Ahojte, prosim nejake rady 🙏 syn je odplienkovany uz od novembra, vsetko slo super lahko velmi rychlo to pochopil.. no uz asi mesiac dva ide cikat alebo krici cikat a ma uz cvrknute, nepocika sa nikdy ale stale je mokry z toho ako mu odcvrkava.. vela krat robi aj to ze ani nepovie ze ide cikat ale drzi to a stale mu postupne kvapka .. uz som na nervy lebo vidim ze sa chyta medzi nohy dupka spytam sa ci treba mu cikat povie nie a pritom uz mu kvapka.. prezliekam aj 5-7x denne .. som tehotna strasne ma to vycerpava ho nonstop sledovat pytat sa prezliekat prat.. potrebujem radu ako mu pomoct, v com je problem 🥺
mozno si odplienkovala priskoro. Stava sa. A dieta je zaujate hrou alebo inym... takze netsresovat a nechat cas, aj ked Ta to nebavi
Veď keď vidíš, že sa chytá, tak načo sa ho pýtaš? stiahni mu gate, posaď na nočník, alebo odnes do záchodu a nech sa vyprázdni...určite ti nepovie, že netreba...ale to urobí
Ahoj, môj syn robí to isté, tiež som z toho na prášky. Večne mokré slipy, ale tiež sa nepociká, ale drží to. V máji mal 3 roky. Odplienkovany je už dávno. Od septembra ma ísť do skolky, tak som zvedavá, lebo tiež keď je zaujatý, tak sa nevypyta.Spolieham sa na to, že ich budú dávať pravidelne na WC. Musíme len vydržať. Ja len, aby si vedela, že v tom nie si sama😉
@tanyag Pretoze ucim dieta pytat sa samo a nie to robit za nho .. a kedze je odplienkovany od novembra co je uz celkom pekna doba a nemal kakacie nehody ziadne a cikacie len prve 2-3 tyzdne. V nom nastal nejaky zlom .. doma to nerobi ani jedna kvapka, robi to len von 🤷🏻♀️
Toto robil aj môj syn, vykľul sa z toho slabší zápal močových ciest
Zober b pondelok moč na rozbor
@pribinak aj to ma napadlo veru, ci nemoze to mat suvis s nejakym prechladnutim 🙈
@hlupy86 Dakujem, to som potrebovala vediet .. v okoli co mam kamosky tak decka to nerobia tak si radsej pytam radu.
@mikadooo Tak to ma mrzi 🙈 to uz teda muselo byt narocne to nonstop opakovat a bez efektu, duffam teda, ze to nebude nas pripad 🙏
Ja som potom s tým prestala. Len som proste prezliekla, keď mala mokré gaťky (vždy keď šla (utekala) na záchod, tak už som vedela, že môžem prezliekať 🤣). Prestala som sa tým zaoberať a riešiť to. Teraz má 8 a všetko je v pohode.
@mikadooo aj ja som to isty cas robil, neriesila som, neupozornovala ho nato iba ho prezliekla ale stale som mala v sebe pocit, ze mu davam najavo , ze to co robi je okey.. ja to beriem ak je zaujaty hrou alebo ked sa hra von s vodou ze sa stane ze mu ujde.. ale on zacal robit to ze aj ked uz citi a unika tak drzi drzi a nekrici cikat ako doteraz , cize mam pocit ze sa to akurat zhorsuje
Neskoro sa zbada. Casom sa nauci zbadat sa skor. Neries, vymienaj slipy a upozornuj, ze treba sa vybrat na zachod vcas
Aj moj to robí. Odplienkovany aj na noc od 2 rokov, ma 3 roky a cvrkne si. Kedysi to bolo v každých slipoch, teraz už menej. Dala som vyšetriť aj moč. Bol negatívny.
Zaujímavé je, že vždy keď sme cestovali, zahlásil cikat a nikdy necvrkol do slipov. Takze keď je zaujatý hrou alebo niečim inym, drží a odkladá cestu na wc, mysli si, že to ma pod kontrolou. Až keď si cvrkne a pochopi, že už to nemá pod kontrolou, zahlási cikat.
@viestta Len nerozumiem preco ked mu treba cikat tak povie nie, pritom ho stale uz upozornujem nato ze to sa nerobi .. ked sa vycika tak si tlapneme pochvalim .. je velmi vnimavy rozumie co mu vravim.. aj si je vedomi ked mu chytim rukou medzi nohy a poviem ze co to ma byt ze je zas mokry tak mu je az do placu.
@orangiiina Ja som ho zo spankovej plienky este neodplienkovala, neviem ci aj to nie je jeden z dovodov , ked si mozno zacina uvedomovat ze tam a vtedy cikat do gati mozem a pocas dna nie ? 🤷🏻♀️🤷🏻♀️
Moze byt este prechladnuty, alebo to drzi na poslednu chvilu. Vysvetli mu to, ze mechurik je ako velka cisterna a ked sa naplni treba ju vypustit skor ako zacne vytekat.
😁
"aj si je vedomi ked mu chytim rukou medzi nohy a poviem ze co to ma byt ze je zas mokry tak mu je az do placu."
Tak teraz si touto vetou úplne ale úplne "zabila" 🙄🙄🙄
Čo tak to dieťa nestresovať a radšej mu povedať, že NEVADÍ, NABUDÚCE SA TI TO PODARÍ? a podporovať ho v tom a nie ešte to dieťa zdeptať, lebo si cvrklo 🙄🙄
Aj moj robil to iste, že keď mu bolo treba a pýtala som sa, povedal nie. Ale on už cvrkol a bolo vidiet fľak na teplákoch, tak aj tak povedal, že nepotrebuje cikat. Bola som zúfalá, ale lepsi sa to. Aj on bol úplne smutný a plačlivy, keď som ho stále upozorňovala. Daj mu čas. Fakt to prejde 🙂
A nemyslim si, že je to nočnou plienkou. Ak ma stále pocikanu plienku skoeo každú noc, ešte nebude pripraveny spat bez nej. Moj sa necikal do plienky v noci už v 2 rokoch 🫢 preto som mu ju dala dole.
Nereaguj na osobu, ktorá sa tu do teba naváža. Je to čisté zúfalstvo, keď dieťa pocikava slipy aj 10x denne a ty nerobíš nič iné, iba 10x denne ich meníš a vysvetľujes dokola a dieťa nič. Mna to po roku prestalo baviť, aj som si poplakala od zúfalstva. Hlavne vtedy, keď sa tomsraoo ja verejnosti a zabudla som náhradné oblečenie.
Urob ako ja. Prestaň to stále riesit, výmen, zopakuj, nabudúce chod skor na nocnik alebo wc a hotovo. To príde, držím palce.
@tanyag jasne lebo ja deptam dieta tym ze mu rukou skontrolujem slipky 🙈 z jednej vety som asi tyranka 🙏😀 ja svoje dieta podporujem ako sa da, chvalim za vsetko.. jednucho sa snazim najst dovod a riesenie ako mu pomoct aby to takto nebolo. Moje dieta sa ma neboji a nijak ho neurazam ani nic podobne len pre info 👏
@orangiiina Nevsimam lebo to je uplne bezne ze k diskusii sa vyjadruju aj zeny tohto typu. Ked si niekto pyta o radu tak normálne odpoviem , neviem preco maju potrebu sa vyjadrovat zeny ktore chcu svojou odpovedou len urazit a zneistit matku🤷🏻♀️
Dakujem za podporu
@autor
Zbytočne reagovať. Nevieš prijať názor iných, ktorý ho majú odlišný od toho tvojho, tak potom nežiadaj o radu.
Sama píšeš, že si z toho na nervy, z prezliekania a neviem čo, ale ak ti človek poradí, že mu s tým pomôž (lebo pravdepodobne pomoc potrebuje a ak nie je odplienkovaný na noc, tak by som dieťa odplienkovaným nenazvala), tak sa ti to nepáči, lebo ty to nebudeš robiť za dieťa...a keď sa ho opýtaš, "čo to ma znamenať", že je zase mokrý, skoro sa rozplače 🙄, tak neviem, aké rady očakávaš...ja som môj príspevok nemyslela v zlom, skôr naopak, ako ti to uľahčiť práve v období, keď ťa to znervózňuje...ale budiš, rob si čo chceš a neútoč tu na druhých, ktorý majú iný názor.
Ono to môže byt aj regres, čo sa pri ďalšom tehotenstve stáva takto starým deťom. U nas to bolo podobne, pol roka ukážkovo, potom ďalšie tehotenstvo a veľký regres v cikani.
@autor
Vidím, že tu píšeš o mne. V žiadnom prípade som ťa nechcela uraziť a ani ponížiť alebo zneistiť. Zlé si si to celé vysvetlila. Len som vyjadrila svoj názor, ktorý si buď mohla prijať, alebo jednoducho ignorovať. Vôbec ale vôbec som to nepísala s úmyslom ti uškodiť.
Ak sa tak stalo, tak sa ti ospravedlňujem.
@tanyag Kazda odpoved od tychto zien bola normalna a povzbudzujuca, jedine ta tvoja bol hned utocna. Dieta sa mi pyta niekolko mesiacov same cikat, takze tvoja rada ze sa ho proste nemam pytat a rovno ho vyzliect a cikaj mi nepride vobec ako rada. To ze ma dieta na noc plienku znamena , ze nie je odplienkovane ? zvlastne, to ozaj pocujem prvy krat.. to ze reagujem pri dotyku na slipky ze co ta ma byt preco je zas mokry a vysvetlim mu ze mi musi hlasit cikanie skor , neznamena ze ho deptam.. je mu do placu lebo vie ze robi zle, ale ja mu to poviem s kludom a normalne, tvoja predstava je , ze asi do nho vrieskam ked mu to vravim.. ja sa len pytam ci to niekto zaziva a vie mi poradit ako sa k tomu postavit, svoje dieta poznam najlepsie a viem aky je, je samostatny sikovny, cika do wc s tym ze sa postavi na schodik, ked docika utrie sa a ide si umyt ruky, sam sa vyzlecie aj oblecie.. keby nic z tohto nevedel robit tak mu pomaham , ale kedze je taky aky je tak mu nechcem ukazovat vonku ze mu ja musis hlasit ze je cas cikania.
@autor
Neútočila som, len ty si si to vysvetlila po svojom. Moja má síce už 4 roky, ale keď sme von a vidím, že sa chytá, tak sa jej spýtam a aj keď povie, že netreba, tak ju vezmem nabok a vyciká sa. Takto som to myslela, ale to neznamená, že to robím za ňu, vie sa aj vypýtať sama ale nevidím nič zlé na tom, ak dieťaťu k "úspechu" pomôžem. Neútočila som, ty si to vzala hneď ako útok. Ospravedlnila som sa ti, ak sa ťa to dotklo. Prajem pekný deň.
Hladaj suvislosti.
Ak to robi len vonku, asi to ma nieco spolocne s tym. Myslis vonku ked ste na ihrisku, v obchode? Ako riesite WC ked ste vonku? Chodite na verejne WC? Tie mozu byt pre dieta problem. Nas syn sa napriklad boji tych so su samosplachovacie. Nezlakol sa tvoj syn niecoho ked bol na WC vonku? Mne to pride ze to odialuje, lebo vslovene nechce ist cikat.
Druhy velmi trefny postreh je od @popocathepetl. Moze to byt reakcia na tehotenstvo, ale vtedy by to robil aj vo vnutri, tak neviem.
Ak sa syna pytas ze co to ma byt, preco je zase pocikany tak ho deptas ak to robis vzdy a bez toho aby si ocakavala odpoved ale je to len vycitka. Ak sa ho skutocne pytas preco je pocikany tak to sa spytaj neskor, ked uz nie je v strese z toho ze sa pocikal. Niekedy ked budete mat dobru chviklu nadhod tu temu ale uplne bez akychkolvek vycitiek v hlase. Ale podla mna on sam nevie preco sa pocikal, alebo nevie ako ti to ma vysvetlit a tak ho ta tvoja otazka zase len viac stresuje, lebo jednak sa pocikal a za druhe nie je schopny odpovedat na tvoju otazku. Dieta to vyslovene mrzi ze sa pocikal, nemusis mu pridavat. Naopak, uisti ho ze nemusi koli tomu stresovat a ze veris ze sa mu to podari vyriesit.
To ze ma stale plienku na noc podla mna s tymto nic nema.
Urcite chod dat vysetrit moc, ci tam nie je zapal.
Tiez si uvedom ze tvoje reakcie su asi prehnane koli tehotenskym hormonom. Ak by si nebola tehotna, reagovala by si trpezlivejsie a tento problem by nebol tak velky a nemala by si taku velku potrrebu ho riesit ako mas teraz.
@andreatytler Ked sme von tak cika
do travy, nema problem sa kdekolvek vycikat.. on sa ale nepocika ale cvrkava.. a co si vsimam tak to robi preto, lebo sa hra a sustredi na nieco ine, ked len tak sedi a papa alebo co tak normalne povie ze cikat, aj ked aj vtedy sa stava ze uz len ked stahujem gate tak mu kvapka, skor co sledujem tak to nevie poriadne udrzat co doteraz s tym problem nebol.
Ano nemam az taku trpezlivost aj ked sa naozaj snazim ale je to pre mna vycerpavajuce ako som spominala stale ho prezliekat a prat a vysvetlovat, brucho mi zavadzia, kazdy pohyb dole je boj o zivot 🙈 snazim sa to riesit aj preto, ze ked sa narodi babatko tak aby to nebolo este horsie, teraz si ho vsimam , potom uz si toho tolko naraz nebudem vediet vsimnut a nechcem aby sa zacal nedajboze uplne pocikavat
Prve tyzdne po odplienkovani, podla mna deti chodia hned ako im treba. Potom neskor ked uz maju vaic prax zacnu skumat a experimentovat ze ako dlho to dokazu zadrzat a tak. Mozno je prave v tom obdobi.
Nebala by som sa ze sa to este viac zhorsi ak na to nebudes tlacit. Ak mu vyslovene vadi ze sa pocikal, tak je a aj bude v jeho vlastnom zaujme to zlepsit. Podla mna nepotrebuje tvoj zasah. Dobre robis ze ho neposadzas a nechavas to na nom aby si sledoval a sam hlasil. Ja by som prestala na to upozornvat a riesit to pred nim tymi otazkami a vycitkami.
Ak mu vadi ze je mokry, nechala by som ho chvilku vytrapit v mokrych nohaviciach a nabadala by som ho k tomu aby sa prezliekol sam. Napriklad: "Aha, cvrklo ti, to nevadi, prezlecieme, Pockaj chvilocku, potrebujem si zapnut vlasy, skus sa zatial prezliect sam". Proste tym ze bude citit naslekdy na svojej kozi a bude to pre neho narocne sa prezliect, bude mat motivaciu sa viac sustredit na svoj mechur a ist hned ako mu treba.
Ale najskor urcite skontroluj ten moc, lebo to ako to opisujes, ze to nevie zadrzat, to sa velmi podoba na zapal.
Kolkokrat denne ide na malu? Vravis ze 7x menis nohavice. To je skoro kazde 2 hodiny. Ked uz cika po tom ako si cvrkol, vycika vela alebo len trosku? Zase, ak iba trosku, moze to byt ten zapal.
Chce to len čas. Mám tri deti, dve "cvrkali" 🤷. Tretia sa počúravala pokakávala do troch rokov a nie a nie pochopiť, na čo slúži nočník (tá následne cvrkala aj do 5 rokov, lebo načo ísť na záchod, keď sa môže ešte chvíľočku pohrať). Takže daj tomu čas, vôbec nerieš. Len treba mať stále zbalené slipky/gate na prezlečenie a nejaký hrubší sáčok na zabalenie mokrých 🙂. S tou treťou som to riešila aj u pediatričky, lebo som si vážne myslela, že máme problém. Dr vyšetrila moč, či nemá náhodou nejaký zápal. Výsledok bol ale ok a povedala, že do 6 rokov je to normálne, vôbec to nemáme riešiť, karhať či trestať. Že jednoducho z toho vyrastie.