Ahojte.
Mám 5r.dcéru. V podstate je zdravučka. Len ju trápi nosna mandla. Nezvykne byť chorľava. Keď dycha ústami upozorním ju tak prestane a dýcha nosom. V noci sem tam zachrápe ale fakt zriedka. Dr.mi hovorí,že už videla aj horšiu mandlu takže výber mám zvážit lebo rozpráva cez nos. Myslíte, ze to prejde alebo nie a mandle vybrať. Ďakujem
@1veverica každý zákrok je zákrok... Treba rátať so všetkým, každý môže byť tá výnimka čo sa nepodarí...
https://m.topky.sk/cl/11/1799773/Adamkovi--8--o...
@diamond007 ved toho sa bojim
@diamond007 toto je načo dobre? Ak treba zákrok spraviť a dieťa začne normálne dýchať, tak ho treba spraviť. Niečo sa môže stať aj keď idem smeti vysypať .
@1veverica syn nemal žiadne zdravotné problémy, len chrapal a dýchal ústami. Šli sme na jednodňovú chirurgiu a bolo to dobré rozhodnutie. Syn mal 2.5 roka
@1veverica Ja som neváhala, keď mi lekár povedal, že už nosné mandle vytvárajú veľký tlak na ušká, vo môže spôsobiť trvalé poškodenie sluchu, ak sa to nerieši. Dcéra bola vtedy prváčka, operovali ju pár týždňov pred 7.narodeninami. A to Vás všetci presviedčajú, že vo veku 6 rokov sa mandle zmenšia a všetko bude v poriadku. No, niekedy nebude, ja som rada, že sme nečakali, dcére tá operácia veľmi pomohla 🙏 Bol to jednodňový zákrok v celkovej anestéze, ráno o 7.00 sme prišli a o 15.30 sme odchádzali, na druhý deň kontrola, cca týždeň doma v kľude, bez fyzickej námahy. Bola som pripravená, že to zrejme budeme absolvovať aj s mladším synom, ale on s tým problém nemal. Ak Vám lekár radí odstrániť, nebráňte sa tomu, tie poškodenia potom môžu byť nezvratné, poznám takto chlapčeka, ktorý má načúvací prístroj, dali ho operovať neskoro 🤷🏻♀️
@1veverica ja teda neviem ako máte veľký problém, podľa popisu nič vážne, dycha viac ústami.
Sestra má vybraté nosné aj krčné mandle, v detstve ťažká astmaticka, problémy s dýchaním mala, alergie na všetko možné (peľ, roztoče atď...) Spávala v prázdnej izbe s cistickou vzduchu a prekážala celú noc a dýcha dodnes viac ústami, v noci tiež trochu chrape... Ak sa jedná len o to, vôbec jej to nepomohlo. Pomohol jej len čas.... V puberte to bolo oveľa lepšie, teraz bez alergií a astmy.
@1veverica ja vôbec nemám strach
.. Boli tam aj neter a synovec.. Dookola mi opakujú ze budem ľutovať ze som nešla skôr.. Samej mi ju vyberali ako 9rocnej.. Malý ma podchvíľou sopeľ leto síce prežívame dobre ale ostatne mesiace sú des.. Naposledy sme boli na ORL v 3och rokoch kde mi doktorka povedala aby sme aspoň rok ešte počkali.. Potom korona atď a toto leto idem už určite do toho.. Chrape malo ale ma veľmi hlboký spánok a vraj ma už tu mandlu chronicky zvacsenu
@diamond007 ved to,ze krcna ze je to na mne ci vyrat ale ona videla omnoho vacsie a v horsom stave. Ale pediatricka ma tlaci ze vybrat bo hovori cez nos. Nie som s tym stotoznena. Ja osobne som si dala vybrat krcnu a lutujem odvtedy ma ucho stale boli😪
@1veverica Moj maly mal zvacsenu nosnu mandlu, dychal ustami, v noci chrapal, ked do toho dostal sople, tak som len kontrolovala ci sa vobec nadychne v noci. V decembri sme boli na zakroku vo Zvolene, kde mandle nevyberaju, ale len zmensuju. Mandla zostava plnit svoju funkciu a uz sa nezvacsi.
@1veverica a ak môžem vedieť prečo si s tým není stotoznena?.. Mne vyberali v 9 rokoch okrem toho ze som chrápala som mala moc hlboký spánok ale až taky ze som sa pocikavala dokým mi ju nevytiahli.. Mamina ma musela budiť na WC a rozprávať sa somnou aspoň 15minut.. Na druhý deň som si ale aj tak nepamätala ze som bola hore
@1veverica toto iste mame aj my. aj moja ide mat teraz 5 rokov, rozprava nosom, tu kde byvame nam kazali ze hned vybrat, sli sme este po radu do ineho mesta a tam Dr ze vobec to nema take zle, ze mame pockat ako sa to bude vyvijat, dal nam sprej do nosa a ten sirup, co bol spomenuty. Je to mu uz rok a pol, v podstate ziadna zena, zatial to neriesim.
@mattkapd ahoj, mozem sa spytat, ci to ma ozaj suvis ta mandla s pocikavanim? nam sa nasa 5 rocna tiez v noci pocikava, ma plienku stale, hlboko spi a len niekedy sa zobudi na cikanie, nevieme co s tym... je pravda ze aj u nej sme riesili tieto nosne mandle (nedali sme ich vybrat, Dr nam kazal cakat) no nikdy som o tom v tomto suvise nepocula.
@1veverica teraz každý lekár tlačí len vybrať, vybrať. Ok,ak tlačí na uško čo nás prípad nieje, nemá problémy okrem toho zafufnaneho hlasu po chorobe tak nedávam vybrať. Dokonca lekárka mi povedala ,že ona dôvod nevidí.boli sme na kontrole zdraví, samozrejme,že v chorobe sa mandla zväčší. My používame morskú vodu Sterimar a môže sa denne, dlhodobo a Aerius je sirup niečo ako fenistil. Podáva sa dlhodobo.
@veverickav nasa sa nepocikava. Cize to nemusi mat nieco a mandlou
@1veverica nie neprejde. Keďže je mandla zväčšená tak preferuje dýchanie ústami