Ahojte!
Chcem vás poprosiť o radu. V poslednej dobe som si začala všímať, že moja 14-ročná dcéra má na rukách sem tam nejaké rany. A tiež také biele čiarky, to aj na stehnách (ale nie strie), niečo ako jazvy. Vyslovene rovné ako podľa pravítka rovné čiary. Keď som sa jej na to spýtala, povedala mi, že sa hrala s mačkou a že ju uškrabla. Ale to sa mi nezdá, pretože sa jej to na rukách objavuje aj keď ku kamarátke nechodí. Myslím si teda, že si to robí sama. Reže sa. Neviem, čo mám s ňou robiť. Chodí ku psychológovi, snažíme sa jej aj s mužom splniť čo jej na očiach vidíme. Má veľa kamarátov, so školou nemá problém, ani není nejaké problémové dieťa. Tiež nikdy nevyzerá smutná, stále sa usmieva. Mám jej dohovoriť? Nemám pri nej spávať? Aby sa nerezala, aby som vedela na to dohliadnuť. Ďakujem za každú jednu radu!
Ked sa reze to treba riesit s odbornikom spavat snou a striehnut na nu nic nevyrieši. Bude mat nejaky problem ktory si tym ventiluje. Potrebuje ten problem vyriesit a najst iny neskodny ventil.
V prvom rade splnit dietatu vsetko je nahorsia vychova... Rodic ma dieta viest zivotom, ukazat mu spravnu cestu, pomoct mu, a hlavne stanovit mu hranicu. Ved aj v potokuktory ma htanice sa lepsie citis ako v strede mora bez hranic. Asi ma psychicke problemy, urcite ju nieco trapi... Treba s nou ist k psychologovi toje iste. Je jedinacik?
najhoršie je, keď sa dieťaťu splní všetko čo chce. Nemá potom motiváciu, povinnosti, nudí sa a problém je na svete.
Dcéra sa ti reže. Myslím, že sa potrebuje akoby cítiť na žive. To, že jej dávate s mužom všetko, neznamená, že cíti, že ju ľúbite.
Cíti pretlak...napätie...nemá veľa krúžkov, nemáte na ňu veľké požiadavky?alebo nie je na seba príliš prísna?ctižiadostivá?
Potrebuje vašu pozornost
@dskjhfdlkdjhl ku psychológovi chodí pretože pred ešte začiatkom druhého stupňa vždy hrozne stresovala pred pisomkami a podobne, bolo jej zle, tak lekárka usúdila, že by to bolo pre ňu dobre.
To znamena, ze psycholog ju uz par rokov pozna, to je idealna situacia, takze chod za nim, povedz mu, co si sem napisala a on Ti najlepsie poradi.
@derdia to, že jej splníme všetko som myslela tak, že keď sa chcela venovať nejakému športu, tak sme jej to dovolili, chce si zavolať kamarátku na prespanie, tak sme sa dohodli, že ale bude mať upratané a môže. Samozrejme nerobíme to, že chce napríklad nový mobil a hneď ho má. Na ten si našetrila mimochodom.
@derdia a ma ešte 1 brata mladšieho
Moj spoluziak na strednej sa rezal. Bol velmi negativny a rezanie mu davalo pocit ze este zije a vsetko je ako tak ok. Neviem aky mate vztah ale klame ti do oci ze macka ju poskrabala. Skus sa snou o tom viac porozpravat.
@luccija tento rok mala toho viac. Mala doučovanie, 1 výtvarný krúžok. Zvyšok mala voľno. Ale doučovanie už nemá a to, aké má krúžky a koľko ich chce už nechávame na nej. Jediné, čo v tomto smere chceme je, aby keď už sa tam prihlási, tak aby tam ten rok aj chodila
@dskjhfdlkdjhl tiež som nad tým rozmýšľala, no jedna vec je, že najbližšie tam ideme za 2 týždne, je to okolo 100km ďaleko a funguje to tak, že tam príde, potom hneď odíde pretože psychológ ma každú hodinu niekoho a s rodičmi sa rozpráva vždy po 10-15 stretnutiach.
Nejak sa mi tvoje slová vylučujú. Ak si ubližuje, tak ju proste niečo trápi a na to by mal prísť aspoň teda psychológ alebo psychiater
@miadi už som sa s ňou o tom snažila rozprávať, no myslím, že sa boji, ako zareagujem a ja sama neviem, čo mám na to povedať. A aj tak stále popiera, že by si ubližovala. A vzťah máme dobrý, viem o nej všetko. Aj ak ju niečo trápi, tak mi to povie.
@wetsel keď som sa asi pred 3 týždňami rozprávala so psychológom, tak vravel, že je úplne v poriadku, že je šťastná a podobne. Tiež už tam chodí len raz za 2-3 týždne (pred asi rokom chodila ešte každý týždeň). Očividne teda ani psychológ na nič neprišiel.
Tak tam zavolaj a nechaj odkaz aby sa ti dr ozval Ked bude mat cas a povies mu to po telefone. Ze sa reze a nevies co mas robit ako reagovat ako to riesit. Aspon bude vediet dopredu a ked sa snou o 2t stretne tak to moze snou hnet prebrat. Jasne ze na nic neprisiel ked dcera to skryva.
Popripade bookni skorsi termin.
@miadi dobre teda, skúsim sa tam dovolať a spravím.
Kamaratke sa rezala dcera, kym mi to nepovedala, ani som o tom nepocula. Zatvarali pred tym oci. Adoptovana, ziadne hranice, chovana v bavlnke, modre z neba jej zlozili...a aj tak sa to dialo. Nedozvedeli sa nikdy preco. Skoncila v nemocnici na psychiatrii. to uz vedeli, ze je zle. Lekarom povedala, ze za to mozu rodicia, lebo ju nechapu. Nikdy ju nic nebavilo, pri nicom nevydrzala. Prechodom na strednu skolu uz len pocitala, kedy bude mat 16 rokov a skonci povinnu skolsku dochadzku...u nej ale islo o to byt stredobodom za kazdu cenu, nech sa o nej stale hovori, vsetci sa staraju len o nu. Rozmaznavane dieta a ked mala myslim 7, adoptovali si druhe dieta a zrejme tam.to vzniklo. Uz nebola vzdy prva
@ddaassuullaa to nie je vychovou to je casto sucast inej psychickej poruchy. Tie deti to nerobia pre pozornost robia to tajne sami pre seba Lebo im to pomaha vypustit silne negativne emocie. To dievca co skoncilo na psychiatri to nerobilo pre pozornost bolo velmi nestastne.
Ja by som si skúsila zistiť či to nerobia aj iné baby v jej okolí, bohužiaľ dnes je to trend robiť niečo takéto a keď to spraví kamarátka musím to skúsiť aj ja. Keďže hovoríš, že inak na nej nepozoruješ nič depresívne. Deti sú dnes veľmi ovplyvniteľné a hlavne takéto veci vidia z každej strany a myslia si, že je to v poriadku dokonca ako niečo moderné. 😔
@miriam11 doučovala kamarátke syna matiku niekoľko krát za mesiac, susede venčila psa každé ráno pred školou keď bola suseda po autonehode, starým rodičom pokosila trávnik a vysadila kvety v záhrade, kamarátke strážila zvieratá 2 týždne keď išla na dovolenku. Áno, z narodenín a sviatkov si nazbierala 80€ ale myslím, že pre ten zvyšok sa hodne nadrela.
@maruniakovaeva moderne Asi nie ked to robili spoluziaci 2 u nas na strednej pred viac ako 20r .. a nikto to neobdivoval. Skor by som patrala ci nezazila v skole sikanu..
@miadi len je teraz iná doba
Moze byt citlivejsej povahy, ani slabsi dospely nedokaze celit socialnym sietam a tlaku, ktore robia...mrzi ma teda co prezivate. Ale nezufaj, ja som mala tkau spoluziacku, vyrastla a je z nejmama....
Tvoja dcera urcite nie je šťastná a nieco jej chyba. Asi ani sama nevie co. Ja som sa tiez rezala, na viditelnych miestach, pre pozornost ,no nikdy som sa nepriznala ze som si to sama spravila, to som sa hanbila,vzdy som si vymyslela historku ako sa mi to stalo. Ja som ale mala krute detstvo, niekolkorocne sexualne zneuzivanie , chybala mi neskutočne laska a pokoj doma. Ked som opustila domov, az potom som zacala byt šťastná a uz nikdy som sa neporezala.
Autorka, ak chceš napíš mi privát, moja dcéra sa tiež reže, ma 14
Pises, ze je bezproblemova a zaroven pises, ze chodi ku psychologovi. Preco tam teda chodi? O tom rezani by si sa s tym psychologom mala poradit.