Ahojte prišla som si poradu syn 2,5 ročný má ABKM po roku na diéte po výsledkoch z krvi kde sa ukázalo že alergia pekne klesla ale ešte stále trvá som mu dala kúsok sušienky ktorá obsahuje odtučnené mlieko, zatiaľ je bez reakcie. Ako mám ďalej pokračovať zvyšovať dávku ? alebo dávať kúsok po pár dni a až potom ? a čo si všímať či nemá hnačku bolesti alebo tak ? lebo mali sme reakcie aj opuch pier a fľaky, žihlavky predtým čo som mu skúšala dať napríklad korbáčik alebo som mu potreba mlieko surové nad perou. Dočítala som sa o mliečnom rebríčku že tam sa má začať sušienkou, tak som skúsila tak no a nečakala som že reakciu nebude mať tak teraz neviem ako ďalej😂
skusila som mu dat kusok korbačika nič mu nebolo na druhy den sme šli na alergo spravil mu testy a videl ze mu klesli hodnoty povedal ze nevh mu smelo dam a ked som mu dala polku korbacika opuchla mu horná pera + fľaky.
Za mňa žiadne sušienky, rovno jogurt, či mlieko. A dávať deň po dni a pridávať množstvo.
@july0 ja to riešim s čerstvo 3 a 4 ročnými synmi. Staršiemu mi kázala lekárka začať dávať najprv do varenia bezlaktozove výrobky, smotanu, maslo atď. Aspon dva týždne takto fungovať, potom pridať bezlaktozove jogurty a až nakoniec surové bezlaktozove mlieko a sušienky s normálnym maslom. Nechoď rovno na normálne mlieko. Ak nebude mat s týmto bezlaktozovym reakcie, tak by som skúšala rovnaký postup s normálnymi mliečnymi výrobkami.
S mladším sme stále ABKM.
@danielahamar no praveze jogurt sme mali v 9 mesiaci v umysle mu zaviest mliečne vyrobky asi po troch lyzickach fľaky po tvary plač tiekli mu sople bolesti brucha a svrbenie tváre, mlieko ked si dám troška na prst obtrem mu peru tak ma tam do minúty červeny výsev. Práveže prepečene mlieko ako v sušienke alebo v koláči sa dobre toleruje. tak ja neviem🤷♀️ už neviem čo mu mam dávať preto skúšam. Z 10jedál ktore môže mu 8 jedál nechutí(myslím obrazne) takže ja len zo zúfalosti pýtam rady ktora mamicka sla podľa toho mliečneho rebrícka
@july0 nám kázal na gaste zavádzať najprv len bezlaktozove, obyčajne kravské mlieko je ťažšie na strávenie. Takto dávať po troškach a po pár dňoch zvyšovať dávky. Obyčajne mlieko sme zaradili asi až po mesiaci a aj to len po malých dávkach. Vsimaj si čokoľvek co môže vyvolať alergia ako vyrážky, opuch, ekzém, hnačka, zahlienenie, nespavosť, plynatosť...
Našich bolelo bruško a mladší bol veľmi dlho na veľkej potrebe, aj 45 minút sedel na toalete a mal aj nafúknuté brucho
@july0 ak mal fľaky po korbacikoch, ja by som veruže nešla ani do susienok, tiež som už skúšala niekoľko krát, od 4m., malý ma 3r., ale ale zo všetkého ho boli brucho a hnačka hneď do 5min, takže ani mu nemám nič dávať podľa alergologicky, aj do škôlky mu varím ja na celý deň a
@ivik111 tiež mi to príde divne taky postup
@danielahamar a varíš mu na každy den nove jedlo ? alebo možeš variť na dva dni ?
@july0 iba polievku robievam na 2dni, inak každý deň druhé jedlo nove
@ivik111 nie ono to bolo takto. Zistili nam silnú alergiu tak nakázal prisnu dietu, potom sa stalo to že na oslave mu dali kusok korbačika samozrejme som skoro zkolabovala ale nič mu nebolo. Potom sme sli na alergo tam som mu to povedala ze co sa stalo ze mal kusok a nic mu nebolo a urobil mu testy. Videl ze mu mlieko kleslo a že mu mam davat tie korbačiky po troške. lenze na druhy den po vysledkoch som mu dala troška viac. mozno polovičku a sflakatel a opuchla mu trocha horná pera. to bolo pred 4 mesiacmi. (Ja nechapem ako nemohol mať reakciu aj prvy krat vtedy.) no a zas prisna dieta až dokým som sa nedozvedela o mliečnom rebríčku.
@danielahamar a to ako stíhaš ? mne zje možno 2 druhy polievok a tak 4 druhy hlavnych jedal. to moj bude stale dokola asi to iste
@july0 môj ma testy na mlieko negatívne od 4m., takže toho by som sa moc nedržala 😉 ak eliminacny je pozitívny, tak to proste nemôže
@danielahamar eliminačny je aky ?
@july0 tak mam doma ďalších 3chlapov dospelych, kt. treba variť, takže tak stíham. Zo zaciatku som aj polievky robila každý deň inú novú, to bol iný zahul, potom som prešla na 2dni,lebo to sa nedalo a tiež iba obmieňa zeleninovú, raz halušky, raz slíže. Inú nezje a druhe jedlo to co jedia dospelí, to je aj on a varím aj pre nich z veganskych, keďže mne nemôže ani stredný mlieko a ja tiež nemôžem.
Eliminacny je to, čo si spravila s tým korbáčikom.
@danielahamar ty kks stredný ma koľko ? jeho mlieko neprešlo ?
@july0 on začínal len laktozou, hoc podľa tohto co viem dnes, nemohol ani on mlieko vôbec od narodenia, má 18r., len vtedy sa to tak neriešili a tak isto testy na mlieko negatívne, dokonca laktoza mu teraz tiež už vyšla negatívna a ešte sa pridal aj histamin. Ja mlieko nemôžem od pôrodu tretieho vôbec, hoc nafuknutie som mala už pred tym, len ako hovorím, aj ja testy negatívne.
@danielahamar aha tak ale dá sa stym žiť. predtým ani rastlinne mlieka neboli myslim. my mame alergiu aj na bielok arasidy a strukoviny
@july0 stredný mal aj bielok, vyrástol z toho
@danielahamar to je super hadam aj môj vyrastie
3-4dni davat susienku,potom pokracovat s ďalším postupne
@july0 jasne,chapem....ono treba opatrne,ak ma taketo vazne prejavy.syn mal toho viac(BKM,vaj.bielok,soja,mandle,potom sa pridruzila psenica+lepok).teraz ma 6 rokov,krvne testy vsetko negativne,ale bohuzial iba na papieri.nieco z mliecneho toleruje-susinu,srvatku,prepecene acidko v kolacoch,prepeceny bielok atd.ale stale je kvazi na bezmliecnej /bezlepkovej strave.ak skusime pridavat uz pravidelne vo vacsom mnozstve-ekzemy,hnacky,reflux,nechutenstvo....na papieroch to ma uz uzavrete ako intolerancie s klinickymi priznakmi.taktiez nosim celodennu stravu do skolky,ideme podla jedalnicka,ale tiez je nejedak....
@july0 lekár ti povedal, že to más skúšať či prečo nepokracujete v diéte?