5-mesačné dieťa málo reaguje

30. okt 2024

Mam 5 mesačne dieta. Keď leží tak zväčša reaguje, keď sa mu niekto prihovori, aj sa vie na ludi usmiať a na cudzich plakať.
Problém je,.ze keď je na rukách pozera všade možne. A není možné ho zaujať. Prihovaram sa mu ja aj manžel aj hocikto a málokedy pozrie. Občas hej alw to tiez treba dlhšie rozpravat. Na meno ešte nereaguje, to.viem ze ma este čas. Keď je na brusku tiez malokedy dvihne hlavu ze by pozrel kto rozprava. A celkovo akoby nas ani nehľadal....
Mali ste niekto podobne dieťatko a zlepsilo sa to vekom?

vahcaac
30. okt 2024

No píšem ti ako matka, ktorá si o svojom synovi myslela, že má autizmus asi tak 1,5 roka. Bolo to najhoršie obdobie môjho života, narušilo mi to snim vzťah a podľa mna mi ten čas plny stresu a depresii zobral aj pár rokov života. Dám ti radu, necitaj a venuj sa dieťaťu. Pokial nebudú nejaké výraznejšie problémy, tak to neries. Som zástanca včasnej intervencie, ale s 5 mesiačnym dieťaťom a problémami, ktoré opisujes sa podľa mna zaoberať nebude nikto. Skús si sama pozrieť nejaké videa, knihy o vývoji, rôzne aktivity, ktorými dieťa zaujať. A teraz odpoveď na otázku: áno aj syn sa malo pozeral a je z neho zdravý skoro 3 ročný chlapec 🙂

autor
30. okt 2024

@vahcaac no on aj keď bol maličký tak najprv nepozeral veľmi na nas až neskôr začal ..aj usmievat sa začal až tak kolo 10 toho týždňa.. celkovo je taky zvláštny.... ako neviem už čo si mám myslieť. A ty si co pozorovala u svojho? Ozaj tam daco bolo keď to spätne hodnotis?

misana84
30. okt 2024

Autorka… viete o tom, že máte úplne normálne dieťa? Na vašom mieste by som si viac čítala … lebo má čisto zarazilo, že sa začal usmievať až od 10 týždňa 😀😀😀veď malé dieťa vás nevidí.., ste pre neho machula a usmeje sa vtedy keď vás zaostrí 😉

autor
30. okt 2024

@misana84 ja viem, že 10 ty týždeň je este v pohode, aj keď vravia ze 6-8, o to mi nejde, aj to viem, že malé deti nevidia na velku vzdialenosť a tiež vidia rozmazane.
Mne ide len o skúsenosti iných mamiciek....ci mali také dieta a všetko nakoniec dobre dopadlo...ako by ste sa vy cítila, keby vaše dieťa na prihovaranie na vas len občas pozrelo, alebo vôbec? Robi to hlavne ked je na rukach, napríklad manzelovych...

martul
30. okt 2024

Aké dieťa?! Úplne normálne, ako máš aj ty? Áno chvalabohu máme. Ja jedno nepochopím a sledujem to tu už dlho. Prečo si preboha neužívate vlastné deti, toto obdobie sa vám nikdy už nevráti a namiesto toho aby ste si to užívali tak pozorujete a sledujete ako stopárske psy?!
Keby v dvoch rokoch nechodí, v štyroch nerozpráva tak ok. Ale toto?!

vahcaac
30. okt 2024

No bolo to asi v 7. mesiacoch. Počuj, ak budeš čítať, nájdeš aj skúsenosti, kde rodičia budú tvrdiť, že to v tomto obdobi už videli a je to možné, že pri autizme je to vidieť aj takto skoro. Ale podľa mna väčšina “nás”, ktoré si niečo všimli, vyjdú z toho bez diagnózy. Je doba, kedy mame asi príliš veľa voľného času a veľa čítame a to nie je vždy šťastná kombinácia. Ak v dvoch rokoch nebude ukazovat a zdielat pozornost, tak to spomni lekárke.

autor
30. okt 2024

@martul prepáč, ale ak si nikdy nezažila, aké je to mat ozaj obavy o vyvin svojho dieťaťa tak ta poprosím, nerozpravaj takto. Neviem, prečo by som.si nechcela.uzivat dieťatko..... ale keď vidíte, že dsco tam nehrá, mate prirodzene obavy..

martul
30. okt 2024

Moja to mne písať nemusíš prežila som si oveľa horšie ešte počas tehotenstva.
Čo tam nehrá, všetko je ok preboha! Má 5 mesiacov, čo od neho očakávaš? Je úplne normálne.

denden77
30. okt 2024

ked je na rukach, ma vacsi rozhlad a vidi milion zaujimavych veci.. vy pre neho v ten dany moment az taki zaujimavi nie ste 🤷‍♀️😊

autor
30. okt 2024

@denden77 no aj to ma napadlo len ono celkovo malo reaguje na hlasy zvuky ,uška ma v poriadku a aj sa vie otočiť za zvukom, asi keď je zaujímavý, ale celkovo je taky nevsimavy...ani keď súrodenci prídu domov tak nejak nereaguje radostne..atď.. kukne ked uz kukne a pozerá ďalej svoje ...

vahcaac
30. okt 2024

Napíš mi kludne správu 🙂

thereisabear
30. okt 2024

Mám také dieťa a má autizmus. Takže tvojim obavám rozumiem. Ale vôbec netvrdím, že aj u vás to takto bude. Uvidíš najbližšie mesiace, ako bude reagovať na meno a tak celkovo. Zatiaľ sa mu veľa prihováraj výrazným hlasom, skúšaj rôzne rytmické "básničky" a tak podobne. Viac urobiť nemôžeš.