06
7. dec 2013

Ahoj,akonáhle som zbadala túto tému tak mi naskočila husia koža!!! Máme tento istý problém s dcérkou a máme za sebou velmi tažkú minulost s bedrovými klbikami,dcéra má teraz už 5 rokou a ked si spetne spomínam čo sme všetko prežili mám slzvy v očiach!!! Je vela druhou vyklbenín,niekomu zaberie hned jeden zákrok ,nožky pod narkozou napravia,dajú do sádry a potom po zložený pavlíkové remienky,ale sú prípady kedy nezaberie ani jeden-dva.tri zákroky a tahá sa to s dietatom stále a to je bohužial náš prípad :( chodíte do Žiliny na deckú ortopédiu,sme po 4 operáciach a dalšiu máme asi pred sebou! Už som s toho zúfalá a sama neviem čo je správne či zase dieta trápit operáciou alebo nechat tomu na istý čas pokoj a počkat ako sa klbik bude vyvýjat sám dalej do budúcnosti!!! Držím maminke aj synčekovi velké palce,aby vám všetko dobre dopadlo a mali ste nožky čo najskor v poriadku,samozrejme nechcela som vystrašit mojimi vetami,ale chcela som sa aspom s časti pridat do tejto diskusie kedže sa nás to taktiež týka!!!

minnie55
7. dec 2013

Závisí od stupňna vykĺbenia. Možno vám bude stačiť baliť naširoko, možno dostanete Frejkovu perinku alebo bude mať zasádrované nôžky - aspoň ja viem o týchto možnostiach, tiež nám to hrozilo ☹
Držím palce, nech to je čo najskôr v poriadku.
Ale nedá mi nepridať moju skúsenosť - keď mal môj syn 4 mesiace, ortopéd mu diagnotikoval ťažšiu formu nedozretého kĺbu + vykĺbenie a naordinoval mu Frejkovu perinku s tým, že prognóza je neistá a ak to nezaberie, budeme musieť ísť na hospitalizáciu a tam mu vyviažu nohy. Skoro som v tej ambulancii vtedy odpadla...ani neviem, ako som došla domov, revala som ako bláznivá a ešte v ten deň som si vybavila kontrolu u iného ortopéda. Ten mi povedal, že malý je úplne v poriadku a že len ho mám baliť naširoko. O 2 mesiace sme išli na kontrolu a všetko bolo ok. V živote na to nezabudnem, bolo to strašné. Chcela som tým len povedať, že možno by bolo dobré ísť aj za iným lekárom a vypočuť si jeho názor.
Každopádne držím palce 🙂