3 mesačný syn nemá jadierka

baby7020
20. dec 2011

Dobre ranko chcela by som sa Vas opytat vcera som bola s malym na ortopedii a povedali mi zenema jadierka,ale inak je vsetko v poriadku.Mam prist na kontrolu o 2 mesiace.Maly ma teraz 3mesiace.Ked som odchadzala doktorka mi este povedala,ze nemusim na siroko balit.Preto Vas prosim ak dieta nema jadierka je normalne ze sa uz nemusi balt na siroko??Prosim Vasak mate niektora z vas takuto skusenost skuste mi odpovedat.Dakujem

hajanka
20. dec 2011

@baby7020 jadierka sa vyvyjaju az do cca 10.mesiaca veku babetka, nevyvinute jadierka nemaju s balenim na siroko nic spolocne. Jadierka sa zacinaju vyvijat v 1-10mesiaci (najcastejsie v tretom), vtedy sa chrupavka meni na kost (osifikuje sa) a siroke balenie na to nema ziadny vplyv. Doktora ti dobre poradila. Ak je poloha bedr. klbov ako aj jamka je v poriadku, tak netreba balit nasiroko, nie je na to dovod.

mamka78
20. dec 2011

@baby7020 môžem len súhlasiť,čo ti napísala @hajanka ,so starším som mala presne to isté,lenže vtedy mi dr . tvrdila,že ke´d ho nebudem do roka !!!!!naširoko baliť,že nebude chodiť!!!!!! 😠 a že mi ho dá do strojčeka 😠 😠 ,samozrejme,že sme išli k druhému ortopédovi,ktorý mi povedal,presne to,že naširoko baliť nemá význam,pokiaľ postavenie bedrových klbov je o.k.,akurát mi odporučil,aby sme ho nedávali zavčasu sedieť a nechali to na ňom,nech robí len to,načo mu sily stačia 😉 a dnes za ním nestačim behať,takže v poho 🙂

ckicimac
20. dec 2011

mozes byt kludna, dr ti povedala dobre. mojmu sa jadierka vyvinuli az niekedy okolo 8mesiacov a na siroko sme balili len ako dr kazala, teda myslim ze do nejakych 2-3mesiacov. a okrem ineho ved po novom sa na siroko vobec nebali, ale mne ortopedicka povedala, ze aspon tych 6tyzdnov by bolo fajn.

nickiee0
21. dec 2011

Neboj sa, môjmu sa jadierka vyvinuli až keď mal nejakých 6 mesiacov a naširoko som vôbec nebalila a všetko je OK 😉

katka3012
21. dec 2011

Ja som na siroko vobec nebalila,a vsetko ok 😵

halime
5. jan 2012

Vedel by mi niekto poradit? Zijem v uk ale o nejakych scanoch ci ultrazvukoch na jadierka som tuna v zivote nepocula. Maly ma skoro 8 mesiacov, je moc ajtivny, gula sa a plazzii, zacina sa stavat na nozicky a na hlavu, sam bez pomoci. Sestra ma dneska vystrasila zeby som ho nemala este nechat ked neviem ci ma vyviinute jadierka. Stretol sa niekto v uk s takymito kontrolami? Som zmatena lebo tuna chodiz len sestry na kontroly poo pol roku ci je vsetko v poriadku a u nas este nikto nebol, vraj su busy :(k((( idem buduci tyzden na poradnu do kliniky kde chodim maleho vazit ale ani neviem na co konkretne sa mam opytat ked u nich asi taketo vysetrenia neexistuju. Moze si maly nejako ublizit keby nemal jadierka este vyvinute??? Dakujem.

halime
5. jan 2012

A podotykam tuna nikto nikdy nepocul o baleni deti nasiroko, dokonca zakazuju balit aj do periniek. Iny kraj iny mrav ;)

anjelicek26
5. jan 2012

@halime - dieta robi len to, na co mu sily stacia 🙂 Jadierka ma uz urcite vyvinute, ked sa normalne motoricky vyvija, stavia a plazi, sikulko to je 🙂

My sme tiez v UK, nikto mu nic nekontroloval, ked sme boli v nemecku (tam sme oficialne doma), tak mu to len zbezne kukla, to mal pol roka, ze vsetko ok, usg mu nerobila, ze ved na co, ma to krasne postavene. A to sa vtedy este ani nepretacal, proste lenivcek 🙂

anjelicek26
5. jan 2012

@halime - tak na slovensku panuje este vela nazorov, kde v zahranici krutia hlavou - ad perinka, balenie na siroko ci ortopedicke topanky pre zdrave deti 😝 Ako viem, ze UK je v "laxnosti" uz dost extrem, ale mne to vyhovuje. Mozes byt rada, ze sa to tvojmu malemu vyhlo, myslim balenie na siroko, dieta sa tam poti, nevie sa vyprdkat, vykakat, obmedzuje ho to v pohybe, proste nic pekneho a na vyvin jadierok to nema absolutne ziaden vplyv. To chce len cas.

lybba
6. jan 2012

My zijeme tiez v uk a nebalili sme nasiroko. Mam krasneho, zdraveho 9 mes. chlapceka, co uz stoji sam a do chodenia mu chyba doslova par dni. To balenie sa fakt robilo za cias nasich babiek kedy este neexistovali scany a taketo vysetrenia. Mne doktorka povedala ze nieco take nema ziadny zmysel pokial sa babatko vyvija bez problemov. Po nejakom 8. tyzdni sme boli na ultrazvuk ci mame klbiky v poriadku a kedze boli , netrebalo nijako balit ani inak zasahovat. Medicina sa pohla dopredu a tak by tieto praktiky mohli pomalicky vymiznut. Niekedy ma fotky v albumoch tu na mk prekvapia. Vidim babatka spinkat doma s pletenymi capicami a rukavicami a este v perinke prikryte dekou. No divim sa ake veci sa niekde este praktikuju....

adinkag
6. jan 2012

@baby7020 je to normalne my sme boli na kontrole ked mala moja dcerka necele 4m mala jadierko vyvunite len na lavej nozke tak sme sli o 2 m na kontrolu a uz mala obe ok iez sme nebalili nasiroko

zebra41
7. jan 2012

@baby7020 Jakubko ich este nemal ani v 5 mesiacoh. Az na kontrfole v 7. mesiacoch ich mal vyvinute. Tiez sme nemuseli balit nasiroko.

darja12
10. dec 2015

nám doktor povedal, že aj ked má dieťa už dobré postavnie klbov, stav nemusí byť ale stabilný.. tiež nám na sone vyšlo, že má super klbiky, všetko v poriadku v 2,5 mesiacoch, ale že stále treba baliť na široko, aby bol stav stabilný.. nestačí, ked je to len stabilizované, lebo že sa to môže ešte vychýliť.. no a povedal nám, že je prekvapený, ale že má už vyvinuté aj jadierka.. tak sa tešíme, ale máme baliť na široko ešte 6 dalších týždnov..