5 mesačný syn má teplotu 39,6. Ako mu pomôcť?

petra8786
4. apr 2013

ahojte,čo mozem este robit aby som malemu pomohla s chrobou bojovat,davam mu paralen čipky,striedavo so sirupom nurofen kazde 4 hodiny cca od vcera....+ vitamin C v kvapkach..dakujem za rady

sherynkamalinka
4. apr 2013

@petra8786 s tak malym drobcom by som sla na pohotovost. moze dojst ku krcom

katren
4. apr 2013

@petra8786 vlazne zabaly a lekar na telefone 😉 / a nasim pomaha aj prechadzka vonku....nie velmi zababusit/
drzim palce

anjelicek26
4. apr 2013

@petra8786 - pri takej horucke asi skor pohotovost, obklady ci vlaznu sprchu by som pri takom malom dietatku doma nepraktizovala, aj ked to pomaha, ale robila by som to pod dohladom lekara... plus malicke deticky velmi rychlo dehydruju.

julietka
4. apr 2013

tiez by som privolala asi pediatricku domov, nech sa na malinkeho pozrie. Minimalne ti predpise lieky proti krcom, je to len na predpis. Ja som davala nasim drobcom zabaly okolo hrudnicka, sice plakali, ale po troch zabaloch teplota klesla. Uz ma teploty ako dlho? My sme mali taketo teploty asi 48 hodin a tiez som na striedacku davala nurofen a panadol, potom to preslo

julietka
4. apr 2013

a vela vela pit, aj ked dojcis, davaj este vodicku, alebo cajik, lebo naozaj take malicke dietatko moze byt rychlo dehydratovane, prestane cikat

evitka3
4. apr 2013

Pitny rezim, lyzickou vodicku alebo cajicek, paralen baby, zavolaj na 112 po telefone ti plradia, ak sa nepodari zbyt horucku, potom na pohotovost vonku by dieta s horuckou nemalo chodit, lahsie oblecenie a hlavne ten pitny rezim, aby sa nedehydratovalo, mozno nebude chciet paat, je to vzhladom na zapallvy proces v tele a boj s nejakym virusom, normalne

petra8786
autor
4. apr 2013

ako mam robit presne zabaly a na pohotovosti sme boli vcera a toto nam iba poradili je plne kojeny ..mam mu dat aj vodu kojenecku alebo co by ste miodporucili dakujem
@julietka
@anjelicek26
@katren
@sherynkamalinka

petra8786
autor
4. apr 2013

ako casto a kolko mu mam davat vodu

daniela_4
4. apr 2013

osprchovat vlaznou vodou.tym zrazis teplotu aspon a keby nie doktorovi alebo pohotovost.

katren
4. apr 2013

@evitka3 mne dr. odporucila prechadzky vonku, prirodne to znizuje horucku....a este aj teraz, ekd nie je tak teplo urcite 😉

@petra8786 ja by som viac prikladala, max nejakou striekackou alebo lyzickou dat pit este 😉

anjelicek26
4. apr 2013

@petra8786 - pri takej horucke fakt vyzliect do plienocky, dat cipok, ak neklesa, tak, sprchovat/kupkat vlaznou vodou - rozumej 35 stupnov teplota, nie menej, moze dostat krce.

katren
4. apr 2013

@petra8786 a mate nejaky virus, ci 6-tu chorobu???
my sme takto mali 2 dni a potom vysyp, takze 6-ta choroba ako vysita....

svetlusska
4. apr 2013

@petra8786 s takym babom hned k lekarke a nie pisat na modreho kona nic v zlom samozrejme 🙂..a zvlast ked ma horucky od vcera...hlavne kvoli tomu aby sa vylucil nejaky zapal alebo nejaka choroba...my ked sme mali take horucky tak sme prekonali 6 chorobu...no a pohotovost, tak tam mi maleho prezreli, spytali sa ma ci kasle alebo ci nezvracia, nema krce alebo ci neni extreemne spavy a ci sa mu nerobia flaky po tele, potom mi lekarka povedala ze moze dat antibiotika ale bolo by lepsie ak by sa mu spravili testy..nakoniec v pondelok sa zapal vylucil crp -ckom co mu spravila nasa lekarka a za par dni mu teploty klesli a vysipal...ale urcite by som sla k lekarke lebo ako pise @julietka ak by mal privysoke horucky tak ti da lieky proti krcom...ja som ich malemu davala hlavne v noci ked mal vysoku horucku, skoro 40 a samozrejme zabaly a ziadne mlieko..lebo neskor by na neho mohol mat alergiu..to mi vravela doktorka...

ejka3
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
katren
4. apr 2013

@svetlusska sa mi paci, ze "ziadne mlieko" .... a co mu ma dat jest, ked je plne dojceny????? 😕 😅 @petra8786

julietka
4. apr 2013

@petra8786 dietatku moze byt pri horucke zima, asi by som ho len do plienocky nevyzliekala. Mne poradila pediatricka davat zabaly, len okolo hrudnicka, musis zlozit latkovu plienocku a namocis ju do vlaznej vody ale nie studenej, obmotas okolo hrudnicka a este raz cely ten zabal obmotas uterakom a nechas asi tak 5 az 10 minut. Ak sa bojis dat zabal tak mi poradila detska lekarka urobit kupel do vanicky pre dietatko ale voda ma byt tepla asi tak ako je bezna teplota tela a chvilocku tam dietatko kupat kym voda nevychladne a postupne ako chladne vlastne posobi ten "kupelovy zabal"

andrejka1983
4. apr 2013

@petra8786 cakaj ako sa to vyvinie, ale ja pri takejto teplote už by som ho dala do vlažneho kupela....toto už je teplota kde lieky nestačia ak to neklesa....a obkladik na čielko, na ručky a nožičky, prípadne zabaliť do vlažneho ueráka a....a vela vela piť aby mal čo vypotiť 🙂 a určite nenchávať vyzlečene či nezakryte, aspon lahkým paplonikom prekryť, lebo ked ma horúčku je mu zima.....držím palce...a večer na pohotovost ak to neklesne

julietka
4. apr 2013

@petra8786 ked davas vodicku lyzickou tak davaj aspon kazdych 5 minut. Ak davas vo flasticke tak aspon po polhodine

svetlusska
4. apr 2013

@petra8786 prepac som nedocitala do konca diskusiu tak som nevedela ze ste boli na pohotovosti...tak ja som malemu davala vodu casto aby nebol dehydrovany kedze mlieko nemohol, ...dala som mu az ked mal cca 38 alebo 38.4 horucku pri 39,5 len vodu zabaly a zabaly ale pozor musi mat teple rucicky a nozicky...ja osobne som namocila plienku do takej nie velmi studenej vody a dala ju na suchu a dala na plienku aby nemal taky sok...nam to zabralo vzdy...ale tak my sme take horucky mali cez vikend a v pondelok som hned sla k lekarke aby vylucia zapal

gubcikova
4. apr 2013

a ja sa ťa pýtam,lebo nevidím žiadnu otázku na toto je to merané v konečníku?bolo odrátaných 0,5°?

koniarova
4. apr 2013

No baby, každá ináč radíte. Veľmi ste jej teda nepomohli. Určite chúďa ani nevie, čo z toho vybrať. Ja už žiadne svoje rady pridávať nebudem. Ale z vlastnej skúsenosti ti radím, daj urobiť crp. Nenechaj sa odbiť.A ešte raz nech ho poriadne prezrie iný lekár. Je príliš malinký.

svetlusska
4. apr 2013

@katren pri takych vysokych teplotach moze neskor mlieko zle znasat..ja plne dojcim uz 10 mesiac ale ked mal vtedy take vysoke horucky nechcel nic ani mlieko ani vodu...ddavali sme zabaly, cipok a ked mu klesla teplota na 38 alebo 38,5 po odratani tak som mu mlieko dala samozrejme ked chcel..a vodu som davala so striekackou aby nebol dehydrovany...ale to je na kazdeho uvazeni, ja mojej pediatricke doverujem je jedna z najlepsich u nas v okrese....takze asi tak...

luna22
4. apr 2013

jedno nechápem, čo ho nevzali na príjem? Moju brali mala tiež tak 5 mesiacov

1234m
4. apr 2013

moj maly ked mal 6mes.mal tiez vysoke taploty a nechut k jedlu.na pohotovosti nam povedali,ze to ma len z toho ze mu idu zubky,kedze teploty neustupovali tak sme sli na inu pohotovost a tam po vsetkych vysetreniach nam povedali,ze ma silny zapal stredneho ucha.urcite by som s tym nieco robila a sla na pohotovost...prajem skore uzdravenie

simca06022011
4. apr 2013

pohotovost a ked su vysokee horucky v kazdom pripade diazepam... ale to tam uz povedia

krenkova
4. apr 2013

@petra8786 Ahoj, aj my sme raz mali takúto teplotu, naša malinká mala asi 7mesiacov, tiež sme jej cez deň dávali nurofen, ale ked teplota k večeru narástla a ja som chytala paniku, manžel napustil do vaničky vlažnú vodu, ako píše anjeliček26, cca 35stupňov a podarilo sa nám ju zraziť. na druhý deň sme šli ešte k lekárke, veľmi pochválila manžela, že tak rozumne zareagoval. Mali sme však doma aj Diazepam, ktorý nám lekárka kázala podať v prípade vysokej teploty, aby nedošlo ku kŕčom. Takže ja na ten kúpel vo vlažnej vode nedám dopustiť, i ked malej sa to nie až tak páčilo, ale pomohlo 😉

gabikkas
4. apr 2013

ahoj,
@julietka
@petra8786
kupel by som nerobila, lebo este mozu prechladnut aj pohlavne organy, ked sedi/lezi vo vanicke, lepsie su len zabaly, tie davam len okolo hrudnika. 3x po 5minut omotat plienku namocenu vo vlaznej vode (takto sa to moze opakovat najskor po dvoch hodinach a len 2x za den), a len do utaraka ho zabalit a nosit, aby neplakalo. Nozicky, rucicky musia byt teple (dat ponozky, rukavicky, suchat a zohrievat, az potom zabal, ked su teple), aby nedostalo sok. Sesternicka mi odporucila dat kolieska citronov do ponoziek a prilozit citron odspodu na nozicku, vraj to vytiahne horucku a aj na dlane sa to odporuca dat-zevraj skusenosti starych mam..ja som to neskusala, ale uz som to pocula viac krat, asi cosi na tom bude. Vody, co najviac treba, prevarenej, nurofenovou striekackou, alebo lyzickou, flasou (moje teda plne kojene mi na nu zdaleka kaslali vzdy :( ) hociako, prihladat stale ak ma zaujem o mlieko. Moja starsia dcera mava stale taketo vysoke, ked ma 38.5, to ani nie je pre nu teplota, vzdy okolo 40ky. Je to velmi stresujuce, ale treba hlavne klud a chladnu hlavu. A napr. u nas v Ziline existuje aj stacionar je to na 24 hodin, daju ho na infuzie a zavodnia nejde sa na oddelenie, len na ten stacionar na ten jeden den ak pomoze, pustia domov, ak nie, tak daju na lozkove...ale to je posedna moznost...A samozrejme striedat cipky nurofenove a paracetamolove(paralen, panadol) po 4hodinach (ak by vydrzal 6hodin, tak sa moze ten isty druh dat) ja preferujem cipky, je to lepsie ako sirup, nezatazi sa travenie a hladne brusko. A ak by trvali dva dni teploty, tak na treti den rano ist zase ku doktorke a jasne, ze treba CRP dat spravit, my sme este ani raz nemali zapal, aj ked mala taketo vysoke teploty, vzdy to bola len viroza.

ekinkala
4. apr 2013

@petra8786 ahoj vody vela kolko len chce kludne daj do flasky prevarenu vodu a davaj mu cuckat aj kazdych 15/20 min ja ked ma mali take horucky iba prikladam na grudnik nie velmi studeny obklad a tak ho ochladzujem ma dost visoku teplotu ak mu neklesne teplota musis ist naspet na pohotovost moze dostat fibrilne krce ak bude mat hodinu taku visoku teplotu a nebude vobec klesat tak chod radsej

ekinkala
4. apr 2013

@ekinkala a este ked tak nad tym rozmyslam nam vzdy pomohlo znizit taku v,teplotu tak ze som do vanicky napustila cca 3 litre vody tetreba viac babo don posadit a postupne ho jemne umyvat tou vodickou ale pozor voda nesmie byt studena ani chladna skor taka menej tepla by som povedala lebo na to rozhorucene telicko to staci potom ho poutieraj a oblec iba kratasky a tenke tricko nozky musia byt odokrite teplota tade ide von ked ich zacne mat studene dat ponosky alebo jemne prikrit Pozor v ziadnom pripade nechladit ak by mal studene koncatiny

majka99999
4. apr 2013

@petra8786 treba mu urobit crp, aj na pohotovosti a vysetrit moc, my sme 1x mali zvysene (v sobotu), dali len diazepam, ale aj v nedelu mal horucky, tak sme sli zase, crp o dost vyssie. Ked vysetrili moc, tak nas hospitalizovali pre zapal obliciek. Tyzden sme boli v nemocnici. Hlavne treba vylucit, ze netreba ATB a teda staci zrazat teplotu.