2,5-ročná dcérka zadržiava kakanie

26. feb 2024

Žienky, už som zúfalá, už neviem ako ju prehovoriť. Kaka " na silu" po podaní čipku alebo nejakého lieku do konečníka na kakanie,ale to ako by jej nastúpili kŕče, veľmi plače a zvyja sa na posteli, gauči a silou mocou zatláča. Ja už fakt neviem, nedá si to ešte nejako vysvetliť, som strašne zúfalá, proste zatláča a zatláča. Na zmekcenie stolice užíva laktulozu,a snažím sa aby ju mala mäkkú, keď sa nakoniec vykaka dobrovoľne na silu nemá ju tvrdú. Tak ja už neviem čo robiť, poraďte.

dzulli1980
26. feb 2024

A nútiš ju kakať do nočníka/wecka či do plienky má problém?

werony_n
26. feb 2024

Mame ten istý problém, lekárka mi povedala, že je to psychicky blok a nedá sa s tým nič robiť, ja podávam probiotika biogaia a tie celkom pomáhajú, ide aspoň raz za čas

autor
26. feb 2024

@dzulli1980 Zatiaľ ju nenútim na nočník, vôbec som ani nezačala s odplienkovanim,preto to nechápem.

autor
26. feb 2024

@werony_n a čo je to raz za čas? Ja mám pocit, že keď dám probiotiká,tak ju ešte viacej zapeka,aj staršia to tak má,ani pri ATB ich nedávam, alebo každý tretí deň, vždy mali potom problém kakať. Ja už keď vidím že nekakala 4-5 dní dám cipok,ale to nechcem plače ešte viac ako inokedy. Ona aj pekne príde mi povedať , že sa jej chce kakať,s úsmevom na tvári a keď poviem potlač tak vôbec . A ľahne si a vidím ako to zatláča, robí všetko pre to aby nekakala. Pekne jej vždy poviem , že poďme spolu ,a keď už je moc zle vždy príde ku mne pýta sa na ruky a doslova reve a pritom zatláča. Tak uz ma to naštve a dám cipok, ale to plače ešte viac,asi už ju to mega bolí a potom čosi desi pusti,ale je toho stále veľmi málo. Voľakedy kakala 2-3 x denne a teraz trošku za 5 dní. Už aj ja si poplacem,čo už fakt neviem.

melindaaaa
26. feb 2024

Moja mala to isté. Rok som sa s nou trápila, my sme ani nikam pomaly nemohli ísť, keď už pár dní nekakala- lebo to som nerobila nic iné- len behala s nou po wc- kach a aj tak nič. Mne pomohlo- až keď nastúpila do školky- vtedy sa to upravilo- či to bolo tou ich stravou, pravidelnostou stravy, alebo, ze videla ine deti- neviem…. Ale ja som bola od 2- do jej 3- och rokov zufala…. Skús stravu jej davát presne kazdý den v rovnaky cas, a hlavne ziadne sladke, banany a veci co zapekaju… ale aj ja som vtedy skusala mozne- nemozne a nic. Ozaj ta skolka pomohla🤷‍♀️

alienkami
26. feb 2024

môžete skúsiť nejakú "hovienkovú" knihu... trošku sa o tom porozprávať, zasmiať... Napr. O krtkovi, ktorý chcel vedieť, kto sa mu vykakal na hlavu. Na túto tému je viacero kníh.

alienkami
26. feb 2024

Akurát pozerám, že to je aj na youtube

https://www.youtube.com/watch?v=faS-2Z6ZmGA
autor
26. feb 2024

@melindaaaa ja teda dávam stravu na čas,ja si potrpim na režim,v jedle je to horšie,je prplak,nezje všetko. Preto dávam sirup na zmekcenie stolice a pomáha,nezapeka ju, len proste zadržiava. Veď ja ani neviem ako ju odučim od plienky, keď ani kakať nechce vôbec a má asi blok. Čo bude potom s cikanim.

autor
26. feb 2024

@alienkami ďakujem 😊 skúsim jej to zajtra pustiť,ale teda neviem či tomu bude rozumieť.😬a ci ju to bude baviť

julish
26. feb 2024

Skúste knižky o kakani o nocnikoch…

roberta000
26. feb 2024

Ahojte, mala som s malou ten isty problem a pomohlo nam toto, odvtedy je klud a pekne kaka sama, skuste 🙂

autor
26. feb 2024

@roberta000 čo to presne je a kde to kúpim? Ďakujem

autor
26. feb 2024

@roberta000 tak som si teraz na rýchlo prečítala, píšu nevhodné do 3 rokov. A vaša malá zadržiavala, alebo ju iba zapekalo?

qwer2019
26. feb 2024

Moja mala ma už 4,5r a problem z kakanim riešime od jej malička, je na duphalacu+cipky+vláknina, ale aj tak kaka cca každý 4-5den. Aj to vždy placeme obe kým sa vykaka

alienkami
26. feb 2024

kniha je lepšia, ale aj to video je lepšie ako nič. Inak ti poradiť neviem. My sme sa so staršou trápili vyše 3 rokov. Kým sa sama nerozhodla, nedalo sa s ňou pohnúť. U nás ani čípky nezaberali - iba easylax (tekutý glycerín)

anavixy
26. feb 2024

Aj moja zadrziava, ale kaka do nocnika, vlastne to bolo prve co pomohlo pri tazkom kakani, ked este bola mala a nezadrziavala.. teraz sa postavi a stiahne zadok aby neslo von, ja jej davam polky od seba, potom ju dam sadnut.. no groteska 🙈 navela sa vykaka, niekedy na druhy den az.. skusila by som nocnik urcite. Taketo zadrziavanie uz nie je o tom aka je stolica, ale o psychike, vie, ze to bolelo, odstranit plienku a pomoct tomu aby nemohla tu ritku zatnut. No a cas… cikanie je o inom, tam nemusi a asi ani nebude mat blok.

cookie29
27. feb 2024

Takze ja Ti poviem tak, mas dve moznosti. Bud je ten blok psychicky, v style boji sa ze straca nejaku cast seba, neuvedomuje si ze kakanie je ako cikanie, pre nu moze mat pocit, ze straca napriklad ruku, viem, ze to znie debilne, ale moze to byt... v tom pripade citat knizky, spievat pesnicky (ano aj to existuje, v SJ nepoznam ale mozno sa nieco najde) a vysvetlovat. Druha moznost je, ze blok je fyzicky, pretoze kakanie raz bolelo a dieta sa boji bolesti. V takom pripade treba pol roka normalneho kakania, bez bolesti inak zacinas od zaciatku. Neviem ako je na tom lactulose/duphalac, pre mna su to predsa len laxativa, u nas ideme skor Forlax/Macrogol, ktore su osmoticke a teda funguju na principe zadrziavania vody (ale treba pit) a tym stolicu aj zmakcuju. Ak si s nou este doma, tak by som po suhlase lekara, nabehla na taketo nieco. 3-6 mesiacov pravidelne aj vacsiu davku, kludne nech to ide makke ako hnacka... aby nemohla zadrzat. Crievko sa casom nauci na reflex... a dieta sa casom (dlhy dlhy cas) nauci ze to nemusi boliet. A urcite je to lepsie doma, ako v skolke, lebo tam uz potom pojde aj o psychiku voci kamaratom, ucitelom a pod.... drzim palce

autor
27. feb 2024

@cookie29 som s ňou ešte do novembra doma. Čiže ešte máme chvíľu čas. A myslím si, že je to tá druhá možnosť,zapekalo ju už dávnejšie,ale vždy sa nejako vykakala, niekedy aj s plačom. Preto si myslím že je to toto, že sa bojí bolesti,jej posledná stolica,čo kakala sama bola tiež z plačom,čo jej to išlo ťažko,a odvtedy je to takto. Forlax mám ,ale myslela som , že toto preháňadlo nemôžem dlhodobo, čítala som pár diskusií a písali tam aby crievko " nezlenivelo" ja už fakt neviem. Inak ešte k tomu forlaxu, keď som jej ho dala prvý krát, asi pred dvomi týždňami kakala do pár hodín, ďalšie dni už nepomohlo, do konca ani 2x denne keď som jej ho dala,tak som po pár dňoch prestala dávať, neviem či som v tom mala zotrvať,ale vtedy mi to prišlo asi zbytočne, keď jej to zrazu nepomáhalo.

cookie29
27. feb 2024

@autorka Forlax je osmoticke laxativum, nic spolocneho s prehanadlom. A bala som sa presne toho co Ty.
Forlax (PEG alebo makrogol) sú zmesi polymérov polyetylénglykolu (PEG) s vysokou molekulovou hmotnosťou. Spôsobujú tiež intraintestinálnu potrebu vody, ale nie sú absorbované ani nepodliehajú fermentácii, na rozdiel od polyolových laxatív (laktulóza,...)
Na tuto temu som sa bavila s lekarmi, pretoze som sa presne bala toho, ze crievko zlenivie. Je to nasa predstava lebo je to akoze "laxativum" lenze to nema s tym, co si predstavujeme pod pojmom laxativum nic spolocne. Nie je to glycerinovy cipok, ktory sposobi vyprazdenie. Pri Forlaxe je prave cielom zadrzat vodu = makka stolica ktora neboli a zaroven zvacsit objem co sposobi ze crievko sa snazi vyprazdnit. A treba si uvedomit, ze ono to nefunguje ako prehanadlo. Pokial ma tvrdsiu stolicu, tak niekedy treba az tyzden forlaxu aby sa nieco pohlo. Ta tvrdsia stolica moze fungovat ako zatka. Proste neprepustat. Respektive moze maksia cast obchadzat okolo... je to komplikovane. To ze kakala hned po forlaxe je cista nahoda, nic spolocne s jeho akciou. Ja som sa naucila davat rano na lacno, po zobudeni, ak akceptuje. Proste ranny ritual Forlax... a davku som prisposobovala podla stolice, ak bola tvrda zvysila som, naprikald vcera mal vyslovene riedku, takze som dnes dala len udrziavaciu davku. Ak ma dieta "hnacku" tak si to s Forlaxom prehnala ale netreba sa bat a urcite ho nevysadit, ale pokracovat. Aj dlhsie. Nech sa dieta nauci ze to boliet nemusi a crievko si zvykne na pravidelne vyprazdnovanie.... len potom ked ho vysadzas, treba dodrziavat protokol, nie vysadit zo dna na den. Ja uz mam dieta vacsie a kakanie je stale problem. Mozno prave preto, ze to lekar podcenil a navyse mame "poruchu prijmu potravy" a dieta nezje ziadnu zleninu ani ovocie, takze to komplikuje zivot. A vo vyssom veku sa to kakanie uz tazsie kontroluje, takze bohuzial. Ale keby som mala ist este raz, tak zacnem ako Ti pisem a dlhodobo.

autor
27. feb 2024

@cookie29 takže lactulozu mám prestať dávať?

cookie29
27. feb 2024

autorka nepoznam, princip bude asi podobny, ale tam nemam osobnu skusenost. Ja by som to skusila konzultovat bud s lekarkou alebo aspon v lekarni. Viem ze mladsiemu ked malo problem, dali duphalac co je vlastne lactulose. Ale starsiemu sme sli na Forlax, ale uz malo 3 roky. Potom zalezi aj co je dostupnejsie u Vas. Ja som skor pisala o principe, dlhodobom, navyseni davok atd... proste momentalne je potrebne dbat na pitie a davat nieco osmoticke, nech sa dieta skoro "poserie" aby tu stolicu proste zadrzat nemohlo... nie vyvolat hnacku aj ked stat sa moze, ale proste nech je to pravidelne vyprazdnovanie bez zapchy, bez zadrziavania...

autor
27. feb 2024

@cookie29 viac krát som sa aj v lekárni pýtala a nevedeli poradiť, jedna mi poradila sedatif pc,že nech sa tak psychicky ukľudní, nepomáha. U dr sme boli v piatok, predpísala nám liek ubretid,že potom sa snáď rozkaka, no keď som si čítala prívalový leták je mi zle z vedľajších účinkov. Preto už som zúfalá a chytím sa každej rady aj tu. Každopádne ďakujem za tvoje info ♥️

cookie29
27. feb 2024

A ma nejaku diagnozu? Lebo to sa predpisuje v pripade hypotonickej zapchy. Ja by som do toho nesla len tak, pokial nie je nejako potvrdena diagnoza a skusila najprv s tym Forlax/Macrogol /Lactulose. Kludne napis SS ak chces.

autor
27. feb 2024

@cookie29 práve že nemá potvrdenú žiadnu diagnózu,nikde sme s ňou neboli,nikde nás neposlala,ona bola kedysi detská neurologička,tak nám to predpísala, problém som jej opísala ako vám tu. Začalo to pred 2,5 týždňom to zadržiavanie. Laktulozu som mala kúpenu pre staršiu, lebo tiež mala tvrdú stolicu,tak automaticky som to dala aj malej najskôr len podľa potreby,a vždy sa potom pekne vykakala. Ale potom musel u nej nastať nejaký blok,ako som spomínala jej posledne" dobrovoľne" kakanie ju bolelo, už pri ňom plakala,a zrazu stop. Tiež som bola prekvapená s tohto lieku čo nám predpísala.