4-ročný nerozpráva

renate43
7. feb 2024

Môj 4 ročný syn nerozpráva. Vyrastá dvojjazyčnom v prostredí . Manžel Rakušak takže sa sním rozpráva po nemecký a ja po slovensky. Syn, teraz mal 4 roky vie tak možno tak 10 slov. Rozumie skoro všetko , do škôlky chodí od 3 rokov. V škôlke ma špeciálnu opateru, logopediu , psychológiu a ergoterapiu , má zasebou ušné vyšetrenie a neurologické to všetko ma každý týždeň. . Všetko poriadku neurologička nám len povedala že je na správnej ceste a nie je to až tak zlé. A odporučila cviky. Dávam mu vitamíny omega a B komplex. V škôlke poslúcha aj doma. Akurát keď robí nervy mladšiemu bratovi 🙈. Niekedy mám pocit že má ľahký autizmus predtým mal problém z očným kontaktom aj učiteľka sa ma to spýtala či nemá autizmus keďže mal také náznaky. Je extrémne citlivý, bojazlivy a plačlivý.
Nezje my skôr nič čo je ochutené. Ani čokoládové, lekvarové. Proste čisté cestoviny, párky, pečivo, hranolky a vyprážané kuracie mäso. Niekedy jablko a banán a pár drobností. Som zúfalá. Mam pocit že stojíme na mieste už rok. Vidím že má problém ale neviem už čo ešte môžem preňho spraviť . Mám ešte skoro už dvoj ročného syna a až teraz si uvedomujem v čom všetkom je starší syn zaostalý a iný . Už som si prečítala hádam o vývoji reči všetko čo je na internete dostupné. Každý deň cvičíme slová, hráme sa hry ktoré by mu mali troška pomôcť. Som zúfalá. Žijeme v Rakúsku a tu kebyže si nevydupem tieto vyšetrenia tak sa nič nedeje. Čo môžem ešte preňho spraviť? Sme stoho smutný a hlavne keď vidím ako mladší syn opakuje slová ktoré nevie povedať môj 4 ročný. Ja viem nemala by som porovnávať ale vidieť ten rozdiel nie len vo vývoji ale aj v obyčajnom hraní. Ďakujem za každú radu a typ.

yanni
7. feb 2024

@renate43 neverim,ze by toto pediater neriesil. Hadam chodite minimalne na tie rocne prehliadky. Tam musi zistit,ze zaostava.Toto nie je len vyvoj reci. On ma urcite viac problemov. Aj viacjazycne deti v 4roch rokoch viac menej noermalne rozpravaju. 10 slov je nic.

renate43
autor
7. feb 2024

@yanni jasne že chodíme. Keď mal 2 a pól roka som to začala riešiť. Najprv lekár povedal že ešte máme čas ale ja som si vydupala aspoň logopediu. A od tohto škol. roka máme schválenú špeciálnu opateru v škôlke

kiki68
7. feb 2024

@renate43 Ja odporucam konkretne tu v Rakusku uz priamo cez ergoterapiu na diagnostiku autizmu. Uz bude predskolak a nastup reci je do 3 rokov, niekde 3,5 roka. Cize dysfazia reci uz tam je a riesia ju. Na druhu stranu nemate co velmi este robit, ked uz ma v skolke logopediu, ergo a beru na neho ohlady. Ako ziadne lieky z neho ine dieta nespravia. Mozete Este podstupit diagnostiku aj na Slovensku. Ale viem, ze Rakusko ma par odbornikov v tomto smere. Dolezite je aj porozumenie reci. Tiez je vhodne v tomto pripade zacat pouzivat u neho iba nemcinu ( aspon tak radili odbornici par rodicom, kde bol podobny problem), nakolko pri bilingualite sa inak zapajaju hemisfery mozgu a vyvin jazyka prebieha inak. Slovencina sa da zvazit neskor ako jazyk, ked nabehne rec v tom dominantnom jazyku. Dolezite je tiez ako hovorite, jednoduche vety, pomaly. Ak je podozrenie na autizmus, pouzivajte karticky a velmi nazorne ukazky pri vsetkom, co robite. Naozaj vsetko. Tiez vsetko face to face prezentovat, dat do ruky jablko a povedat, ze toto je jablko. Mama da a jablko napr Alexovi. Viem, ze na rec niektori brali cerebrolysin injekcie. Ale neviem aka je uspesnost s tymto.

iwka_77
7. feb 2024

Tam je podľa mňa úplne evidentné, že niečo nie je v poriadku. A aby som zistila čo, tak by som išla pokojne aj ďalej za nejakým odborníkom.

kiki68
7. feb 2024

@iwka_77 ergoterapia uz su odbornici, to je zaciatok v podstate

renate43
autor
7. feb 2024

@kiki68 ďakujem za dobrú radu. No snažím sa mu pomôcť ako je len možné. Zatiaľ máme rota cviky na aktivovanie hemysfér. Ja som sa pýtala ešte logopedičky či mám naňho rozpráva po nemecký povedala že nie . Ale tiež mam pocit že by som mala naňho rozprávať po nemecký, len sa to nesmie miešať. Ako uňho dominuje nemčina čo sa ukázalo asi pred 4 mesiacmi . No piatok sa stretnem z pedagógom čo ma ergoterapiu v škôlke tak sa nato opýtam čo si otom myslí ona. A ano zatiaľ mu diagnostikovali poruchu vývoji reči. Len mám taký pocit že veľmi pomaly napreduje.

kiki68
7. feb 2024

@renate43 no my sme riesili u dietata, co malo v 3 rokoch podobny problem. Nakoniec velmi pomohla ta jedna rec a neskor sa naucil aj dalsiu. On potreboval nabrat porozumenie a istotu v tom jednom jazyku. Nakolko on iba neludsky vrestal, ked nieco nechcel. Moja sefka bola vtedy nastastie na spravnom nieste a ked sa to nepohlo, tak navrhla toto. Ona je expert, docentka v oblasti vyvinu dietata a psychologie, spec ped. Za mna top clovek. Ten chlapcek sa rozhovoril, no ked mal 5,5 roka, tak uz o dost lepsie komunikoval. Mali sme tiez bilingualne dieta a jemu nikto nerozumel v 4 rokoch, dokonca tam bolo pozodrenie na retardaciu. A prosim pekne studuje prestiznu skolu, v 5 zacal krasne hovorit cele vety. Ja sama mam multilingualne dieta, 4 jazyky, takze mam to doma. Ale on napriek prognozam je recovo velmi zdatny. Tiez nic nic a v 2 rokoch zacal zlozite konstrukty viet.

renate43
autor
7. feb 2024

@kiki68 ďakujem. Vyskúšam. Keďže ako už hore píšem tiež mám pocit že by som mala naňho rozprávať po nemecký.

annm81
7. feb 2024

Odborníkov už máte. Doma pomôže držať sa ich rád o tom, ako komunikovať s dieťaťom. Ale tú dvojjazyčnosť treba jednoznačné zrušiť - deti, ktoré majú problém komunikovať v jednom jazyku, každý ďalší jazyk len spomaľuje.

brezza
7. feb 2024

Necitam komentare, ale z toho co si pisala, tak nemate jedno velmi dolezite vysetrenie a to u klinickeho psychologa. Naozaj to moze byt aj autizmus, ale aj nemusi. Hlavne varovnych znakov tam je viac.. pises
ze je extrémne citlivý, bojazlivy a plačlivý, preberavy v jedle, je tam nedostatocna hra. Treba absolvovat diagnostiku. Tam by som zacala.

renate43
autor
7. feb 2024

@brezza no jedna pani/slečna my odporučila špeciálnu kliniku tu unás v Rakúsku. Tak budem sa snažiť to vybojovať . Lebo tu v Rakúsku čo sa týka detskéj medicíny je 20 rokov za Slovenskom . 🙈🙈🙈

brezza
7. feb 2024

@renate43 a maly rozumie slovencine? Lebp ak ano, tak mozete prist aj na SVK na diagnostiku

renate43
autor
7. feb 2024

@brezza áno rozumie aj aj. Už aj nad tým som rozmýšľala. Ešte počkám ako budú pôsobit tieto terapie čo momentálne ma 3 krát do týždňa. Počkám do leta a budem riešiť. Vedela by ste odporučiť aj sukromnú kliniku keďže aj tak si to musím celé zaplatiť.

brezza
7. feb 2024

@renate43 my si na Slovensku diagnostiku tiez platime. Na Zapadnom Slovensku odporucam volat Lazikovu alebo Janosikovu v Trnave. Najlepsie sa objednat uz teraz lebo cakacka je niekolko mesiacov.

renate43
autor
7. feb 2024

@brezza a vedeli by ste my povedať koľko ste platili za diagnostiku? Aby som sa vedela nato pripraviť. Super, Trnava nie je ďaleko od Šali, tam bývajú moji rodičia a často chodím na návštevu. To ste ma potešili že nemusím v Bratislave zmätkovať 🙈🙈🙈

brezza
8. feb 2024

@renate43 tak Janosikova je jedna z najdrahsich, naposedy mala cenu za diagnostiku tusim 220 €. Lazikova okolo 100 €. My sme boli u Lazikovej.

laskova123
8. feb 2024

Dobrý večer chcem vas poprosit o radu mam 5.ročneho syna ktori ma dmo spasticku a chcem sa spitat na rady na cviki. Malo co sa udrzi na nohach ma jednu nožičku kratšiu o 5cm tak ma zle drzanie tela prosim vas ak ma niekto skusenosti z cvikmi na dmo na doma bude rada za kazdu radku ktora by mu mohla pomoct nato aby sa mohol pomali a postupne postavit dakujem

kikuska_wedge
9. feb 2024

Ahoj moja skúsenosť ti nepomôže, ale chcem ti povedať, že zázraky sa dejú. Moja adoptívna dcérka nerozprávala nič a adoptívny syn veľmi málo. Neviem či to bola trauma, alebo len nepodnetné prostredie (mierne povedané nemali veľmi šťastné ranné detstvo). Dcérka začala rozprávať až po 3 rokoch. Rovnako aj jej 5 ročný brat. U oboch bol rečový prejav príšerný. Keď ku nám prišli, nerozumeli sme im nič. Syn bol a teda aj je veľmi vytrvalý a mal veľkú snahu naučiť sa rozprávať. Dcérka pravý opak. S ňou sme teda museli navštevovať logopédiu. Celkom pekne napredovala a do 6 rokov sa rozhovorila a rečový prejav bol zrozumiteľný. Len to nešťastné R sa nevedela naučiť. Prišiel nejaký blok, odmietala cvičiť, nespolupracovala s logopedičkou. Vymenili sme ju, situácia sa opakovala. Zmierila som sa s tým, že teda táto rečová vada jej ostane. A toto leto na dovolenke pri mori, pár dní pred 10. narodeninami vstala zo stanu a začala rozprávať R, akoby ho rozprávala celý život. Tým chcem povedať, že nič nie je stratené, každé dieťa je iné a ide si svojou vlastnou cestou. V prvom rade musí samé dieťa nájsť motiváciu rozprávať. Naša sa proste cítila v škole nepríjemne a hanbila za to. Teraz mám ešte v starostlivosti 3 ročného chlapčeka, ktorý tiež nerozprával, keď ku nám prišiel. Jediné slovo bolo "toto" a ukazoval prštekom. Tvárila som sa, že mu nerozumiem a jeho motivácia bola dostať to, čo chcel, tak chtiac nechtiac slovo vyslovil. Trvalo rok, kým začal hovoriť celé vety v mužskom rode. Držím palce, aby aj u vás skončil rečový prejav happy endom. Je to beh na dlhú trať, ale netreba sa vzdávať.

renate43
autor
9. feb 2024

@kikuska_wedge ďakujem za povzbudenie. No môj syn on sa napríklad snaží a aj spolupracuje len mám taký pocit že ho niečo blokuje. Ale jedno nepochopím. Keď mal 2 roky začal pekne hovoriť slová. A z jedného dňa na druhý odmlčal. Akoby nato všetko zabudol. Pol roka nič ani zvieratá nenapodnoval nič. Nikto nechápal čo sa stálo. Až po čase začal mama. Potom to zabudol a potom všetko bolo len Papa. Asi Keď mal 3 začal používať mama aj Papa. Odvtedy pribudlo pár slov ale ide to veľmi pomaly. Ja viem každé dieťa má iný vývoj. Ale v tomto prípade my moje vnútorné pocity vraveli že niečo nie je v poriadku sním.

kikuska_wedge
9. feb 2024

@renate43 tie regresie su na depku. Poznam to. Ale nestracaj nadej. Chce to len cas. Niekde sa im to v tych hlavickach makovickach uklada a musia na to dozriet.

nathalie1976
Odpoveď bola odstránená
Zobraz