Ahojte, syn mal v stredu operaciu, brali mu obe mandle aj orezavali nosnu mandlu. Ma 4 a pol. Mal problemy s dychanim, tak preto.
Nechce vobec jest ani pit, iba po lyzickach malinko.
Strasne ho to boli. Dnes zjedol jednu palacinku plus pil velmi malo vody po lyzickach. Zmrzlinu odmieta ☹(. Ani presnidavku, nic.
Odmieta panadol i ine lieky proti bolesti, tak sme kupili cipky, aj to je problem ☹
Ma ich uzivat každých 6hodin.
Poradíte nejake tipy ??
Kedy bolest ustupi ?? Dnes je to 4ty den
Sme zufali
@brita7777 Ja som bola na odstraneni mandli pred dvomi rokmi a fakt to strasne boli. Musite asi iba vysvetlovat. Navarit repikovy a salviovy caj a vysvetlovat, ze to pomaha, aby sa to rychlejsie zahojilo. A ze cim viac bude pit, tym menej to bude boliet. Musi sa to stale zvlhcovat.. Mam pocit, ze som vtedy aj citala, ze je dobre jest, aby sa to trosku obrusovalo a nevytvorili sa prilis hrube fibrinove vlakna, ked sa to hoji, lebo pri ich odlupovani to moze zacat krvacat a musel by ist naspat do nemocnice. Takze iba vysvetlovat, vysvetlovat. Ze aj ked to boli a este par dni bude, tak musi pit aj jest aj ked len po troskach. Hlavne teda pit, aj ked len kazdu hodinu jeden, dva hlty. Jedenie asi az tak dolezite nie je. Ja som schudla 4 kila za 10 dni, takze som moc nejedla, ale pila som stale. Aj v noci som si davala budik, aby som sa kazde tri hodiny napila a nevyschlo to...
A dat cipok a skusat davat jest po nom, ked by mal zaberat a malo by to vtedy boliet menej. Hlavne pozor. Ibuprofen moze sposobit krvacanie, mne ho nedoporucili, takze nedavajte cipky nurofen, ale paralen. Drzim palce.
A este dnes zmzrlinu nedoporucuju ako kedysi. Ze sice tie cievy stiahne, ale potom nastava opacny efekt, ze sa roztahuju a moze nastat krvacanie. Skor doporucuju vlazne jedla. Mne najviac robili vtedy dobre kremove polievky, tarhona s nejakou omackou a podobne.. Ovocie ma napriklad stipalo, takze vyziva neviem ci je vhodna. Mozno skor vlazny termix, alebo jogurt..
Bolesti po krcnych mandliach ustupuju az tak po 10 dnoch.
moja dcéra bola takto keď mala 3 roky, naraz jej vyberali aj nosné aj krčné. V nemocnici nás nechali len 48 hodín, za ten čas dostala 2 infúzky a potom nás poslali domov, lebo potrebovali voľné lôžko. Doteraz tvrdím, že to je choré takto skoro púšťať tie deti domov, oni sa neprinútia ako dospelý sa najesť aj cez tú bolesť a že to bolí fakt strašne. Moja dcéra teda ten prvý týždeň frčala len na mlieku z fľašky bábatkovskej a vlažnom čaji, to bola jediná strava ktorú sme do nej dostali, a popritom bola celý týždeň na sirupe Nurofene od bolesti ( každých 6 hodín) aby vôbec aj to vypila a vyspala sa, inak by furt plakala. A furt mala samozrejme aj zvýšenú teplotu, lebo sme nevedeli do nej dostať viac tekutín. Nechápem, že si toto zdravotníci dovolia a pustia deti v takomto stave domov, doteraz na to spomínam ako najhorší týždeň, čo sme za jej života mali. Našťastie po týždni sa to už začalo rapídne zlepšovať. Tak skúste to vlažné trochu osladené mliečko cez fľašku, najlepšie keď mu zaberú lieky od bolesti aby toho vypil čo najviac. na tom týždeň prežije. Potom pomaly začnete už inú stravu. Neporadím nič iné, len vydržať, pevné nervy, ono sa to po týždni už zlepší. Držím palčeky🍀
mna to bolelo mozno 3 dni vtedysi som davala paralen potom uz vobec nic postupne to bolo dobre..prehltanie je velmi neprijemne hlavne zo zaciatku preto vsetko iba kasovite potom uz pomalicky som sa dopracovala k ryzi s kompotom mozno taky 6 den...no co s takym malym ani panadol sirup neda? caj pit repikovy kamilkovy vlazny..presnidavky take tie nie cisto ovocne mohlo by to stipkat ale take co su s jogutom ci piskotom robene..polievky mixovane vsetko skor vlazne..ale hlavne donho dostante ten sirup od bolesti nebude ho to tak boliet a nebude sa bat prehltnut...
dcéra mala 3 a pol roka, keď jej iba podrezávali jazyk (dva rezy a dva stehy v lokálke). našťastie nemá problém s nurofenom a dávala som jej šalviové cukríky z DM. existujú aj šalviové lízatká: https://www.benulekaren.sk/livsane-lizanky-s-de...
keď mi pri inej príležitosti ešte menšia nechcela piť, tak som jej dávala aj čistú vodu cez tú striekačku, ktorá je pri detskom nurofene. najskôr nurofen a potom zopár dávok čistej dojčenskej vody.
@halienka Tak nas operovali vo Svedsku, kde byvame, po 2h operacie uz sme sli domov, museli, bo ini boli na rade, zijeme vo velkomeste. Ano je to strasne, ale nic nenarobim. Ak by sme chceli infuziu, asi by sme museli cakat 6h na pohotovosti, kedze podobných pripadov, prip.este horsich tu maju vela. Ked to spomeniem, ze je to malo hodin po operacii, tak ludia si myslia, ze sa stazujem. Na Slovensku je to este fakt Ok, rodinna atmo, tu ani nie, ale zase profesionalne vybavenia, izby, atd. Ale verim, ze to bude ok, len su to dni plne strachu. Aj dnes rano sa povracal z prazdneho zaludka a liekov, teraz davame cipky, ale ani to nechce. Neda sa mu moc pomôcť. Prve dva dni boli fajn, potom uz ani nie. V noci ho presvedcit na lieky bude asi dost narocne ☹
@brita7777 jasom mala tiež ťažký priebeh, 3 týždne som nejedla, iba pila repik, skus mu vysvetliť, že to je zázračný čajík, ktorý mu to rýchlejšie vylieči, aspoň po lyžičkach. Výživu mu nedávaj, to by ho stipalo. Ja som len acidko vedela vypiť, aj to som si musela dat predtým flektor.
@brita7777 skus dat cipok keď spi
@eriksonka1234 ano ved to skusime aj ked mam pocit, ze ho asi neokabatim ☹ on celkovo je velmi vyberavy v jedlach a este toto ☹(
no ešte horšie, že po 2 hodinách...ale aj u nás bolo tak, že neviem prečo ale prvé 2 dni bolo celkom dobre, potom sa to zhoršilo, najhorší bol asi 2-6 deň, a potom sa to začalo zlepšovať. Hej, presne ten strach, že človek nevie, či je to normálne, či má niečo robiť alebo len vydržať...Naozaj teraz len pomaličky niečo vlažné, nič kyslé, lebo to dráždi, možno aj takú vlažnú redšiu kašičku by do seba dostal, ten jogurt či termix- vanilkový asi najlepšie, by možno veru tiež mohol, no ale ak aj nie, tak aspoň čajík, moja napr. asi najviac medovkový vypila, nedráždi, je sladkavý, no ale aj to len jednu fľašku za deň po troškách sme do nej dostali. A ten sirup by z lyžičky nezjedol? Keď mu vysvetlíš, že potom ho prestane bolieť to hrdielko...
Ked mi.vyberali mandle a to som bola dospela tak pred kazdym jedlom 2x do dna som musela vycmulat paralen inak by som nic nezjedla. V nemocnici nam to kazali a este povinne kloktat vlazny harmancek....tu bolest si pamatam do dnes.
Ja som na sukromnej klinike isla tiez po 5 hodinach domov. Kazali pit kamilkovy caj. Vela, vela pit aby mal zvlhcenu sliznicu. Skus mu urobit pyre, nadrobucko nasekat maso, tak ako ked bol babo. Polievky, kasovitu stravu, az postupne pridavat mensie kusky. Drzim palce.
a pp kolkych dnoch ste sli von ?