3-ročná dcérka nekaká

janulka257
8. sep 2022

Ahojte, vážne som zúfalá, tak idem skúsiť tu. Dcerka ma cca od 1,5 roka problém so zapchou. Zacalo to po prekonani covidu. Zo začiatku to bolo tak, ze kakala raz za par dni, potom sa to začalo zhoršovať, ze aj týždeň nekakala.
Absolvovali sme detské gastro vyšetrenie ked mala 2 roky, kde dr kazala laktulozu sirup 5-10 ml denne, a vlakninu pridavat do jedla. Stav uzavrela ako chronicka zapcha s tym ze dcera zadrziava stolicu.
Okrem toho lubi ovocie, zeleninu, pije acidko, pohyb ma, rada beha, skace, pije dostatočne. Cokoladu, sladkosti nedavame, obmedzili sme výrazne bielu muku a lepok.
Donedávna to bolo tak, ze sa vykakala aspoň v noci pocas spanku do plienky. Alebo sa proste pokakala cez den. Nehresili sme, doslova sa tesime z každého 💩
Teraz za posledný mesiac nekaka vôbec. Resp vykaka sa cez víkend ak dostane cipok.
Naposledy som dala minulu sobotu (nekakala 10 dni), nepomohol. Potom som dala v nedeľu zas a potom sa vykakala do plienky 3 x. Do nocnika nechce kakat ani za svet.
Ideme s nou tento piatok na sono bruska.
Co ešte? Prípadne skúsenosti?
Rozmýšľam nad zmenou pediatricky. Mam pocit že bagatelizuje problémy. Vraj ma deti co nekakaju aj 14 dni 🤷 to bola jej odpoveď.
Nechcem riešiť ale pediatricku. Mne tento stav normálny nepride a som vážne vážne zúfalá.
Budem vďačná za akékoľvek rady.

senan
8. sep 2022

Tak ono to je asi normalne, ved by ti asi nepovedala lekarka nejaku hlupost, co by malu ohrozila. Ale ak si vazne myslis, ze by vam mohol pomoct niekto iny, tak by som nevahala a vyhladala by som ineho lekara.

hilda08
8. sep 2022

@janulka257 jablcnu vlákninu ste neskúšali? Mojmu to trochu pomahalo

yoxinka
8. sep 2022

Pridaj sa tu na MK do skupiny “Problémy pri vyprázdňovaní detí” je tam koooopa žien s podobným problémom ako máš ty, resp. dcérka. Koooopa rád, tipov, trikov, nápadov, plno pochopenia a povzbudenia. Ja mám deti tri, v období okolo troch rokov odmietal kakať syn, potom aj dcéra, teraz to mám zas s najmladšou, u nás to vždy začalo prechodom z plienky na nočník. Je to dosť častý problém u detí v tomto veku, ale kto to nezažil, nepochopí, preto odporúčam tú skupinu.

shee11
8. sep 2022

Kup jej liek Forlax alebo makrogol.

janulka257
autor
8. sep 2022

@yoxinka ďakujem už som sa pridala ❤️

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
minie_
8. sep 2022

@janulka257 mne to začala robiť dcérka (2,5r.) keď sa jej narodil braček...odplienkovana bola od 20m., do plienky však nekakala snáď už od roka, čiže dávať jej plienku by nepomohlo...do nocnika ale nechcela ani za svet, zadržiavala, zadržiavala....tiež som bola zúfalá...vonku tiež nemohla (to inak dodnes nedokáže vonku sa vykakať) ..čo nám ale pomohlo, bolo kakať do umývadla ...nad umývadlom máme také skrinky, držala som ju na rukách pod kolienkami,chrbatikom opretu o mňa, od pása dole holučká a ona sa hrala v tých skrinkách a vykakala sa...musela som ale vystriehnut kedy sa jej chce kakať

derdia
8. sep 2022

@janulka257 skus davat duphalac na zaciatok cipok, aby sa vykakala a potom twn duphalac, tak aby riedil stolicu a nutkalo ju to,kludne kazdy den, podla navodu, plus vyzivy, jablka, mak,
Kazdy den, ju posad na wc, alebo na nocnik, a citajte knihu. Kazdy den o rovnakom case. Neries ze idete kakat. Povedze idete citat. Treba odputat odtoho pozornost a treba rozbehnuttie crievka. Ak to nepomoze. Treba gastroenterolog. Takto sa jej do tela dostava vela zleho, natravuje sa stolica. Ked nekaka. Drzte sa.

nikpa
8. sep 2022

@janulka257 v niečom má dr pravdu, sú deti ktoré naozaj nekakaju dlho a nič im nie je. Nepíšeš, či má dcéra iné problémi, napr. bolesti bruška, ak nie tak ani nie je čo riešiť. So synom sme prešli tým istým, viacero detských lekárov cez pohotovosť, obvodná aj na gastre mi povedali to isté, kým dieťa neboli brucho tak zbytočne mu dávať čipky, preháňadla a vláčiť ho po lekároch. U nás to bol psychicky problém, ktorý sme časom odstránili a odvtedy sa aj stolica pohla a chodí viac menej pravidelne. Dcéru nenut, ak nechce chodiť na nočník tak nech kaká kam chce, aspoň kým sa to nedá do poriadku. A robili jej testy na intolerancie?

monikaduskova
8. sep 2022

@janulka257 pri laktuloze musí veľa, veľa piť lebo potom to má opačný efekt....ja mu do vody zarábam vlákninu optifibre ....ak má malá problémy s tvrdou stolicou tak jej to zmakčí....moj ma tiež občas s tým problém ale jenu sa aj chce ale je tak pohodlný že sa mu nechce isť tlačiť na záchod....držím palec

minie_
8. sep 2022

@janulka257 ja ešte doplním....ja by som možno gastro až tak nehrotila...čím väčšmi si dieťa uvedomuje ten problém, tým ťažšie bude ho odstrániť...aspoň v prípade,že sa bavíme o psychickej príčine ,nie o nejakej zdravotnej...niekde som čítala,že pomáhajú také "špinavé" hry,že sa dieťa mága v niečom, pretláča plastelínu cez striekačku a tak...našu to moc nebavilo,ona neznáša zapatlané ruky,ale skúsila by som 🙂
A nebojte sa, stolica sa skutočne nenatravuje 🙂 intoxikácia organizmu zo zápchy je síce v nejakej miere možná, ale to sa bavíme naozaj o dlhodobých ťažkých zápchach.
Ešte na povzbudenie - moja kamoška to zažívala s 3r. chlapcom asi 2 roky,naozaj že kakanie raz za dva týždne a podobne. Bola z toho na prášky....prešlo to, chlapček zdravý, šikovný a kaká už bez problémov 🙂

kath1210
8. sep 2022

@janulka257 chronicku obstipaciu mame od 1.5 roka, presli sme si peklom, peklom na zemi. Vratane dvoch hospitalizacii na detskych kramaroch. Dcera ma 2.5r a po tom cim sme presli a vyskusali vam dam tieto rady: 2x denne jedna lyzica olivoveho oleja, probiotika Stastne brusko alebo Prazdne crievko od Andreja Medveda, minimalne! 3-4 flasky vody(ano aj osladenej ked inak nevypije/dzusu). Na toto 10000% dbat, kazdy den. Nepustit od rezimu. Sladkosti uplny zakaz. Za taketo rady by som pred rokom zlatom zaplatila.