2,5 ročné dieťa nechce kakať

miruska1903
15. júl 2015

Mile maminky, obraciam sa na vas s prosbou o pomoc- moje dieta (2,5 r.) ma problem, nechce kakat, stiska ritku, ked to nanho pride a uz to trva nejaky ten cas- skusali sme vselice mozne- Duphalac, vlakninu, probiotika, slivky, jablka a vsetko mozne. Problem je v tom, ze jeho nezapeka, on sa len boji pustit- boli sme v nemocnici a robili mu tam klystir a odvtedy sa to s nami vezie. Skusali sme ucit ho na zachod, nocnik- ale nic nepomaha. Stale a vsade stiska. Ked uz dlhsie nekaka, dame mu cipok, ten zaberie, ale ten krik pritom...Viem, ze niektore z vas sa s tym stretli- co vam pomohlo? Vsetci mi hovoria, ze mam byt len pokojna, neriesit, ze to same prejde, ale ja sa uz na to nemozem pozerat, ako sa trapi...dakujem

jaja1979
15. júl 2015

@miruska1903 Presne toto som mala s prostrednym synom - trvalo to dost dlho, nechcel kakat ani za svet, pretoze parkrat sa stalo, ze mal tvrdu stolicu a sposobila mu krvacajuce trhlinky na konecniku - a samozrejme ho to bolelo. Tiez som davala ovocie, stavy, prirodne prehanadla, cipky, dokonca raz klystir, nechcel ani za svet kakat. Az jedneho pekneho dna videl na zachode sesternicinho syna ma wcku, ako tlaci a on to vyskusal tiez - a odvtedy pokoj. Unho to bol len psychicky blok a toto nanho zabralo. Myslim, ze u vas je to nieco podobne, treba len trpezlivost a skusat vselijake finty, drzim palce, poznam to, je to o nervy...

esterba
15. júl 2015

@miruska1903 My sme sa na nočníku silno objímali a vtedy sa malá po čase odvážila. Potom treba veeeeľmi pochváliť za výkon. Trvalo to niečo vyše mesiaca a už ju to prechádza.

meiwe
15. júl 2015

Nam pomohol duphalac cipky vela ovocia a zeleniny surovej. Kupili sme jej rybku lebo rybka papa hovnia a tak mala motivaciu kakat. Za kazdu kakanicu hrozna chvala a tesenie sa ukazovanie zvieracich hovienok vonku a chodenie s nami na zachod . Teraz chodi aj za psom a hovori aby kakal lebo to neboli.

25daniela
15. júl 2015

U nas zabrali rozpravky, za odmenu vzdy bola rozpravka, to bolo jedine, co dieta zaujimalo 🙂 takze postupne to zabralo...

miruska1903
autor
15. júl 2015

dakujem maminky za rady. Ak sa este mozem opytat, kam kakali deticky? plienka, serblik, WC? co je najlepsie?

vivuska666
15. júl 2015

@meiwe zááááááchvat 🙂 rybka papa hovna 🙂 🙂 🙂

lilinka76
16. júl 2015

Môj syn to mal tiež. Kúpte si homeopatiká - volajú sa opium 5ch - sú to také malé guličky, sladučké, dávkujte mu cca 3 guličky 3 krát denne, náš spapal 2 balenia a bolo po probléme. Ale doteraz mu stolicu strážim - vždy ho večer posielam, a to už má 7 rokov 😀

me_to_you
16. júl 2015

@lilinka76 a na čo sú tie homeo zamerané?

tajka1986
16. júl 2015

U nas zabralo chvalit chvalit chvalit a ospevovat vysledok 😀 za odmenu som davala gumeneho medvedika,toto funguje lebo ich zboznuje

mimisami
16. júl 2015

aj náš malý s tým mal problém, dokázal stolicu zadržiavať aj štyri dni, raz sa dokonca stalo, že už bol taký plný, že sa mi v škôlke pokakal, jednoducho už to vyletelo. Šla som v zúfalstve za pediatričkou, dala nám nejaké homeopatická a myslím, že aj to mu pomohlo, ale hlavne čas...... teraz už ide sám a zakričí mi, aby som za ním nešla (samozrejme sa musím tváriť strašne záhadne) a keď už je hotovo (čo zistíme už aj podľa vône v dome) tak mi zakričí " mami poď sem!" tak prídem a musím ho strááášne vychváliť ako veľmi ma prekvapil a spravil mi radosť. Už to považujem za obrovský posun vpred, pretože boli štádia, že nešiel dlhšiu dobu a bolieval ho z toho ľavý bok. Ale v škôlke nejde aj tak donesie to vždy domov, neviem, či sa bojí, že by ho nemal kto utrieť (je zvyknutý, že po každej stolici mu umývam riťku od malička), dala som mu už aj do skrinky vlhčené servítky, ale nepôjde tam ani tak. My sme boli z toho zúfalí, skúšali sme po dobrom, po zlom, ale nemá to význam, zbytočne ho stresovať, jemu to musí v hlavičke dozrieť a príde to samo. Tak mi to vysvetlila aj doktorka a mala pravdu ....byť trpezliví a za každý úspech ho pochváliť, príp. odmeniť. Náš teraz chodí: "mami vykakal som sa, mohla by si mi dať za to nejakú sladkosť"

mimisami
16. júl 2015

Pozerám, že Váš malý ešte nemá ani 3 roky, nášmu Samkovi to trvalo skoro do 4,5 roka. Nebojte príde to, mám aj dcérku a môžem to porovnať, je pravda, že v niektorých veciach chlapci dozrievajú neskôr.......okrem sprostostí u nás asi vo všetkom.....

monikafilip
16. júl 2015

@miruska1903
Ahoj, aj moj starší syn mal tento problém, tak okolo 3 rokov. Ako 2,5 ročný sa odučil od plienok, chvíľu to bolo OK, cikal aj kakal v pohode do nočníka a potom to začalo. Párkrát mal tvrdšiu stolicu, bolelo ho to pri kakaní, tak začal zadržiavať. Nekakal 2-3 dni, raz na dovolenke tuším 5 dní, katastrofa...
Skúšali sme všetko možné, už vymenované, najlepšie zaberal Duphalac - ale pravidelne, denne, asi 2 týždne, plus vláknina - dá sa kúpiť v lekárni, rozpustíš v nápoji (voda, čaj, mlieko, to je jedno, čo Ti vypije). V extrémnych prípadoch aj čipok.
Ale najlepšie na taký nácvik zabrala odmena - nálepky. Kúpili sme nálepky z jeho najmilšej rozprávky Autá (Cars) a za každé kakanie sme lepili nálepku na kachličky na chodbe. A zakaždým sme ich porátali - on miluje počítanie, tak sme vždy spolu rituálne prerátali tie nálepky. 😉 To nakoniec zabralo najlepšie a postupne prestal potláčať nutkanie na kakanie. (Dodnes máme polepenú 1 stenu nálepkami za kakanie, aj keď dnes to už nepotrebuje).
Ale bolo to na dlhšie, trvalo to minimálne 2 mesiace, ak nie viac... A hoci má už 5,5 roka dodnes občas potláča kakanie, najmä mimo domu, nechce veľmi kakať napr. v školke a pod.

miruska1903
autor
16. júl 2015

@lilinka76 A to su nejake na podporu kakania? a su aj pre taketo mensie deticky?

miruska1903
autor
16. júl 2015

maminky, dakujem vam za odpovede, som sa potesila, ze nie sme sami a budeme teda skusat- skusime tie nalepky- to by mozno zabralo- len ci dostanem nalepky Masa???lebo my teraz na tom frcime. 🙂

zuzka38
16. júl 2015

@miruska1903 to mate skor psychickeho razu ak to chapem spravne?
ako ste presli odplienkovanim? je uplne odplienkovany? xce sediet na nocniku a wc v pohode?

miruska1903
autor
16. júl 2015

@zuzka38 cika uz len do serblika alebo zachoda. Na WC vobec nesedi- nechce, jeduje sa a na serbliku v pohode obsedi, ale nevykaka sa. Kaka zasadne len do plienky. Je to psychickeho razu, urcite, lebo jeho nezapeka, aj hovienka ma take normalne, nie tvrde, ani tmave...len nechce pustit...

zuzka38
16. júl 2015

@miruska1903 a ty ho nechas kakat do.plienky alebo "nutis" kakat do zachoda?

miruska1903
autor
16. júl 2015

skusali sme zachod, ale nechce tam byt, takze nenutime. Ked si sadne na serblik sam, ok. KEd si pyta plienku, dame mu ju. Nema zmysel ho nutit...akurat si to sprotivi este viac...

zuzka38
16. júl 2015

@miruska1903 presne tak..tak to robis dobre tsk zelam vela troezlivosti..nam pomohlo aj to ked sme o kakani prestali rozpravat a vysvetlovat pretoze velmi dobre vedis o co ide..cize sa o tom.nebavime ak vidim ze mu treba kakat vezmrm ho a neverbalne posadzam, ked xce sediet necham ked nexce nenutim..vela sil

lilinka76
17. júl 2015

@me_to_you
@miruska1903 neviem na čo sú zamerané, mne to poradila pediatrička, skúsila som a zabralo...

zizi11
1. sep 2015

@miruska1903 A mozem sa prosim opytat ci ste od jula nejako postupili? My mame tento problem uz vyse roka vzdy take stredave obdobia. Vzdy mi kaka tak kazdy 4 den na 5ty uz jej vacsinou davam easylac lebo je nervozna, uplakana, brusko spuchnute. Boli sme aj na gastro creva jej funguju spravne, ma dve male ranky na konci konecnika ktore ju mozu stipat pri tvrdej stolici, tiez sme dostali duphalac ale mam pocit ze uz nezabera. Cele leto bola ako tak ok myslim ze plavanie jej velmi pomahalo ale posledne 2/3 tyzdne sme spat na cipkoch ☹ uz som z toho zufala velmi sa bojim aby z toho neochorela. Velmi o tom rozpravat nechce ale asi sa boji kakat ze ju to bude boliet ☹ strava, zmakcovace stolice, pohyb toto vsetko ma upravene ale aj tak nic. Mame odmeny, kalendar s nalepkami vsetko co sa len da....ale ked pride na den D a ma krce na kakanie ona to radsej predycha a funguje dalej ☹ Dievcata poradte mi ako jej mam pomoct?

miruska1903
autor
1. sep 2015

@zizi11 ahoj, nepokrocili sme nijako...stale dookola to iste- duphalac, cipky, odmeny....nic nefunguje. Sam mi povie, ze sa boji...od zajtra nastupujeme do skolky- vela mamiciek vravi, ze sa to zvykne upravit, ze ked dieta vidi ine deti kakat, ale neviem...no uvidime...ale coraz castejsie sa s tym stretavam v okoli, ze kopec deti to ma, len nie kazda maminka o tom hovori...

zizi11
1. sep 2015

@miruska1903 ten kto toto nezazije netusi co je to za stres ☹ Aj my zajtra nastupujeme do skolky o co viac ma to desi lebo ja som zas pocula ze deti si radsej nosia kakanie domov a plus ze casto mavaju tmavy moc lebo tam slabo na nich dohliadaju aby deticky pili. Do dcerky stale tlacim vela vela vody co mi radili aj na gastre a teraz ked uz ani nad tym nebudem mat kontrolu....no neviem ☹ Duphalac nam zaberal na zaciatku teraz s nou uz ani nepohne. Rozmyslam uz aj nad homeopatiou neviem. Ved to nieje normalne kombinacia Acidko, melon, tekvicova polievka, slivkovy dzus atd atd sak mna by uz roztrhalo a s nou to ani nepohne ☹ zaboli ju brusko, predycha krce a pride ku mne uz dobre mamka podme sa hrat ☹ a nedaj boze jej poviem ze moze kakat tak vresti na ratu ze nie. A ten stres a plac a krik pri cipku, pukne mi z toho srdce ☹

katrin21
1. sep 2015

@zizi11 psylium si skusala??
jo a zo skkusenosti jednej detskej lekarky mozem odporucit ALOE VERA, ale kvalitne, od Forever Living je huste a ciste... pre deti je s broskynovou prichutou, daj rano a vecer pol deci a do 2t mas podla mna po probleme. fakt. . a este aj zlepsis iimunitu.
Najdi si niekoho v okoli, kkto s tym robi, ale ked chces, poviem ti, ako a kde si kupis sama, v pripade zaujmu mi napis IP, poradim co viem...

katrin21
1. sep 2015

@miruska1903 detto ako hore pisem.

zizi11
1. sep 2015

@katrin21 A Aloe mozu aj take male deti? Ja som vlastne uz davnejsie chcela kupit Aloe ale sebe tak to mozeme obe brat len som nevedela ze aj male deticky to mozu.

katarina644
1. sep 2015

@miruska1903 ahoj, ja uz mam pat rokov s tym nervy s malym chlapcom. teraz sme boli na chire, doktor nam poradil po kazdom jedle ako ranajky, obed, vecera treba dat dieta po 10-15 minutach na nocnik. zevraj to pomaha, teda mi mame aj nasadenu dietu, aby mal maksiu stolicu, ale inak zacali sme to realizovat a postupne to ide pomalicky.

katrin21
1. sep 2015

@zizi11 ano, mozu, tam sa len znizuje davka. aloe je prirodna vec, to je ako keby dieta nemohlo napr. kamilkovy caj, alebo tak. takze aloe uuuuplne v pohode, len sa dava menej ako dospelemu.
Nekupuj ale hocikde, naozaj si kup krasne huste , ciste a 100% prirodne a hlavne, len z duziny, nie cele listy zlisovane ( v kožke je totiž aloín) .. mamm osobnu skusenost od forever a preto ho mozem aj odporucať, ze je dobre... a to broskynove bude detom veeelmi chutit...

zizi11
1. sep 2015

@katrin21 Dakujem za radu aj za znacku 😉

miruska1903
autor
1. sep 2015

@zizi11 akoby si pisala z mojej vlastnej skusenosti...uplne ta chapem a citim sa takisto...a lezu mi na nervy vsetci, ktori mi radia, ze to nemam riesit a ze ono to same prejde...ako to nemam riesit, ked mi dieta nekaka alebo place, ze chce a nechce a atd....no skusim to aloe asi. Na ten serblik ho davam po kazdom jedle uz 2 mesiace a uplne zbytocne...on si tam posedi a to je vsetko. na WC nechce...