3 ročný syn zvracia. Čo mu môžem dať papať?

vejula
13. apr 2013

Dobrý den. Dnes celý den môj synček zvracia. Chcem sa spytať, čo mu môžem dať papať také dietne. Môžem mu dať napríklad aj rožok samotný, či iba suchare? A ešte sa chcem spytať, ak je tu niekto, kto vie či sa môže materské mlieko piť ak dieťatko zvracia. Vďaka.

itwasajoke
13. apr 2013

ak ide o materske mlieko tak by to nemal byt problem ale mlieko by s anemalo ked dieta zvracia..daj mu soletky a colu 🙂 samozrejme iba ako medicinku ked mu bude lepsie tak to vysad 😉 a pokial nechce jest ho nenut hlavne nech pije...ci to bude MM alebo cajik a cola je jedno hlavne nech pije 😉 ale samozrejme aj okrem tej coly pokial nevyvrati vsetko

saska.t
13. apr 2013

@vejula colu po cajovych lyzickach v malych mnozstvach,urcite mu pomoze,jest nemusi,podstatne je pitie a MM len minimalne 😉 ak ma hlad tak len suchare,ryzove chlebiky,tycinky

vejula
autor
13. apr 2013

@itwasajoke vdaka za odpoved. Po pravde, ta cola ma prekvapila, to mi moc dietne nepripada 😕 Určite sa to môže aj ked je tam tolko cukru nenapne ho z toho?
Čo sa jedenia tyka, ja ho vôbec nenutim, ale on je chudačik taky strašne hladny. LEbo za cely den nezjedol iba na obed - trocha suchej ryže, tak tu mi do pol hodiny vyzvracal uplne na kompletku. TEraz som mu dala dake suchariky, lebo pytal niečo papať. Dojčiť ho dojčim, materske mlieko snad nieje nejaké ťažké, aj ked zvracal mi aj z neho, ale to mi zvracal aj z čistej vody. No nemôže ostať bez tekutin, aby sa neodvodnil. Ale pred pol hodkoy sa vycikal, takže to znamena, že nejaku vodu v sebe ma. Bojim sa trošku čo v noci, ak to neprestane, rano pôjdem na pohotovosť. Pre istotu aby sa neodvodnil.

vejula
autor
13. apr 2013

@saska.t dakujem 🙂

vejula
autor
13. apr 2013

https://www.google.sk/search?hl=cs&q=wasa+sucha...

booože aky dlhy link, ale toto myslite že môže? myslim tie hned prve vo fialovom obale

itwasajoke
13. apr 2013

@vejula cola a soletky su taka finta koli energii ...deti ktore zvracaju stracaju rychlo adrenalin tj.emergiu...ale pokail sa bojis dat colu tak nahrada infuzie a nam to zachranilo zivot pred rotavirusmi ked mala mala rok...cierny caj daj vykluhovat slabulinko tak na dve minutky ani nie a do toho hroznovi cukor a stipocku soli ;) energia a mineraly 😉 pouziva s ato aj pri hnackach...velo odporucam po lyzickach mu to davaj 🙂 a ak je moc hladny urcite ni mliecne ...ziadne jogurty ani nic podobne...my zvacsa zaciname ryzovim alebo mrkvovim vyvarom.. a jest mu davam len take suche veci ako su piskoty alebo keksiky ak mas aj nesladene...detom to zvacsa robi dobre aon ma uz tri rocky tak uz nieje az taky chulostivy...ja uz mam s grcackami take skusenosti :/ ze radsej by som nemala 😖 vela stastia...pokial pyta davaj mu suche veci jest a ten caj (alebo colu) a ked mu bude zle ostante len pri caji...hlavne nech nesmadi..

jonas17
13. apr 2013

@vejula materské mlieko bez obmedzenia, o tom nie pochýb, môže...čistú vodu, a pomaly by som mu dávala suchý chlebík, banán, ale len ak by veľmi chcel, po trošičke..po tom, čo už dnes viem, colu absolútne nie, aj ked viem, že lekári ju odporúčajú po lyžičkách ako liek...hlavne ho koj, koľko chce, v tom má všetko...ak je to len pokazený žalúdok, tak to rýchlo prejde...pokiaľ to nie je nejaká alergia...musíš na to prísť sama...to, že pišá, neznamená, že je zavodnený...

magic08
13. apr 2013

@vejula k tej cole, na travenie a problemy so zaludkom je doba PEPSI Cola, nie cocacola...

vejula
autor
13. apr 2013

@itwasajoke dakujem pekne za radu, hroznovy cukor zrovna nemame, ale tu colu naodou mame, lebo dnes sme oslavovali tri ročky... a takto na figu nam to "vyšlo"

kacena4
13. apr 2013

@vejula jest nemusi nic daj mu pit mrkvovy vyvar popr. ryzovy cierny caj jest az ked presnane zvlarat, pit pit pit ked bude zvracat vodu buje to lepsie ako rozky ci suchare, ked prestane zvaracat zacni sucharmi ci rozkami v malych davkach

vejula
autor
13. apr 2013

@jonas17 dakujem s tym MM si ma upokojila. A ako zistim, či nieje odvodnený?

vejula
autor
13. apr 2013

@kacena4 ja viem, že by bolo najlepšie keby nepapal, ale on mi pýta, je velmi hladný, za celý den v brušku nič neudržal ☹

vejula
autor
13. apr 2013

@jonas17 a prečo nie tu colu?

jonas17
13. apr 2013

@vejula mm určite áno...no to zistíš asi len z moču, keby si mala tie papieriky, ale ja by som kojila, koľko sa dá a núkala vodu, nie naraz, len po glgoch...neboj, prejde to... 😉 a čo pojedol?

jonas17
13. apr 2013

@vejula hm, prečítaj si, čo cola obsahuje... 😔

vejula
autor
13. apr 2013

@jonas17 no praveže nič take nepojedol... Nerozumiem. Ako zvracal mi už raz v noci z predvčera na včera. Potom včera mu bolo celý den dobre, aj normalne papal aj v noci dobre. A dnes je to hrôza. Nechapem, ked včera sa zdalo všetko OK. No ja viem, že cola je dosť humus, my to vôbec nepijavame, ja len, že možno ta mala lyžička by mu nemusela uškodiť, či?

itwasajoke
13. apr 2013

@vejula my sme presne takto slavili prve narodeniny nasej herecky 😒 mozes pouzit aj obycajny cukor 😉 hlavna je energia a sol(minaral) aaa caj pitie cierneho caju nieje zdrave ale v tomto pripade je 😉

mechurik
13. apr 2013

davaj vsetko mixovane, po lyzicke cajik, nie aby to hltal, ja by som aj cely den pockala, dala iba bananik pomackany s jednou piskotou a ak tak staci aj zo tri lyzicky a dost. potom s tou vodou hned po vracani by som pockala, aj stvrt hodinku, dala mu jednu lyzicku max dve vodicky cierneho caju, a ziadnu colu, ved ma podrazdeny zaludok. no cola je na hnacku a nie na vracanie. a potom ked bude ze bez vracania, tak trosicka pomackane zemiaciky , s masielkom, troskou soli, a takto postupne pridas polievocku dietnu. nedavala by som ryzu ani ziadnu taku nestravitelnu stravu, m ozno to nepozuje, a hlce, a preto mackaj, mixuj. lebo moj syn vcera vracal, a dnes ked som postupovala podla tohto, je to v pohode 🙂

kivinka
13. apr 2013

@vejula materske mlieko by som dala, aj ked podla mna ti ho vyvracia
mna raz pred infuziami zachranilo toto:
WHO odporúča rehydratačný roztok: 1 liter vody, šťava z dvoch pomarančov (grep, citrón) polievková lyžička cukru, kávová lyžička soli
ale plati, ze vsetko davaj po malych mnozstvach a ak to nevyvrati, postupne mozes pridavat...

itwasajoke
13. apr 2013

@vejula myslim ze jedno pozitie coly mu hned neublizi na cely zivot ...hlavne aby ste sa nedehydrovali...a co s atyka mojho nazoru...ak normalne papal a teraz zas nedobre urcite mliecne vyrobkly vysadit!vsetky!nam s atakto mala odstavila od MM v tom roku ☹ pokial chces kojit koj nadalej to by nemal byt problem ...no nasa mala vtedy odmietala uuuplne vsetko za tyzden ☹ ale ostatne mleicne vyrobky uplne vysad...co s atyka MM neviem...ale ziadnu laktozu!okrem tej MM teda...mozno s anajd eodbornicka na toto vacsia 😉 ako ja...nasa nechcela vidiet prso ani za svet ☹

jonas17
13. apr 2013

@itwasajoke ja si myslím, že MM na požiadanie, je vhodné. určite nie na silu strkať prsník do pusy. a nemožeš porovnávať predsa materské mlieko s kravským. jasne, že žiadne kravské mlieko nie, ani jogurty, nič.
biely cukor, ktorý je v cole, nie je vhodný ani pre dospelého zdravého človeka, preto si myslím, že pre choré trojročné dieťa je absolútne nevhodný, teda tým pádom aj cola, ktorá okrem neho obsahuje aj iné nevhodné veci..to, či jedno požitie poškodí, či nie, by som teda riešila. do oslabeného organizmu malého dieťaťa by som teraz v tejto situácií, dala jedine zdravé veci...nemyslím si, že je teraz vhodné skúšať, či to poškodí, či nie na celý život...ale zakladeľka témy sa rozhodne sama, ako to cíti. my jej tu len možeme poradiť...

@vejula skús si predstaviť seba, čo by si robila, keby si zvracala a bolo ti zle, tak ako tvojmu dieťaťu a zachovaj sa podľa toho. možno to, že je hladný a pýta jesť, znamená, že táto zvracanica nie je nič vážne. lebo ked sa človek zle cíti, jesť mu nechutí. tak skúste podiétovať, skús ho krmiť len zdravou stravou, myslím, ked mu bude dobre a možno prídeš na to, prečo sa mu toto stalo, čo mu poškodilo, prečo mu bolo zle. držím palce 😉

lauricka
13. apr 2013

napoj ORS od Hipp (info v lekarni), napoj Kulíšek (Kulíšek forte radšej,tiež v lekárni), ryžovo-mrkvový odvar (to je aj ORS). Materské určite, ak zvládne, treba vyskúšať. Iné nie. Colu som počula aj ja, to sú len trošičky. Vraj keď v sebe nič neudrží, tak toto aspon dodá dáku energiu, vraj to nevyvracajú, alebo možno väčšinou. Niekomu to vraj aj pri zrážaní teploty pomáha. A počula som už aj radu jednej lekárky, že ak vracia, skúsiť dať Kinedryl. Pomôže proti nevoľnosti, dieťa môže niečo do seba dostať a aj sa prespí. Nemám vyskúšané. A predáva sa aj čierny čaj detský bez kofeínu.

koniarova
13. apr 2013

@vejula A hnačku nemá?

hradnapani
13. apr 2013

@vejula par lyziciek tej coly naozaj neublizi, dokonca nam to poradili na pohotovosti (volala som tam pred casom kvoli podobnemu problemu a nechcela som tam utekat, len sa najprv poradit). Samozrejme, iba par lyziciek, nie pol flase. Kazdy vie,ze cola je humus celkovo, ale zial ci nastastie, v tychto pripadoch dost pomaha.

ivetah
13. apr 2013

@vejula ak zvracia, davaj mu pit ale velmi opatrne, len po lyzickach. a urcite nie hned po vracani. to je najhorsie na rozdrazdeny zaludok. pockaj chvilu a potom mu daj po lyzickach. dcera mavala probelmy s bruskom, tak som bola poucena nasledovne a fakt to fungovalo:
1 pohar vody + 30 kvapiek hylak forte (pomoze dezinfekcii traviaceho systemu)
1 pohar rehydratacny roztok - 1l vody + 2PL cukru 1CL soli
a davat na striedacku lyzicku z jedneho pohara, lyzicku z druheho pohara.
ak 2 hodiny nezvracia, skus dat suchy rohlik alebo tycinku. velmi velmi opatrne s jedlom. aby sa nerozvracal zase.
ak je zase aspon hodinu klud, mozes dat zase nieco male jest, ale vzdy len par kuskov.
a po lyzickach to pitie stale ponukaj, kazdych 5 minut. pomaly, opatrne....
a kojit mozes, materske mlieko moze, len tiez po troskach, aby to zaludok zvladol.
ci je dehydratovany zstis tak, ze bude mat acetonovy dych... ale nezlakni sa hned, to moze byt aj kvoli tomu, ze neje.... takze skus ho nechat v noci spat, ak bude spinkat, len mu kontroluj teplotu. a rano mu zacni davat po lyzickach pit a potom po troske jest. uvidis, aky to bude mat priebeh. drzte sa!

ivetah
13. apr 2013

@vejula a colu som dala len raz a pozvracala sa mi z nej, takze som to uz neskusala,. ale tiez viem, ze zvyknu odporucat.... no lenze das dietatu colu, ked ma spat? no ja neviem... nedavala by som... ten rehydratacny, co som pisala, vypije, lebo je to sladke 😉

a este, ak zvladnete lyzicky, po poldni napriklad skus dat po glgoch, potom 2 glgy, potom 3 a tak postupne pridavaj, az budes vidiet, ze uz pekne pije a zaludok to zvlada, tak pit uz normalne a jedlo take 2 dni dieta, ryza, zemiaky, dietny vyvar, varena zelenina, banan....

vejula
autor
14. apr 2013

@jonas17
@itwasajoke
@mechurik
@kivinka
@lauricka
@koniarova
@hradnapani
@ivetah ďakjuem vam dievčata všetkým za rady. Včera som mu dala par sucharikov, pitie som mu davala len po lyžičkach a materske mliečko na zaspatie a noc sme prežili bez grckania 😵 Ale napriek tomu stale mu davam len tie suchariky a tekutiny po troškach, možno na obed dam suche zemiačky alebo suchu ryžu. čo vy na to... To môže?
Dojčim ho normalne, zda sa, že už je mu lepšie a nevracia mi z toho.
Tak boh vie čo to bolo take kratkodobé ale intenzívne velmi.
Ešte raz dakujem vam všetkym za rady 🙂

vejula
autor
14. apr 2013

@koniarova vieš čo, čo sa tyka stolice, tak mu včera trochu ušlo do slipkov a ano bolo to take redšie, ale bolo toho malo, v podstate len zaspinil slipky, inak cely den vôbec nekakal okrem tej malej nehody

itwasajoke
14. apr 2013

@vejula super ;) tak ste to zvladli...kludne by som skusila tie zemiacky alebo rizu...ale daj postupne malicku porciu a ked mu bude malo tak zas dalsiu a pod...inak aj kuraci vyvar taky slabsi mrkvou by som dala ;) drzte sa a daj vediet ci ste uplne ok a ako to zvladol vsetko ;)

vejula
autor
14. apr 2013

@itwasajoke dakujem 🙂 mysliš že môžem aj tu polievočku? snad par lyžičiek. Určite len po troškach aj tych zemiačkov, lebo chudatko už ho vynapinalo za včera dosť. Určite dam vedieť ako 🙂 zatial pa