2 ročný syn sa začína zajakávať. Máme ísť k doktorke?

danca7
18. okt 2011

malinky ma 2 rocky a dva mesiace a zacal nejako koktat,doteraz uplne v pohode vedel uz vsetko povedat,teraz par dni na nom pozorujeme ze sa nevie vykoktat napr.povie aaa ano...sme s toho troska vydeseni ci je to vobec v poriadku,co to mohlo sposobit mal aj taky pad na hlavicku,alebo len privela informacii v hlavicke a snazi sa to rychlo povedat neviem ci by som mala ist radsej k doktorke..poradte vyckat?

kikusa8
18. okt 2011

ahoj, aj nas maly sa jeden cas nevedel vykoktat, tiez som mala rovnake obavy, ale bolo to ako pises. Rychlejsie rozmysla ako hovori a preto kokta. Myslim si ze to prejde samo, aspon u nas to tak bolo 🙂

tatolu
18. okt 2011

@danca7 Najmladší sa tiež zakoktáva. Chce veľmi rýchlo niečo povedať a pritom predbehnúť ostatných. Keď však rozprávajú deti postupne, a tomuto poviem, nech to povie ešte raz a pomaly, ide mu to bez zajakania 😉 A vlastne aj keď s deťmi rozpráva ide mu to fajn 😉 Skús odpozorovať, či keď rozpráva so sestričkou, rozpráva dobre - teda ak ho netlačí čas... a tiež skús odpozorovať kedy sa najviac zajakáva... Myslím ale, že pomalým učením a upozorňovaním sa to napraví 😉

syslica
18. okt 2011

@danca7 Môžeš pozrieť názory aj tu: https://www.modrykonik.sk/forum/hladame-lekara/dcera-sa-zajakava-a-hladame-logopeda-v-bratislave/ - ja by som skúsila počkať, niekedy to býva ozaj tak, ako píše Kikuša, že jeho reč nestíha jeho mozgu a ozaj sa to časom upraví.

annaopialova
18. okt 2011

ahojte su deticky ktore chcu chytro povedat co videli a potom to takto dopadne vzdy im treba povedat aby pomalicky hovorili ze ich pocuvat budete aj ked budu pomalsie hovorit

tanika5
18. okt 2011

@danca7 ahoj, my máme ten istý problém, Drobec sa nám tiež v 26 mesiacoch začal zajakávať. Trvá to už tretí mesiac. Navštívili sme aj logopédku a aj včera sme práve u nej boli 🙂 Ako tu píšu baby, že treba Drobca upozorniť aby hovoril pomalšie, nie je až taká pravda. Nesmieš dieťaťu dať najavo, že sa zajakáva aby tým trpelo. Tým ho prinútiš aby na to myslelo a može to trvať dlhšie ako bez toho. V prvom rade ak začuješ, že sa v niečom zajaká, musíš mu vstupiť do reči a povedať to za neho, v tej chvíli sa on zastaví a má čas na nadýchnutie (napr. ti chce povedať, že má auto a začne aaaakať skoč mu do reči a povedz: jééj čo to máš autíčko? on sa zastaví a odpovie ti jednoslovne áno). Nesmieš od neho očakávať zložité odpovede, snažiť sa s ním komunikovať jednoducho aby mohol odpovedať ak sa dá len jednoslovne. Môže sa objaviť, že si urči slabyku a bude ju vkladať pred každú vetu a práve pri tej sa bude zajakávať najviac. U nás bolo najskôr pred každou vetou ,,a už" potom zase ,,ehm", tiež nám Drobec začal hovoriť skoro, už v roku mal zásobu asi 100slov. Deti v tomto veku by mali používať viacmenej jednoduche vety a odpovede, čo u nás je problem už od roka a pol. :D Veta ked nemá najmenej 8 slov nie je u nas veta 😠 Za tie tri mesiace, sa to u nás vstupnuje všelijako, boli dni kedy sa nezajakával vôbec, teraz zasa začal :( Na uvolnenie hlasiviek sme dostali odporučenie na medovkový čajík. Náš malý strašne rád kreslí, tak cvičíme aj pri kreslení, spievame si riekanky a dotoho si kreslí podľa melodie :D tiež už som nešťastná :( ale treba len trpezlivosť kým to prejde, ak by to však trvalo dlhšie, choď k logopédke a ona vám presne určí ako máte cvičiť reč 🙂

danca7
autor
18. okt 2011

@tanika5 ano presne ako pises,no proste musim ho prerusit a dopovedat za neho,len este jedno sa ta opytam cim to asi nastalo..moze byt ze nejakym sokom? v nedelu sme boli na hodoch asvagor s nim bol na autickach tam silno narazali potom sa aj malinky rozplakal vecer sa mu aj o tom snivalo...no ja uz myslim na vselico nejde my to dohlavy tak zrazu zo dna na den proste ...a tak sme boli radi ze tak pekne vie uz vsetko povedat...dam tomu este chvylu cas a potom s nim pojdeme k doktorke...diky moc za radu..

tanika5
18. okt 2011

@danca7 môže to byť nie priamo šokom, u nás sa začal už skôr zajakávat pri slovách dakujem a mc queen, potom to preslo a v tých 26 mesiacoch sa to rozbehlo :( nedá sa to nazvať šokom, skôr zmenou prostriedia, prípadne nejakým zážitkom, my sme práve v tom období kedy sa začal zajakávať boli v tom talianskom cirkuse Medrano, tam bol úplne natešený, pretlieskal celý cirkus a práve vtedy sa mu to aj zhoršilo. Ako si písala, že padol na hlavičku, náš Drobec tiež predtým padol na hlavičku. Nie som odborník, neviem povedať či to môže byť aj z toho, ale môj názor a zhodli sme sa ním aj s logopedkou je taký, že slovná zásoba, ktorú má vo veku dvoch rokov náš Drobec presahuje hranice, ba dokonca sa blíži aj slovnej zásobe dospelého ale problém je v tom, že on aj ked vedel krásne zložit rozvite vety, teraz sa už snaží použivať zložitejšie spojenia, zložitejšie slová ale musí dospiet do toho ,,štádia" kedy to zvládne bez toho aby sa zajakal. Preto treba spomalit tempo reči aj u rodičov a rozprávať na neho jednoduchsie nie rýchlo a dlho. Je to náročnejšie, bo už sme boli zvyknutí na komunikáciu ozaj ako dospelý s dospelým ale musíme to zvládnut 🙂 Ale poteším ta, na prvej návšteve logopedky, nám bolo hned povedané, že zajakost u takýchto malých detí je príznakom nadpriemernej inteligencie :D ja to teda teraz ozaj neriešim i ked pozorujem u Drobca, že je od svojich rovesníkov úplne odlišný ale je to predsa len dvojročné dieta, ktoré sa behom roka môze uplne zmenit 🙂

danca7
autor
18. okt 2011

to mas uplne pravdu,tiez si myslim ze je to skor o tej slovnej zasobe...mame este doma prvacku a ta sa s nim rozprava ako zo seberovnym ale hlavne on...je to neskutocne,lebo ozaj niektore deti v ich veku este nevedia hovorit tolko co on....diky moc

ollako
18. okt 2011

Ahoj my sme mali tiez podobny problem pred par mesiacmi, isli sme k logopedicke, treba to podchytit vcas, netreba dieta na to vobec upozornovat, netreba mu hovorit aby slovo povedal znova, treba nanho hovorit pomaly a ked zacne on rozpravat pozerat sa mu do oci a pozorne pocuvat, ak vies co chce povedat, a nejde mu to tak to slovo nenapadne povedz zanho, uzivali sme aj pikovit sirup, nechapem tu spojitost, ale pomohlo nam to , hlavne to treba ignorovat a pocuvat, co chce povedat, ak nemas zrovna cas, pozriet sa mu do oci a povedat , ze nech pocka kym si to dokonncis a potom ho budes pocuvat, robte dychacie cvicenia, fukajte do bublifuku, vrtulky, velky nadych a vyfuknut, hovorte si riekanky, spievajte pesnicky,rytmicky buchaj palickami a hovor basnicku, my sme hovorili, bim, bam bom, mame novy dom, bim, bam , bom maco byva v nom, celkom to pomahalo... nam to preslo po dvoch sedeniach drzim palce 😉

ollako
18. okt 2011

este som chcela povedat, ze zalezi aj na tom ako sa zajakva, a ako to zacalo, urazom? zlaknutim, ci len tak? i sa zajakava krcovito, alebo opakuje slabiky ci pismena,,,je to rozne ,
podobne ako tanika5 aj nas zacal rozpravat velmi skoro, teraz tiez hovori take rozvinute vety, ze az,vela chce povedat toho povedat, pouziva zamena, sklonuje takmer bez chyby, a ked nevie nejake slovo pouzit, tak mi povie, ze nevie ako to ma povedat, ja ho doplnim a nabuduce uz to slovo pouziva ...
a aj ked nam zajakavost uz presla, vraj to nemame brat ako uzavretu vec, moze sa to kedykolvek vratit, a preto treba dbat na tie pravidla co som pisala a treba nato upozornit aj ludi, s ktorymi byva v styku

danca7
autor
18. okt 2011

@ollako no praveze neviem co to spustilo....robi mu problem zacat jedno slovo,no nie vzdy uz sem tam teraz ani radsej nedopovie ooooo a skonci,alebo teda snazim sa to dopovedat zanho a pomali...svokra bola s toho hotova ked ho pocula a samozrejme hned ho to nutila este raz zopakovat a ze ako to rozravas a tak...dakujem pekne fakt ste mi pomohli no barz by to odislo tak rychlo ako to prislo....

tanika5
4. nov 2011

@danca7
@ollako no tak my sme si teraz prežili zatial najhorší týžden ☹ vyzeralo to už celkom fajn, no zrazu začal den a Domko nemohol skoro nič povedať, už neboli len slabiky, ale namiesto toho ked chcel niečo povedat a neslo mu to len nervi, vískanie na celú bytovku ☹ trosku sa to za posledné dni zasa polepšilo, zaujímave je, že ked sa hra sam, alebo sa blazni aj pri nás tak rozpráva kráááásne čistučko, akonáhle chce povedat nieco nám tak to začne ☹ ten Pikovit máme aj my doma, ale nedávam mu ho, no ale po tom čo píšeš, že vám pomohol tak odzajtra začíname 🙂 juuuj hlavne nech nám to všetkým dobre dopadne 🙂

sevi
4. nov 2011

Ahoj.ja mám dcérku ma 2,5r tiež sa mi začala zajakavat.riešili sme to hneď logopedickou ktora mi vysvetlila že je to preto že veľmi veľa rozumie,ma slovnú zásobu ako niektoré 5ročne deti,veľa nám chce naraz povedať a keďže je mala nevie si uvedomiť čo je dôležitejšie povedať skôr a čo môže počkať. Dr hovorila že keby to trvalo viac ako pol roka bolo by ťažšie dieťa potom naučiť "normálne" rozprávať.

ajsa32
5. nov 2011

nas syn sa zacal takto zo dna na den zajakavat, az plakal,ako sa nemohol vyjadrit, mal 2 roky a tri mesiace, pockali sme na radu pediatricky mesiac,eked to neprestavalo, poslala nas najprv k neurologicke. vysetrila ho a zaver- maly je na svoj vek velmi inteligentny-od dvoch rokov vie abecedu, farby, pocitat do 20, rozprava od roku , teraz ako ako 5-6 rocne deti a ta cast, ktora riadi rec nestiha zvysku mozgu - veelmi laicky poevdane.
ma sa to upravit, co sa aj stalo, trvalo to asi tak 4-5 mesiacov, ako zacal, tak aj prestal.
stava sa to, ako pisete, sikovnejsim hlavickam a mozog to troska spomali.

danca7
autor
5. nov 2011

@ajsa32 takze pekne dakujem za vase prispevky mozno pomozeme aj inym mamickam....moj zaver je taky,boli sme tento tyzden u detskej neurologicky aj ked malemu to uz preslo,sem tam niektore tazsie slovicko mu este islo zle povedat,ale preistotu sme aj tak isli...vzhladom nato ze uz mu to preslo mu nerobila ziadne velke vysetrenia poklepkala mu po kolienkach a rucickach a tak dala nam jeden sirupcek ktory budeme brat len tyzden(od neho spi ako anjelik)ak by sa mu to vratilo mame prist a spravy mu sono hlavicky...povedala nam ze to mohlo vzniknut nejakym tym silnym zazitkom a mozno aj tym padom,ale hlavne je ze to preslo a dufame ze sa to uz nevrati....

laguardia
10. sep 2014

@tanika5 ahoj, vidím že si písala v tejto téme už dávno o tom, ako sa Váš malý začal zajakávať a trápi ma teraz toto isté so synčekom, má 2 roky a 2 mesiace, velmi pekne už hovoril, skladal dlhé vety, poznal vela slov aj viacslabičných, sklonoval, básničky vedel a zrazu z ničoho nič sa rozbieha na jednej slabike a opakuje za sebou slovo a začiatky viet... sám je z toho prekvapený, že mu to zrazu nejde..Pozerala som, že Ty už máš doma 5 ročného šikovného výmyselníka, čo už aj píše🙂, tak by som bola rada, keby si mi napísala, ak si ešte spomínaš, ako ste to zvládli a či a za akú dobu Vám to prešlo. Dakujem pekne. Jana

sajler
3. sep 2015

Ahojte mamicky,
zajakavost dorazila aj k nam, tak by som vas chcela velmo poprosit o rady. Najma vas, @danca7, @tanika5, u ktorych to prestalo. Ide mi hlavne o totok :
Na nete som nasla, ze treba odlisovat pravu zajakavost od vyvojovej disfluencie. Typickym odlisujucim kriteriom je, ze pri vyvojovej disfluencii (ktora moze aj sama pominut a nie je nijak patologicka), deti opakuju skor slova a casti viet (daj to sem, sem, sem..., vezmeme vysavac a upraceme a upraceme vysavac upraceme... ), kym pri pravej zajakovosti dieta opakuje najma prve slabiky (ma-ma-ma, alebo predlzuje prve hlasky aaaauto). Tiez sa lisia tym, ze tie opakovania pri vyvojovej disfluencii prichadzaju vtedy, ked je dieta vzrusene, rychlo a vela chce povedat, a zakokce sa pri tom. Pri pravej zajakavosti sa dieta zakokce aj pri beznom tempe reci, v jednoslovnych vetach... .
Cize zaujima ma to, ako na tom boli deticky tych z vas, u ktorych to preslo - ci sa vam to zdalo skor na tu vyvojovu disfluenciu, alebo pravu zajakavost. Zaujima ma skratka to, ci aj pri pravej zajakovosti u deti mozno dosiahnut odstranenie, za ako dlho..

My mame syna, ktory podobne ako ten vas, mal absolutne famozny, cisty, suverenny prejav. Uz v 15mes. bezchybne pomenuval 40 zvierat, aj druhovo. Od 18mesiacov bol schopny sa plynulo dohovorit, dokonca vzdy vonku na pieskovisku sa pri nas mamicky pristavovali a zasli nad jeho recou. Nepisem to preto, abych ho tu chvalila, len v kontexte to, co pise aj @ajsa32 : bol a je tak mimoriadne popredu, ze bol kvoli tomu odporuceny aj na detsku psychiatriu, kde lekarka potvrdila, ze ma mimoriadny vyvojovy nadskok (brutalnu pamat, orientacne schopnosti, vie doplnat hlasky z rozpravok, ktore videl predtym len raz, vie na fleku, na akom parkovisku sme zastali, hoci tam bol len raz pred 4mesiacmi..) A zrazu z nicoho nic zacal zajakavat. Stylom, ze tazko vypluva slova a zadrhava sa na prvej slabike, a to aj vtedy, ked hovori pomaly, je v klude a odpoveda jednoslovne. K logopedicke sme objednani az o 2 tyzdne, dovtedy by som chcela aspon kusok nadeje, ze aj takto koktajuce deti sa z toho mozu dostat 🙂

tanika5
3. sep 2015

@sajler tak podla vrchného članku to bola u nás pravá zajakavost. a dnes už máme za sebou druhý deň v 1. triede a po zajakavaní už dávnejšie niet stôp, jedine ak sa ozaj ponahla a oplašene chce rýchlo niečo povedať. K tomu nadaniu, len toľko, že nás po návšteve psychologičky v troch rokoch zhodnotila, že nadanie je na vysokej úrovni. Teda, že ide len o to, že myslenie je rýchlejšie ako jazyček. Nám už v piatich rokoch drobec lúštil krížovky, tak som teraz zvedavá na rozbeh v škole. Čož sa bojím aby nevyrušoval a nenudil sa

sajler
4. sep 2015

@tanika5 - dakujem. Super, ze sa to u vas takto vyvrbilo. Ked som citala aj tvoje starsie prispevky, z toho popisu mi to dost pripominalo synov styl zajakavania. Nech sa tvojmu prvacenkovi dari, a nech jazyk poslucha ;)

tanika5
4. sep 2015

@sajler dakujem a drzim palceky aj vam nech sa cimskor rozrozpra 🙂 a potom sa ustocka nezavru ako nasmu,ten ked spusti tak nie je konca 🙂 a tolko som sa natrapila,naplakala

sense
4. sep 2015

ahojte aj nasa dcerka sa zacala pred dvoma tyzdnami zajakavat , doteraz vypravala velmi pekne a zrozumitelne, malokto nam veril ze ma len dva roky presne 2roky a 4 mes. kedze je na svoj vek aj vysoka...ked spieva pesnicky alebo vyprava detske riekanky tak nie ale ked s nami komunikuje niekedy ma problem vyslovit slovo , a ked sa jej nedari tak si chyti usta a povie ze zabudla...rozmyslam ci zajst za logopedickou al. ci sa to samo spravi

ivanakal
4. sep 2015

Aj moj sa asi pred pol rokom zajakaval. Doktorka povedala ze on rychlejsie rozmysla nez rozprava, a ze treba ho len zastavit, a pomalsie este raz. Trvalo to cca mesiac - dvaa prestal z nicoho nic.

tomila
4. okt 2015

@tanika5
Ahoj, mozem sa opýtať co ste konkrétne robili s drobčekom? Myslim ake cvicicenia ste s maličkým konkrétne robili? U nas začala zajakavost pred 4 dnami a mam pocit, ze každý den je to horšie a horšie. Vopred velmi pekne dakujem za reakciu.

sajler
5. dec 2015

Ahojte
Pred casom som sem pisala o synovi a jeho zajakavani. Tak pridavam zaver, ako sa to nakoniec u nas vyvinulo. (mne osobne velmo pomohlo, ked to u nas prepuklo, ze som nasla tieto diskusie a ze ste mi mnohe poradili a podelili sa o skusenost. Tak snad ta nasa skusenost pomoze zas ostatnym mamickam)

Synovi to zacala pred cca 3 mesiacmi, s rapidne sa zhorsujucim priebehom. Uz pri prvej prehliadke na logo nam povedali, ze toto ma skor blizsie k pravej zajakavosti nez k disfluencii. Odvtedy sa to len a len zhorsovalo. Posledne tyzdne to bolo take zle, ze mal aj tie tzv. blokady (ze naspuli usta a ide cosi povedat, a ...nic. Zvuk nikde) a tzv. tenzie (krce na krku, zily navrete, cerveny v tvari). Podla znakov popisanych v domacej a zahr. literature mal teda pravu zajakavost. A to uz fakt fakt desne zlu. Chodili sme na cvicenia, trenovali sme doma vytlieskavacky, aj ked ho to moc nebavilo, nastastie rad spieval. Napriek tomu to slo od 10 k 5, nijake zlepsenie, skor sa to fakt len zhorsovalo.

V tom case sme ho museli nechat varovat u mojej mami (ktoru ma sice rad a su spolu zvyknuti od jeho prvej plienky, ale nerad niekde ostava bez rodicov). Sme sa aj bali, ci sa to cele este nezhorsi.
Paradoxne - 3 dni na to, ako uz bol od mami doma, sme si pomalicky opatrne vsimali a pripustali, ze ono sa to tusim snad zlepsilo. Po 5-tich dnoch sme si uz nahlas pripustili, ze sa to fakt zlepsilo. Syn zrazu dokazal povedat celu vetu bez jedineho zadretia. (predtym uz hovoril miesto viet len slova, pricom kazde jedno slovo bol problem). A postupne to boli 4 vety bez zadretia a dnes, po asi 2 tyzdnoch, sa da povedat, ze uz je z toho vonku.
Aj ked bol pred tym uzasne recovo zdatny, zrazu sa mu jazyk este viac rozputal a otvorilo to akoby novu fazu jeho recoveho vyvoja - prehupol do fazy, ked deti zacinaju plynulo klast otazky a prejavuju nesmierne aktivny zaujem o vsetko okolo ( PRECO ide mesiac za kopec, KDE byva vzducholod, AKO sa robi dzusik v mixeri.. atd) Cize mozno ta zmena reci suvisi prave s tymi vyvojovymi zmenami v mozgu.
Pocas dna sa mu este asi 5-7x stane, ze v nejakom slove zopakuje prvu slabiku, ale to uz je skor fakt len kozmeticky defekt. Ktory maju skoro vsetky deti v jeho veku.
Samozrejme, nechcem to nijak zakriknut a niekedy sa este stale bojim tomu uverit 🙂

Neviem, co pomohlo, ale osobne si myslim, ze v nasom pripade to nebolo nic z toho, co sa odporuca. Aj ked ja osobne by som urcite od toho neupustala. Myslim, ze aj z inych dovodov bolo uzitocne, ze sme doma spomalili tempo, rec, navyky, rezim... Aj ked paradoxne jeho zlepsenie nastalo tyzden po tom, co s mamou moc necvicili ziadne techniky.
So smajlom dodavam, ze mama sla v ten tyzden do kostola, ma take oblubene miesto, kde sa v akutnych pripadoch modli. Takze mozno pomohlo toto🙂 Od vtedy som zase veriaca🙂

Moj zaver pre ostatne mamicky je asik takyto:
Aj ked sa nahodou u vas vyvinie ozaj zla forma zajakavania, tak napriek tomu to vobec nemusi byt stratene! Viem sama, ako som to strasne studirovala a patrala po tom, ci moze byt synov stav zvratny. Popravde, nic u nas nenasvedcovalo tomu, ze by toto mohlo len tak pominut. Tak nech vas to nedepta - moj syn bol na tom naozaj brutalne zle, a aj tak nastal obrat.

Ak by ste niektora chceli typy a rady na tie vytlieskavacie a dychove hry, rada posuniem.
A dakujem vsetkym za vase rady 🙂 Tak nam uz len drzte palce, nech sa tato otravna (pre kazdu mamu bolestickova) vec nevrati 🙂

mackamizjedlaskrecka
5. dec 2015

Moj to MA ale iba obcas.To MA z toho aspon on si to tak nahovara ze ked bol maly asi 9 tak otec na neho krical triasol S nim a bal sa ze odvtedy to MA.predomnou nekokce..niekedy cez telefon...ked MA stress a chce rychlo nieco vysvetlit.A potom tiez v spolocnost ked chce vysvetlit tak vela a hlavne naraz.Ale ja to ignorujem.V 37 je asi uz neskoro to riesit.

jankastubka
9. jan 2016

@sajler mohla by som poprosit o tipy na tie vytlieskavacie cvicenia a pod?
Mala sa uz istu dobu zajakava, najprv to bolo len ked chcela rychlo nieco povedat ale sa to nejak zhorsuje. Napr aj v pesnicke sa zakokce alebo ked sa sama hra.
Nemame ju teda na to vobec upozornovat?

kirsten
13. máj 2017

@sajler Dobrý večer. Môj 21mesačný synčeka sa začal zajakávať ...nebudem opisovať ako krásne rozpráva, lebo to písala takmer každá mamička ktorá sa s týmto musela zaoberať. Chcela byť som Vás ale veľmi pekne poprosiť ,či by ste mi mohla poslať tie vytlieskavačky,dychové hry ,prípadne ďalšie rady? Ďakujem -K

lucy218
5. nov 2019

@sajler ahoj, viem, ze to u vas uz bolo davno ale chcem ta poprosit, ze ak si este pamatas ake dychove a vytlieskavacie cvicenia si robila so svojim synom, tak ci by si mi ich nemohla preposlat. Ja sa trapim so svojim uz vyse mesiaca a kazdy den je to horsie a horsie. Ma 2r3mes krasne rozpraval a pred mesiacom to zacalo nevinnym zakoktanim sa sem tam. Ale teraz je to koktanie uplne hrozne, kazde slovo kokce a este mi aj povie, ze mu jazyk nejde a rozplace sa. K logopedicke ideme az 6.12. Tak dovtedy hladam nieco co by som mohla skusit aby sa to zlepsilo ak sa da. Dakujem.

simca06022011
5. nov 2019

@lucy218 treba hlavne klud, nevsimat si to, nenapadat ho na vyslovenie, ja som bola s tymto u logopedicky, riesili sme to viac menej iba rezimovo. Deti chcu povedat veci rychlejsie ako im ide jazyk, tak z toho to vznika a ked sa este vystresuje a rozplace..

lucy218
5. nov 2019

@simca06022011 ja si to nevsimam, ani ho neupozornujem... u logo som bola ale len ja sama na prve sedenie aby mi vysvetlila co robit a co nerobit. 6.12 idem uz aj s nim. Ale aj ked dodrziavam vsetky rady a postupy tak sa to vobec nezlepsuje ale prave naopak, je to stale horsie a horsie.