21 mesačný syn má opakujúcu sa zápchu

4. feb 2022

Ahojte, prosim poradte mi. Ja uz som fakt zufala. Moj druhoredeny ostal strasny nejedak. Ale ze strasny. Zje iba jogurty, cistu ryzu max s minimalnym mnozstvom masa, ciste cestoviny, cestoviny s vajickom, vajickovu polievku, vyvar (ale max dva dni po sebe, potom musi byt tyzden pauza), sem tam vezme na milost rohlik s maslom a tie ovocne tasticky len jablkove a broskynove. A skoncila som. Ziadne ovocie, zeleniny, strukoviny. miloval sosovicu, ci uz cervenu alebo klasicku, vlastne pekne papal. Jedine co nikdy nechcel, boli zemiaky. Ale bezne jedaval kuskus pohanku pseno. Aj ovocie aj zeleninu aj maso. Teraz nic okrem vyssie spomenutych. Krvny obraz ma v poriadku. Cize som si povedala, ok on sa rozbehne. Ved aj prvorodeny zacal ako tak jest az teraz v 8 rokoch 😂
Ale tu nastava problem. Zapcha. Kaka raz za 3-4 dni aj to s velkymi problemami a placom. Neraz s cipkom. Skusala som uz vsetko. Fakt vsetko. Aranzovat, mixovat, schovavat, nedat najest. Nepomohlo. Ide mi hlavne o tu zapchu. Dokonca som do jogurtu zamiesala pomixovane ovsene. Ze to urcite neuciti tu jednu lyzicku. Zacitil. Pokial nie je na taniery ryza alebo cestoviny, pripadne tie dve polievky ani neotvori usta. Je mi jasne, ze preto je problem s vyprazdnovanim. Prosim poradte co robit. Ako mu pomoct. Ako ho donutit zasa jest vsetko co predtym 🙏🙏🙏🙏🙏
Pripadne ako mu pomoct mat makksiu stolicu? Pomohli by probiotika?
Dakujem krasne

clovek123
4. feb 2022

Ahoj niečo podobné som mala so synom do roka pekne jedol a zrazu nič len jogurt, slepaciu polievku a suchý rožok tuším. Jasne ze bol problém s kakanim. Krv mal vždy dobrú. Až po 12 r keď už mi začal chudnúť mu zistili celiakiu ale nikdy nie z krvi ale až hadicou.

zabina27
4. feb 2022

Možno aspoň do toho, čo zje, primiešať zakaždým lyžičku oleja. Ešte by pomohlo, ak by pil, ovocné šťavy, bylinkové čaje, proti zapche by to bola fajn prevencia, v tom vývare povarit aj ovsené vločky

autor
4. feb 2022

@zabina27 stavy ani caje nechce. Skusala som 🙉 on to nejedenie dotiahol do uplnej dokonalosti. Ale skusim ten olej. To mi nenapadlo 👍 uvidime co mlady muz na to ☺️
Dakujem
@clovek123 uf no hadica u nad urcite nehrozi 😀 on ma fobiu z lekarov. Uz ten odber bol brutalny masaker 🙄

zuz_ka
4. feb 2022

Syn mal tiež strašne problémy sa vykakať. Tri dni tlačil x krát za deň červený v tváričke, divné zvuky vydával a až na štvrtý deň sa vykakal. Keď toto trvalo tri týždne išla som za detským a predpísal mu Duphalac prehanadla. Odvtedy super, dokonca začal jesť konečne aj viac ovocia mám nakúpenu vlákninu tak postupne sme začali obmedzovať dávkovanie a momentálne druhý deň čo ho nepoužíva a zatiaľ dobre kaká tak dúfam že to tak ostane ale ak by mal niekedy problém vykakať sa a moc by sa trápil radšej mu dám trochu z neho

marienkakf
4. feb 2022

Úplne super je slivková voda z DM - sklenená hnedá fľaša. Možno by ju vypil z fľaše, doriedovala som horúcou, teplou vodou..

nikpa
4. feb 2022

Probiotiká nie sú určite na škodu ale dlhodobo. Mám skúsenosti so zápchou pri synovi len ten jedol normálne. Ale čo ti poradím, že ak sa ti volakym spôsobom podarí prepašovať mu do jedla uvarené ovsené vločky, pomôžu. Nie suché ale povarene, práve ten ,,sliz,, čo sa z nich pri varení uvoľnuje je najlepší na črevo. A to by si mohla pridať do tej vajcovej polievky. Ale pravidelne by ich mal jesť. A tiež kamilkovy čaj bol výborný na mäkkú stolicu. Keď ma rád vývar, normálne mu do toho nechaj vylúhovať jedno vrecúško kamilkoveho čaju, skús, možno nezaciti.

0902426905
4. feb 2022

Ak sa môžem zapojiť do tejto témy tak aj my máme taký problém ale vždy nám pomôže slivkový nektár .
Slivková šťava tá pekne zmekci stolicu 🙂

andreatytler
5. feb 2022

Neskusala si sa s nim nejako dohodnut? Vysvetlit ze ked zje 3 lyzice vlociek kazdy den, kakanie ho uz nebude boliet. Mozno mu to bude stat za to, aby sa premohol a zjedol nieco co nema rad.

juliet86
5. feb 2022

co sa dialo vo vasich zivotoch ked prestal normalne jest?

domak2
5. feb 2022

Často si deti nejedenim vynucuju pozornosť, skus sa zamyslieť ako riesis situáciu keď odmieta jedlo a ako vlastne jedenie prebieha.

autor
5. feb 2022

@juliet86 nic 🤷‍♀️ Vsetko bezi po starom. On to roku cca postupne vyradoval jedla. Nebolo to zo dna na den.
@andreatytler Nema ani dva roky. Cize urcite mi nebude rozumiet ze co chcem od neho 😅

Ostatne mamicky dakujem. Skusim tu slivkovu stavu. Len on nie je velmi na sladke. Teda nic sladke vlastne ani nezje. Inac kamilkovy caj pil ako babo bezne. Teraz ho nechce. Ani s medom. Pije len cistu vodu. Aj to nie dost na moj vkus 🙄 ale inac je zivy zdravy a neposedny 😂🙈
Keby kakal normalne, asi by som to neriesila. Lebo viem, ze deti maju vselijake obdobia a ze casom sa to upravi. Ako pisem, starsi tiez nezje vsetko co mu dam na tanier ale teraz ked ma skoro 9 sa to znacne zlepsilo

autor
5. feb 2022

@domak2 len on neodmieta jedlo ako take. On odmieta vsetko okrem konkretneho jedla. U nas od prvych prikrmov nic nezmenilo. Nic. Fungujeme normalne. Aj rezim ma zavedeny

autor
5. feb 2022

Dokonca aj sam vylezie na stolicku, ze ham ham 🤷‍♀️

domak2
5. feb 2022

Skôr myslím, že ty mu dáš napríklad jablko, on ho nechce (ako to dá najavo?) A ty bezis a donesieš mu banán lebo ho ma rad, či sa mu snazis nanutit to jablko? Alebo ho presviedcas, ci zoberieš a nedostane nič? Skôr na toto narážam. 🙂

autor
5. feb 2022

@domak2 no bud vypluje, alebo neotvori usta a kruti hlavou, ze nie. A uz som skusala nedat. Ale napr.desiatu ak nezje. Dostane az obed

andreatytler
6. feb 2022

Preco by 21 mesacny nerozumel? Ved to nie je velmi komlikovana vec. Vyskusaj. Mozno budes prekvapena.
Pozri Janko, boli to ked kakas, ze. Pupu je bolacka ze? Ked spapas tuto kasu, uz nebude bolacka.

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
6. feb 2022

@andreatytler amozrejme, ze som mu to niekolkrat povedala, aj ked mu davam jablcko. Vzdy mu vravim, Oli spapaj to.nebude ta to boliet ked budes kakat. Taktiez mu to vravim, ked mu davam pit 🤷‍♀️ Ale vidim, ze nerozumie co od neho chcem

enoula
6. feb 2022

Kase nema rad? U nas zaručene zaberaju, ovsena, psenova, ryzova...do nej trošku tuku, pripadne ovocie (aK ma rad) alebo kokos alebo na vrh cosi pofrkat co ma rad.. a na ranajky, taku teplu na rozbeh organizmu. Aj doplni nimi tekutiny trochu na rano

autor
6. feb 2022

@enoula kupovane nechcel vobec. Ale bezne jedaval psenovu alebo ovsenu. Teraz nic. Ked aj otvori usta, zatvari sa akoby som mu dala otravu na potkany 🙈 a to hrusku s bananom a psenom zboznoval. Aj jablko s ovsenymi vlockami a troskou masla a skoricou. Nic. Teraz vobec nic. Ja tomu fakt nerozumiem. Samozrejme stale varim, ponukam, aj obed. Skusila som aj nezjes? Tvoj problem budes hladny. Nepomohlo. Nejedol aj tak. Jemu akoby vsetko prestalo proste chutit.

autor
6. feb 2022

Kocky a este dodam. Myslela som si, ze mu prestala chutit moja kuchyna. Nie som jesitna, nezblaznim sa z toho vravim si. Skusila teda moja mama, nic (a to je excelentna kucharka). Potom svokra, nic. Sestra, ktora rovnako staru dceru, nic 🤷‍♀️🙈 cize kuchynou to nebude. Ako pisem, ak by kakal normalne asi by som velmi neriesila. Ale toto ma velmi trapi

enoula
6. feb 2022

Vlocky treba namocit aby neposobili skor opacnym sposobom, preto uvariť najlepšie a mozno aj rozmixovat .. skuste ešte doma uvarit tie kase, rozmixovat, nie kupovane
Ale verim, ze je to boj.. drzim palce

autor
6. feb 2022

@enoula ano ja som mu ich varievala s jablkom. Spolu potom rozmixovala na hladku kasu a pridala maslo. Vzdy ich dostal uvarene s ovocim. Idem teraz varit pseno. No som zvedava 🤣