Ahojte idem si po radu bola som dnes pri doktorke na poradni s malou 15 mesačná a povedala že.je to chyba že ešte nechodí ona totižto chodí len za ruky boji sa sama pustiť a keď ju pustím tak hneď sadne pomaly na zadok a poslala nás ku fyzioterapeutke myslíte si že sa mám objednať či ešte počkať?
objednať sa môžeš... nič tým nestratíš.
ja si zas myslím že má ešte čas , ale tak názor lekára je dôležitejší...
uskodit jej neuskodis ked ju objednas a budete chodit. mozno to chce len nieco postimulovat ale zase na druhu stranu mozno je len viac opatrna.
nevod ju za ruky. jednak to nie je zdravotne prospesne a takto bude mat vzdy istotu ze ju niekto bude drzat. do 18 mesiacov ma uplne v pohode cas, ale ak chces mat istotu, objednajte sa na fyzio.
@miska7754 keď bude stáť pri nábytku podaj jej loptičku alebo inú malú hračku do jednej ruky a potom aj do druhej. Možno sa potom púšti chodiť. Bude sa niečoho držať ale pritom bude kracat bez opory. Ja som to tak skúsila pri dcére a zabralo to. Dcéra bola vždy opatrná a aj je a to ma 9 rokov. Syn je úplný opak.
@miska7754 malý má 14 mesiacov a tiež sám ešte nechodí len okolo nábytku a posledné dva dni sa sám postaví bez opory, tým že ju ty vodíš za ruky ona má oporu a nemá potrebu začať chodiť sama lebo sa spolieha na to že ju bude dakto držať a je to v podstate to isté ako keď ide okolo nábytku tiež sa ho drží rukami... objednať sa k fyzio môžete poradí a pomôže čo ako ďalej hlavne ako odnaučiť ten zlozvyk že ju niekto drží za ruky a možno tým nadobudla aj zlé držanie tela pri chodení
Ak doktorka povedala naozaj, že "je to chyba" tak máte na nič doktorku. Zbytočné stresy a výdavky vám chce narobiť.
Môj syn sa tiež bal chodil iná popri nábytku alebo za ruku. Keď mal 15 mesiacov tak sa osmelil a začal chodiť sám.
Fyzioterapeut neuškodí, aj keď je všetko ok. Ono je to otázka okamihu, keď sa osamostatní a nebude potrebovať ani ruku, ani nábytok. Niektorí majú ešte medzifázu, že niečo držia v ruke a potom už začnú chodiť aj s prázdnymi rukami.
@miska7754 kamoska mala synceka co tiez chodil len za ruky a sam sa bal pustit chodit...raz mu dala balonik na snurke a stacilo mu len drzat tu snurku a chodil sam 😊 ale dlhu dobu musel mat ten balonik v ruke a boli to velmi usmevne vidiet ako vsade chodi s balonikom 😊 skus mozno nieco taketo ak je teda fyzio a neuro v poriadku...
@miska7754 je dost mozne, ze kym dostanete termin tak bude aj sama chodit
U nas pokus o samostatnu chodzu v tych 15m, no ak uz za ruku, tak nie ze ma ruky dohora ale len pridrzat a do sruhej ruky nech si mieco chyti. Ty s muzom oproti sebe a ona moze od jedneho k druhemu. To uz bide coskoro sama chodit
Aj nám odporúčala dať dcére niečo ľahké do ruky, ako spomína @lenocka8894 a pomohlo, vykročila do priestoru a skúšala a skúšala, až chodí.
Dcéra sa pustila ked mala skoro 16 M syn tiež
@miska7754 nie, nedržali, nemali sme jej pomáhať vodením za ruku/ruky. Dieťa začne chodiť, keď na to bude pripravené (aj naša by to za ruky dávno zvládla, ale zbierala odvahu a stabilitu). Keď vyzerala pripravená, ale nie úplne odhodlaná, pomohlo dať jej do ruky napríklad ponožku čo mi mala na pár krokov doniesť alebo nejakú ľahkú hračku a tak 🙂 Skúšajte, niečo snáď vyjde, držím palce.
@miska7754 moje obidve deti začali chodiť,keď mali niečo cez 15 mesiacov