2,5 ročný syn má slabšie pršteky

janapeterjana
16. dec 2021

Ahojte maminy. Neviem ako to vysvetliť, ale 2,5 ročný syn má také slabšie pršteky na rukách, akoby v nich nemal dosť sily.. Napríklad keď má odtrhnúť suchý zips na topánky, veľmi sa na to sústredí, pomalinky to robí, proste akoby tie rúčky mal ako z handry. Prejavuje sa to vo viacerých veciach, celkovo je jemná motorika slabšia. Dá sa to nejako cvičiť, trénovať? On trochu zaostáva v jemnej aj hrubej motorike, rozpráva zatiaľ len pár slov, má slabšie aj bruško a chrbát. Neviem, ako posilniť tie ruky...

kacena4
16. dec 2021

nevuem odkial ste ale okrem domaceho trenovania odporucam rehabilitaciu doma napr stipce/klukne, navliekat goralky, vkladat predmety do tvarov, kreslit s nalamanou voskovkou nie ceruzkami kvoli spravnemt uchopu, triedit prednety do nadob, vkladat ruky do 2-3kg sosovice, hrachu, fazule v nadobe a hladat schovane predmety...

lucik194
16. dec 2021

jemna motorika - vkladacky, navliekacky

lucik194
16. dec 2021

hruba motorika - preliezky na ihrisku, natiahnes doma svihalo snuru na zem bude po nej chodit, dokaze uz vyskocit? trenovat vyskok, preskok, vyliezanie na sedacku s jednou nohou potom druhou nohou, kupte mu loptu velku hadzat s nou, velke kolky a tie zhadzovat, male lopty nech hazde na dialku (nase nasp. na dialku hadzali do pieskoviska ..... bolo to na "terc" a terc bolo pieskovisko
odrazadlo ma? trening balansu (v tomto veku nase baby jazdili uz davno same) ak nemate sneh nauci sa jayźdit aj v zime
taktiez dobre su hrube kriedy (farebne kupis v lacnych obchodoch za 1€) s tym nech vonku kresli (ak nemate sneh)

nwnw
16. dec 2021

@janapeterjana ak ste sledovani niekde na neurologii a rehabilitaciach, tak sa popytaj tam. Na prsty je dobre cokolvek od kreslenia, plastelina, kyneticky piesok. Ja niekedy zamiesim detom cesto a nech sa hraju 😉.
Hruba motorika nepises ako zaostava. Kazdopadne pofdporovat pohyb,cvicit ma fit lopte, trampolina...
Dobre je detske plavanie.