Nepredpokladam ale, ze ma zapchu. Skor myslim, ze je tam psychicky blok. Totiz po sv. Mikulasa som jej viac dopriala sladkosti, vtedy mala zapchu a bolestivu stolicu. Odvtedy su vsetky sladkosti mimo jej, papa jogurty a vsetko co jej obnovi prirodzenu crevnu floru. Ale aj tak aj ked povie, ze id kakat odmieta nocnik, wc-ko, a azz to z nej ,,vystreli", tak potom je uz dobre. Ale po dobrotky, ze by to vytlacila proste odmieta. I ked stolicu tvrdu nema. Len sa proste boji..... Prosim poradte ako to riesit, uz som zufala :((
@monisofi neviem koľko má malá rokov.....na ráno len ľahší čajík ak môže harmanček......neskôr raňajky.....čo najviac vlákniny .....ovoci...tekutiny...........má rada jogurt?, najlepší je hádam Sabi malina,čerešňa......ten má aj probiotikum.......proste jedlá ktoré zmäkčšia stolicu........vylúčiť čierny čaj, kakao,čokoládu.....banány , ryžu a varenú mrkvu...........ovocie jej môžeš i postrúhať ....nap. hrušku,jablčko,mrkvu......ja som dávala i Hipp šťavu slivkovú......lebo kompót nechcel........... 😉
@sendy182 Mala ma 2,5 roka. Prae ona je na jedlo vyberava, ale papa jogurty s prob.kulturou na ranajky, obed polievocku masovy vyvar s cestovinou a ako druhe samotne masko, olovrant jablcko, potom bud zasa jogurt alebo pecivo s detskym pakrom. A taketo stravovanie kazdy den, ponukam aj ine jedla ale v zalohe vzdy aj toto lebo viem, ze to zje. Aale myslim, ze to hie su jedla, ktore by ju zatvrdovali....
@monisofi ahoj, moja dcerka mala podobny problem minuly rok, z psychickych dovodov sa odmietala vykakat, po tyzdni bez stolice sme skoncili na pohotovosti, kde jej dali cipok a trosku jej pomohli, aby sa vykakala...moc sa to ale v nemocnici nepodarilo, ale doma sa to postupne rozbehlo. psychicky blok sme odstranili vysvetlovanim, vysvetlovanim, vysvetlovanim...stravu som obohatila o vlakninu, jogurty, vela cistej vody.... lanove semiacka som pridavala do vsetkeho, jedla len celozrnne cestoviny, pecivo...do vsetkeho som jej davala ovsene vlocky... po cca tyzdni sa jej stolica upravila a odvtedy kaka bez problemov. je to velmi neprijemna zalezitost ak pre dieta, tak pre rodica, naozaj treba vysvetlovat a prisne dodrziavat jedalnicek bohaty na vodu a vlakninu.
Ja by som Ti odporucila ist k lekarovi, len samotny cipok nemusi pomoct a tyzden bez stolice je uz dost dlha doba.
Drzim palce
@monisofi to poznám aj moje deti mali len obľúbené jedlá 😀 😀 😀 😀 .............tak skús tekutiny.......veľa tekutín..........a šťavičky.........prírodné z odšťavovača sú najlepšie len trocha zriediť. 😉 ........skúsila si aj teplú vodu na lačno.........pije mliečko?...............polievky,šošovicová,hrachová,karfiolová,fazuľová,ovsená,krúpková.........na čípky nezvykaj.....len občas v súrnom prípade...............
Ahojte. Moja svokra zvykla chlapcom ak mali dajaky problem spravit cerstvy jablokovy kompot..🙂
Možno to vyznie smiešne, skúste ísť akože spolu - Ty na WC a ona na nočník. Známej malá sa tiež zatínala a takto ju naviedla. Ak je to psychický blok, možno to pomôže, za pokus to stojí.
Dakujem, dakujem... kazdu radu si vazim a urcite vyskusam. No chvalabohu, dnes ako sa vyspinkala, videla som, ze preslapuje a ma to na kraji tak som ju posadila na nocnik a trosku som ju pokrcila,aby si stlacila brusko a ako potlacila hned to bolo vonku. Ani nevedla ako 🙂. Islo o to len prekonat ten strach... Doko ca s usmevom povedala, ze ju to nebolelo, tak snad uz sa situacia nabuduce takto dramaticky nevyhroti. A DAKUJEM VSETKYM.
ani moja dvojrocna nechce kakat na zachode , ked jej treba dam jej plienku a ona sa vykaka
Moja malá má 2 roky aj 1 mesiac. Už rok máme problém s kakaním. Denne vypije 2.5 - 3 L. tekutín, aj tak sa nemôže vykakať. Skúšala som všetko, odvar zo sliviek, rozmixované slivky s roztopeným maslom, ovsené vločky, nič nepomáha. V máji bude rok čo jej do čajíku pridávam Dufalak alebo laktulozu. Zmäkčuje to stolicu, ale v poslednej dobe nezaberá ani to. Občas sa nám zadarí, že kakáme každý druhý deň. Ale väčšinou to je 3-4 deň a aj to už musím dať preháňadlo. V lekárni kupujem Easylax, sú to malé aplikátoríky s obsahom destilovanej vody, glycerínu, harmanček..... Ešte jej to poriadne ani nevstreknem do riťule a už sa pýta kakať. Do 30 sec. naloží plné WC. Raz mi dokonca nekakala týždeň, tak mi toto poradili v lekárni. Je to až neuveritelné, že to tak rýchlo vždy zaberie. Dokonca som s tým aplikátorom skúšala aj teplú vodičku s olejčekom a malú ani nehlo.
Ja viem, že by som to nemala robiť, lebo jej zlenivie črievko, alebo si na to zvykne. Ale ako ju prinútiť vykakať sa, keď už to cítite na konci konečníka ??? Nepotlačí a nepotlačí.
Šťastné to mamičky a hlavne detičky, ktoré kakajú každý deň . Nikdy sme si nepomysleli, že sa budeme tešiť detskému hovienku 🙂
@qwen Ahoj🙂Máte ten istý problém čo mi☹Aj náš 2,5 ročný drobček má tento problém a tiež používame EASYLAX a do 1.minúty je vykakaný🙂Tiež nám nepomáha nič,ani slivková šťava,ani kompot,ani nič iné☹
@qwen
@miriammario baby mali sme to iste a tie zaberal len easylax 😒
ale teraz uz takmer 2m mame pokoj-zacala som mu davat dva druhy mineralynch soli-calcium flour-to je na zlepsenie peristaltiky criev a aj chrani aj zubnu sklovinu a magnezium phosphorus-to je na uvolneie napatia z kakania-na odstranenie fobii.
Objednala som to cez net-zo stranok Biomineral.sk-myslim ze tak sa to vola.
Plus denne spapa susene marhule-je to ovele chutnejsie ako susene slivky a aj lepsie zabera-stacia denne 3-4 a efekt je fakt dobry-kupujem v DM ku od alnatury-tie nie su sirene.
dalej odporucam prestat sladit bielym cukrom a nahradit ho uplne Xylitolom-je to tiez prirodny cukor,ale nespomaluje travenie,prave naopak,plus chrani zubky a ma aj nizky glykemicky profil.
Mozu ho aj deti od 1 roka bezne uzivat.
Nie je zle pridat aj chlorelu-3 krat za den 1 zlisovani tabletku-je to tiez cista priroda a zlepsuje travenie-moj ju pohryzie a zapije.
toto vsetko sa u nas rovna 3 krat za den kakanie. 😉
monisofi, jej strach môže práve súvisieť s tým, že sa po "mikulášovi" bolestivo vykakala, ak mala tvrdú stolicu a tlačila, mohla sa jej spraviť fisura-trhlinka pri konečníku, čiže ak sa to nezahojilo, čo sa teda hojí ťažšie na takom mieste, je pravdepodobné, že ju to bolí a ona odmieta spraviť stolicu... Moja osobná skúsenosť je táto, keď sa mi hlavne večer dcéra sťažovala že ju bolí riťka, chytala sa tam, keď mala navoľno pyžamko, ale nevenovala som tomu veľkú pozornosť spočiatku... U lekárky jej "roztiahla" riťku, ale teda poriadne, lebo to môže byť aj akoby už z vnútornej strany a povedala mi, že to je naozaj bolestivé a sťažovala sa oprávnene. Možno sa tvojej dcérke stalo podobné... Liečba, zmäkčovať stolicu, aby tam neboli tlaky, kým sa riťka nezahojí, my sme mali Duphalac, je na predpis a brala ho aj vyše 4 týždňov + hygiena, ale to je normálne. Ak sa to nelieči, vzniká v ranke zápal a može sa koža pukať ďalej, môže zahnisať... my sme našťastie komplikácie nemali. Mala vtedy 3 roky. Držím palce
@kaja73 Ďakujem za radu🙂Skúsim objednať tie produkty aj ja 🙂
Mne sa takto zaprel trojročný syn, ked sa mu v lete zaparila riťka. Doktor nám dal preháňadlo, ale nakoniec sme to vyliečili jedlom - veľa zeleniny, veľa ovocia (dokonca aj banány papal a vtedy sa mi skôr vykakal ako keď ich nemal). A najlepšie sú zeleninové polievky. Teraz takmer každý deň máva stolicu a už aj bez prehovárania a behania. 🙂
Zo začiatku sme si museli doslova odchytiť, ked začal "tancovať". Na nočník nikdy nechcel ísť, hned sme chodili na sedátko na záchode. Teraz sa už aj sám pýta. 🙂
Ahoj moj synček mal tiež problem s kakanim a to psychycký ,lebo ked som bola tehotna tak som ho musela prebalovat sa šatkou na nose,lebo mi bolo zle a odvtedy nechcel kakat,boli sme aj na gastre všetko mal v poriadku nič nezaberalo,anni tekutiny-sladke džusy-a ked už nemohol vydržat tak po4 dnoch tak kakal s hroznym revom.Ked som prišla z porodnice a chvalila som mladšieho syna ake pekne hovienko urobil v tom momente sa vykakal bez plaču,kriku.takže musiš prist nato z čoho ma ten problem
podat čipku na stolicu