3,5 ročné dieťa odmieta varené jedlo

tergensa
3. dec 2019

Mamicky, moja 3,5 rocna dcera permanentne odmieta varene jedlo, jedine co zje je croissant, sucha zemla, semtam jogurt a ovocie aj zeleninu ked ma naladu. Ma 12 kg aj s topankami, mam problem pre nu kupit akekolvek nohavice, pretoze jej je vsetko v pase volne. Prosim o radu, co robit, som z toho zufala, radila som sa s 2 rozlicnymi pediatrami, no len nad tym kyvli rukou ved sa to casom zlepsi. Krv jej bola odoberana, momentalne ma vsetky normy v poriadku. Prosim o rady, ako to funguje u vas, ma tiez doma niekto takeho nejedlika? Dakujem

lujza10
3. dec 2019

Dať papať len normalne jedlo. Nebude jesť ked vie že dostane croassant ... . Ked nechce ... OK ... neboj sa...ked bude hladna vypyta si aj varene :D

tergensa
autor
3. dec 2019

@lujza10 ona bez problemov vydrzi nejest aj cely den a ja mam potom obavy, aby viac neschudla 😢

halienka
3. dec 2019

neviem či je nejaká forma B-komplexu v kvapkách, ale určite by som skúsila, môže sa užívať dlhodobo, mojej dcére to veľmi pomohlo na chuť do jedla ( ona je už staršia tak užíva v tabletkách)

stela01
3. dec 2019

@tergensa tak jej podávaj zeleninu . A zlepší sa to , menej sladkého .
Hlad je svina 😂😂😂

tergensa
autor
3. dec 2019

@halienka dakujem, skusim pohladat, momentalne berie detsky pangamin, ale nic moc

halienka
3. dec 2019

@tergensa no toho pangamínu treba pojesť hrozne veľa aby to malo ten efekt, určite je viac B-éčka v B-komplexe. Aj trstinová melasa vie pomôcť, dá s akúpiť v zdravej výžive, je to niečo ako čierny med, najskôr som to dcére pridávala nenápadne do čaju, potom si na to zvykla, zachutilo jej to a zlízala to z lyžičky ako med.

majamat
3. dec 2019

niektore deti zle jedavaju, resp. jedlo byva casty problem. moja dcera mi prestala jest, ked mala 14m. tiez dokazal byt cely den bez jedla. vobec nezaberalo vyhladovanie. lepsie zacala jest ked mala mezi 3-4r a diagnositkovali jej celiakiu. na diete sa rozjedla a zrazu dokazala zjest aj 2 krajce chleba. co predtym nezjedla ani 1/4 krajca.
niekedy za tym mozu byt alergie, ci intolerancie potravin.
pises, ze mala krv OK. no bolo jej skontrolovane naozaj vsetko? boli ste na gastre? este by ma zaujimalo,a ku ma vysku. moja dcera mala tiez v tomto veku 12kg a nohavice jej boli sirsie, ale vyslovene vlemi chuda nebola. hmotnost sa ma vztahovat k vyske, nie ke veku.

alenkay7
3. dec 2019

Presne nedávať je croasanti a tak len normálne jedlo keď bude hladná zjeaj to. Moja mala ma 7,5roka a ma 22kg.tiez vždy papala malo, teraz je to lepšie bud je menej alebo normálne alebo veľa tak ako dospeláci. To sú také typy. Tiež mám problémy s oblečením. Stále kupujeme so stahovacov gumičkou v páse. Vy ste boli silnejší v detstve?

evittam
3. dec 2019

@tergensa Deň je malo... Proste vie ze dostane čo chce-same kraviny. Suhlas s
@lujza10
@stela01

lujza10
3. dec 2019

@tergensa zober ju von v tejto "zime" na par hodin ... nech sa sama prejde ,, nech sa unavi" ... hlad sa dostaví! Musis ju naučit že toto je papať ... ine nie je! Neboj sa telo ma zasoby .. ona bude hladna 🙂

evittam
3. dec 2019

@tergensa To ze zje nakoniec ten croissant a ine blbosti je len na tvoju spokojnosť. Výživové hodnoty nula. Proste aj u nás sú niekedy pokusy o niečo podobné-ale plati -nezjes co treba nic ine... nezjedia-ok-pytaju sladke ine-tam mate nezjedene...😉

tinkatinus
3. dec 2019

ale keď doktory povedali, že je všetko ok a nie je podvyživená. Mojej sestry dcéra tiež nič neje poriadne...ma 5 rokov výšku na 7 je štíhla, ale zdravá, uplne v pohode. Poznám veľa dievčat, ktoré malo jedia. Ja mám dvoch chalanov, takže ty zase jedia az moc akurat tam je zase problém s kakanim. No chlapi, čo vám poviem.

tinkatinus
3. dec 2019

@tergensa a v škôlke ako je? čo hovoria učiteľky? Ja by som inak asi povedala, že proste az ked zje aspoň 10 lyžíc, tak čo ja viem, pôjdeme von alebo proste cosi ine. Tak nejako.

katinka71
3. dec 2019

moj ma zu 8 rokov a neje este ani teraz poriadne ,iba 5 jedal zje,pritom ani sladkosti nezje,je vysoky astihly,vela sportuje ,nastastie nebyva ani chory,napriek tomu ze ani ovocie ani zeleninu neje,boli sme zu aj odbornikov nezlepsilo sa to,nepomaha ani spolocne varenie a priprava jedla,on to robi rad ale ked pride ze to ma ochutnat zu ho zacne napinat,v druzine tiez neje iba Sem tam nieco,vedia ze ho nemaju nutit jest,lebo by to zle dopadlo,cakame na zazrak kedy ho to prejde,vitaminy mu davam,a oblecenie kupujem z pompdelux maju uzke strihy

evittam
3. dec 2019

@tinkatinus Vies co, v určitom veku som prestala s podobnými vecami a 3,5 roka je dosť "vychcany" ze vie co robí. Buď zjes alebo bud hladný. Bodka. A nie nejake odmeny ze nebude hladny. Jeho problém...

tinkatinus
3. dec 2019

@evittam ale to sú chalani....možno na baby treba takto 😁😁😁

evittam
3. dec 2019

@katinka71 No len je rozdiel to co píšeš a to ze "normálny" obed nezje ale "serepeticky" ano...

tinkatinus
3. dec 2019

@evittam ja mám skôr doma problém, ze 14 mesačný zje ako 4 ročný a neviem ako ho budeme živiť, ak to pôjde takto ďalej o 5 rokov 😂😂

evittam
3. dec 2019

@tinkatinus Kdeže. Mam obe pohlavia. Na obe rovnako. Btw.preco nie rovnako na chlapcov ci dievčata?

evittam
3. dec 2019

@tinkatinus Nechces nechaj tak. Nic ine nebude. To zaberá či je to dievča ci chlapec.

evittam
3. dec 2019

@tinkatinus Bud rada. Btw.to máš nejakú tabulku koľko ma zjest a čo dieťa v nejakom veku? Nakolko u nás odhadom naložím.

betulinka1
3. dec 2019

@tergensa u nas staly problem a to mame 5 rokov. Vsetky vysetrenia OK aj na gastre. Ale moj zje ovocie a zeleninu. Zatial sa najviac osvedcilo, ze pred hlavnym jedlom sa aspon 2 hodinky nemoze jest sladke a ani ine blbosti. Max jablko hodinu pred jedlom. Z toho aspon vyhladne. Plus z kadeho jedla sa musi zjest aspon 10 lyziciek. Pocitanie lyziciek celkom pomaha a aj to, ze sladkost si moze dat az po jedle. Krik nepomahal a ani trest. Proste mam pocit, ze pre tieto deti nie je jedlo dolezite. Nejako mu to nechcem v tej hlave zase menit, ale zase jedlo musi mat vyzivovu hodnotu, podla toho aj varim. Skus skor aby aj co zjedla malo nejake vyzivove hodnoty.

katinka71
3. dec 2019

extrem bol ze 3 roky v kuse iba rybie prsty jedol,ranajky ,obed ,vecera,desiata tmavy chlieb s maslom,sladkosti mame aj sme mali Doma stale ,tych sa nedostkne iba ked pridu deti na navstevu tak ich ponukne,ale on ani neochutna,uz balim detom domov co sa nezje

lavender273
3. dec 2019

@tergensa mam taky isty problem, ranajky zje .. obed ani nahodou, vecera nezaujem, jedine spagety mi zje. Dostava 1x snack za den, potom dostane jablko a surovu mrkvu si moze jest. Tiez sa hadze o zem ze chce keksiky a neviem co, no smola. Co sa tyka jedenia snad sa to raz zlepsi. Ze vraj to je 'normalne' u deti. Do 2r jedla uplne dobre a potom akoby utalo.

saluda
3. dec 2019

@tergensa jeden deň je nič, potrebuje viac dní a vidieť v tvojej tvári viac rozhodnosti, aj keď nie krik, alebo nutenie. Dieťa rozhoduje koľko zje, rodič zase čo bude jesť. Zavedte 5 jedál denne, kedy jej budeš na zaciatku podavat pre ňu ako-tak prijateľné jedlá. Môžete sa vopred dohodnúť na tom, čo to bude, ale tak, aby to bolo v súlade so zdravou vyzivou a tvojou predstavou. Alebo jej daj na vyber z dvoch moznosti. Nech sa v tom tolko nedusi a nech ma aspon trochu dobry pocit. Môže pomáhať pri varení, ak má záujem.
Na druhej strane pokiaľ ide hlavne o tie obedy, tak ako desiatu jej daj iba výživu, alebo lahkostravitelne ovocie, choďte potom von na vzduch. Obed musí aspoň ochutnať, stačí jedno sústo. Inak je ďalšie jedlo až olovrant v určenom čase. Nedávala by som jej ale žiadne obľúbené dobrotky, ak nezje aspoň polovicu obeda.
Ono to chvíľu potrvá a mozno aj trochu schudne, ale ak budeš pevne stáť za svojím rozhodnutím, dostaví sa výsledok a v konečnom dôsledku priberie, keď sa rozpapa.
Popritom by som nasadila b-komplex, alebo aspoň B6 Pyridoxin, podporí chuť do jedla, na mojho to zabralo.
A odporúcam prečítať si knizku A dosť! Francuzske deti nevystrajaju pri jedle. Ideálne čítanie pre rodičov všetkých nejedakov, je to písané štýlom, že sa to číta samo 😉

brendaa
3. dec 2019

@tergensa ahoj ja mam par otázok.... robili jej odbery krvi? Nema malo zeleza.... atd.... Je preberciva alebo jej nechuti jest, vladze? Skus sa opytat na Peritol, deti sa rozpapaju... po porade s lekarkou.

kulumulu123
3. dec 2019

@tergensa ved toto ona vydrzi lebo vie ze nakoniec ten crossaint ajtak dostane.... Ak raz zisti ze nie bude dobra aj polievka v pripade hladu... Ale ak vidi doma nakupene crossainty tak to bude tvrdy boj... Proste prestat kupovat co nechces aby jedla drzim ✊✊✊

lenka2710
3. dec 2019

@tergensa ahoj ja mám problém tiež s malou, teda mala som v tom veku
Keď začala chodiť do škôlky,tak sa to trochu zlepšilo, lenže ona má iné veci na robote ako tráviť čas pri jedle! Teraz sme boli na 5 ročnej, vravela som to dr,že teda nič moc nezje! Ona mi na to,že je v tabuľke a že lepšie chudé dieťa ako tučné, a krvné testy mala ukážkové! Ale zas v škôlke zje aj desiatu aj obed, ráno pije mlieko, poobede si dá napr jogurt, ovocie, pokiaľ zje pekne v škôlke,dostane aj maškrtu a večer zje od obeda,čo zas mám navarené ja, ale niekedy je to boj

tergensa
autor
3. dec 2019

Dakujem vsetkym krasne za rady🥰🥰🥰🥰🥰

tinkatinus
4. dec 2019

@evittam Nemám žiadnu tabuľku 😁 prečo? Veď to som zo srandy