dobrý deň, chcem sa spýtať, či je normálne, že sa 4,5 ročné dieťa vždy preľakne, keď len trošku zvýšim hlas, nezakričím, alebo zavolám z jednej miestnosti do druhej, hneď uteká ku mne a kričí, mamíííí....a vidieť, že je zľaknutá...Fakt som to odpozorovala, bolo to od začiatku, myslela som, že to prestane postupne ako rastie, ale nemení sa to. Ďakujem
otazka je ci sa len prelakne alebo ci dietatu vadi hluk ako taky - vrtacka, zbijacka, krik deti na ulici, mixer, vysavac. ci aj inak reaguje zakryvanim usiek, placom... moze byt len precitlivela na tieto zvuky. treba jej to vysvetlit ze je to ok nic sa nedeje, kazdy clovek ma nejaky hlas a obsas sa tak rozprava.... je to o komunikacii. mojej dcere tiez vadia hluky naucila sa s tym zit, ak ideme okolo zbyjacky vonku zakryje si usi a v klude prejde, este pred par rokmi to bol paniky zachvat krik driapanie sa na mna, postupne som ju naucila, ze ak bude vyvadzat nedostaneme sa od nej dalej a budeme pri nej dlhsie... teraz uz v klude predycha a cim skorsa od nej ponahla prec. takze treba s pokojom vysvetlit dietatu ze sa nic nedeje ze je to sucast zivota a ide sa dalej sem tam sa predsa zakrici ked sa nepocujeme a sme v inej izbe ...
Kamaratka mala tento "problem" s dcerou...nemohli doma vobec kricat ani zvysovat hlas..ine hlasne zvuky...kedze mala aj dalsie deti..dost tazko sa to dodrzovalo..ze ziadny krik. Riesili to tym ze malej davali vatu do usiek, aby tlmili hluk...a az ked zacala chodit do skoly a zacala sa vdaka hudobnej zaujimat o husle, zistili ze dievca ma absolutny sluch...
Ale moze to byt tiez tym ze proste nema rada ked na nu kricis..vnima to citlivejsie ako ine deti. Skus jej dohovarat normalnym tonom hlasu, pripadne si namiesto zvysovania hlasu najdi nejake gesto, ako ze jej pohrozis alebo nieco na ten sposob...ale bez zvuku...aby to malo ucinok ako ked zvysis hlas..ale nezlakne sa pri tom..len pochopi ze robi nieco zle.