Baby, prosim o skusenosti, rady. Moja dcera ma mierny(vraj) hypotonus. V 4 mesiacoch som navstivila sukromne rehabilitacne centrum, lebo mala problem s drzanim hlavicky, chvilu sme cvicili Vojtovku. Minule leto sme mali pauzu, od oktobra sme zacali cvicit Bobatha, kedze mala problem aj s 2.vzpriamenim - postupne vsetko prislo, sice s miernym oneskorenim - samostatne si sadla okolo 12 mesiacov, 13 mesiacov lozenie, 14 mesiacov postavenie. Absolvovali sme aj 2x tyzdenny rehabilitacny pobyt. Stale cvicime Bobath, aj ked je to uz narocne s nou, kedze nie vzdy spolupracuje. Dcerka ma 18,5 mesiaca a stale nechodi, ani nestoji v priestore. Nema problem sa postavit o nieco, vyliezt hocikde, zliest cele schody v dome hore-dole samostatne, ale ta chodza neprichadza. Ona proste neudrzi rovnovahu ani pri stoji, musi sa niecoho drzat, tym padom je chodza v nedohladne. Uprimne som uz zufala z toho. Nato kolko toho absolvovala a kolko aj denne samostatne posiluje tym, ze je stale v pohybe to ide strasne pomaly. Mam pocit, ze stoji na jednom bode uz dlho. Viem, ze niektore hlavne hypotonicke deticky zacali az po 20 mesiaci s chodzou, ja som bola presvedcena ze zacne okolo 16-17 mesiacov, co by bolo v pohode, ale teraz som uz naozaj v strese. Co este odporucate zo skusenosti?Neurologiu mame v auguste, cakame 3 mesiace na termin. Dakujem
@pribinak naposledy sme boli koncom maja a ideme az zaciatkom augusta. Dovtedy sme chodili intenzivne. Vsetky cviky uz pozname, nejako sme ratali s tym, ze do 18 mesiacov sa rozchodi a zaciatkom augusta uz pride ako chodiaca. No vobec to tak nevyzera a naozaj uz prepadam panike, doteraz som to brala tak, ze je pomalsia, ale cvicenim to doladime. Tie rebalitacne pobyty som si vybavila z vlastnej iniciativy, naozaj som bola akcna, nic som nezanedbala a aj tak sa neposuvame resp. minimalne.
Moja mala tiež hypotoniu,ale teda začala chodiť v 17 mesiacoch. Ale tiež všetko od stvornozkovania,sedenia prišlo neskôr. Cvič až do toho augusta a uvidíš, čo povedia. Možno sa ešte dovtedy rozbehne.
Nie som žiadny odborník, ale ak robí všetko čo si popisala, tak to chce len čas a trpezlivosť a poctivé cvičenie
Držím palce 🍀
Ak by ste mali este moznost baby plavania, tak skuste . U nas pomohlo dost, v tom case, aby zacalo stvornozkovat dieta.. chôdza prisla tiez az v 19mes.. balo sa dlho predlho pustit a tiez vojtovka za nami.. u neuro ste boli?
Ja si myslím, že musí ešte zosilniet. Syn mi začal štvornožkovať okolo 10/11m, dovtedy len plazil, fyzio vravela, že musí spevniť brušné svaly, že darmo stojí (začal keď mal 6m) atď.... Trvalo asi 4 mesiace kým sa rozchodil, musel ten core spevniť proste.
Držím palce, robíte všetko čo máte ☺️
Trpezlivost. Robis co mozes. A predpokladam, ze nerobis co sa nema styl vodenie za ruku, pavuk a podobne... poznam deticky co zacali chodit neskor a funguju normalne. S mojou malou bolo dievcatko co este v 2 rokoch len zacinalo chodit.
@ruza123 od prveho postavenia sa pri nabytku to trva aj pol roka, kym dieta samo chodi. Stvornozkuje po schodoch? Toto by som s nou intenzivne cvicila, len stvornozkovat, obchadzat nabytok a dokola.... dolezite je, ze vidite, ze postupne robi pokr9ky, dajte jej cas.
@bara_borka tie schody zvlada hadam aj od 14 mesiacov. Ked je u nas navsteva, tak nechapu, ako to, ze nedavam pozor a ide sama hore-dole stvornozky. Robi to uz dlho, takze je si uplne ista a nespadne.
Naša zacala chodiť ako 21 mesačná ( teraz v maji ) Na rehabku nas ani neposlali. Neuro zhodnotila ze nie je potrebné. Aj nasa krásne chodila po schodoch po 4roch.
Slova primárky z Tetisu- Dieťa, ktoré stvornozkuje bude chodiť.
Je to u vás zrejme iba o spevnení svalov. Podporuj ju v stvornozkovani čo najviac a postaví sa a začne chodiť keď bude pripravená. Rozumiem tvojim obavám, ale myslím, že to bude v poriadku❤️❤️
@ruza123 čo hovorí fyzioterapeut u ktorého cvičíte? Ako to vidia oni?