Ahojte,
prosím o rady, názory a podobne pri našom probléme. Dcéra má zajtra 4 roky a už asi mesiac sa boríme s tým, že sa strašne všetkého bojí. Raz cez leto sa nám stalo, že prišla nečakane búrka a dosť sa blýskalo a hrmelo, udrela aj taká riadna rana pri hrome, dcéra sa strašne naľakala. Potom prešiel nejaký čas a začal jej strach. Najskôr si začala všímať, že sú oblaky na oblohe, potom to začala riešiť, že bude pršať, že bude búrka, bude hrmieť. Cez leto jej najskôr vadilo, že je príliš slnko, potom že už začína bývať aj mrchavejšie počasie, proste stále by sedela len doma, lebo sa bojí ísť von. Minule sme boli vonku a začalo hrmieť, tak mala strašnú paniku, normálne sa až triasla od strachu. Všetko sa jej snažíme vysvetliť, že jej hromy neublížia, že proste je jeseň, tak oblakov bude už len pribúdať a takto. Niekedy mám energiu na to vysvetľovanie, niekedy už aj pokričím po nej, pretože potrebujem chodiť s deťmi von, okrem nej máme ešte ďalšie dve menšie deti..takto sa nedá normálne fungovať, keď vám vkuse plače dieťa za ušami, že sa bojí ísť von, že sú oblaky, neustále rieši, aké bude počasie a podobne. Vo všeobecnosti mi dáva teraz stále také šialené otázky, vkuse sa pýta, prečo hento prečo tamto. Ale aj sa stále uisťuje, že či ju ľúbime a či ju niekde nenecháme ( v škôlke napr. ) a podobne. Neviem, čo s ňou mám už robiť, lebo sa jej snažíme venovať, avšak pri dvoch ďalších deťoch zas nestojí pozornosť len na nej, ale aj na tých dvoch menších. Chápem, že si možno aj pýta väčšiu pozornosť, len neviem ako to s ňou riešiť...hlavne ide o ten strach, že furt riešime počasie a to, ako sa všetkého bojí. Rozumovo mi príde dosť vyspelá, v porovnaní s jej rovesníkmi, je dosť citlivá, veľmi puntičkárska, rozumná a silne zodpovedná. Poraďte mi, čo s ňou, prípadne neviete či existujú nejaké detské knihy o strachu, o prekonávaní strachu pre malé deti formou rozprávok a podobne. Ako by ste to vy riešili? Aj keď sme na ihrisku, tak len sedí pri mne ako kôpka nešťastia, nezapája sa ku deťom, až keď prídu jej spolužiačky, potom sa vie sem tam pridať...v škôlke mi zatiaľ nič nehovorila učiteľka, takže tam asi funguje normálne..ďakujem veľmi pekne za rady a názory.
Ja by som skusila nejake dvd, rozpravku, knizku o pocasi, pripadne radsej to dvd aby videla ako funguje pocasie, preco prsi, hrmi, preco sa blyska.
Ja mam doma tuto knihu Rozvíjajte naplno mozog svojho dietata, su tam priklady ako sa spravat v necakanej situacii.
Myslim si, ze to je len docasna situacia, musite byt trpezliví, i ked pri troch detoch, to je asi fuska
Drzim palce.
@simculllka asi by som zašla za psychológom. Toto je príliš málo informácií. Treba rozobrať ako vníma mladších súrodencov, aké povahy ste vy dvaja s manželom. Či niekto v okolí, babka, teta neprejavil takýto strach z búrok... Je dôležité, aby nesledovala televíziu. Dnes je to len o zmetraseniach, tajfúnoch záplavách, pekelnych horúčavách... Ideálne, aby ju nesledovala VÔBEC a v prítomnosti detí doma aby bola jednoducho vypnutá. Deti vnímajú všetko a dnes je reklama na večerné hororové správy, či triller len tak vysunutá do reklamy aj v čase keď ich môžu deti bežne zachytiť a veru to aj zachytia. Čo sa týka reakcie na búrku, či tmavé mraky, stačí, že pri nej raz niekto zareagoval príliš emocionálne, či s nevhodnými slovami (čo za nešťastie to na nás ide! 😕 a máš to vybavené. Stačí že vtedy videlo reakciu hysterického človeka. Tak ako spomínaš, možno je aj nadmerne precitlivelá a to je potom beh na dlhé trate, takže ti neostáva nič iné len sa s tým zmieriť a byť jej pri tom oporou. Určite ti to nerobí naschvál. Vzhľadom na jej situáciu (dvaja mladší súrodenci), skús si nájsť počas týždňa čas, keď budete samé, alebo ideálne obaja rodičia len s ňou a urobte si program. Stačí hodinka, dve... Ihrisko, cukráreň, prechádzka. Čas, keď "budete patriť len jej". Žiadne slová ju neubezpečia o vašej láske k nej, ako napríklad takéto aktivity. Má to ťažké a má asi naozaj pocit, že ste si za ňu "našli náhradu" a jej pozícia je permanentne ohrozená. Preto sa stále potrebuje uisťovať. To je údel najstarších detí 😕
Aj moj sa vela veci boji a ma 5,5r ale boli sme na rozne vysetrenia a odporucania bez natlaku strachy prekonavat a veela chvalit ked prekona strach-moj napr z preliezky hojdacky aj burky,tiez mal kedysi strach ze ho niekde necham dookola som vysvetlovala a zabralo to.zBal sa pred rokom sadnut na bicykel s pomoc.kolieskami a dnes uz pekne bicykluje sice je opatrny ale ide. Tieto jeho rozne strachy ma po biootcovi ten bol paranoidny a vsetkeho sa bal
@simculllka Skús túto knižku, je tam aj príbeh o mackovi ako sa bál búrky a ako sa s tým vysporiadal, mohlo by to pomocť, máme ju doma, malý ju má veľmi rád. https://www.martinus.sk/?uItem=12143#description
Ahojte ženy, ďakujem za vaše názory aj za tú knižku, čo tu jedna mamina spomenula- určite si ju zadovážime. Neviem, čo robiť, už zvažujem aj tú psychologičku..zase dnes odmieta ísť von, lebo je hmla..neustále plače, keď máme ísť von, už ma to nenormálne vytáča, viem, že to nerobí naschvál, ale na druhej strane, to je vkuse o tom istom a nedá si ani nič vysvetliť..
@simculllka moja babička keď sme boli malé strašne sme sa báli búrky, inak ja mám vonku smrť dodnes, ale vnútri sestra strašne plakala, tak babina zobrala vždy nejaké dve lizatká alebo čokoládky a tie sme dali pani búrke na parapetku do okna, ja a sestra, a potom sme si išli ľahnúť a keď sme sa zobudili tak pani búrka nám na parapetke nechala nejaké iné sladkosti a lizanky alebo čokoládky si zobrala. Akože sme sa skamarátili. Inak zabralo to, neplakali sme.
@denisa098 to je super napad,mozem to vyskusat😊dakujem moc za tip😊
Mala si zazila zrejme traumu z burky plus ma povahu na to, aby reagovala takto - prilisna zodpovednost, puntickarstvo...bude zrejme uzkostnejsia. Knizka je super napad a skusila by som sa s nou aj zahrat hru s hrackami - nieco ako babkove divadlo, kde by mohla svoj strach prezit cez hracku, rozpravat o nom a kde by samozrejme vsetko dobre skoncilo. Dolezite je, aby si z hry odniesla pocit, ze burka nie je tak strasne ohrozujuca, ako to ona citi. Mozno bude potrebne hrat sa to dookola viac krat...Ak to nepojde, skuste psychologicku. Drzim palce 😊
Ahoj aj moj aa bal..nie burky ale miliona dalsich veci..tiez je vnimavy veelmi citlivy atd..bolo to v obdobi okolo 3r vtedy som cakala malu..bal sa pavuciny,deti na ihrisku,kos som nemohla ist vyniest a to sme na prizemi videl bh ma z okna atd kopec veci..dovtedy tak nereagoval..nastup do skolky katastrofa..plakal stale sa pytak ci tam neostane ..u nas to trvalo pol roka...bol to tazky polrol pkny vyzsvetlovania a mojej trpezlivosti..postupne to preslo..moj postup..stale uistit ze ho lubime ze ho nikdy nikde nenechame s usmevom som.mu rozpravala ze aj kebyze je v skolke a napada tolko snehu az po vrch vezmem lopatu urobim tupel a pridem pre..ked bude prsat pobezim.ponedzi kvapky pre neho..ak bude potopa pridem na clnku a ideme domov.a vecerne rozpravky som sj vymyslala na temu kt.sa boji..napr..rozpravka o chlqpcekovi co sa bal pavuciny..a ides..zakomponovat problem do rozpravky a tam vysvetlit..nech vie ze ze je same s takym strachom ale ze sa to da zvladnut..pouzi fantaziu..urcite na nu nekric viem je to narocne ale ako prislo tak odide..ona ma ten strach v sebe a my nechapeme ake to je netreba sa smiat ani nic nevieme co preziva..snaz sa jej uverit ze ju to fakt trapi..pises ze mas mladsie deticky mozo je to jwj sposob ako sa vyrovnava s tym ze ma menej lasky resp.pozornosti..ako bola zvyknuta..leb to nevie povedat priamo je to este dieta aj ked sikovne mudre a vnimave..aj emocie a pocity u deti musia dozriet.kazdopadne drzim palce..prejde to..
@simculllka prosím vás prešlo vám to? Môžte aj ip dakujem
@simculllka poradila by som sa so psychológom ako postupovať