2,5 ročné dieťa má nádchu s teplotou a máme doma novorodenca

diana_81
7. jún 2014

Ahojte maminy,

Prisli sme z porodnice a bum - 2,5 rocna dcerka zacala soplikovat a dnes poobede jej uz stupa teplota. Rozdelili sme sa s manzelom a on sa venuje dcere a spi s nou, s novorodenym synom som prevazne ja. Zacal zial uz trosku kychat a mal priesvitny soplik ale teplotu ma stabilnu. Mate nejake skusenosti ako to najlepsie zorganizovat? Vela vetrat, kvapkat do nosteka fyziologicky roztok, pripadne materske mliecko, vyvysit matrac, odsavat (zatial niet co, mozem v tomto veku i odsavackou na vysavac ci len takou balonikovou?)... Akekolvek rady pomozu. Nechcem hned bezat k lekarovi kedze je sobota vecer a skoncime na pohotovosti s kopcom chorych ludi ale ani nechcem s takym drobcom nic podcenit. Dakujem za rady!!! Ci este lepsie ak ste to mali podobne ako ste to zvladli vy?

ellca123
7. jún 2014

u nas ked deti donesu nejaku pliagu/chripku,kiahne..../tak tym vzdy prejdeme vsetci a vsetci si to odmarodujeme
ale idete na to spravne

lucy125
7. jún 2014

no u nás to neobide nikdy nikoho,hoci sme len traja,aj v januári brušnou chripkou sme si prešli všetci.takže ak bude soplik iba odsávat kludne aj odsávačkou na vysavač je od narodenia,striekat materske mliečko,alebo morsku vodu,ako physiomer,alebo noštek pravidelne vytierat vatovou tyčinkou namočenou napr v physiomeri a vela vetrat kedže su horučavy.postupne uvidíš čo a ako s drobcom,kedže nemá ešte žiadnu imunitu,ale materske mliečko by ho mohlo ako tak ochránit.

jana_eyre
7. jún 2014

neboj, u nas to tiez tak bolo, len mala bola troska starsia, mala takmer dva mesiace, ked dostala od brata nadchu.. to, co pises je spravne aj odsavacku na vysavac vklude pouzi, ak bude treba - neublizi.. moja skusenost s mechanickou odsavackou je zla, takmer nic neodsaje..

pokial nema teplotu, zvladnete to sami, polohuj ho, aby mal hornu tela vyssie ako nozicky /mozes mu postielku podlozit knihami/, vela vetraj, nos zvlhcuj.. ak by sa mu ale zvysila teplota v ritke, isla by som k lekarovi.. drzim paste, nech to co najrychlejsie a najbezproblemovejsie prejde..

gromkaver
7. jún 2014

@diana_81 ahojky, novorodenci mozu kychat, este stale sa cistia, pokial by zacal soplik tak urcite kvapnut roztok a kludne odsavacku na vysavac. ked mal maly 6tyzdnov, tak mal zapal priedusiek, dostal od starsieho a aj ked starsi prinesie domov soplik, zvycajne tym prejdeme vsetci, teda aj my-rodicia 🙂. pokial sa tvojmu drobcovi nezvysi teplota, tak je to pohodka a robis dobre, ze sa ich snazis "oddelit" aj ked uplne separovat je nemozne. osobne si ale myslim, ze malinky bude oki, drzim palce 🙂

susi123
7. jún 2014

Idete na to velmi dobre! Moja skusenost: nas maly dostal sopliky odo mna, uz do porodnice som isla s nadchou, a zial, nevyhlo sa mu to. Maminky vyssie radia dobre, babatko treba polohovat, vela vetrat, odsavat nostek- tiez nemam s mechanickou odsavackou dobre skusenosti, vytiahla malo soplikov a malemu dost vadila, kedze sa musi vkladat hlboko do nosteka. Myslim, ze ked sa vysavac nastavi na nizsi vykon, nemoze malinkemu odsavacka ublizit. No a vytierat nostek- my sme vsak namiesto morskej vody pouzivali fyziologicky roztok, ako spominate aj Vy, morske vody nie su vhodne pre uplne malinke babatka. Ak by soplik pretrvaval, hoci aj bez teploty, isla by som k lekarovi. U takto malych deti je aj obycajna nadcha komplikaciou- jednak stazuje dychanie (a takyto drobec si nedokaze este pomoct nadychom ustami!), jednak to rychlo "prelezie" do usiek alebo hrdla, potom hrozia zapaly. Nechcem strasit, ale mam s tym skusenost, nas krpec skoncil ako 2-tyzdnovy na antibiotikach....
Prajem vsetko dobre, aby bolo babatko v poriadku.

hamca
7. jún 2014

@diana_81 no nam sa stalo pred 4 mesiacmi to iste. Malinka mala asi 2 tyzdne ked starsia dcera chytila strasnu anginu, 5 dni bojovala s teplotami 40 stupnov abolasom na obe sama a tak som baby nemohla izolovat od seba, kedze ta mladsia sa chcela vkusekojit a popri tom som musela davat starsej zabaly. Dokonca som v strese mladsej strcila cumel tej starsej, chorej a cuduj sa svete, nic. Akoze trosku soplila, ale dala som jej parkrat materske mliecko do nosa a aj Libenar a po par dnoch bola opat bez soplov.
To ma presvedcilo o tom, ze doktorka ma pravdu, ked mi tvrdila, ze kojenie je najlepsia prevencia pred ochorenim. 🙂
Tak nech to aj vam takto dobre dopadne!

katrinka8
7. jún 2014

Ahoj, moja dcérka prišla už do pôrodnice s Atb za nami. Kašľala už predtým ako starý hrniec, škôlka proste urobila svoje. Maličký synček chytil od nej "len" nádchu asi ako 2-týždňový. Vonku november, počasie na nič, separovať ich nemožné... Malá naňho občas V zápale radosti zo súrodenca Kašľala rovno do tváre (ja v panike)... Asi ho zachránilo kojenie, prešlo mu to po pár dňoch odsávania a čistenia nošteka. Kúpila som mu Fitbalm a natierala hrudník a chrbátik. Teraz mi soplia zas obaja a V našom meste zúria V škôlkach kiahne. Tak sa zas bojím, že ich dcérka donesie. Synček sa mi zdá ešte na ne maličký, má 6 mesiacov.. držím päste, nech ste zdraví 🙂

anitram_m
7. jún 2014

lekarka mi odporucala roztok a davat dietatko co najviac na brusko, ze hlieny same vytecu, neodsavat

diana_81
autor
7. jún 2014

Ach jaj... Dakujem za oporu... Budem mu pri prebalovani kontrolovat teplotu a uvidime. Pred asi dvomi hodinami spustil strasny plac a nasli sme ho riadne zasoplikovaneho v posteli... Takze bez zavahania sa zapla vysavacova odsavacka a najnizsi vykon. Bude to tazka noc. Pouzivali ste i nejake kvapky na odpuchnutie sliznice? Tu maju tusim Nasivine 0,01% Baby? Ci stacilo odsavat? Ja sactotiz bojim toho aby sa mu nestazilo dychanie kedze novorodenci dychaju este iba nosom.

A dalsia podotazka dojcil niekto z vas tandemovo? Ja som starsiu teraz poslednych 10 dni odstavila a celkom ok to prijala ale kvoli imunite atd zvazujem ci ju nedojcit dalej. Na druhej strae potom ich uz izolovat bude emozne. Plus sa bojim ci neprestane papat, nezacne sa budit v noci atd. Ak mate skusenosti velmi ocenim. Dik.

@katrinka8 @hamca @susi123 @gromkaver @jana_eyre @lucy125

jana_eyre
7. jún 2014

@diana_81 ja som davala nasivin, vlastne iba prve dva dni, neskor to uz nepotrebovala.. inak moja dcera dychala ustami uz v porodnici - ono to nie je ze nevedia dychat ustami, ale ze pri dojceni nevedia dychat /len v tych clankoch to tak divne pisu - raz som nasla lepsie napisany a bolo to tam vysvetlene takto/.. pred dojcenim vzdy vystriekaj nostek a odsaj soplik, to pomoze..

no a s tandemovym dojcenim nemam skusenost, maleho som odstavila, ked som bola v 5tom mesiaci tehotenstva - mal vtedy 15mesiacov.. Ja osobne si myslim, ze dojcenie pri starsom dietati imunitu neovplyvni - tu si dieta teraz uz musi budovat tym, ze sa stretne s bakteriami, virusmi atd.. okrem toho, ked si ju uz raz odstavila, nevracaj sa k tomu, moze byt zmatena, moze sa stat, ze zacne ziarlit na bratceka, ktory bude papat castejsie a viac ako ona.. okrem toho, mohla by to byt aj velka zataz pre teba a teraz musis byt co najviac fit, pri dvoch malych detoch.. ale samozrejme, ako sa rozhodnes, to je na tebe a cokolvek spravis, urcite to bude spravne 🙂

diana_81
autor
7. jún 2014

@jana_eyre

Mam z toho zmiesane pocity, mozno by jej MM pomohlo. Zvazujem pripadne odstriekane mliecko z poharika. Ono ide mi fakt i o seba. Predtym bola od vsetkeho len mama, zrazu objavila ze ma i tatina 🙂 ale vyznam a protilatky v sebe to pre nu urcite ma, ale neviem za aku cenu. Ak mi ma prestat jest (mavali sme predtym problemy), budit sa v noci, a chciet na prsnik vzdy ked krpec tak to by som fakt nezvladala asi...

siska53
7. jún 2014

@diana_81 nasa mala schytala soplik tyzden po navrate z porodnice,okrem,vyvyseneho matracu sme robili to,co ty. A odsavala som,tou na vysavac,inu nemame.ak sa bojis,mozes to odsat aj ustami,ja som v noci malej,ked som nechcela,rusit,pouzila tu vysavacovu ako ustnu. 🙂

emocia
8. jún 2014

@diana_81 ahoj, píše ti laktačná poradkyňa 🙂 Bábätko ochrániš ty sama, tvoje materské mlieko a fyzická blízkosť. Skvelé a veľmi prínosné by bolo naviazať si ho do šatky. Tam by sa veľa dojčil a bol by spokojnučký, harmonický, tak by nechytil určite ani len mini soplík, lebo psyché ppodporuje telo, tak by nemohol ochorieť. Nič by mu nehorzilo. – Každopádne dojči ho čo najčastejeiše, maj ho stále pri sebe, neodkladaj ho mimo seba, neseparuj ho. Ak budete v tesnom fyzickom spojení, to ho tiež, okrem dojčenia, veľmi ochráni. Rob si s ním aj dvakrát denne kontakt "koža na kožu" na hodinu aj dlhšie, adaptácia na tento svet na tvojom tele ho posilní tiež, imunita sa taksito podporí. Tvoje prostredie je jeho imunita 🙂 Držte sa! Alena poradkyňa BA

gromkaver
8. jún 2014

@diana_81 - ten nasivin baby je oki, a ja pouzivam Euphorbium Compositum - homeopatika - ako som ti pisala, myslim, ze to bude oki aj ked mal teraz soplik a s tandem dojcenim ti nepomozem... ale ja by som sa co sa tyka dojcenia uz zamerala na maleho... 🙂

katrinka8
8. jún 2014

@diana_81 - ahoj, ja som 2-3 dni pouzivala ten nasivin baby, potom obcas MM 😉 Neboj sa, napapa sa dobre. Nas v pohode papal aj s plnym nostekom.