Baby, prosím, poradte mi... moja malá má 16mesiacov a veľký problém s kakaním. A keby len s tým. Ono to ide postupne.
Je veľmi drobná, má 76cm a ledva 8kg. Je taký malý slížik. A asi drobná - chudá je zrejme preto, lebo veľa nepapá. Je stále kojená a aká koľvek iná strava jej moc nereže. Má dni že zje aj viac, ale sú dni kedy sa len kojíme. Sladkosti by samozrejme jedla, ale odkedy nás trápi to kakanie, tak ich vynechávam. Čistú vodu nechce, slivkovú šťavu - kompót nechce, celkovo vláknina - odmieta, všetko čo je také racio odmieta, sušené ovocie-odmieta. Jogurt - sem tam, praženicu - vajíčko to je v pohode, keď má chuť, tak aj polievku spapá, ale to môžem počítať na pár lyžičiek. Ona mi ešte tanier niečoho v živote nezjedla. Všetko len lyžičky. A z toho všetko samozrejme sa odvýja to kakanie. Málo papá, nemá ani z čoho kakať. Raz za 4 dni sa jej podarí. A už si začína uvedomovať, že ju to bolí, tak zadržuje. Keď vidím to malé telíčko ako prešľapuje z nohy na nohu, potom strašne plače a trápi sa.... Prosím poradte mi, prejde to? Bude to horšie? Ako jej pomôcť, keď nechce jesť? Ďakujem už teraz za každú radu
Jasne prejde, ja ked som bola mala kojena do 3 rokov, s jedlom som vela nedala a nemala som rada nocnik, kakanie radsej na wc, co sa tyka pomoc, tak vsetko na makku stolicu, hlavne ovsene vlocky, slivky, kompoty, polievocky...dobra kombinacia ovsene vlocky aj s pomarancovym dzusom a ritku mozes natierat avirilom,cca 1,6é az 2e kremik dostat v lekarni a v drogerke velmi dobry na kakanie, mozes natriet pred aj po, ritka nebude stipat ani niec atd....plus da sa aj teraz masirovat cvicit s nozickami atd.. neboj vyrastie z toho...kojene deti su zavislaci a ficia hlavne na mliecku...
Ani jablcnu vyzivu nezje?alebo rozne ine prichute vyzivy? Ja som malemu robila rozne ovocie rozmixovane na kasu rozmixovat aj s niekolkymi piskotami a pridat aj ovocny jogurt taketo jedol moj syn velmi rad, alebo zeleninove polievky rozmixuj ked nezje normalne to nevadi hlavne nech nieco papa co ma vlakninu
@kondelka skus tie ovsené vločky...ja som malemu varkla len vo vode s natruhanym jabĺčkom stačí iba chvíľku prevrieť tie vločky, prip. aspon tu vodu z vlociek jej daj do polievky. No ale hlavný problém je to kojenie. Ona je na to naucena, preto nezje veľa iného. 16 M dieťa nemôže byť iba kojene - ako píšeš že niekedy sa len kojite. Ja mám na malom odskúšané že keď mu isli zubky, odmietal jesť a pytal len cicik. Ale to trvalo obmedzenú dobu potom sa zase rozpapal. Kojila som ho do 19 mesiacov, odvtedy aj viac papa a hlavne viac pije vodičku. Nič iné na pitie okrem čistej vody jej nedavaj, max.skus kúpiť od Hipp alebo Hami slivkovu alebo marhulovu stavu. No a keď ju ešte kojis, tak skús aj ty zaradiť do svojej stravy viac vlákniny.
@kondelka????? A čo pediater?? 76 cm a 8 kíl?? Môj syn vážil v 6 mesiacoch cez 8 kíl,a 76 cm mal v 8 mesiacoch..je hlboko pod percentilovymi grafmi.malo papa,malo kaka nie je vždy pravda
A týmto sa "opiť"nedaj,viem o com hovorím.môj ms 2,5 roka a tiež je kojeny.u týchto väčších deti sa materské mlieko vstrebáva trochu inak ako u bábätiek.ja by som isto riesila aj endokrinologa pretože je jednak veľmi drobná a má problém s vyprázdňovanim čo pri probléme so štítnou žľazou je.
mojmu pomohlo na kakanie pridavat do jogurtu prebioticku vlakninu od firmy valosun a tiez este nejake probiotika skuste a co sa tyka chuti do jedla skuste malej davat zacas vitamin b-komplex. u nas to pomohlo na chut do jedla, lebo ked je nedostatok b vitaminu tak deti nechcu jest
Ďakujem maminky, na tú vlákninu či už vločky, ľanové semiačky -- ani cítiť, aj keď to kamuflujem, ona to proste spozná. Výživku ešte ako kedy, najradšej tie kapsičky do ručičky, ale aj to asi 2x za týždeň. Jablko má tiež rada, ale nastrúhane nie, skôr celé a papá a papá a potom to vyplúva požuté. A tak to robí skoro z každým jedlom. Už sa teším v jednú chvíľu a v druhej chvíli to vypľúva. Ale tak dobre, aspoň to mala v puse 🙂 možno aj tá šťava urobí svoje. Kde robím chybu? Mám byť tvrdšia v tom jedálničku? Mám ešte dve staršie deti, ale toto som nikdy neriešila, táto situácia je pre mňa nová :( ale aj keď zje toho tak málo, som rada, že aspoň niečo vôbec zje. Aj keď to nie je zrovna zdravé :(
Doktorka ma nikde neposiela. Hovorí, že je drobec. Priberá si svojim tempom.
Ešte som od nej dostala ten sirup Duphaston? ale ona to proste cíti v tej flaške, a vtedy menej pije.
Aj tú teóriu o kojení som počula, že pokiaľ je dieťa kojené, tak menej poje, a keď sa odstaví, tak sa rozpapá. Ale je to individuálne. Tak neviem.
@kondelka Urcite by som skusila pridat zelezo a B-vitaminy. Ze je drobec nevadi, ale ze neje by som tiez videla ako problem. Moja dcera bola tiez krpcek, vzdy na hranici tabuliek a slabo jedla, ale nie az takto slabo. Ja osobne vidim trochu problem v tom kojeni. Viem, ze je trend kojit co najdlhsie a z psychologickeho hladiska to dietatu urcite pomoze, ale mozno by stalo za uvahu to trochu obmedzit. Ziadne take, ze je cely den len kojena, ved nie je novorodenec. Naucit ju povedzme, ze sa koji povedzme rano, poobede a vecer a vzdy az po jedle. Lebo iste, ze nebude jest maso, ked ma tvoje mlieko, to da rozum. Normalne jedlo musi hryzt a chuti slano, tvoje mlieko je hned a je sladke. Chapem, ze mama je zufala, ked dieta nic neje, ale vratit sa ku kojeniu podla mna nie je riesenie.
Duphalac sirup (nie Duphaston, ale mily preklep 🙂) ) je na zmakcenie stolice, ale neodstrani problem s tym, ak nie je co kakat alebo ak je zadrziavanie stolice psychickeho povodu.
@kondelka moja dcéra má problémy s kakaním od bábätka, Dufalac dávaj na lyžičku, nie do pitia, najlepšie ráno. Mojej zabrala vláknina Opti fibre, vyskúšaj, nemá žiadnu chuť ani farbu a nemení konzistenciu jedla alebo nápoja. Keď som ešte kojila, pomohlo keď som vypila kamilkový čaj, ten malú prehnal. Moja tiež nechcela tuhú stravu, takmer do 2 rokov sme jej ju čiastočne mixovali. Vypýtaj sa na gastro. Držím palce
ďakujem opäť, ja skúsim asi to kojenie najprv zredukovať. Skúsim prestať cez deň, v noci ešte budem ( to sa kojí aj 5-6x )
Idem do lekárne a nakúpim si B-vitamín a tú vlákninu. Musím s tým zabojovať už teraz, pretože keď to prejde do hlavy - že kakanie ju bolí, a nebude kakať, tak potom nastanú ešte väčšie problémy.
Heeeeej 🙂 duphalac 🙂 Aj s tým mám problém, požitie liekov. Ona nechce, nebude a keď aj nasilu natlačím do pusy, tak to zas vyvracia. A takto dookola. Tak preto som jej to zamaskovala do fľašky, aby aspoň mini efekt bol.
Tak isto pre mna nie je v poriadku, ak 16mes dieta vazi 8kg. Syn mal 8230g v 7.mesiaci, porodna vaha 3050g. Ak si mysli tvoj pediater, ze "pribera svojim tempom", tak by som zmenila pediatra. Dieta ma problemy s jedenim a vyprazdnovanim. Ziadala by som nejake vysetrenia.
U nas zabralo odvar z vlociek,nalacno lyzicka oliv.oleja,tepla(zohriata taka vlazna nie moc tepla) jablkovo slivkova vyziva(to som rozmixovala zavarany kompot),a ked uz ozaj ze velky problem supla som mu do ust v striekacke (z nurofenu) cviklovu stavu (da sa aj kupit v takej sklenenej flaske jablkovo cviklova stava)na 2-3plne striekacky a pekne sa vykakal samozrejme ze dokym ten zaciatok vysiel z ritky bolelo bo je to tvrde ten stupel ale potom 3xpo sebe pekne vykakal a mal pokoj.tiez je doteraz kojeny a v jedle priebercivy😩a inak ako pisali vyssie maminky asi by som to tiez riesila s endokrinologom alebo isla na gastro kedze malinka je ozaj dost utla a pediatricka to neriesi...
Mne sa zdá, že treba úplne vysadiť kojenie v noci. Je aj dosť veľká a vie prespať celú noc. Určite to už potrebuješ aj ty 🙂. Sama mám s tým skúsenosti. Bojíš sa, že už potom nič nebude jesť...ale to nie je pravda. Odstrániš nočný zlozvyk a cez deň bude papkať lepšie, lebo v noci aspoň vyhladnie. A aj my máme problémy s tvrdým kakaním, vysadila som ryžu a čiastočne je to preč.
(kniha Každé dieťa môže dobre spať od Annette Kast-Zahn, myslím, že aj o kojení v noci tam je dosť popísané - že prečo nie) a funguje to. Držím prsty.
Tiez by som vysadila nocne kojenie a denne obmedzila. Aj ked mamila odporuca kojenie az do maturity a povazuje ho za dostatocnu stravu pre dieta lubovolneho veku, po roku dieta, ktore je LEN kojene nebude prospievat. Rozhodne by som nechala ranne a vecerne dojcenie, ak bude mala chciet, moze sa PO obede dokrmit mlieckom, ale celodenne docucavanie by som zrusila. Namiesto prsnika ponukala normalnu stravu. Isteze bude dieta zurit a trucoval, lebo mama prestala fungovat ako cumel a pumpa, ale osem kil na 16 mesacne dieta je fakt primalo (moja dcera mala v roku 8,2 a doktor uz dvihal obocie)
@kondelka zamiesavaj jej potrebne veci do jogurtu alebo do kase, mozes osladit dzemom alebo sladkou vyzivou. Rozvarene vlocky, probiotika, v lekarni kupis aj vlakninu, ktoru zamiesas do mlieka, ked nechce slivkovu stavu, daj jej vyzivu alebo rovno slivky...melon...to kojenie by som zminimalizovala, ake zo dna na dento asi nepojde. Musis skusat postupne ako my vsetky 🙂 a v lekarni sa da kupit aj sirup na zjemnenie stolice, ak ju zapeka
@kondelka tak toto poznám dosť dôverne náš syn bol kojeny iba do 14 mesiacov a práve kvôli papaniu aj kvôli tomu, že som začala opäť v škole a nevedel bez toho ani zaspať sme s tým sekli zo dňa na deň. Nechcel nám papať vôbec a ani čajík ani nič, keď som ho kojiť prestala ešte asi mesiac štrajkoval, že papal a pil len tak aby prežil a potom sa pomaly rozjedol teraz má 2 roky a 15 kg. Len keď som ho kojila tak mal v 14 mesiacoch 11 kg. Tiež sme mali problémy s kakaním a aj máme ale to je kvôli kravskému mliečku a výrobkom na to som prišla ešte keď som kojila. Len my máme aj kozičky tak keď sa doja tak je to lepšie. Lebo malý má veľmi rád mliečne výrobky, keď sa nedoja je to horšie. Ale pozor na to nejedenie také staré dieťatko musí papať aj iné ako len materské mlieko viem podľa nášho mal zlé krvné testy málo bielych krviniek a takmer podvýživu lebo MM nemá toľko výživy pre také veľké dieťatko. Ja som rada, že už sme z toho, a že nám malý pekne papá a veľa papá... 🙂
@kondelka ako prepac neda mi nevyjadrit sa... mas tri deti a ty si nevies dat rady s tym ze dieta ti nepapa?v prvom rade obmedzim kojenie, pridam zeleninove stavy, ovocne stavy, polievky, vlakninu, hoc co co viem ze je zdrave, zasiti ju a pomoze s kakanim, pokial neobmedzis kojenie nema potrebu jest nieco ine pretoze je "pohodlna"naco by skusala jest nieco ine ked mama da cicik ...pisem to preto takto polopate ako to je pretoze moja dcera mala take tazkosti z kakanim ze nam hrozila nemocnica, proste suche creva nepomahali prehanadla, vlaknina, strava bola pestra proste bola som zufala, doktorka s nami nic nerobila,isty cas sme boli na cipkoch, nakoniec som sa nastvala vzala kartu od doktorky prehodila som ju k inej a problem bol vyrieseny...vláknina, bio slivkova stava, probiotika a polievocky boli samozrejme, uz nikdy by som nedovolila pozerat sa na svoje dieta ako trpi, zadrzuje stolicu, place, a musim jej pomahat vykakat sa...u nas to nebolo stravou, ja som dala do toho vsetko mozne aby sa stravovala zdravo, u nas bol zanedbany zdravotny problem zo strany lekara...takže asi tolko k tomuto....
@mokoo 🙂 už je problém takmer vyriešený. Ale tak, celkovo paušálovať deti, že sú všetky rovnaké, alebo že to čo platí na jedno = platí na všetky je trošku prehnané. Tento náš bejnamín je bohužiaľ v každom smere iný, boli sme na gastre, všetko má v norme, výsledky super. Len málo vitamínu B12, doktorka predpísala injekcie, ktoré sme poctivo chodili pichať mesiac a pól a na počudovanie, malá sa rozjedla, aj počas môjho kojenia. Začala jesť všetko, nie veľa, také svoje dávky, ale často a začala aj kakať. Sama od seba. Doteraz jej nechutia šťavy, radšej pije čistú vodu. Keď som do nej pchala vlákninu, len som to zhoršila, nič jej nechutilo, pretože to všade cítila a tieto pokusy - omyly ma už načisto unavovali. Pri jednom takom pokuse som však zistila, že jogurt acidko jej chutil, ktorý je tiež prospešný pre jej trávenie.... a tak dookola. Viem, že atb jej tiež zhorší trávenie, a tak spoznávam naďalej. Stále je drobunká. Má už 25m a 9,1kg, ale všetko je v norme, a najviac sa teším tomu jej kakaniu, sama, hocikedy a hocikde, to je top. A kojím už iba cez noc a to už tiež zachvíľku prejde 🙂 Ďakujem za všetky postrehy... 🙂
@fila82 opti fibre sme primiešavali do polievky 1 odmerku na obed aj večeru (naša je aj na večeru polievky, čo som rada, lebo málo pila). Môže sa aj do jogurtu, mieka. Naša konečne kaká, po takmer 4 rokoch trápenie sme našli recept: na raňajky kašu z vločiek s hruškou a funguje to. Opti fibre sme dávali takmer rok, je to nenávykové pre črevo, je to len vláknina, odporučila nám to gastroenterologička. Kombinovali sme aj s Dufalacom, keď to nešlo. Držím palce, nech sa všetko upraví
... čo probiotiká? Ľanové semienka? Ovesné vločky/odvar z nich? Nejak to zakamuflovať do tej trochy čo zje. Alebo pol lyžičky oliv. oleja ráno na lačno nejak do nej dostať....Ani ovocie nezje? prípadne smoothie z neho...