15 mesačná prestala priberať. Čo mám robiť?

perdiem
26. dec 2010

Ahojte,
prosím Vás o radu a o pomoc, moja malá (15 mesačná) mi za posledné dva mesiace nepribrala ani deko. Vždy sme mali problémy s váhou, narodila sa dokonca po termíne s pôrodnou váhou 2700 gramov. Potom postupne slabo priberala, teraz už asi posledné dva mesiace stojíme na váhe približne 7,6 kg. Málo na 15 mesačné bejby. Boli sme na mnohých vyšetreniach, zatiaľ sa nič nezistilo, okrem slabého vstrebávania, a mňa už fakt ďalej nebaví chodiť po doktoroch a malú týrať. Čoskoro máme ísť detskej a desím, sa, kam ma zase pošle. Prosím poraďte mi nejakú super výživu (detské steroidy🙂), kde by nabrala, ale nie také, čo idú do mliečka, pretože to my nemusíme, pijeme iba kakao, aj to nie veľa.

jarunka111
26. dec 2010

@perdiem malý mal tiež obdobie, kedy nepribral, lebo začal chodiť a viac sa pohybovať ako dovtedy a teda to "vybehal" 😉 Nemali sme nijaké starosti ako píšeš ty, ale ak je relatívne v poriadku, tak si myslím, že pozerať na nejaké tabuľky, že koľko by mala vážiť a pod. je od veci, veď každé dieťa je úplne iné. Nejakú nutrične výdatnú stravu ("steroidy" 😀 😀 😀) musí asi napísať odborný lekár na základe určenej diagnózy, ale inak ak papá a je sledovaná, tak nemusí stále priberať rovnako.

perdiem
autor
26. dec 2010

ďakujem, ale nezdá sa ti to veľmi málo 7,6 kg na 15 mesiacov? Je síce živá a neobsedí ani chvíľu, dokonca aj keď je, tak pri tom tancuje, ale bojím sa ďalších vyšetrení (na gastro nás odporučili na vyšetrenie u neurológa, endokrinológiu, a zasa držať diétu na odobratie stolice na zvyšky, a to malá poriadne papať nebude, lebo tam nemôže papať mäso, a ona papá hlavne mäso)

miselin
26. dec 2010

@perdiem aj moja malá mala v 15 mesiacoch takúto váhu 😅 Tiež nikdy neobsedí ale mne aj dosť plakávala a bola nervózna a konečne jej teraz v 2,5 rokoch zistili celiakiu a pribrala mi za mesiac kilo. Teraz váži 10,5 kila a to už aj s tým jedným kilom naviac 😀 A na glutén jej robili testy, lebo deti čo majú nízku váhu a zle sa im vstrebávajú vitamíny (hlavne železo) posielajú na tieto testy 😉

jarunka111
26. dec 2010

@perdiem možno je to menej ako je bežne vidieť u takto starých detí, ale ak vás čakajú nejaké vyšetrenie 😠 snáď to k niečomu bude. Tak ako píše @miselin ešte tieto testy by mohli urobiť, ak nerobili. A hlavne by mali urobiť najskôr tie, ktoré sú najmenej zaťažujúce pre dieťa (fyzicky aj psychicky) a potom tie zložitejšie vyšetrenia či testy.

anjelicek26
26. dec 2010

@perdiem - Aj Saska mala priblizne tolko v tom veku, stale bola mensia, ako ostatne deti... v dvoch rokoch 10 kg, v troch rokoch 12,5 kg, v 4 rokoch 14 kg... a 93 cm... dnes ma 4,5 roka, 14,5kg a 98cm... je o hlavu mensia, ako ostatne deti. Ale nie je vychrtnuta, je taka, no akurat 🙂 Moja doky spravila krvne testy, aj stitnu zlazu, povedala, ze je to ok, ze ma malu maminu, ze to mam prestat riesit, pokial mam normalne papajuce, vitalne dieta, tak je to urcite v poriadku, ved samo vie, ako ma priberat... celiakliu nema, ani nic ineho, zdrava ako repa, len je malinka...

Steroidy 15 mesacnemu dietatu, snad len zle citam 🙄 Ak mas takuto "uzasnu" detsku lekarku, co ta vzdy zdepat, ze nieco nie je v poriadku - napriek testom, co boli ok - tak by si ju mozno mala vymenit.

miselin
27. dec 2010

@anjelicek26 Saška je taký drobček 😀 Ale je strašne krásnučká, moja má už teraz 92cm a 10,5 kg je dosť vysoká doktorka aj preto stále nič neriešila, lebo bola chudá ale rástla rýchlo, tak až keď začala sama hovoriť, že ju bolí bruško tak až potom sa začalo riešiť. Ale pokiaľ dieťa vyzerá zdravo a nič ho nebolí tak podla mňa netreba nič riešiť niekto je vysoký, niekto chudý, alebo malý a niekto tučný 🙂

anjelicek26
27. dec 2010

@miselin - Saska je fakt top fit, len od spoluziakov o hlavu mensia 😅 Ale je zlatinko, problem presadit sa nema, ma kopu kamaratov, takze problem to nie je... mozno neskor... ked sa vratime do Nemecka, bude preskakovat prvu triedu a ako dietatko z konca juna... bude mat cerstvych 6 a niektore deti v druhej triede v septembri uz 8, ci to na nu chudatko nebude moc.... ale tak po dvoch rokoch skoly v UK ju nemozeme dat do prvej triedy 😖 Trochu sa toho bojim...

bubinko83
27. dec 2010

aj naš Filipko meria okolo 88cm a važi 11kg.Je tiež taky drobčurik. 😉 Ale pravda je ,že ani nema byt po kom velky kedže s mužom sme obaja nizky.A ked som to hovorila dokine ta mi povedala,že nech som v klude pokial sa normalne napapa tak nemam čo riešit.A už to ani neriešim,proste je maličky a hotovo.Aspon je take babatinko stale a mne sa to pači 🙂 A to mal v roku 10kg a teraz ma vyše 2 rokov a 11kg.

olifcek
27. dec 2010

@perdiem vypytaj si fortifikaty, tie pomozu... my sme ich mali brat este v marci? ale vybodla som sa, moja malicka sa narodila predcasne, s vahou 1940g, no a dnes ma krasnych 9550g a 73cm, cize rovesnikov dobehla a to i bez fortifikatov... vahu, ktoru ma Tvoja mala, je fakt nizka, ale ako pise @anjelicek26, ked je dieta vitalne, nie je co riesit... i moja malicka je riadny neposeda, ale uz treti krat priberie za 37dni 1.5kg 😉 tak ale ja mam 172cm mm ma 186xcm, niesme chudi, ale ani tlsti, proste geny su geny, tie neoklames x;o) inak ja som vzdy ignorovala tabulky, jednak mam predcasniatko, ale uz to nepoznat, nakolko uz nie je drobna, co bol jediny znak toho, ze sa skor Oliv narodila, ale tabulky su orientacne, no nesmu lekari chciet, aby kazde babo slo podla nich, ak mas taku lekarku, vymen ju 😉

olifcek
27. dec 2010

@perdiem okrem toho, babatka uz po roku zdaleka nepriberaju ako dovtedy... vela deticiek od roka do druheho roka priberie len 1kg a je to ok, nakolko vela behahu, vela spalia x;o)

olifcek
27. dec 2010

@perdiem ked som pri tabulkach... pozeram, ze zase az tak malo nevazi Tvoja malicka... minimalne by mala mat 8,1kg, ale narodila sa s malou vahou, takze podla mna OK..

kuk sem
http://www.mamaaja.sk/index.cfm?module=Calculat...

natashkaa
27. dec 2010

nas maly ma teraz 18mes a ma 9kil v 15 mal 7,8 nikto z toho dramu nerobil ani lekarka ani my tym, ze sa snazis do nej nieco dostat aj ked nechce tym je to len horsie. Su deti ktore proste nepotrebuju mat 15 kil v roku myslim, ze dnesna doba uz povazuje za normalne take tucnucke babo ale to je len tym, ze sa precpavaju UM a inymi dnes aj nezdravymi vecami a nikto nemysli nato, ze este v davnejsich tabulkach bola vaha rocneho dietata 9kg. Stale sa to meni. A niesme stroje aby sme boli tabulkovi, nech sa blbe lekarky strcia, tym, ze Ta furt niekam posiela Ta len stresuje a to sa prenesie aj na malu a uz duplom nic nezje. Moja lekarka ma nikdy nikam neposielala vravela, ze pokial je krvny obraz v pohode nic sa nema riesit. Niekomu staci malo papat ak je akcna a stastna to je najdolezitejsie. TAKZE USMEV NA TVAR a ziaden stres

natashkaa
27. dec 2010

aha a ese to som chcela....dolezite je, ze nechudne! to by bol problem. pokial ma dva mesiace rovnaku vahu je to dokaz, ze dokaze ziviny poberat len sa jej neukladaju navyse tym, ze je akcna ako pises.

kaja73
27. dec 2010

moj pediater tvrdi,že doležitejsi faktor ako vaha je vyška.Ci dieta rastie,samozrejme sa vyhodnocuje dlhšie časove obdobie-napr kolko narastla za posladne 2-3 mesiace.A tiež kolko narastla celkovo.Inak mam kamošku ktorej mala mala v takmer 7 rokoch ledva 16 kil.teraz ma ako 12 r 28.Vobec jej nebyva chora,energie ma na rozdavanie.jej porcie na obed su doslova myšacie-par halušiek a dost.Uči sa na čiste jednotky a to je už siestačka.Ak chceš navyšit kaloricku hodnotu jedla,ved sa da pridavat napr.sušene mlieko do hocičoho-pyre,rozne kaše,aj do toho kakaa sa da plus pridat suš.mlieko.Tiež existuju Nutridrinky -aj cokoladovy.Maju vysoku kal.hodnotu a su aj na predpis pre ludi s nedostatkom vyživy- pre deti aj dospelych.Informuj sa na to u pediatra.

olifcek
27. dec 2010

len fakt bacha na tucnotu... ja bych nedavala kalorie navyse x;o) moja malicka napriklad na pohlad nevyzera az na 9550g, pretoze je velmi pevna, nema celulitidku ani pretucnene nozicky... pije iba mm, nic ine, a papa klasika, zelenika s maskom, zemiacik, voocie... i to mi posledny tyzden odmieta papat, ale neriesim, nechce teraz vela papat, nech nepapa, kym mi nezacne chudnut je to ok x;o) vela mm spapa v noci, takze zrejme jej to staci x;o)

perdiem
autor
27. dec 2010

ďakujem za rady a povzbudenia, malá sa sama odstavila v ôsmom mesiaci a odvtedy odmieta akékoľvek umelé mlieko (a to sme vyskúšali asi všetky na trhu), chvíľu sme papali kašičky ale ani tie jej už nechutia, a akonáhle zacíti niečo umelé v strave, (aj sušené mlieko) vyrazí mi to z rúk, vypľuje a pod. Nechcem malú zbytočne trápiť ani diétami na odobratie stolice, ani krvnými testami ani inými vyšetreniami (už sme ich kvôli váhe absolvovali 8), ale bojím sa, že niečo zanedbám, ak odmietnem ísť znova na ďalšie testy

martinamaslarova
20. nov 2023

Moja ma 23mes. A vazi 8,80...je chuducka zje menej ale neriešim...uvidim co povie doktorka teraz na 2roky...