3-ročné dieťa má príznaky autizmu

27. feb 2024

Dobry den. 3 rocne dieta ma vsetky priznaky autizmu, nerozumie, nerozprava, nepozera do oci, iba bezcielne pobehuje, place kazdu chvilu, az zurivy zvuk vydava a kazdu chvilu sa hadze o zem. Pritom hadzani o zem, ked dieta chytaju rodicia vselijako sa prehyba. Ale su 3 body, ktore davaju nadej. 1) dietatko ako bezcielne pobehuje sa usmieva, 2) obcas na par sekund vie napodobnit cloveka, napr. zatlieska, dupne, a 3) minule na chvilu zacalo toto dietatko nahanat ine dieta a smialo sa pritom, ako keby sa naozaj s tym druhym dietatkom hralo. Je sanca ze to autizmus teda nebude?

hanicka1995
27. feb 2024

ahoj, a máte nejaké vyšetrenie pred sebou / za sebou ?
Trvá to stále, od malička ? Kedy si spozorovala že niečo nie je ok?

autor
27. feb 2024

@hanicka1995 Nie je to moje dieta. A neviem, ake vysetrenia maju. Ale oblubila som si to dietatko. A tak sa zamyslam, ci z toho vyrastie. A este sa to dietatko vie dlho tocit dookola a ked sa dotoci ide rovno, vobec sa mu hlavka nezatoci.

hanicka1995
27. feb 2024

strážievala som jedného chlapca ktorý mal podobné príznaky, ale autizmus sa nepotvrdil, len bol taký zváštny.. a vyrástol z toho.. teraz má 6r.
no ako špec.pedagóg by som spozornela, také správanie nie je / nemusí byť vždy normálne.. určite by som absolvovala vyšetrenia.
reaguje na meno?

autor
27. feb 2024

@hanicka1995 Tak verim, ze aj toto dietatko z toho vyrastie. Nie nereaguje na meno, na nic, a nerozumie ani na take, ze podaj mi. A o vysetreniach nic neviem, a ani nechcem rodicom davat take otazky. Oni sa tvaria, ze je dietatko v poriadku. A ja verim, ze tie 3 body co som napisala znamenaju, ze je este sanca, ze ozaj z toho dietatko vyrastie.

kacena4
27. feb 2024

ak majú potvrdený autizmus tak nie nevyrastie z neho. príznaky sa môžu zmierniť

autor
27. feb 2024

@kacena4 Ale ja som sa pytala, ci tie 3 body co som napisala, este davaju nadej, ze to autizmus nebude? Ja netusim ci maju potvrdeny autizmus.

kacena4
27. feb 2024

autismus sa nedá diagnostikovať z piatich riadkov textu. človek musí vidieť dieťa aby ho vedel z diagnostikovať tam nejde len o to čo dieťa robí musi tam byť narusena triada postihnutia, je tam kopu vecí ktoré musí dieťa spĺňať aby malo autizmus

cookie29
27. feb 2024

znaky autizmu tam su, potom si treba uvedomit, ze autizmus je vlastne spektrum a nie je linearne... hodim Ti sem obrazok je sice vo franine, ale dlho sa autizmus povazoval za linearny, od mesnieho k vyssiemu, od slabeho k vysokemu fungovaniu, ale ono to je skor kurhove spektrum, kde su rozne oblasti a kazdy funguje inak v tej svojej. Chlapciatko urcite ma crty, ktore minimalne evokuju crty typicke aj pre autizmus a urcite to nie je bezne a normalne...

nikaeli
27. feb 2024

Autorka autizmus ako taký má obrovské množstvo prejavov. O dieťatku nevieme dokopy nič. Odborníci chcú vidieť dieťa opakovane, kým potvrdia/ vyvrátia diagnózu. Nechci od ľudí na fóre, aby ti na základe pár kusých informácií povedali, že dieťa z toho vyrastie. Minimálne na meno by 3-ročné dieťa malo reagovať. S deťmi s PAS pracujem už dlhé roky. Nie je pravda, že sa nevedia pozrieť do očí - otázka je, ako sa pozerajú a či je ich pohľad funkčný (s komunikačným zámerom). Nie je pravda, že nevedia objať. Sú deti, ktoré by sa len mojkali. Mnohé z nich rozprávajú (otázkou je zase nakoľko funkčne). Sú deti, ktoré sa smejú ma vtipnej situácii. Sú deti, ktoré s nami odtancujú vystúpenie a zopakujú každý môj pohyb. Moji 5-roční chalani v triede sa naháňajú a smejú, pritom sú obaja nehovoriaci. To, že sa 3-ročné dieťa pri bezcieľnom pobehovaní usmeje, či dupne podľa vzoru dospelého autizmus nevylúči (ale ani nepotvdí).

thereisabear
27. feb 2024

Môj autista bol v tom veku usmievavé dieťa, trochu skôr ako v 3 rokoch začal napodobňovať aj zložitejšie pohyby a naháňačky s deťmi má rád odmala. A je jasný.

heln
27. feb 2024

z "piatich" viet sa naozaj neda urcit autizmus, ani co mu je, ani ci z toho vyrastie, moze byt mentalne retardovane, moze mat neurologicke ochorenie, moze mat NKS, moze mat cokolvek ine.

cookie29
27. feb 2024

@nikaeli to je fantasticky popisane z praxe ten nakres vyssie... autizmus je tak siroky, ze neexistuju typicke prejavy, ale ludia na MK velmi radi vsetko hadzu do autizmu, respektive ho okamzite evokuju ...

jana_eyre_2
27. feb 2024

Autorka ja si myslím že to treba nechať na rodičoch, predpokladam že sú dospelí a svojpravni - ti najlepšie svoje dieťa poznajú a vedia ako reaguje/nereaguje.. ak aj máš pravdu, tak je to na nich.. autizmus sa prejavuje tak veľmi roznorodo, že sa to nedá vtesnať do pár príznakov ktoré pozorujes možno pri návštevách alebo pobyte vonku.. možno ešte tak pedagóg v škôlke sa do toho môže zastarat svojím pohľadom a odporúčaním pre rodičov ale z písaného mi neprídeš ako človek čo má k dieťaťu taký vzťah, ale ako možno príbuzná či kamarátka.. a to naozaj nemyslím v zlom, len čisto konštatovanie..

Ja mám tri deti, dvoch chlapcov a jedno dievča.. a je tam diametrálne odlišné správanie v takom veku.. môjho najstaršieho tiež stále niekto potreboval skatulkovat, lebo nerozprával, neusmieval sa na každého len na mňa a tatu.. nevravím že dnes nemá miernu poruchu pozornosti, ale nespôsobuje mu výrazne problémy, autizmus nemá.. tak aj najmladší, ten je veľmi impulzívny a niekedy zložitý, je možné že nejakú diagnózu ma, ale kým funguje v spoločnosti bez problémov, tak to neriešim u odborníkov tohoto druhu.. tak isto poznám mne blízke deti ktoré autizmus majú a v takom veku nebolo u nich nič z príznakov..

Teda ja si myslím, že s dieťatu sa treba najmä venovať, ale na druhej strane ak aj autizmus má, nič sa nezmení tým že to budeš vedieť.. jednoducho je také, aké je to je všetko..

ildiko36
27. feb 2024

napis mi ip

lauricka
27. feb 2024

Autisti milujú točiť sa dokola mnohí.

luk25
27. feb 2024

Prvý aj tretí bod ti hneď vylúčim , mám v triede autistu a usmieva sa stále keď sa bezcielne točí a behá, aj s ostatnými deťmi sa "hra" ale chce lenže deti už vidia že je iný tak od neho bocia, on sa chce s nimi hrať behá za nimi atď.

daduska21
29. feb 2024

Tak' v prvom rade treba vyšetrenie dieťaťa. Ak mu diagnostikuje autizmus, sú deti , ktoré skončili aj VŠ. Záleží, akú dosiahne úroveň reči, mentálnu úroveň a najdôležitejšia je sociálna oblasť - schopnosť komunikovať, spolupracovať a prispôsobiť sa sociálnym požiadavkám. Najčastejšie u autostop býva narušená táto oblasť. Dieťa berizumie správaniu, má svoj svet a svoje rituály.