19 mesačný syn nechodí a nerozpráva

evam1988
3. aug 2021

Ahojte,

Idem si po radu, lebo už som zúfalá. Syn má 19 mesiacov, stále samostatne nechodí. Prejde síce aj sto metrov ale iba za ruku. Bohužiaľ si na to zvykol. Snažíme sa ho odnaucit. Občas sa pozabudne, keď ho niečo zaujme. Pustím ho,tak spraví aj sám pár krokov. Ináč sa strašne bráni tomu, aby išiel sám. Vidím na ňom, že sa boji. Je hrozne vysoký na svoj vek, má miernu hipotoniu a vpadnute členky. Nosí ortopedické topánky. Sme sledovaný u neurologicky. Boli sme aj u fyzioterapeuta a ortopéda. Cvičíme s ním.
Problém ale aj je , že nepovie žiadne slovo ako mama, tata napr. Iba tak "húka" a džavoce. Tak isto nechce na nič ukazovať. Nenapodobnuje zvieratká. Celkovo vo vývine je proste pozadu. Hnevá ma aj to, že nechce poriadne prežuvať jedlo ani jesť aspoň rukami.

Zas na druhú stranu je veľmi vnímavý, má rád knižky, keď mu spievam. Očný kontakt má pekný, reaguje na meno, vidím že rozumie, keď mu niečo poviem. Aj sa rád tuli. Trošku sa obávam či to dobehne. Máme ísť aj detskej psychologičke.

Je tu nejaká mamka čo mala podobný problém? Ako ste to riešili? Už neviem čo mám s ním viac robiť.

Ďakujem

snehulienka82
3. aug 2021

@evam1988 ahoj, nasa mala zacala chodit, ked mala 18 mesiacov. Boli sme aj u neurologicky, ale nic konkretne nezistila. Ja som chodila cca od roku, ale muz sa dlho iba po zadku "suchal", az do 2 rokov. Bud v klude, podla mna to dobehne. Mam kamaratku, ktorej syn zacal hovorit az ked mal vyse 3 rokov. Kazde dieta je ine. Ked ma ocny kontakt, ty vidis najlepsie, ci je v poriadku, alebo nie. Tie tabulky netreba nejak extremne sledovat... neboj, to bude OK.

thereisabear
3. aug 2021

Náš síce začal chodiť v 17m, aj mal rád knihy, pesničky, očný kontakt ok, na meno reagoval, mojká sa doteraz, ale nerozumel... Nie tak akoby mal. A má autizmus. To porozumenie je dosť kľúčové.

evam1988
autor
3. aug 2021

@thereisabear môžem sa opýtať, ako sa to prejavovalo? Nám tiež povedali že ak sa to nezlepší, budeme riešiť diagnostiku, ale to až po druhom roku. Dakujem

pribinak
3. aug 2021

Čo by si chcela od dieťaťa ktoré je hypotonicke? Aj jazyk je sval, čiže ak má slabé svaly, tak aj ten jazýček je slabý
Hypotonicke deti si samozrejme aj neskôr osvoja samostatnú schôdzu, to je nirmalne

Chce to len cvičiť?, posilnovat svaly celého tela, mat veľa podnetov na rozvoj a trpezlivosť

Chodíte niekam na rehabilitácie? Masáže? Rozvojové cvičenia?
Vieš aj to že nepapa sám aj to je dôsledok, že koordinácia rucicek vďaka tomu že je hopotonicky je oslabená

Ty nekomunikujes s lekármi?

thereisabear
3. aug 2021

@evam1988 neukazoval sám od seba prstom, chýbala zdieľaná pozornosť (také že "aha, pozri mami, slon!"), neopakoval po nás činnosti čo bežne deti robia, menej rozumel (napr. "Polož autíčko na stôl" - nehrozilo...) A tak podobne

qetka
3. aug 2021

@evam1988 moja kamaratka mala nieco podobne. Syna mavala casto v choditku, nevedel poriadne chodit, ani sa postavit. Je vysoky - vyssi ako ine deti a nerozpraval. Cela rodina jej vravela, ze je urcite mentalne postihnuty. Nakoniec isli k neurologicke - nic nezistili, poslali ich na fyzio, zacali cvicit a za par mesiacov dobehli ostatne deti. Mal myslim 20 mesiacov, ked to zacali riesit, ze uz to bolo prilis pozadu

mogaa
3. aug 2021

@evam1988 ak je hypotonický, neurologička nech mu napíše kúpele - v Maríne v Kováčovej.....berú tam síce od 3rokov, ale zoberú aj oveľa mladšie deti ak mu napíše podozrenie na DMO(kludne jej povedz že s ním chceš do kúpelov a nech napíše podozrenie na DMO, poisťovna mu to potom schváli).....treba mu akýkoľvek pohyb - či "plávanie", cvičenie na lopte, chôdza po schodoch, výsť na šmyklavku .....predpokaldám že cvičíte vojtovku, ak je v blízkosti kde bývaš súkromné centrum kde cvičia deti s DMO alebo inými pohybovými ťažkosťami, určite si zaplať pár hodín....naučia ťa s ním hrať sa aby urobil daný pohyb ktorým posilní sval - hlavne tie nožičky.....diagnostiku ti pravdepodobne nikto skôr ako od 3roku nedá, ale podozrenie tam bude....tie príznaky že neukazuje prstom, zlá neistá chôdza + ostatné tie veci čo v nich "zaostáva" nemusia nič znamenať, ale môžu.....veľa detí jednoducho ide svojim vlastným tempom a ak je dieťa ešte hypotonické - chôdza môže súvisieť s tým a niektoré deti sa bežne rozrozprávajú až v škôlke....

evam1988
autor
3. aug 2021

@thereisabear ďakujem za odpoveď, no vlastne u nás je to podobné, sice rozumie ale tiež nie toľko koľko by mal na svoj vek. Ak sa môžem opýtať, ako je na tom váš synček teraz? Zlepšilo sa to nejakými cvičeniami, terapiou napríklad? My zatiaľ cvičíme tsmt terapiu a od 2 rokov máme ísť k tej psychologicke a k logopedovi.

evam1988
autor
3. aug 2021

@mogaa zdravím, ďakujem za info. Ano chodíme na baby plávanie, gymnastiku, vojtovku sme cvičili do jedného roka, teraz chodíme do jedného rehabilitačného centra, doma s ním cvičíme každý deň na fitlopte, masíruje nohy, nechávam ho na boso na nespevnených povrchoch. Žiadne chodítka, pavúky nemal. No len za tú ruku by šiel.

thereisabear
3. aug 2021

@evam1988 Lepší sa to, ale nie je na úrovni rovesníkov, ten autizmus tam proste je... Skúste ísť na diagnostiku, možno to bude niečo iné, nemusí to byť len autizmus. Na tsmt chodíme aj my, to mu môže pomôcť, držím palce

mogaa
3. aug 2021

@evam1988 sús mu kúpiť také to detské chodítko - drží sa toho a tlačí ho pred sebou....naša sa bála sama púšťať do priestoru s týmto sa to naučila....alebo vonku kočík - taký ten golfový detský a nech ho tlačí pred sebou....jednoducho potrebuje oporu, niečoho sa držať aby necítil strach že spadne....

verizienka
4. aug 2021

@evam1988 ma hypotonicke aj svalstvo v ústach, ked skor potravu hlce. My máme to isté, tiež ani slovo nepovie. Možno sa aj bojí pustit, keď vie pár krokov sám prejst, alebo mu ešte treba viac spevniť svaly. Môžem sa prosím opýtať co je to ta tsmt terapia?

andreatytler
5. aug 2021

@evam1988 Dokial ma tu hypotoniu a vpadnute clenky, tak by som chapala ze nema odvahu sa pustit sam. Aj vam tie cvicenia co robite pomahaju? My sme mali syna silne hypotonickeho a cvicili sme osteopatiu a za 3-4 mesiace sa to uplne vyriesilo. Zacal stvronozkovat ako 6 mesacny a chodit ako 10 mesacny. Najskor by som sa snazila odstarnit tieto problemy, lebo inac nevies ci je toto dovod na neskoru chodzu alebo ma inu diagnozu.
To ze este nerozprava, to nie je az taky problem... ak rozumie. Nas syn ma 20 mesiacov a nepovie ani slovo. Boli sme na prehliadke a zatial vylucila diagnozu... ze to bude asi len neskory nastup reci.

palicka
5. aug 2021

@evam1988 myslím, že chodenie sa cvičením uoravi, presne ako baby píšu. Čo sa týka rozprávania, nás takmer do 3 skoro vôbec nehovoril. A potom keď začal….usta sa mu nezatvorili. Neboj, všetko príde. Trpezlivosť pri cvičení a bude to ok

evam1988
autor
5. aug 2021

@verizienka zdravím, a ako ste riešili to oslabenie svalov v ústach. Kto vám to diagnostikoval? Tsmt je terapia, ktora je určená pre deti s oneskorením vývojom, autizmom, adhd...aby sa rozhybali, dajte si do Googlu centrum Rata a tam to máte pekné vysvetlene

evam1988
autor
5. aug 2021

@palicka uvidíme ďakujem, hádam áno. Tu je skôr problém že neukazuje a robí malo giest. Tiež nerozumie toľko čo by mal.

verizienka
5. aug 2021

@evam1988 prvá mi to povedala logopedicka, potom mi to ešte povedali v rehabilitačnom centre. Líčka ma trošku spadnuté akoby, častejšie má otvorené ústa, slinta viac ako iné deti. Tiež všetko berie do úst. Mne poradili dávať jej jablko,chrumky, chlieb. Proste aby co najviac namahala tie svaly. Cmulat lizatko tiež. Je aj nejaka orofacialna stimulácia, ale ešte sme na tom neboli. A stipat ju do liciek, tak jemne. Nemasirovat, aby sa ta hypotonia nezhorsovala. A na vyšetrenie sluchu ste neboli? Ci pocuje dobre?

evam1988
autor
5. aug 2021

@verizienka no tak to sedí aj u nás, všetko dáva do úst, slinta..ale pripisovala som to zubom. Chrumky, jablko, rozok...davam stale, aby žuval. Na ORL sme boli, sluch má vraj perfektny

verizienka
6. aug 2021

@evam1988 a ako ti ukáže, že nieco chce? Vôbec nezdieľa pozornosť? Napríklad keď pocuje nejaký neznamy zvuk, nepozrie na teba? Nasa tiez dlho neukazovala, zacala az niekedy po 15 mesiaci.

evam1988
autor
7. aug 2021

@verizienka no keď niečo chce natiahne celú ruku napríklad, alebo sa pozerá na to, potom na mňa a plače, keď počuje nejaký zvuk a sa zľakne tak sa pozrie na mňa, keď mu niečo ja ukazujeme tak sa kukne, keď poviem kde je tato, tak ho hľada pohľadom. Ale nie je to na sto 💯 percent. Proste niekedy plače, nieco chce ale je frustrovaný lebo mi to nevie povedať a ja mu nerozumiem

juliet86
7. aug 2021

@evam1988 ja ti odporucam. centrum vcasnej intervencie (cvi) cim skor. dalej duhova terapia hrou. alebo mudrehranie.sk dalej ak ste z ba fyzioterapeut Robert Baumann vo Physiomedical. Naozaj dobry neurologovia su v Sinalgis na Mioeticovej ulici v BA. Dobre terapeuticke pobyty pre deti napr. v Dunajskej Luznej Tetis. na fb je skupina kompenzacie ztp zalozila ju Klara Dynisova
pridaj sa tam a rad sa s inymi mamami. poradia ti. drzim ti palce. radim zacat terapie cim skor a cim viac
v tomto veku sa da vela.zmenit. zial zdravotny system je aky je treba hladat

brigib
7. aug 2021

@evam1988 dobehn 😉 nestresuj.
Viem, ze svokor zacal hovorit ked mal 3 roky
(kazdy si myslel, ze nebude rozpravat)
A mozem povedat,ze mudrejsieho cloveka nepoznam ako on.

kythos21
22. nov 2022

@evam1988 ako ste dopadli?

klejkaez
13. mar 2023

@thereisabear a ahoj prosim ta, kto tvojmu synovi diagnostikoval autizmus? Aky lekár?
Ďakujem srdečne

thereisabear
14. mar 2023

@klejkaez psychologička v centre, kde sa tým zaoberajú. Lekár žiaden. Neviem odkiaľ si, ak chceš, napíš mi.