28-mesačný synček je pravdepodobne autista

22. máj 2024

Syn má 28mesiace, nerozpráva neukazuje ma všetko spomalenejsie, chce len jedne topánky iné nechce hneď plače. Atď, je to viac.
Spravila som si test cez aplikáciu ASdetect, vyšlo mi že je vysoká pravdepodobnosť autizmu alebo iná diagnostika.
Volala som aj z obvodnou doktorkou, ale to vraj začína od krčnej či počuje, práveže sluch ma dobrý, tak vraj sa ďalej nepohneme 🤷. Logopedicky nás ani nechcú teraz brať že až od 3 rokov. Tak neviem ako sa mam teraz pohnúť zo synom? Viem ísť niekde inde k doktorke kde sa na to pozrú, ako to je? Mal niekto niečo podobné? Ďakujem

deti95060810
22. máj 2024

tak podobné to má stráášne veľa matiek...

to je zdravotníctvo na sk... čakáš na termín aj pol roka. alebo sa vôbec nedočkáš.
na fac. je skupina Autisti, alebo Pas tam sa dočítaš veľa dobrých rád.

janickacrazy
22. máj 2024

Nemusí byť hned autista, možno má len oneskorený vývin reči, príznaky sú podobné. Treba zohnať iného logopeda, ktorý je ochotný vás zobrať skor, my sme boli v Dialogu v 2 rokoch malého. Takisto obehať ušné, neurológia, psycholog, prípadne centrum včasnej intervencie. Nenechaj sa hlavne odradiť, že má čas. Ja som si všetko vybavila sama bez doktorky. Potom som len prišla, že potrebujem výmenný lístok tam a tam.

autor
22. máj 2024

@janickacrazy my sme z Prešova pri sebe mam 2 logopedoch jedna od 3 rokoch až druhá má plno a iné ma nechcú zobrať lebo som z inej časti len v tom meste. Úplne som všetkých obvolala. Na krčné chodíme stále keďže syn bol operovany, vybratie nosnej mandle. Neurológ keď bol malý mal cystu v hlave rok pozorovaný. Zato sa pýtam kde asi tak s tým začať.

daja07
22. máj 2024

V PO zvykla ordinovat logopedicka Gertruda Oriskova. Je klinicka logopedicka. Neviem ci ste ju skusali kontaktovat. Ona ordinuje aj v KE. Na terminy sa caka par mesiacov, tak treba objednat cim skor. Na internete viete najst cislo a treba jej napisat sms

autor
22. máj 2024

@daja07 Skúšala som všetky logopedicky v prešove úplne všetky, odpoveď od nej bola že berie len deti s poruchou sluchu

deti95060810
22. máj 2024

tak skúšaj aj iné mestá... košice, Humenné, ....
vieš koľko ĺudia cestujú za lekármi, aj 50 - 100 km...
my sme chodili za foniatrom do Brna. - 250 km
Do Olomouca sme chodili vlakom kvôli vojtovke.... 200 km
dnes sme s dcérou boli v BB kvôli strojčeku - 70 km...
to už nie je ako kedysi že máš lekára hneď v najbližšom meste.

autor
22. máj 2024

@deti95060810 skúsim len nechcem ísť zbytočne alebo ako to povedať či mi stačí ísť ku logopédicke a ona mi povie? Ako to je?

domka222
22. máj 2024

Skús kontaktovať vo vašom kraji cvi a oni ťa nasmerujú. Logopedička vie zhodnotiť stav reči, nie čo sa týka psychológie.

deti95060810
22. máj 2024

navštív Centrum včasnej intervencie... tam ťa nasmerujú... ale samozrejme logo. vybavuj ďálej.

brezza
22. máj 2024

Ahoj. Pridaj sa tu k nam do skupiny Autizmus, tam sa dozvies cely postup a aj kontakty na konkretnych specialistov podla toho odkial si. V prvom rade by som zacala diagnostikou u klinickeho psychologa a navstivit mozes aj centrum vcasnej intervencie v tvojom okoli.

kataleya
22. máj 2024

Navštívte neurológa, centrum poradenstva a prevencie psychologické a špeciálnopedagogicke vyšetrenie (tam najlepšie keď už prídete s papierom od neurológa), možno vás potom pošlú k detskému psychiatrovi.

daniela1911
22. máj 2024

Som z Kysúc, dochádzame k špecialistom aj do Bratislavy a moje dieťa čakalo na logopediu presne rok v poradovníku. Tak to proste je všade. Niekde sa zapíšte a hľadaj ďalej. Choďte aj na to ORL, nech máš na papieri vyšetrený sluch. A ďalej neurológ, objednaj sa.

kiki68
22. máj 2024

Osobne by som to videla max na centrum vcasnej intervencie a tam povedia viac

luciazahornadska
22. máj 2024

Kontaktujte Centrum včasnej intervencie, nájdite psychológa, ktorý sa venuje špeciálne diagnostike autizmu (takíto odborníci berú aj malé deti od 18 mesiacov). Oni vám budú vedieť najlepšie poradiť, ako s dieťaťom ďalej pracovať. 🙂

evka_21
22. máj 2024

Ak ťa to upokojí môj syn má 2,5roka a začal rozprávať cca dva mesiace dozadu (v jasliach nerozpráva skoro vôbec zato doma mu idu ústa stále).. každé dieťa je iné a ide svojim tempom
Čo sa týka topánok 🫣 taký "problem" ma aj moje dieťa... Teraz má tenisky a ked mu chcem dať iné tak vreští... Alebo keď prechádzame na zimnú obuv tak tiez musim ostatné skryť a niečo si vymyslieť 🙈 a pohoda.. zvykne si
Ak maš zle pocity choď sa poradiť k lekárom... Ale v tak nízkom veku sa nedá presne určiť či je autista

brezza
22. máj 2024

@evka_21 ale da