3,5 ročná dcérka šušle

k_a_j_k_a
27. jún 2012

Ahojte. Viete mi, prosim, poradit nejake slovne cvicenia na spravne vyslovovanie? Moja 3,5rocna dcerka susle (mladsia 2r rozprava omnoho cistejsie ako starsia) Nevie povedat s, t, z... Ale vsetko hovori s makcenom. Miesto "š" hovori "č" a pod. O "r" ani nehovorim. Slova si skracuje a nevyslovuje vsetky hlasky. Uz som z nej na nervy. Snazim sa ju opravovat, rozpravam na nu s kludom, nekricim. Dakujem.

janka256
27. jún 2012

asi to bude potrebovat logopeda moja ma 4 a tiez nevie napr: s,c,č,f ,l,r, 😒

kleyta49
27. jún 2012

Treba navstivit logopeda. On Vam da cviky, ktore budete cvicit. Je dolezite aj vidiet ako sa ma dane pismenko vyslovovat.

martinka17
27. jún 2012

@k_a_j_k_a nám lekárka vravela, že do 5 rokov reč dieťaťa netreba sledovať, až potom ak do 5 rokov všetko nebude vedieť treba riešiť logopéda. Daj jej proste čas. 😉

traktor
27. jún 2012

presne, este ma cas, treba vela rozpravat, pekne cisto komunikovat a dopriat dietatku cas, na logopeda to este urcite nie je, ako pise
@martinka17 do 5 rokov sa to neriesi 😉

tunylyk
27. jún 2012

@k_a_j_k_a suhlasim s
@traktor a
@martinka17 v 3rokoch este nemusi ovladat sykavky,rec sa stale vyvija,riesit sa to zacina az u predskolakov

digysa
27. jún 2012

@k_a_j_k_a Asi dostanes vela nazor, aby si neporovnavala mladsiu so starsou. Predsa len, aj vlastne deti sa vyvijaju rozdielne. Ja s tym vyvojom suhlasim, ale uprimne, kto neporovnava?? Ja som tiez porovnavala a doteraz porovnavam svoje deti....ale skor iba informativne...co, kto kedy dokazal..

Dalsia rada, ktorej sa mozes dockat je- 3,5 roka nie je este velke dieta, nechodi ani do predskolky, ta by si s tym mohla este chvilku pockat, lebo sa to moze upravit, kym nepojde do predskoly.
S tym nesuhlasim, ja by som isla k lekarke a urcite by som sa zacala tym zaoberat.... Myslim, ze nie si na nervy z nej, ale z toho, ze nevies, ako to mas riesit. Mozno navsteva logopeda by pomohla, on urobi diagnozu a da ti rozne cviky- zisti ktore hlasky su artikolovane nespravne, tiez posudi ako inak ich vyslovuje.
Citala som, ze niekde, ze je tiez dolezite urcite poradie cvikov, ako budu na seba nadvazovat.

Cim dlhsie to budes oddalovat, moze sa stat, ze dcerka sa to bude odnaucat dlho a moze mat problemy v skolke ( deti su niekedy krute a vysmievaju sa, s tym tiez treba ratat).

Vela zdaru pri rieseni problemu.

traktor
27. jún 2012

ja mam vlastnu skusenost..pri prvej som nevedela co a ako..ona rozpravala velmi skoro, mala bohatu slovnu zasobu, ale nevedela cisto sykavky a nevedela povedat r..tak sme ani nie v 3 rokoch isli ku logopedicke..a teda myslim, ze som neurobila dobre,bolo to fakt skoro... lebo s toho mala len stres/ mozno sme nenatrafili na tu spravnu osobu/..prestali sme chodit a dcera sa naucila do 4 rokov vsetko krasne cisto sama..pri dalsích detoch som to uz neriesila..Miska zacala rozpravat tiez velmi skoro, ale hned vsetko cisto a aj r vedela ..Paťko zas bol lenivec..rozpravat zacal po 3 rokoch, r mu islo skoro, sykavky mu nesli, ale aj tie zvladol sam do 5 rokov..a u Maťka je to super, slovna zasoba velka, sykavky vie super, r sa niekedy, ale fakt len obcas objavi krasne..ale viac ho nepouziva ako pouziva..davam mu cas..je to len na kazdom..ak sa chces poradit, urob tak..ale v tomto veku ti este nemusi cisto rozpravat

k_a_j_k_a
autor
27. jún 2012

@janka256 @kleyta49 @martinka17 @traktor @tunylyk @digysa dakujem Vam, popravde, chcela som sa logopedovi este vyhnut. Mala ide v septembri do skolky, tam maju logopeda, tak skusim pockat. Chcela som len vediet, ci nemozem pre nu spravit nieco doma.
@digysa mas pravdu, tazko sa neporovnava aspon orientacne. A vadi mi, ze mladsia rozprava krasne (ludia sa aj cuduju ako pekne vyslovuje) a starsia susle. Preto ma to trapi. Kym mladsia nerozpravala, tak som si to ani neuvedomila. 🙂

oskorusa
27. jún 2012

odporúčam knižku Hovorníček od Daniela Heviera - hravou veselou formou básničkami si dieťatko precvičí jazýček, skúste, možno to pôjde, ja osobne by som doporučila logopéda, vlastnú skúsenosť nemám, ale dieťa okolo 3-4 rokov by malo už rozprávať čisto, držím palce.

http://www.martinus.sk/?uItem=96624

digysa
27. jún 2012

@k_a_j_k_a Co ti budem hovorit...tiez by mi vadilo, keby mladsia rozpravala lepsie a zrozumitelnejsie, ako starsi....
Je vela ohladuplnych ludi....ale aj takych, co sa nad tym pozastavuju. Tiez je to problem, ktory len tak lahko nezakryjes... preto odporucam "konat". Ak chces pockat v skolke na logopeda, aj to schvalujem.

Ide o to, ze maminy tu pisu o svojich detoch....ja by som sa na to nespoliehala...kazdy sa vyvija inak.
1.SusedovaMara mozno nepotrebovala logopeda a rec sa jej upravila....
2. kamaratkina Etela k logopedovi nesla a porucha reci pretrvava,
3. sestrina Bozenka k logopedovi isla a porucha reci sa upravila.

A teraz hadaj, do ktorej skupiny patris.... 😅 😅 😅 sportka

sisaha
27. jún 2012

@k_a_j_k_a ja som za navstevu logopeda. Porozprava sa s nou a bud ti povie pockat, alebo zisti, ze je najvyssi cas s tym zacat nieco robit. My ju nepocujeme a nevieme odhadnut, ci je ten lahsi pripad, ktory naskoci vekom, alebo sa jej bude treba venovat..

xlucia
27. jún 2012

@k_a_j_k_a vobec si to nevsimaj, nepotrebuje ziadne cvicenie, len ty pekne hovor , zretelne a obcas sa ooprav. moj staris takto suslas do 4,5 roka, uz som zacala hladat logopeda, ked sa to zacalo cistit same a teraz povie vsetko vratane "L" ktore je dost tazke, prestal suslat a aj "R" uz hovori skoro dobre.
mladsi ma len 3 a R hovori krajsie ako starsi ....
kazde dieta ide svojim tempom
jaj a zabudla som. boli sme u primarky na logopedii tak pol roka dozadu a tvrdila mi ze La R sa nikdy nenauci hovorit, ze to proste nebude vediet v ustach vyvodit. no a naucil sa ho sam. vo vecsine slov ho uz povie cisto a bez problemov

janka256
27. jún 2012

tak ani ja to este asi nebudem riesit trochu este pockam zda sa mi ze aj skolka spravi svoje uvidime od septembra... 🙂

k_a_j_k_a
autor
27. jún 2012

@janka256 no ja som zvedava, co s nou skolka v tomto ohlade spravi. Dost sa toho aj bojim, lebo bude v skolke s detmi narodenymi od sept. 2008 - 2010. A nasa je december 2008, cize bude patril medzi najstarsie. Dufam, ze jej to neublizi.

mirasierra
27. jún 2012

nasa logopedka povedala ze zaca treba v 4 rokoch. zacali sme, pomohlo to

mahalo
27. jún 2012

Na spravnu vyslovnost ma aj tak este kopec casu 😉 navstiv neskor, alebo aj teraz ked chces logopeda..ten je na to odbornik..niektorym detom staci len jedno sedenie 😉 kazdopadne urcite pomoze, ci skor, alebo neskor.

miriamkac
28. jún 2012

@k_a_j_k_a v každom prípade logopédom, v škôlke sa nič nezmení, aj keď je tam logopéd, cvičiť budete musieť aj doma. Sikavky je už najvyšší čas dať do poriadku, čím neskoršie, tým sa začne fixovať viac nesprávna výslovnosť. Takže problém nie je až taký markantný, keď dieťa nerozpráva napr "r"...ale keď ho rozpráva zle, a sikavky sa dajú rozprávať buď dobre, alebo zle, a veľmi ťažko sa to preúča.

@mahalo správnu výslovnosť musíš tvoriť spolu s dieťaťom od začiatku....ináč môžeš mať času až do smrti, správne rozprávať nebude. A najhoršie je ako som písala vyššie fixácia zlého návyku a tu múže urobuť rodič malý zázrak, riešiť to čo najrýchlejšie logopédom, čím skôr, tým sa menej cvičí, rýchlejšie sa to napraví....

Píšem s vlastnej skúsenosti, kedy sme tiež zanedbali "r" u dcéry, sme sa trošku potrápili a sikavky u syna..a stále nie sú tak čisté, aké by mali byť a asi ani už nebudú ☹

zuzin78
28. jún 2012

@k_a_j_k_a ahoj, moja rada cim skor chodte k logopedovi. my tam chodime mame oneskoreny vyvin reci, /2 jazyky bilingvalna vychova/ a logopedicka nam povedala, kde sme boli doteraz. ze sme uz mali prist ked mala 3 roky, a nie ked uz ma 4roky. takze cakat na zazrak sa neoplati. aby potom nemala problem v skole.

poradim ti, hlavne nech nikto v jej okoli na nu maznavo ,suslavo nerozprava, vacsinou to robia stary rodicia, tety atd. vlastna skusenost z ktorej ma ide slak trafit..Na Zaru nikto uz nemoze ani zasuslat, ani maznavo nieco povedat lebo sa hned uz ozyvam / dost trvdo/ a pekne zacina komunikovat . pri Sofinke som to trosku zanedbala, a ked som sa ozvala ,tak to nikto nebral vazne. ☹

vela stastia zelame. u logopeda je to srdanda, nikde som si tak neoddychla ako tam. dcerka tam rada chodi, dostava tolko hviezdiciek, tesi ju to a motivuje hovorit zo dna na den viac .

lienockaa
28. jún 2012

@k_a_j_k_a ak ta to trapi do takej miery, ze uvazujes nad logopedom, tak nevahaj..dcerka uz ma vek na to, ze moze s logopedom spolupracovat a moze jej to sedenie pomoct, logoped ukludni aj teba, ukaze vam ako trenovat vyslovnost..necakaj, kym ti v 5tich rokoch u dcerky predskolacky povie ucitelka v skolke, ze musis ist k logopedovi, lebo ju za rok nepusti do skoly..aj take sa stava-bola som toho svedkom v synovej skolke u jeho spoluziaka..teraz maju necely rok na napravu..tak nech to mas do 5rokov vyriesene..😉ja by som necakala..

yashmin
28. jún 2012

tak ako pise martinka17 do 5 rokov by sa to malo upravit...sice ja mam daaaaaaaaaaavno po 30 a R povedat do dnes neviem ☹

katecameron
28. jún 2012

chod s nou k logopedovi cím dlhsie bude zle vraviet tym horsie potom je to uz zvyk a tazjko sa odnauca

sashabb
28. jún 2012

@k_a_j_k_a tiež by som určite nečakala do 5rokov. Môj malý chodí do predškolskej triedy a veru vela detí tam vôbec nevie pekne rozprávať. 😒 A dokonca rodičia ich ani nenapomenú 🤐 Určite by som to riešila hneď a nečakala, nakoľko poznám také prípady, kde deti v 5r. povedali u logopedičky mne sa nechce, mňa to nebaví ... doteraz nevedia pekne rozpávať a to už chodia tie deti do školy 😒

cat
28. jún 2012

@k_a_j_k_a moja malá tiež tak podobne rozpráva, ja som ju vzala k synovej logopedičke, to mala 3 a pol roka práve. Logopedička povedala,že do 4 rokov sa toto nerieši a keď sa to do 4 narodiek nezlepší, máme prísť. V septembri aj prídeme. Už viem,čo nás čaká, syn tam chodí vyše dvoch rokov a reč sa zlepšila ..no úžasne.

k_a_j_k_a
autor
28. jún 2012

@mirasierra @mahalo @miriamkac @zuzin78 @lienockaa @yashmin @katecameron @sashabb dakujem Vam. Urcite nebudem cakat do piatich rokov. To sa mi zda byt neskoro. Malu som zacala upozornovat (aj MM). Niektore slova, ked opakuje pomaly, vyslovuje pekne. No akonahle zacne hovorit rychlo, nestiha. Viem cvik na poriadne vyslovovanie "r" (svagrina mala problem s tym), ale na sykavky nic nepoznam, preto som sa aj pytala 🙂. Uvidim, ako sa to vyvinie cez prazdniny a ked nastupi do skolky, budeme riesit so skolkarskym logopedom. Viem, ze ta moznost tam je, kamoska tak mala ponuku, no oni odmietli. Ja by som to chcela riesit urcite.

mahalo
28. jún 2012

@k_a_j_k_a mne sa este osvedcilo u bratrancovho syna ked bol u nas na prazdninach, ze som mu hovorila, ze nerozumiem...mam ho strasne rada, on mna este viac a tak sa so mnou chcel rozpravat..tiez vyslovoval dost zle..no a ked som mu stale hovorila, ze mu nerozumiem, hoci som mu aj rozumela predsa 🙂 tak sa ovela viac snazil a islo mu to lepsie.

sashabb
28. jún 2012

@cat veď to je to že Dr aj logoped povedia, netreba pridite neskôr. Ibaže takto male deti to beru skôr formou hry, treba len skušať, opravovať ich a podobne. Tiež je dobre aj to čo píše @mahalo hovoriť "nerozumiem ti" a dieťa sa bude viac snažiť.
Žiaľ staršie deti to beru ako niečo otravne, že to musia a veľakrat nespolupracuju 😒
Môj maly našťastie rozpával pekne, ale keď nastúpil do škôlky a počul tam tie šušlave deti (keď to musim tak napísať) stalo sa mu, že vynechal napr. R tak som ho vždy opravila a zopakoval to správne.
Najhoršie je to, keď to rodičia neriešia, nakoľko oni svojim deťom rozumejú a už to nejako nevnímajú, že im nemusí niekto druhý rozumieť. A teda mne sa vôbec "nepáči" ak ide dieťa do školy a nevie poriadne rozpávať. Ako sa má učiť čítať a pod. keď nevie vyslovovať určité písmená?

k_a_j_k_a
autor
28. jún 2012

@mahalo tiez jej to obcas robim. Len nie stale ma to bavi 🙂
@sashabb ved to, ani ja ani MM nemusime suslavych ludi. Mne to doteraz vobec neprislo divne, no akonahle zacala hovorit aj mladsia trosku plynulejsie a rozsirila sa jej slovna zasoba, tak som si to u starsej uvedomila a zacalo mi to vadit. 🙂

zuzin78
29. jún 2012

@k_a_j_k_a hlavne sa dohodni s tym skolkarskym logopedom. cim skor tym lepsie. ...... 🙂

tin007
29. jún 2012

Ahojte, je tu, prosim, nejaky logoped? Moj syn (3.5 roka presne) zacal miesto R (co sa mu velmi nedari, kedze je to tazke pismenko) hovorit nieco ako L. Neviem, ci ho mam v tom nechat, alebo ho zacat opravovat, ci dokonca ist za logopedickou. Rozprava celkom pekne, gramatika je ok, slovna zasoba bohata.

sashabb
29. jún 2012

@k_a_j_k_a hlavne je, že sa to snažíš riešiť 😉
@tin007 určite by som sa ho snažila viesť k tomu, aby sa snažil slová rozprávať správne. Čiže kludne ho opravuj vždy, ako sa mu dané slovo nepodarí správne povedať.