Koľko sodíka by malo prijať nedojčené dieťa vo veku 1-3 roky? Všade len píšu, že dojčeným jedlo rozhodne nedosálať, pri starších sa soli vyhýbať a neponúkať často príliš slané jedlá (napr. syry). A potom "šokujúce" správy typu, že soľ je aj v polotovaroch a keksoch.
Ok, to je všetko logické, ale keď som hľadala info, koľko je teda optimum a koľko už príliš, našla som len zdroj v angličtine (https://www.nhs.uk/chq/Pages/824.aspx?CategoryI...
up to 12 months – less than 1g of salt a day (less than 0.4g sodium)
1 to 3 years – 2g of salt a day (0.8g sodium)
4 to 6 years – 3g of salt a day (1.2g sodium)
7 to 10 years – 5g of salt a day (2g sodium)
11 years and over – 6g of salt a day (2.4g sodium)
Takže, ak trojročný zje 50g bryndze, tak má 60% dennej dávky soli? (100g bryndze má 2,4 g soli).
Stále iba propagujú, že cukor je zlý, ale veď tá soľ sa prešvihne o dosť ľahšie...Keď už len 2 deci (kravského) mlieka majú 0,4g soli (umelé mlieko má 0.07 g/100ml).
Riešite niekto vedome soľ v jedálničku? Ja varím podľa mňa zdravo, ale tie dva gramy sa mi zdajú veľmi málo. To ak má na raňajky plátok šunky, tak na olovrant by už nemohol mať mliečnu kašu.
Ja davam malej od 8 mesiacov do kazdeho vareneho jedla medzi prsty par zrniecok soli a vobec neriesim presne mnozstvo. Skor nedavam cukor,resp pokial neberiem to mnozstvo ktore je v pecive. Pamatam si ked prisla tato norma a nasa kucharka podla nej zacala v skolke varit. Nikto yo nechcel jest, deti nosili nazad cele taniere a to napr my doma pouzivama sol ozaj velmi malo. Ked k nam pride svagrina,pomaly celu solnicku si vysype do jedla.
@matrix87 tak ja viem, ze ked mu dam teraz aj 10 platkov sunky do jednej ruky a nanuk do druhej, tak ho z toho na mieste neprekoti. Ked si pozries, co jedia niektore kultury, tak je jasne, ze organizmus prezije aj ked je hrozne nezdravo. Ale tiez nechcem, aby som teraz bola spokojna, ze je pestru stravu a potom mal v tridsiatke problemy s oblickami. No a keby som varia tak, ako moja mama, tak si vykrmim tucne dieta, rovnako, ako som bola ja. Tak neviem, ci ohladom soli by som mala tiez ist podla nej...
Ved prave, nikto to nikdy neriesil, ale pozrime sa v akom stave maju povedzme 50tnici tlak, cievy, srdce a oblicky.. ja si tiez myslim, ze je namieste davat na mnozstvo soli pozor. Mam 3 rocneho syna a jedlo mu nesolim. Myslim, ze dost soli prijme prave v pecive, platku sunky, syre atd. Sebe sa tiez snazim solit co najmenej, lebo napriek tomu, ze mam len 33, mam mierne zvyseny tlak. Ale samozrejme, ze obcas niekde na navsteve neodolam chipsom :D
@najk osobne si myslim ze ovela viac nam skodi stres ako ta sol. U nas doma sa vzdy vela solilo, uz od babky a nikto nema vysoky tlak, prave naopak, mame nizky,nikto neumrel na infarkt. Avsak mame geneticky velke predispozicie na porazku, lekarka sa zhrozila ked videla moja vysledky, a samozrejme to ziak budu mat aj moje deti a s tymto nam ani strava nepomoze. Co samozrejme nechcem povedat ze mame jest hocico.
odkedy mi mala chudla a nejedla zacala som solit a cukrovat a div sa svete...konecne daco da do ust
nasi rodicia prarodicia navarili jedno jedlo a nebolo tolko kecov okolo
@elzena2 no mne to zistili uplne nahodou v tretom tehu a moja gynekologicka a aj moja obvodna zhodne zhrozene,ze co som najhorsie mohla, to som podedila. Mam uplne zhodne vysledky s mojim otcom,akurat ze on ma 65 a ja 35. Vacsina ludi ma tak dva tri markery ktore to sposobuju, ja mam osem a navyse aj asi tri z nich sposobuju potraty, co sa u nas tiez hodne vyskytuje. Genetika je proste..... S tym clovek vela nenarobi.
@mechurik nastastie s tymto problem nemam, zje skoro vsetko, takze preto sa chcem inspirovat, ako varit, kedze si mozem "dovolit" varit aj take jedla, co vacsina ludi povazuje za mdle. Tak, pre porovnanie, ci si ludia davaju na tu sol pozor. Lebo mna osobne tie 2gramy prekvapili.
@najk ved pisem ze ja uz doma solim minimalne, ale zas nie ze vobec. Moj znamy doktor mi vravel ze ovela vacsia zataz na detsky organizmus je nedat tri roky nic, nesolit,necukrit, vsetko zdrave a pride do kolektivu kde sa dava vsetko a zrazu to dostane naraz do tela. To iste zistili pri alergiach, uplne sa vyhnut alergenom sa vobec neosvedcilo.
@pininka inak, tusim zacina trend, ze rodicia uz tlacia na skolky a videla som, ze nejedna mala hned na stranke uvedene, ze varia bio. Tak urcite aj tej soli/cukru museli ubrat, zaradit pohanku a spol. Len zas minule mi jedna vychovavatelka vravela, ze organizovali detsky denny tabor, jedlo lokalne a bio, a ze deti to nechceli jest, lebo neboli na to zvyknute.
ked si vygooglis myty o jedle, tak to, ze vela soli skodi, je mytus - jasne, netreba sa priotravit, ale normalne solenie nikomu neuskodilo.. ja som to neriesila, ked sa mi zdalo od jedneho roka, ze prikrm mal mdlu chut, tak som jej zacala davat to, co jeme my.. a je uplne zdrave rozumne decko, nic jej nechyba.. a apetit paradny 🙂
@elzena2 no to nase bio, tomu ja neverim vobec, uz tu boli take kauzy. V statnych skolkach musia varit podla urcitych pravidiel a ozaj sol sa dava minimalne,ale aj cukor. Skus dat detom na dukatove buchticky krem bez cukru. No hnus ze az. Dalsia vec, zemiaky musia byt trikrak do tyzdna, naco preboha, ved nemaju ziadnu vyzivovu hodnotu. A takych veci je kopec.
@elzena2 len taka pikoska - nedavno som mala vazne zdravotne problemy a z vysledkov krvi vyplynulo aj to, ze "malo solim" a mam solit viac, lebo mi sol chyba! Pritom solim, ale tak normalne, neobmedzujem vedome solenie. Takze z toho usudzujem, ze asi musi byt dost tazke solit privela. Ak ti z jedla nebrni jazyk, co je tam tolko soli, tak myslim, ze stresovat netreba.
moja rada - neriad sa tabulkami, internetom ;) nikdy som to nesledovala, ani nesledujem, ked bol maly, tak som nesolila vobec (teda to, co som varila), neriesila som, ci moze zjest jeden platok sunky alebo jeden rozok... Internet a tabulky su sice niekedy fajn, ale skus sa opytat starsich zien (mama, stara mama) ako to bolo pred internetom a ujom Google-om, ktory vie vsetko ;)
Sol je predsa vsade ;) aj v sladkych kolacoch, palacinkach... vsade... a nikto sa nikdy nad tym nezamyslal, len tato dnesna doba nam stale dava dovody na obavy a strach a neviem co vsetko...