5-ročná dcéra sa vyhadzuje po nezdravom jedle

mamrut
21. jan 2024

Ahojte, prosím o radu, dcéra sa dva dni strašne vyhadzuje po sladkostiach a dnes už aj po párkach-čiže to nebude iba cukrom ale nezdravým jedlom vseobecne, je to taky rumenec na oboch lícach a po cca hodine dvoch jej to zmizne. Nie som zasadova biomatka, ale sladkostiam a nezdravým jedlám sa vyhýbame, ale tak máva do týždňa jednu-dve sladkosti a parky raz za mesiac, nikdy sa nevyhadzala, teraz som mala zdravotné problémy dva týždne boli u nás svokrovci a viem ze potajomky dávali deťom sladkosti, netusim koľko a teraz som na víkend u mamy a synovci majú sladkosti celý deň, tak stále ma aj moja dcéra a zakaždým sa vyhádže, viem ze po víkende ideme domov, tak už jej nezdravé jedlo nebudem dávať, skôr ma desí to co sa jej mohlo stať keď tak veľmi zle na to reaguje, prosím ak máte niekto skúsenosť s tým... Ďakujem za rady

stormie
21. jan 2024

Ano mam skusenost, dieta alergie na potraviny - nekupujem a nedavam co mu skodi, problem vyrieseny

mamrut
autor
21. jan 2024

@stormie problém je ale akútny a trvá dva dni, nikdy predtým sa to nestalo, čiže som chcela vedieť ci niekto mal podobnú skúsenosť, v utorok keď sa vratime plánujem ísť za doktorkou, len som dúfala ze niekto bude vedieť co to môže byť, nech dva dni nestresujem

stormie
21. jan 2024

@mamrut vsak sama pises ze dieta sa vyhadze po nezdravom, sladkom jedle, tak jej tomprostw nedavaj a mas po probleme 🤷‍♀️ to je jedno ze to trva iba dva dni ale evidentne jej to nerobi dobre

elizabeth88
21. jan 2024

@mamrut hm,to by aj mňa zaujímalo,že čo to...nejaké intolerancie žeby?Tou cestou by som šla,potom aj trávenie sa ešte vyvíja.Dnes aj potraviny sú všeliaké...K lekárovi určite a niektoré veci si aj zapíš,až nezabudneš povedať,nech sa lekárka zameria na čo má.

mamrut
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
slavomira236
21. jan 2024

@mamrut chod na alergologiu sprAvia kej testy
Moja sa vyhadzovala takto a mala histaminovu intoleranciu. A tiez jej to prislo z nicoho nic v 2rokoch plus exem do toho po ockovani

mamrut
autor
21. jan 2024

@slavomira236 na alergológia čakám už dlho a termín mam až začiatkom marca, tak dovtedy dúfam ze aj obvodná niečo zisti, kamarátka ma tiez tu histaminovu a ju by z paradajkového pretlaku rovno kleplo, ale tak môže mať iba nejakú začínajúcu formu, ale dúfam skôr ze je to len nejaká dočasná choroba aj keď jej ináč absolútne nič nieje 🤷‍♀️

mikadooo
21. jan 2024

@mamrut môže byť reakcia na nejaký alergén, či už farbivo alebo čo... Ťažko povedať. Ak si to odsledovala, že je to z týchto vecí, tak holt zrovna tieto kočka nemôže 🤷. Párky sú napríklad aj pre deti, s minimom chémie, treba poštudovať na obale. Ale čo sa týka párkov, môže to byť aj z kečupu, ak jedla s kečupom. Nám sa tam malý ľúbi vyhádzať a nie je to z chémie, ale paradoxne z uvarených paradajok 😁. No a sladkosti, tam zas môže byť niečo total iné, na čo reaguje, takže párky a sladkosti nemusia mať spolu ani súvis. Každopádne ty si matka, určite si to sleduj, aby si jej neškodila.

elizabeth88
21. jan 2024

@mamrut veď píšeš,že nie si biomatka,tak prečo ti to hovorí,že si😔Veď ak dodržiavaš všetko jesť,ale s mierou a vyložene si jej nič neodopierala,že by vyložene to vôbec nejedla,tak ani nerieš taketo nazory.Navyše je správne obmedzovať rafinovaný cukor všeobecne,u detí do troch rokov obzvlášť.Zájdi sa porozprávať s lekárkou a toto vyhádzamie sa bude mať nejaký dôvod,ktorý sa zistí.

slavomira236
21. jan 2024

@mamrut mojej napriklad paradajky nerobia nic je to individualne kazdemu pri tejto intolerancii robi problem ine aj ma ine prejavy..ak pojdete na testy tak nevynechavaj zo stravy nic aby to neskreslilo vysedky

mamrut
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
jamidea
21. jan 2024

@mamrut viacere tu radia alergologicke testy. Ale tie mozu byt tak ako u mojich 1 z 3 deti negativne a napriek tomu kopec veci robi zle dcere, synovi zas iny kopec 🙂. Odsleduj, co jej robi flaky, lebo to prejde do inych flakov, suchej koze, ekzemu ...viem o com hovorim. U nas sladkosti a kecup su hlavnou pliagou. Ale aj mnoho ineho, napriklad JABLKO, toho sa ja takmer dotknut nemozem a pritom je to slovenske ovocie. Taky pomaranc ci citron v pohode

nwnw
22. jan 2024

@jamidea u nas cokolada a potravinove farbiva a to tiez nie kazde. A vidis kecup ma nenapadol. Na odbery sme sa este neobjednali ani. Starsi ma z nich traumu dodnes 😩

lucia301182
22. jan 2024

@mamrut ja to teraz tiež riešim,neviem prísť nato z čoho sa malá (5rokov) vyhadzuje uz viac ako mesiac ...vyhadze sa a po par dňoch to zmizne a potom zase o par dni...nechapem, nič nové nejeme,sladkostam sa vyhýbame 😔

jamidea
24. jan 2024

@lucia301182 prasok, avivaz a......dnes tak oblubene "smrady" cize olejceky do pracky

lucia301182
24. jan 2024

@jamidea to som vylucila na začiatku,pouzivam roky to iste😔

mk1111111111
24. jan 2024

Zbytocne sa certis na svokru, aj sama si jej dala sladkost, tu tasticku a nakoniec aj z parkov sa asi vyhadzala. Doma odsleduj, po com sa vyhadze a svokre sa ospravedln, spravila si to iste , ako ona a jej si vynadala.

mamrut
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mamrut
autor
24. jan 2024

@jamidea doktorka mi nič neporadil iba ze mam čakať na tu alergológia, tak uvidíme, momentálne, nieje vôbec vyhadzana nakoľko dávam pozor na stravu, ale aj napriek tomu sa stále skrabe ze ju to svrbí, hlavne dlane a chodidlá, ale nič tam nevidno, neostáva nič len vyše mesiaca čakať a dúfať ze sa jej to ukludnit 🤷‍♀️

lucia301182
24. jan 2024

@mamrut ja idem zajtra na krv ci nieje alergicka na mlieko tak uvidim ake budu vysledky

angel993
24. jan 2024

@mamrut áno, máme s tým skúsenosti, začalo to keď sa syn dostal k sladkostiam u babky. Doma majú sladkosti, ale buď robím domáce, alebo kupujem bez cukru, čisto ovocné. Syn sa toho zatiaľ nezbavil, začína mu vadiť viac jedál. Problém je, že keď sa mu vyhadzu líčka, už nechce nič jesť, čiže pravdepodobne ho bolí aj bruško, len to mi ešte nevie povedať. Na alergologii mu nič nevyšlo, kontrolné odbery máme o 3 mesiace. Veľmi by mi pomohlo, keby som vedela ktorá zložka potravín mu vadí. Teraz aj keď si myslím, že to mám podchytené, vyhadze sa znova z niečoho iného.

mamrut
autor
24. jan 2024

@lucia301182 my máme termín až 11.3,takze dovtedy musíme len vydržať, už 3 dní sa z ničoho nevyhadzala, lebo dávam pozor na stravu a tie staré fľaky jej zmizli, ale napriek tomu sa stále skrabe ze ju to svrbí, hlavne dlane a chodidlá teraz, aj ju natieram lipoxialom aby nemala suchu kozu, ale netuším co jej môže byť, dúfam ze sa to čoskoro zlepší, lebo mesiac je veľmi dlho 🤦‍♀️

mamrut
autor
24. jan 2024

@angel993 koľko má malý rokov? Ako dlho sa s tým trápiť? Dcéra sa už tri dni vôbec nevýhodu la, lebo dávam pozor na stravu, ale aj tak sa skrabe a tvrdí mi ze ju to svrbí, hlavne dlane a chodidlá aj keď tam nič nevidno, dávam jej zodac a dnes mi doktorka dala nejaké jednorazové tablety co by mali stiahnuť alergickú reakciu, tak dúfam ze zaberu, lebo ešte vyše mesiaca čakáme na alergológia 🤦‍♀️ včera som ju nedala do škôlky lebo mali hneď na ráno krupicu s grankom, v piatok majú zase výživu s piškótami, bude to na porazeníe teraz, kým nám na niečo prídu, ak vôbec..

angel993
24. jan 2024

@mamrut momentálne má 2 roky a začalo to keď mal 1,5 roka. On vtedy dostal strašne veľa sladkostí naraz, ja som tam nebola a myslela som že babka dodrží to na čom sme sa dohodli, že dostane maximálne ovocie. Samozrejme syn by mi to nepovedal, ale bol tam aj starší 4 ročný a ten mi hneď vymenoval čo všetko jedli. Vtedy aj vracal a hnackoval, aj si škrabal vyrážky. Starší je tiež odvtedy citlivý na mliečnu čokoládu, ale on si to už vie ustrážiť sám, lebo nechce aby ho bolelo bruško.
Len mladší ešte nerozpráva, dnes na desiatu zjedol výživu bez cukru a vysypal sa z nej. Celý deň bol taký kludnejši, a do večera už nechcel nič jesť, iba mlieko. Čiže asi mu vadí aj nejaký konzervant.

mamrut
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
angel993
26. jan 2024

@mamrut ja stále verím, že postupne sa to upraví, ja som hlavne teraz úplne vylúčila cukor, nech zbytočne drobec netrpí.
Ja voči starej mame mojich detí nemám dôveru, viackrát robila presne to čo deti nemohli a čo sme si ako rodičia nepriali. Aj TV, keďže my doma nepozeráme, radšej deťom čítame knihy, žiaľ starí rodičia iný spôsob zábavy pre deti nepoznajú len detské kanály. A ja s manželom si neprajeme aby to pozerali. Takže nehrozí aby s obmedzením v strave tam boli deti bez nás rodičov. Viem, že starší 4 ročný by si to vedel ustrážiť, lenže minule sa opýtal babky keď mu núkala čokoládu či je mliečna a babka že nie je. Bola mliečna, našťastie sme tam boli, tak sme mu povedali pravdu. Ja naozaj nechápem, že aj my rodičia a syn sám povie, že ho po mliečnej čokoláde bolí bruško, ale babka sa za každú cenu snaží tu čokoládu do neho dostať 🤷

lucia301182
1. feb 2024

@mamrut takže alergia na kravske mlieko nam vyšla,tak skúste vysadiť kravske mlieko, možno aj vám robí problem to

mamrut
autor
1. feb 2024

@lucia301182 s mliekom určite nemáme problém, vyslovene sa vyhodí do 5 minút po tom co zje niečo sladké, ešte mesiac čakám na alergológia a uvidíme, nič iné neostava

petka552
1. feb 2024

@mamrut povedala by som ze histamin

clarissa96
1. feb 2024

@mamrut a čo ešte je v tých sladkostiach ? Moja dcéra má veľa potravinových alergii a ja musím dávať pozor aj na take že sójový lecitín, jablko, ryža, kedysi bielok, atd.. to sú veci, čo vedia byt všade.. a kým sme to odhalili, ale u nás to bolo snáď odjakživa, tak červene fľaky na tvári..