dneska som bola smalou u neurologa,lebo uz som si povedala,ze to takto dalej nejde.Aj dve psychologicky mi to uz odporucili.Mala ma od narodenia podrazdenu nervovu sustava.Teraz ma dva roky a ma striedanie nalad od narodenia.Niekedy je uplne v pohode,inokedy je zase hrozne vystresovana ani neviem z coho,boji sa vsetkeho a vsetkych priam fobicky.Aj so spankom mame problemy.Povedala neurologicka,ze to takto nesmie zostat,lebo moze mat neskor nasledky.Dala nam kvapky tiapridal a ked som si precitala pribalovy letak,zlakla som sa.Znie to hrozne.Ale dala nam to len na mesiac 2krat 3kvapky.Bojim sa toho a ani sama neviem,co by bolo prenu lepsie.Ale zas vidim,ze sa dva roky len trapime.Zas ked jej ich nedam,co potom.Same to urcite neprejde ☹
nechcem sa miesat lekarom do diagnoz, ale co je to podrazdena nervova sustava? ja by som svojim detom nic take nedala...
@lia09 ufff, tak to je teda riadny liek! tiez by som mala obavy ho dat malemu dietatu, chapem tvoje obavy. 😒 bezne sa pouziva v liecbe dospelych, resp. starych ludi, ale samozrejme, v inom davkovani.
nechcete skusit este konzultaciu s inym lekarom? myslim, ze by to stalo za to! Kazdopadne, nic nepokazite s tym spominanym magne B6 , ale B-komplexmi, ak ste to este neskusali. Urcite nastuduj este na nete, ake vitaminy a mineraly su vhodne na nervovu sustavu este okrem b-vitaminov a magnezka.
a este by som odporucila detske masaze (najlepsie naucit sa na kurze) a aromaterapiu (levandula, medovka a pod)!!
a potom su este niektore formy terapii, ktore mozu prist na pricinu, preco je taka podrazdena (napriklad one brain terapia a podobne, na nete je kopa informacii... mozno ma nejaku traumu z porodu alebo nieco ine)... proste skusit co sa da, kym podas tie lieky. Lieky aj tak utlmia prejav, ale neodstrania pricinu... Drzim palce!
@danielik79 tie vitaminy by asi neboli na skodu,aj tak nepapa poriadne.A to su normalne tablety alebo sirupy?
@hradnapani prave toho sa bojim,ze ju to len utlmi a pricina zostane.Ale uz sme skusali aj homeo napr. to pomohlo len nachvilu.Este som sa docitala o caji z medovky ze je dobry,len by mi ho asi nevypila.Rozmyslala som,ze jej dam tie lieky ako hovorila neurologicka,max na mesiac.Ak nepomoze,vysadim ich.Len ja sa bojim toho,ako ona povedala,ked sa to nebude riesit teraz,neskor to moze mat nasledky.Uz som inak napisala cez mail do jednej neuro poradne,som zvedava co mi napisu 😒
@lia09 ak tie homeo prestali zaberat, mozno neboli vybrane spravne alebo bolo potrebne zmenit ich na ine po case... nastavit dobru homeo liecbu je na dlhsie trate. ten caj skus do nej nejak dostat, najlepsie pred spanim, trosku ju moze otapit. a tie vitaminy este...
fajn, ze este skusas dalsich odbornikov! treba vediet viac nazorov.. jasne, skus tie lieky,ale rozhodne to nenechavaj iba na ne. urcite to treba riesit, tu pricinu hlavne najst, lebo to moze byt potom este tazsie, co ju budu stale pchat liekmi?
inak, tiapridal treba vysadzovat postupne, nie naraz!!
@hradnapani dakujem ti pekne za rady,urcite vyskusam aj ine moznosti.To som ani nevedela,ze to treba postupne vysadit 😕 Este ze existuje tato stranka a ochotne maminy 😀
@lia09 ja dávam doteraz Hviezdíkov aj ked sú od 3rokov také kapsule ktoré som roztrhla...je to teoteticky rybí tuk a to Magné B6 sú velké tabletky .....ja som na 2roky dávala polovičku ráno a potom zas večer....rozdrobila ich tlčikom na mäso sú sladké ale stačí ích zarobiť s troškou vody a dať vypiť.Treba fakt skúsiť a ako ti tu už radili treba sa poradiť tiež aj s inou dr .....ja som to diskutovala tiež s dr z Nitry a s našou detskou lebo to ti verím že je to dosť velký zaberák ....u nás vždy ked prišiel výkend malý putoval vždy v sobotu a nedelu poobede k starkým .Dokonca ked mi nastúpil do škôlky ho v 4rokoch poslali učitelky k psychologičke čo bol pomalý ale ukecaný až až ale to sa začal meniť až ked mal 5 a teraz ked je prvák je čistý jednotkách .....ver tomu že ked bude staršia sa to upraví....každé dieťa je iné .....môj býval často chorý ....vysoké teploty,zapaly stredného ucha a potobné choroby sa ako diagnostikovala dr Szalaiová sa podpísali na psychiku a nervovú sústavu dieťaťa.....lenža dr Nemčovičová nám povedala vtedy tiež užívať magnézium a omega3mastné kyseliny a neriešiť do školského veku dieťaťa vôbec .....užívaním oblbovátiek si ju môžeš vážne poškodiť a doživotne si potom možno budeš búchať hlavu že čo si mohla spraviť a nespravila
@lia09 a este k tej medovke: podobne ako levandulu (ta je mozno este lepsia) ju mozes pouzit vo forme aromaterapie (odparovanim v aromalampe, alebo len tak nakvapkane na hracke a podobne). Len si treba dat pozor pri nakupe, aby boli naozaj v kvalite natural, slovenskych je kvalitnych ozaj malo, mozno len nitriansky vyrobca Hanus. tie olejceky mozes pouzivat aj nakvapkane do mandloveho oleja a nim masirovat malu, alebo len tak hladkat po chrbatiku alebo koncatinach pred spanim, je to ukludnujuce nielen pre deti 😉
Alebo nakvapkat do kupela, tiez dobre (ale musia byt skutocne v kvalite natural, nie nejake napodobeniny)
@danielik79 a ta dr Nemcovicova je odkial?My sme tiez boli u dr Szalaiovej.
@lia09 z Nitry klokočiny ...je trochu taká že nechce moc brať ludí lebo je to pochopitelne ked má Nitru a okolie ale zato výborná odborníčka .
@lia09 telefon na nu je 037/6504451
@danielik79 dakujem
ahoj, hladala som nazory na uzivanie tiapridalu u dvojrocnych deti a tato diskusia ma zase len utvrdila v tom, ze urcite nie. Lenze nas maly ma ocne tiky, neurolog mu nasadil tento liek na dlhsiu dobu a tvrdil, ze by to mal vybrat. Nemate niekto skusenosti s takouto diagnozou a tymto liekom? Co sa tyka vasej predoslej diskusie pri slabom spanku alebo nervoznom dietati by som urcite o ziadnych liekoch neuvazovala. Starsia dcera nam normalne zacala spat az okolo 4 rokov-dovtedy sme sa neuveritelne trapili, ale teraz je uplne v pohode, sikovna prvacka. Dakujem
@delinka80 som na tom podobne.tiež som hladala skúsenosti,dočítala som sa o omega 3.no ehm 😀
syn berie tiapridal mesiac.ráno a večer štvrť tabletky.je adhd,má neustále mikropohyby,rozhadzuje rukami,kope pod stolom,pri zaspávaní je nepokojný atd.včera sme boli u psychiatra,zvýšil nám dávku na 1/4 - 0 -1/2 tak uvidíme.lebo zatial som žiadnu zmenu na ňom nevidela.kadžú noc sa zobudí a prejde ku mne do postele.takže hlboky spanok velmi nemá.
Čo sa týka užívania tiapridalu, chcela by som len toľko napísať že mám syna ktorý má teraz 10 rokov, mal silné tiky, začalo to mrkaním očami, potom točenie hlavou, neurologička nám predpísala tiapridal, tiež som sa zlakla, bral tabletku ráno a večer po dvoch mesiacoch tiky prešli, občas keď je unavený alebo pri nejakej zmene sa to znova objaví ale len v malom rozsahu, po vlastnej skúsenosti netreba čítať príbalové letáky, dôverovať neurologičke a začať s liečbou, prípadne kombinovať ju s terapiami na relaxáciu u psychologičky. Môj syn robí veľké pokroky a verím že čoskoro tiapridal užívať nebude musieť užívať. Treba hľadať príčinu vnútorného napätia a skúsená psychologička po pár sedeniach bude vedieť ako na to. Chce to veľa trpezlivosti, invid. prístupu ale výsledky sa dostavia.
@jakubkovamama Dobrý deň.moja malá má ten istý problém.teraz nám nasadila neurologička tento liek ale ako sme zvýšili dávku aj na ráno,tak mala stavy strachu,triasla sa,stuhnutie svalstva kricala o pomoc.zachrana služba povedala ,že to sú nežiaduce učinky a bude lepšie lieky vysadiť ale nie hneď.chcem sa opýtať či ste nemali niečo podobne ako malý znášal lieky?vdaka za info,ivana
dobrý deň, velmi súhlasím s príspevkom od jakubkovejmamy... môj syn bude ma 13 rokov, tiež sme užívali tiapridal na tiky. čítala som leták, bola som z toho na nervy. aj som si poplakala ale to nepomôže. Nám tiež do nejakej miery pomohol. Teraz sme prešli na risepro. tiež som si prečítala leták, no katastrofa. konzultovala som to s dr. a tiež mi povedala, nech nečítam letáky, mám jej dôverovať a zdá sa mi , že nám to začína zaberať. chodíme do nr k dr. Galvánkovej. Som spokojná s liečbou. Sama by som mu nijako nepomohla. Škoda, že sme to začali riešiť neskoro. Môj syn sa narodil pridusený, bolo to klbko nervou a takisto aj ja z neho. Spánok u neho totálne absentoval. Vo štvrtom ročníku začal mať nočné mory, kedy som k nemu stávla každú noc ako na kojenie. Začali velké tiky - mikanie hlavou. Boli sme u neurologičky a potom u psychiatričky. Chodíme k nej dva roky a je to ovela lepšie. Podotýkam, že syn je nadpriemerne nadaný, vodca v triede, takže žiadne výsmechy od detí. Máme super triednu učitelku, ktorá nás podržala.
Rada by som bola, keby sa ozve niekto, kto má takéto problémy
Zdravím všetky mamičky,ktoré majú problém s deťmi.Ja mám 7 ročnú dcérku,je prváčka.Má stále nejaké problémy,už som z toho pravdupovediac zúfala.Všetkého sa bojí,nechce chodiť sama do školy,ani sama zo školy,tak musím chodiť stále s ňou aj ráno,aj poobede po ňu -ale to nie je pre mňa problém,lebo som doma,do práce ísť nemôžem hlavne pre ňu.Začala sa mi zajakávať,išla som teda s ňou k Logopedičke,tá nás poslala k Psychologičke a k Neurologičke a práve neurologička nám predpisala spomínané kvapky TIAPRIDAL.Keď som začala čítať príbalový leták,zľakla som sa,až mi prišlo zle,až ma napínalo.Neviem teraz,čo mám robiť,bojím sa dcérke dávať taký silný liek,keď asi v troch bodoch je napísané,že môže dojsť aj k smrti.Prosím Vás,ak má niekto taký istý problém,ako ja s dcérkou,tak mi napíšte.Ďakujem
Ahoj, mojmu malemu tiez v pondelok predpisala psychiatricka tiapridal kvapky.Ma to uzivat 3x po 6 kvapiek.Tiez mam z toho obavu.Mame taky problem,ze v skolke robi detom zle...a ze mava amok ked sa mu nieco nedari.Doma je vsetko v poriadku.Preto mi nejde do hlavy,ze zacina prvy robit zle.Stale myslim ci ho niekto aj nevyprovokuje.Maminky nemate taku skusenist?
nám 7 ročnému skombinovala strateru s tiapridalom, ale len navyšuje dávky, teraz dala na 8-0-8-0 a povedal som dosť, už pri 6-0-6-0 bol jak nafetovaný, bol síce kľudnejší, ale sústredenosť a chuť niečo kresliť sa nezvýšila. Zvýšila sa únava a nechuť do jedla, celé pobedie väčšinou preležal schúlený na posteli, že je unavený. Žiadne tiky nemá a samotná doktorka sa mi nepáči. Že netreba veriť letákom? Blbosť. Tiapridal nie je na liečbu ADHD, je to psychotikum utlmujúce nervovú sústavu s príliš veľa vedľajšími účinkami.
Knihu nežiaduci účinok:SMRŤ mám doma a podľa môjho názoru je skutočnosť ďaleko horšia ako je v nej popísané.
@lia09 Prosím vyhod to, keby si videla dokumenty, ktoré ja, ani ten recept by si nevzala. Stále sú iné alternatívy, zmena stravy, prírodná liečba, aromatetapia. A vy ostatné, čo sa vyhovarate, že bez liekov to nejde, blbost, všetko ide. Tieto lieky sú len o biznise. O ničom inom. Máte doma živé mŕtvoly, omámené, otapene deti.
@vintage_lady vieš čo,príd sa k nám pozrieť a potom niečo hovor.
@lia09 mpja mala Tiapridal len na tri mesiace v cca 5,5 roku tie kvapky, 3-0-5 , bolo to prvé čo brala, zabrali krásne, viac sa smiala, bola šťastnejšia, prestala si ohrýzať nechty, zmiernila sa agresivita, oťapená nebola vôbec. Potom nebrala nič, o dva roky mi znova dala psychiatrička Tiparidal, už tablety, ale tie akoby nezabrali vôbec, tak sme ich po mesiaci tuším vysadili. S tými liekmi je to tak, ono to nie je Ibalgin ani paralen........na dieťa môžu pôsobiť hocijak. Poznám veľa ľudí, čo majú deti od mala na týchto liekoch, ako poviem, aj my sme už siahli a nevylučujem, že v budúcnosti budeme siahať znova po takých...... samozrejme, že sa im snažím vyhýbať, resp.ich nasadenie čo najviac oddialiť do vyššieho veku. Ty už zváž čo a ako
@lia09 a tiež sa pekne rozjedla, zmizli aj iné neurózy-pri tom Tiapridale, prvýkrát. Po druhýkrát už tieto benefity sa proste nejako neukázali-síce ani oťapenie, ale ani zmiernenie neuróz, väčšia chuť do jedla.....nechty si možno trošku menej hrýzla aj pri tom druhom braní, ale....už som to vysadila, uťž to účel nespĺňalo-nebola spokojnejšia v kolektíve, nebola menej agresívna, nebola menej nervná....
@malinkaaninka vieš čo, každý máme doma niečo, takže buď nacpes dieťa liekom, alebo prehodnotis svoje priority a na lieky sa vykasles.
Ľahko je súdiť.......ak niekto nekráčal v topánkach druhého. Preto je to jedine na rozhodnutí mamky....ako veľmi treba malej ten liek, a či to skúsia.......
Na každého to inak pôsobí, niekomu pozitívne, niekomu negatívne, niekomu vôbec dieťa je stále vo vívine, takže čo platilo pred rokom, dnes už nemusí. Ja som povedal dosť v tom zmysle, že ich už nebudem navyšovať na 8-0-8-0, zo 7 som dokonca znížil na 6 a badám, že sa mu zvýšila chuť do jedla a už nieje jak bez ducha. Vynechal som všetky sladkosti s rafinovaným cukrom. Ak chce sladké, bude banán alebo hrozienka, na chlieb lekvár alebo med.
@lia09 aj my sme takto boli teraz je môj malý prvak a do 2rokov my spával z 24hodín len 4hodiny tiež nám predpísala neurologička Tiapridal ....začal ho užívať a furt sa mi zdal taký oťapený (vyzeral ako keby drogoval) nakoniec sme ho vysadili a aj neurologičke povedala narovinu že mu ich nebudem dávať .....detská dr mi poradila že si mám kúpiť Magné B6 a vitamíny s Omega 3mastnými kyselinami a spánok a aj zmeny nálad prestali.